Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kommuner svigter tilsyn med plejebørn

En plejefamilie ved Vordingborg er sigtet for vold og vanrøgt af ni børn. Kommunerne kritiseres for at svigte tilsynet. Det bliver bedre, lover socialminister
Indland
1. juli 2010

En ny sag om omsorgssvigt sætter igen fokus på kommunernes støtte til de svageste børn og unge. Denne gang er det en plejefamilie fra Vordingborg Kommune, der er sigtet for grov vold og vanrøgt af ni plejebørn. I øjeblikket er anbragte børn sikret et årligt besøg fra deres hjemkommune, men med Barnets Reform, som træder i kraft efter nytår, vil de få minimum to besøg.

»Nu skærper vi tilsynet, så kommunen mindst to gange om året skal følge op med samtaler, så man kan se, at tingene går som de skal, og barnet trives. Den pligt skal kommunerne tage alvorligt,« sigersocialminister Benedikte Kiær.

Om flere besøg ville have afsløret, hvad der foregik bag de lukkede døre i plejefamilien, er dog langt fra sikkert. I Lolland Kommune, som har haft flere børn anbragt hos familie, siger sektorchef for børn- og unge Lotte Christensen, at kommunen har besøgt børnene mere end to gange om året.

»Vi har kigget sagerne igennem og kan se, at vi har været der flere gange årligt end to. Men den her sag viser os, at vi skal blive bedre til at samarbejde med de skolelærere og pædagoger, som børnene er sammen med i hverdagen,« siger hun.

I Dansk Folkeparti er socialordfører Martin Henriksen ved at tabe tålmodigheden med de kommuner, som ikke lever op til loven over for de anbragte børn. Partiet er derfor parat til at idømme kommunerne bøder.

»De seneste mange børnesager gør, at man sidder tilbage med indtrykket af, at der er for meget sjusk i nogle kommuner. At der udvises en ligegyldighed over for børnene,« siger partiets socialordfører, Martin Henriksen.

I stedet for flere regler på området foreslår han, at den øverste sociale myndighed, Ankestyrelsen, får bemyndigelse til at udstede bøder.

»Jeg er tvivlende over for nye regler og mener, at vi i stedet skal tænke nyt. Vi skal gå en anden vej og indføre sanktioner,« siger Martin Henriksen.

Knap 13.000 børn var anbragt uden for hjemmet i slutningen af 2008.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her