Nyhed
Læsetid: 3 min.

'Vi må finde os i terrormistanken'

En ny dokumentarfilm om danske Christa Møllgaard-Hansen giver et indblik i, hvor let det er at ende på en international terrorliste, selv om man intet har haft at gøre med terror. Det må vi lære at leve med, lyder det fra politikerne
Christa Møllgaard-Hansen havnede på CIA's liste over folk, der er mistænkt for at være terrorister, fordi hun købte seks kjoler af en designer i Pakistan.

Christa Møllgaard-Hansen havnede på CIA's liste over folk, der er mistænkt for at være terrorister, fordi hun købte seks kjoler af en designer i Pakistan.

TV 2

Indland
29. juli 2010

I 2008 ender danske Christa Møllgaard-Hansen på CIA's liste over folk, der er mistænkt for at være terrorister. Det sker, fordi den danske butiksejer fra Lolland har købt seks kjoler af en designer i Pakistan. Amerikanerne mistænker Christa Møll- gaard-Hansens pengeoverførsel for at være terrorstøtte, og de fastfryser hendes konto.

»Jeg er mistænkt for at være terrorist. Men jeg kan hverken få renset mit navn eller få en dom. Jeg er havnet i ingenmandsland,« siger Christa Møllgaard-Hansen i en ny dokumentarfilm.

Men den slags situationer må vi lære at leve med. Det mener flere danske politikere - heriblandt Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup.

»Der er mange bivirkninger ved terrorisme, og det her er en af dem. Der er ikke nogen anden udvej. Verden har ændret sig, og vi må tage det besvær med, som det medfører,« siger hun.

Det er Venstres Karsten Nonbo enig i.

»Det er den risiko, der er. Sådan er det. Det kan ikke være anderledes, hvis vi vil bekæmpe terror,« siger han.

Kontrol giver ensretning

Men for Christa Møllgaard-Hansen er det frustrerende at vide, at hun muligvis er nævnt på flere forskellige terrorlister, og derfor forsøger hun at komme af listerne igen. Men det viser sig at være tæt på umuligt. I dag ved hun stadig ikke med sikkerhed, om hun befinder sig på en eller flere terrorlister. Men ifølge Karsten Nonbo vil den tvivl blive forældet.

»Tiden læger alle sår. På et tidspunkt dør mistanken ud igen,« siger han.

Karen Hækkerup er overbevist om, at en fejl, som den, der er blevet begået i Christa Møllgaard-Hansens tilfælde, vil blive rettet.

»Jeg ved, at der ryger folk af og på den liste hver dag. Derfor har jeg også stor tiltro til, at fejlene bliver rettet,« siger hun.

Men for Christa Møll- gaard-Hansen handler sagen ikke kun om de forhindringer, hun selv støder ind i. Hun rejser også spørgsmålet om, hvilke konsekvenser den nuværende terrorlovgivning har.

»Kontrol skaber ensretning. Når vi ved, at vi bliver holdt øje med, ændrer vi vores adfærd. Vi bliver bange for at påkalde os uheldig opmærksomhed, bange for at træde ved siden af. Vi retter ind (...) Vi undlader at handle med lande som Pakistan. For en sikkerheds skyld,« skriver Christa Møllgaard-Hansen i en kronik i Politiken.

Men den konsekvens af lovgivningen kan Karen Hækkerup ikke genkende.

»Jeg føler mig bestemt ikke begrænset af loven. Jeg har også søgt på 'forbudte ord',« siger hun.

Film sat på spidsen

Ifølge Karsten Nonbo sætter en dokumentarfilm altid ting på spidsen, og derfor tvivler han på, at Christa Møllgaard-Hansens situation i virkeligheden er så problematisk, som hun giver udtryk for.

»Hun har sat sagen på spidsen. Og det er blevet hendes livsværk mere, end det er blevet et reelt problem for hende. Hun har skabt et problem, som havde været mindre, hvis hun bare havde glemt det«.

- Kan du ikke forstå hendes frustration?

»Jo, men man kan bruge resten af livet på at være frustreret og retfærdiggøre sig selv. Hvis man gider at bruge tid på det, skal man være velkommen«.

- Har Christa Møllgaard-Hansen gjort et for stort nummer ud af sagen ved at medvirke i en dokumentarfilm?

»Nogle gange gør man ting til et livsværk, hvis man er rigtig forarget. Jeg kan godt følge hende lidt ad vejen. Men vi mistænker alle sammen hinanden for alt muligt. Det gør den almindelige befolkning også.«

- Er risikoen for terror så stor, at vi må finde os i at komme på terrorlister?

»Ja, det er den. Vi ved jo, at vi har forhindret terror, og at der er mennesker, der er blevet dømt for terror. Risikoen er til stede. Men den almindelige danske holdning er, at der ikke sker noget - indtil den dag, der sker noget. Når der så sker noget, så er vi bagkloge og spørger, hvorfor der ikke blev grebet ind noget før«.

Dokumentarfilmen 'Christas mareridt' bliver vist på TV 2 i aften kl. 20.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christa fra Maribo fik nogle penge i klemme, men andre har fået deres politiske overbevisning og ytringsfrihed beskåret, er trods indfødsret blevet erklæret uegnede og landsforræderiske. Karen fra S og Karsten fra V hører til de rigtige danskere, Christa til R, der fik sin far, som igennem mange år sad i et byråd for SF, til at skifte farve, Både S, SF, V og R støtter dog den europæiske og dermed den amerikanske terrorliste, så hvorfor denne disharmoniske larmen?

Gad vide om det er derfor Lars Løkke Rasmussen lejer naturfilm på det offentliges regning?
Fordi hans egen konto er blevet frosset inde, på grund af at han har redet på hesteryg til Afghanistan for at aflevere 600.000 gode danske kroner til taleban.

Så i kampen for friheden må vi finde os i at der bliver lagt voldsomme begrænsninger på vores frihed.

Jeg synes ærligt talt at Karen Hækkerup og Karsten Nonbo, qua deres ekstremt arrogante holdning, og Lille Lars fra Græsted, Qua hans støtte til terroristerne, burde placeres på den liste og få indefrosset deres konti, samt hvad en sådan registrering ellers måtte afstedkomme af ubehageligheder.

Jacob Hornemann

Det var da en helt utrolig arrogance, hun bliver mødt med fra politikerne. De skulle den onde lyn'me selv prøve at ryge på en terrorliste, og så fortælle os, om »de har skabt et problem, som havde været mindre, hvis de bare havde glemt det« og om »de bestemt ikke føler sig begrænset af loven«.

De prøver udelukkende at bortforklare deres egen inkompetence. Terrorlovene er populistisk hastværk ligesom så mange andre love, der vedtages af vores såkaldte politikere nu om dage.

Slettet Profil

»Der er mange bivirkninger ved terrorisme, og det her er en af dem. Der er ikke nogen anden udvej. Verden har ændret sig, og vi må tage det besvær med, som det medfører,«

Hvis der var nogen der havde et bud på, hvad der skal til, før krigen er slut, kunne man leve med det - Når ingen vil definere, hvad gører en slutning, går jeg ud fra at alle vores frihedsrettigheder, over tid, vil forsvinde. I mit hoved gører det politikerne til de egentlige terrorister.

Niels Mosbak

Karen Hækkerup:

»Jeg ved, at der ryger folk af og på den liste hver dag. Derfor har jeg også stor tiltro til, at fejlene bliver rettet,« siger hun.

Den viden har Karen Hækkerup ikke - hun aner intet om hvem der kommer på, eller om nogen overhovedet kommer af den liste igen.
Hvem i alverden skulle underrette Karen Hækkerup om dette?

Der er tale om en sludder for en sladder, med den hensigt at tale problemet væk, mens man foregiver viden man ikke har!
"Jeg har selv søgt på "forbudte ord" - ja og?
Det burde være almindelig paratviden, at man blot behøver at skrive BOMBEMANUAL - så er anledningen der!

Om man lander på en terrorliste er fuldstændigt tilfældigt, hvad sagen i sig selv er udtryk for.
Jeg vil ikke anbefale Christa Mølgaard Hansen at drage til USA med den mistanke hængende over hovedet.

I øvrigt har begge politikere en noget nonchalant tilgang til emnet - Nonbo er endog politimand - men det gør intet indtryk på ham at retsstatens principper i dette tilfælde sættes fuldstændig ud af kraft!

Det er fuldstændig Kafka'sk - at man ikke kan få renset sit navn for en ubegrundet mistanke - det skal man ærligt talt ikke finde sig i som borger.

Heinrich R. Jørgensen

Min tillid til de danske politikere har fået sig endnu et skud for boven.

Var der tale om funktionærer der talte om og til kunderne på den måde, ville de samme dag stå med en skriftlig advarsel eller en fyreseddel i hånden. Aldeles velfortjent.

Jesper Wendt

"Det er fuldstændig Kafka’sk - at man ikke kan få renset sit navn for en ubegrundet mistanke - det skal man ærligt talt ikke finde sig i som borger."

Helt enig, det er kørt helt af sporet.

Peter Lauritzen

Hvordan ved man, at man er røget på en terrorliste?

Niels Mosbak

Peter Lauritzen

Hun er måske indkaldt til en "forebyggende" samtale hos PET.

Jesper Wendt

Det kunne jo også være interessant at høre nu de hævder det ingen konsekvenser har, at Christa ikke kan rense sit navn, hvad nu hvis hun vil arbejde indenfor PET, Politiet, eller en af de offentlige forvaltninger? Hvad så? Bliver hun ansat? som terror mistænkt? Næppe. Så at det ingen betydning har og at hun bare skal undlade at bruge tid på det, fortæller jo mest om Karsten Nonbo.

Karsten Johansen

Makthavere i totalitære samfunn vil alltid finne på "begrunnelser" for sine tyranniske tiltak, sin tankekontroll, overvåking osv. Slike "begrunnelser" er alltid innblidte eller oppblåste ytre og indre fiender som kan brukes til å skremme kritikere på plass.

Ingen av disse nåtidige herskere innbiller seg selvsagt at febrile tankefantasier fra afghanske føydale i huler og lignende "under ledelse" av en med all sannsynllighet forlengst avdød kaftankledd skjeggete fanatiker med en nærmest forbløffende hollywoodsk bildelikhet med nazistiske propagandafilms evigt onde "evige jøde" (jeg tenker selvsagt på bin Laden), hvis desperate, feige og barbariske terroraksjoner årlig tar livet av ferre mennesker enn bistikk eller matforgiftning gjør, utgjør noen reell trussel mot "vestlig levesett" osv. Så mye desto mindre som de jo selv har oppfetet Bin Laden og lignende fra sine alltid rikelige fonds, da det passet (på åttitallet). Dette (Krigen "mot" terror hvis eneste virkning har vært å holde den ved like) er ganske rå propaganda på Goebbels- og Stalin-nivå, og formålet er opplagt bare å skremme opp befolkningen etter Görings modell fra Riksdagsbrannen 1933 slik at den innordner seg lettere under regimets totalitære krav: intet er her så effektivt som falske anklager om forræderi, hva utallige historiske eksempler fra Dreyfus over Rosa Luxemburg og Trotskij til McCarthyperioden og Slanskyprosessene osv. viser.

I 1989 truet freden det militærindustrielle kompleks både i USA og Russland, Kina, EU, Israel osv. Da den "kalde" krigen var oppbrukt som totalitært virkemiddel - NB på begge sider av jernteppet - trengte man et nytt fiendebilde som passet inn i den økende globale konflikten om de gjenværende oljereservene og som kunne levere ideologisk ammunisjon til fortsatt og forsterket opprustning og politistatsutvikling, som jo ellers ble meget vanskelig å begrunne. Her var man så "heldige" å ha et reservoar av selvstimulerte busemenn fra Saddam til Bin Laden osv. å gripe til. Saddam ble brakt til makta i 1979 ved et kupp støttet av CIA i håp om krig mot Iran - det var derfor mannen innbildte seg å kunne invadere Kuwait med USAs aksept i 1989-90. Og som USAs president Reagan uttalte på åttitallet med tanke på folk som bin Laden og Taliban: "One man's terrorist is another man's freedom fighter."

Legg merke til, at det israelske regimet under den store opposisjonelle liberaliseringsbevegelsen i Iran i fjor uttalte at man foretrakk Ahmadinejads diktatur - dette er jo en alldeles glimrende fiende for Israels herskere, i likhet med Hamas, som man derfor i en lang periode støttet inntil de var blitt en reell utfordrer til PLO.

I realiteten er den preventive kontrademokratiske hersketeknikk i tiden fra den klassiske fascismen og framover utviklet til et slikt nivå av teknisk og medial perfeksjon, at enhver opposisjon til den herskende neoliberale totalitarismen og de globale finansoligarkiske herskerne den tjener, er sjanseløs på denne siden av klimatisk sammenbrudd, katastrofal artsutryddelse, havforsuring osv.: det er i dag langt lettere å forestlle seg menneskeartens utdøen enn kapitalismens forsvinning. Nåtidens totalitarisme er frivillig.

Desto mindre fornøyd er imidlertid selvsagt våre allmektige herskere: griskhet har alri hatt noe magemål, mer vil ha mer, og damoklesparanoiaen deres vokser parallelt med at de forskanser seg i sin ideologiske førerbunker: jo mer enslydende propagandaen blir, jo mer irriterende blir det minste pip av dissidens, om så det kommer fra naturen selv skal det kveles.

Det har egentlig ingen hensikt å skrive innlegg som dette, da hovedvirkningen er at man bidrar med stoff til det forlengst allmektigt suverene politiske politiets arkiver. Vi må dessverre konstatere, at demokratiets epoke ble kortvarig, og at menneskehetens saga tegner særdeles lite lys. For det er i realiteten bin-Laden-mentaliteten som rår grunnen overalt: den evigt konfliktsøkende og paranoide herskesyken, den religiøse fanatismen.

Jens Holger Laursen

Endnu et eksempel på, at terrortruslen er frit opfundet

Hvis I læser dagens kronik i Berlingske af Hans Jørgen Bonnichsen "Christas mareridt), der siden sin afgang fra PET har fungeret som dets smilende "presseofficer", vil I vide, at de danske myndigheder har lagt deres tiltro til antiterrorloven i hænderne på de amerikanske myndigheder og sytemet SWIFT, og derefter har vi at rette os.
På det politiske plan stiller den "rare" Bonnichsen problemet op som et valg mellem vores ideologi og vores retssikkerhed (i egentlig forstand blot sikkerhed), og hår som enhver general frem til, at ideologi og sikkerhed falder skam sammen, men at enhver anklaget vil få en klassisk rettergang, men underforstået efter magtens gældende bestemmelser (bl.a. antiterrorlovene, der bl.a. indebærer hemmelige advokater med lukkede retshandlinger).

Jeg kan altså ikke se at CIA vil vinde noget som helst ved at tage hende af deres liste, så hun ender sikkert med at blive på den for tid og evighed af lutter embedsmandsdovenskab

Mads Kjærgård

Havde det her foregået i Sovjet, så skulle man have hørt Carsten Nonbo råbe og skrige om krænkelser af menneskerettighederne, men nu??? Er manden ikke såkaldt liberal? Og så går han ind for en stærk og ukontrolleret stat, der underkuer deres statsborgere? Hvad fanden er det for en holdning at have, at det er i orden, at staten tilbageholder ens penge og fører en på en terrrorliste? Det er jo totalt 1984 eller DDR. Venstre burder have frataget deres ret til at kalde sig liberale, men burde i stedet tvinges til at hedde Danmarks facistiske parti!

Leif Højgaard

Efterhånden får jeg den fornemmelsen, at den såkaldte 'terrortrussel' er et opdigtet begreb for at få en anledning til at indføre alle disse kontrolforanstaltninger, som vi hører om her. Dette som modtræk til, at globaliseringen og de moderne elektroniske medier er ifærd med at fravriste de gamle tilbageværende Anglo-Amerikanske og Zionistiske oligarker i den magt de har haft de sidste 150 år. Det er i virkeligheden en proces der har gået for sig i alle disse år, selvom sandheden har været godt skjult i langsom og ufuldstændig mediedækning.

Målet er, såvidt jeg kan se, at skabe kaos i geografien mellem middelhavet og Kina og således forhindre en opbygning af en infrastruktur langs den gamle silkevej fra mellemøsten til Kina.

Der er ingen der rigtigt ved hvad alle de forskellige efterretningstjenester foretager sig og om hvorvidt alle disse terrorhændelser i virkeligheden er iscenesat for at skabe beviser overfor borgerne om terrorlovgivningens nødvendighed - den konstruerede virkelighed. Så hvordan kan man være helt sikker på at de ikke er medarbejdere i denne skjulte organisation for bevarelse af bestående økonomiske magtstrukturer og modvirkning af egentlige igangværende forandringer.

Vi får aldrig svaret og må finde os i at blive registreret og kontrolleret indtil en vis smertegrænse er nået. Man siger at den kloge ser faren og skjuler sig. Så måske skulle man bare passe sig selv og ikke engagere sig i nogetsomhelst.

Leif Højgaard

Jeg fandt en video på nettet, som viser hvordan CNN - et kommercielt medie - øver censur og derved holder demokratiet i uvidenhed.

http://www.youtube.com/watch?v=oc_9TnFc8Bg

Videoen består af 4 afsnit, som man skal klikke på efterhånden.

Jeg må indrømme at jeg skammer mig over at være dansker og bo i et land, der er med i denne ulovlige krig. Men det er der jo ikke meget at gøre ved.

Slettet Profil

"Man siger at den kloge ser faren og skjuler sig. Så måske skulle man bare passe sig selv og ikke engagere sig i nogetsomhelst."

Det er der rigtig mange, jeg har mødt igennem tiden, der har givet udtryk for - Lad os håbe det er sandt og at det ikke bare er fordi folk er ligeglade, eller ligefrem støtter vanvidet.

Lær' at kontroler EM-feltet - Så er de fucked.

Og nu har jeg vist sagt nok i år.

Slettet Profil

Fejl: Lær’ at FØLE EM-feltet.

Overvågningssamfundet er blevet big business.

Arrogancen fra de danske politikere er beskæmmende. At bede Christa om bare at glemme sagen er fuldstændig grotesk.

Lasse Jensen

NEJ DET MÅ VI SATME IKKE FINDE OS I.

når det så er sagt er det jo et tydeligt tegn på at samfundet er ved at bryde sammen. statsmagten føler sig truet, og man forstår jo godt hvorfor. terroristen har vundet. england overlevede jack the ripper, men jack the ripper havde ikke atombomben. og det skal vi egentlig være meget glade for, alternativet er jo et samfund hvor én promille sidder på al rigdom og velstand og alle de andre må leve i deres eget lort. partier på begge sider kommer med det ene fascistiske lovforslag efter det andet - dette er det sidste den teknologiske civilisations sidste århundrede. men det skal selvfølgelig ikke forhindre os i at blive oprigtig vrede når vores rettigheder på grotesk vis trædes under fode.

Leif Højgaard

Whasington Post skriver i en artikel at man anslår at der idag er beskæftiget ca 854.000 personer i efterretningstjenesen til efterforskning og rapportskrivning omkring 11.september 2001.

http://projects.washingtonpost.com/top-secret-america/articles/a-hidden-...

Så noget tyder på at kontrolvanvidet er løbet helt af sporet.

Hvis man surfer lidt på nettet finder man mange interessante indlæg om False Flag Infiltration, som i et vist omfang praktiseres i det skjulte. Hvis man giver udtryk for sådanne tanker og ide'er trækker mange på skuldrende og leder tanken hen på tvangstanker eller paranoia. Jej vil dog mene at man ikke helt kan afvise tanken som helt urealistisk.

Måake er alle disse terrorhandlinger, som vi præsenteres for i medierne iscenesatte begivenheder, som blot skal oppiske en kaotisk stemning som grundlag for indførelse af alle disse kontrolforanstaltninger.

Der findes antagelig en virkelighed på grænsen mellem kriminalhistorien og konspirationen, men Christa Møllgaards dollarsag forplumrer de egentlige antiterrorsager, der, som mere end antydet ovenfor, er led i krigen, hvor begge parter taler om terror, magthaveren dog aldrig om statsterror.

Olav Bo Hessellund

To ting kan man udlede af politikernes kommentarer til, at Christa Møllgaard-Hansen uforvarende er havnet på CIAs terrorliste: 1) Vi danskere er ikke herrer i eget hus, 2) politikerne Karen Hækkerup (S) og Karsten Nonbo (V) finder, at dette er helt i orden.

Dermed er de i ”smuk” overensstemmelse med deres respektive partiers holdning sidste gang, Danmark var underlagt et herrefolk. Intet nyt under solen!

Leif Højgaard

@ Kristian Bevan
Faktis bliver alle telefon samtaler optaget og gemt i 5 år, uanset om der er tale om samtaler fra mobil telefoner eller fastnet telefonen.

Der arbejdes sikkert ihærdigt på automatisk samtaleudskrivning med mulighed for søgningsopslag i samtaleudskrifterne - når det kommer bliver det rigtig sjovt...

@Leif Mønniche

Jeg mindes ikke, at skolen underviste mig i Falsk Flag operationer og det er vist ikke noget, der har været særligt fokus på i de danske mainstreammedier, men et interessant emne. Der skal jo to hænder til at klappe og derfor, kan det vel være belejligt (for skrubelløse kynikere), at bruge disse operationer hvis den anden hånd ikke vil klappe med.

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods

Beklager min evige tilbagevenden til dette emne, men jeg mener det er vigtigt at være opmærksom på.

Hvis befolkningen ikke er opmærksom på muligheden af sådanne operationer, er der frit spil for at iscenesætte konflikter, hvad end motiverne måtte være. Og slippe af sted med det...

Peter Lauritzen

"Hvordan ved man, at man er røget på en terrorliste?"

Artiklen siger:
"Amerikanerne mistænker Christa Møll- gaard-Hansens pengeoverførsel for at være terrorstøtte, og de fastfryser hendes konto."

Der er tale om det såkaldte SWIFT system, der registrerer alle internationale pengeoverførsler.

Dette system styres fra USA, og der har i den forbindelse været problemer mellem EU og USA om beskyttelse af personfølsomme oplysninger.

Når så ens konto bliver fastfrosset, kan man jo regne med at "nogen" har været inde over - hvilket jo forklarer hvorfor Christa har viden om CIA's andel.
Banken er jo nødt til at forklare kunden, hvad der er sket med kontoen.

Det burde måske bringe en vis eftertænksomhed frem, at myndigheder uden forudgående varsel kan lukke konti der tilhører dissidenter....

Leif Højgaard

@Sigurd Bro Ross-Petersen

False Flag Operation indgik heller ikke i mine læseplaner. Jeg tænkte at det mest var et begreb fra filmlærredet eller krimiromaner. Efter at jeg er blevet pensionist har jeg fået mere tid til fordybelse og eftertanke. Jeg vil mene at kontokort og bankkonti er unike redskaber for person tracing. Med hensyn til overvågning og stikkeri er det mere almindeligt end mange frygter. På statsligt niveau sker der lige nu meget betænkelige processer sted

Se f.eks her hvad en analytiker mener om den aktuelle situation

http://tarpley.net/

Der er ingen tvivl om at dele af problemstillingerne er ret realistiske. Og Man skal være temmelig blåøjet for at betvivle at der foregår et strategisk spil om magten over verdensøkonomien imellem de assiatiske og anglo-amerikanske interessefelter.

Jeg vil nødig være på en sådan liste i tilfælde af en 'nødsituation', hvor en plan for 'Continuity of government', som måske 'Rex 84', bliver aktuel.

Er der nogle der har kendskab til lignende 'programmer' i tilfælde af 'nødsituationer' i Danmark?

Hans Scherfig skriver i forordet til bogen 'Proces mod politiet':

"Hvis en dansk militærjunta med amerikansk bistand skulle få i sinde at tage magten i vores land, har den hjemmeværnets politi-kompagnier til rådighed. Disse korps holder øvelser i borgerkrig. De skal i givet tilfælde arrestere de personer, som i forvejen er optegnet i hemmelige kartoteker. De har forberedt koncentrationslejre for danskere."
(skal læses færdig når Martin Nielsen kommer tilbage til livet)

Er det fortid, eller er der stadig sådanne 'nødløsninger'? I så fald vil jeg FANDME IKKE STÅ PÅ EN LISTE FORDI JEG KØBER KJOLER I PAKISTAN!

Hvor er Karsten Johansen blevet af? Hans bruger er slettet? er han blevet 'bannet'? Hvad med Hans Jørgen Lassen?