Læsetid: 5 min.

Nærkontakt fra London

Kort efter De frie Danskes debut i december 1941 kommer bladgruppen i kontakt med den danske faldskærmsmand Mogens Hammer, som i juledagene kastes ned med fly fra England
Indland
27. juli 2010

Kort efter De frie Danskes debut i december 1941 kommer bladgruppen i kontakt med den danske faldskærmsmand Mogens Hammer, som i juledagene kastes ned med fly fra England. Dermed knyttes der tråde mellem illegalt bladarbejde, væbnet modstand og de allieredes operationer.

Den 30-årige maskinmester Mogens Hammer er en af de danske sømænd, som i krigens første tid har meldt sig som frivillig til britisk militærtjeneste. I Newcastle er han blevet udvalgt til særlige operationer med en snes andre danskere, blandt dem den senere så kendte Anders Lassen, der straks vil til fronten for at kæmpe som elitesoldat.

Mogens Hammer er indlemmet i Special Operation Executives dybt hemmelige planer om at oprette underjordiske modstandsgrupper i de besatte lande »sætte Europa i flammer«, som den cigarrygende Churchill har bebudet. Gennem et hårdt og omfattende træningsprogram på beslaglagte engelske herresæder er den to meter høje danske maskinist og mestersvømmer blevet udlært som ekspert i avanceret radiotelegrafi og faldskærmsmand i en dansk specialgruppe på 11 mand. Gruppen ledes af den nyuddannede læge og kaptajn Carl Johan Bruhn, som er en kapacitet udover det sædvanlige. Han har tidligere arbejdet i en købmandsbutik i Køge, været leder af et savværk i Vordingborg og en gummiplantage i Malaysia. De to umage mænd, Hammer og Bruhn, udgør fortroppen for en dansk undergrundshær.

Landing i blinde

Den 27. december 1941 flyves de ind over Danmark i et tomotorers bombefly af typen Whitley Mark V. Som afledningsmanøvre dropper flyet fire bomber ved Masnedøværket nær Storstrømsbroen uden at anrette skade. Flyet fortsætter mod nordøst, og ved Torpeskov på Haslev- egnen kaster de to mænd sig ud i mørket fra 150 meters højde. Carl Johan Bruhn kender stedet bedre end nogen. Inden han læste til læge i London, har han været skovfoged på Bregentved gods. De to mænd skal efter eget valg lande blindt, dvs. uden hjælpere på jorden, og med den avancerede radiosender i en selvstændig skærm.

Mogens Hammer lander som planlagt i Torpeskov, men Carl Johan Bruhn styrter direkte til jorden, uden at faldskærmen folder sig ud. I måneskinnet finder Hammer frem til kammeratens knuste lig under de snedækkede træer. Han kan ikke begrave den døde i den frosne jord, men sikrer sig vigtige radiokrystaller, hemmelige breve og meddelelser, som Bruhn har på sig. Mens Hammer rumsterer i mørket, brager et skud fra den døde krop. De to mænd har hver en pistol spændt til hoften med en snor fra aftrækkeren op til albuen. Med den anordning kan de skyde en eventuel modstander, der beordrer »Hände hoch!«. Hammer slipper med skrækken, da han uforvarende udløser Bruhns pistol. Han skærer våbnet fri og sprætter Bruhns støvler op for at få fat i deres blodplettede danske pengesedler. Så begynder han at lede efter den vigtige radiosender, livlinen til SOEs hovedkvarter i Baker Street 64. Efter tre timers fortvivlet søgen må Mogens Hammer give op. Som det sidste og værste gør han kammeratens ansigt ukendeligt; det skal han, lyder ordren.

Carl Johan Bruhns død er den værst tænkelige start for den dansk-britiske modstandskamp. Uden senderen og den dræbte chef er Hammer på herrens mark.

Han søger frem til togsporet fra Køge, iler langs skinnerne til Haslev station og stiger på det første morgentog til familien i Taastrup. Da de åbner døren, står den forkomne Hammer med en alpeviol i urtepotte under armen. Det er et af de sløringstricks, har han fået indprentet under træningen som faldskærmsmand: hav et synligt tegn på, at du ikke er himmelfalden. Nogle af hans kammerater har drevet kunsten til perfektion en franskmand springer med en lille pekingeser, som han promenerer med efter landingen.

Hammers overraskede familie er samlet i julen, men må nøjes med et kort gensyn og en hurtig dækhistorie, mens han får varmen og kaffen. Han vil videre til København for at finde en kontakt, som han håber at få hjælp fra.

Hjælp fra Seidenfaden

Bygningen har front mod Kongens Have og Rosenborg Slot. Mogens Hammer ringer på i Sølvgade 30 og præsenterer sig som Carl Hansen. Erik Seidenfaden, udenrigsmedarbejder på Politiken, er alene hjemme og er snart på vej ud af lejligheden. Han skal til aftenselskab hos teaterchef Henning Rohde og hjælper den jævnaldrende Hansen videre til Herman Dedichen, medejer af Politiken og som Seidenfaden med i den anti-nazistiske kreds omkring den bandlyste redaktør Nicolai Blædel. Kredsen har forbindelse til den omstridte handelsminister John Christmas Møller, der tvivler på forhandlingspolitikken og er kommet på kant med sine partifæller og tyskerne i landet. Atypisk for en konservativ angriber Christmas de privilegerede klasser. Han hylder fællesskabet, den jævne danske arbejder og »den faglige Organisations mægtige Betydning for dette Land«, mens han er gået til angreb på storbønderne og erhvervslivet anført af A.P. Møller, og især de danske nazister som Jørgen Sehested på herresædet Broholm ved den fynske havneidyl Lundeborg.

Mogens Hammer får kontakt til bladgruppen bag De frie Danske, hvor hans bror Svend Erik Hammer er aktiv, men til daglig ansat i annonceafdelingen på Politiken. Således breder trådene sig efterhånden til et fintmasket netværk af underjordiske kontakter.

Men historien om De frie Danske giver også et varsel om risikoen ved det illegale bladarbejde.

Dømt i byretten

Efter 10 måneders udgivelser bliver nogle af bladets medarbejdere angivet og arresteret af dansk politi. Nogle fra kredsen stikker med besvær af til Sverige på den første større flugt, men i januar og februar 1942 bliver 14 dømt, herunder alle Vædderens grundlæggere. Københavns Byret idømmer de fleste fængsel fra to måneder til to år, mens dommene over Gilbert Nielsen og Cajus Johansen hæves til otte og seks år bag Vridsløses tremmer, fordi de også har hjulpet illegale faldskærmsfolk.

Dommene er en alvorlig advarsel mod illegale aktiviteter. I forvejen er det stærkt grænseoverskridende at gøre front mod den massive overmagt, som Besættelsen udgør. Set fra et mørkt duplikatorrum støttes den tyske militærmagt fra første færd af den demokratisk valgte danske regering med den populære landsfader Stauning og hans advarsler (» og det er Befolkningens Pligt at afholde sig fra enhver Modstand overfor disse Tropper«), kongens appeller (» da enhver uoverlagt Handling eller Ytring kan have de alvorligste Følger«) og en overvældende folkestemning, der vil have fred og kaffe, selv eller især »under disse for vort Fædreland saa alvorlige Forhold«. Man dukker sig.

Uddrag af Ole Langes og Alex Frank Larsens bog Outze Reporter, Redaktør, Revser. Informations Forlag.

Serie

Informations blodige fødsel

Seneste artikler

 • Det folkelige vendepunkt

  4. august 2010
  I august 1943 brød en række strejker ud i Odense, efter at byens tyske kommandant havde posteret bevæbnede vagter ved bygningen af et tysk marineskib. Strejkerne bredte sig til gadekampe i byen, der snart blev hjemsted for en folkelig vrede med scenerier, som ikke tidligere var set under den nazistiske besættelse af Danmark. Det blev Outzes ilddåb og Informations dåb.
 • Klapjagt på nyheder

  2. august 2010
  Den intensiverede jagt på illegale medfører, at Aksel Larsen og andre tilknyttet 'Frit Danmark' bliver afsløret og anholdt. Ole Kiilerich overlader sin redaktørpost på 'Frit Danmark' til Kate Fleron, der er kollega på Nationaltidende og i øvrigt bor sammen med sin afsatte chef Aage Schoch...
 • Fronterne trækkes op

  28. juli 2010
  Sidst i februar 1942 lykkes det endelig for den tyske presseattaché og gesandtskabet at få Nationaltidendes chefredaktør Aage Schoch sat på porten fra bladhuset Ved Stranden. Det er kulminationen på en lang strid om ord
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her