Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ordførere kritiserer Venstre-bommert

Det er dybt kritisabelt, at Karsten Lauritzen (V) ikke tjekker op på fakta, inden han udtaler sig, lyder det i kor fra Folketingets integrationsordførere. S, R og KD ser endnu intet belæg for forskelsbehandling i udlændingepolitikken og er lettede over, at integrationsministeren har taget afstand fra forslaget
Indland
30. juli 2010

Integrationsordfører Karsten Lauritzen (V) har i flere landsdækkende medier udtalt, at han er positiv over for Dansk Folkepartis forslag om forskelsbehandling i udlændingepolitikken. Som begrundelse har han i Berlingske Tidende henvist til Holland, som – ifølge ordføreren – har en model for familiesammenføring, hvor man stiller forskellige krav efter en risikovurdering af, hvor der for eksempel er størst risiko for tvangsægteskab. Men som Information i dag kan fortælle, findes den regel slet ikke i Holland. Det får nu integrationsordførere på stribe til at kritisere Karsten Lauritzen. »Jeg synes, det er meget kritisabelt. Karsten Lauritzen kunne blot have gjort sig den ulejlighed at gå ind på det hollandske justitsministeriums hjemmeside, hvor den fuldstændige beskrivelse af regelsættet står,« siger integrationsordfører Marianne Jelved (R). Hun fandt forslaget så mærkværdigt, at hun selv tjekkede op på det.

Ulovligt ifølge minister

Også den socialdemokratiske integrationsordfører Henrik Dam Kristensen var mistænksom over for udsagnet. Han er imidlertid lettet over, at Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i forgårs afviste det. »Det virker mærkeligt, at Karsten Lauritzen henviser til noget, som ikke findes, og som jeg kunne høre Integrationsministeren i forgårs kaldte ulovligt i forhold til internationale konventioner. Han er en ordfører, som løber med en halv vind og burde undersøge tingene bedre i stedet for at fare ud,« siger Henrik Dam Kristensen. Det ligner heller ikke Venstre at bevæge sig i den retning, som Karsten Lauritzens forslag lægger op til, siger den ekskonservative politiker Per Ørum Jørgensen, som i dag er integrationsordfører for Kristendemokraterne. »Jeg tror, det er et grotesk forsøg fra Karsten Lauritzens side på at please DF. Men det er ikke en legitim grund til at diskriminere på baggrund af nationaliteter,« siger Per Ørum Jørgensen og fortsætter: »Et eller andet sted kan vi også være fuldstændig ligeglad med, hvad de gør i Holland. Det handler om, hvordan vi gerne vil have det i Danmark, og der har vi tradition for, at vi ikke diskriminerer ud fra nationalitet og hudfarve.«

DF: Intet ændret

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen påpeger, at han ikke er ekspert på den hollandske udlændingepolitik og nok heller aldrig bliver det. Når det er sagt, så bliver DF’s forslag ikke ændret på baggrund af, om Holland har modellen eller ej.

»Karsten Lauritzen burde have tjekket op på det, inden han udtalte sig. Men det er ikke verdens undergang så længe imødekomsten over for vores forslag stadig findes i Venstre,« siger Martin Henriksen.

Han mener derfor ikke, at Karsten Lauritzens usande argumentation svækker belægget for at forskelsbehandle.

»Når vi løbende har lavet udlændingestramninger, så gør vi det, fordi vi synes, det er det rigtige – ikke fordi der er andre, som gør det. Man hører tit om, at Danmark går forrest i forhold til at stramme udlændingereglerne, og andre europæiske lande følger efter. Hvis vi kan gøre det igen, så skal vi bare gøre det. Hvem ved, så kan det være, at Holland følger efter Danmark på et tidspunkt,« siger han.

Intet belæg

Både R, S og KD mener imidlertid stadig ikke, der er noget belæg for forskelsbehandling i udlændingepolitikken. »Vi synes, forslaget er en dårlig ide, fordi det sender et helt forkert budskab. For det første er det ulovligt at diskriminere. For det andet sender man nogle negative signaler til dem, som kan identificere sig med dem, som diskrimineres, og vi har ikke brug for at være uvenner med halvdelen af verden, fordi DF har magt i Danmark,« siger Marianne Jelved (R).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

S, R og KD's jagt på Karsten Lauritzen er ren hævntogt. Der tages ingen hensyn til, at han har ladet sig forvirre af sine racistiske tilbøjeligheder, men tro nu endelig ikke at regeringspressen afkræver Karsten Lauritzen et svar ...

Niels østergård

Ja, stramninger i verdensklasse kan vi vel svinge os op til?
Så pyt med al det ligegyldige om skoler, sundhedsvæsen osv i verdensklasse...