Nyhed
Læsetid: 6 min.

Prostituerede bliver diskrimineret på arbejdsmarkedet

I Danmark er prostitution lovligt, men ikke legalt. Det er tilladt at købe og sælge sex, men prostitution bliver juridisk ikke anerkendt som erhverv, og det efterlader de prostituerede i en gråzone - de bidrager økonomisk til samfundet, men har ingen rettigheder på arbejdsmarkedet
Indland
12. juli 2010
Lovgivningen er den største hæmsko for, at prostituerede kan blive medlem af en fagforening og a-kasse. For så længe prostitution ikke bliver anerkendt som erhverv, kan fagforeninger og a-kasser ikke optage prostituerede.

Lovgivningen er den største hæmsko for, at prostituerede kan blive medlem af en fagforening og a-kasse. For så længe prostitution ikke bliver anerkendt som erhverv, kan fagforeninger og a-kasser ikke optage prostituerede.

Linda Henriksen

At kunne melde sig ind i en fagforening og a-kasse, tegne erhvervsforsikring og ansætte medarbejdere i sin virksomhed er rettigheder, de fleste lønmodtagere og selvstændige tager for givet i et retssamfund som Danmark. Men rettighederne tilfalder ikke de prostituerede. Lovgivningen og den sociale stigmatisering står i vejen.

»Politikerne anerkender ikke sexarbejde (prostitution, red.) som et erhverv, men definerer os som et socialt problem, og det står i vejen for, at vi kan få rettigheder. Vi skal betale moms og skat ligesom alle andre, men har ingen faglige rettigheder - det er dobbeltmoralsk,« siger Susanne Møller, der er prostitueret og talskvinde for Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO).

Ingen af regeringspartierne har planer om at imødekomme SIO's ønske om ligestilling.

»Jeg vil ikke ændre på den nuværende lovgivning, og jeg vil ikke arbejde på at give de prostituerede flere rettigheder, for jeg tror ikke på, at det er grunden til, at de har det dårligt,« siger socialordfører Vivi Kier (K).

Med afkriminaliseringen af prostitution i 1999 blev det lovligt både at købe og sælge sex, men udgangspunktet for al lovgivning på området er fortsat, at prostitution er et socialt problem. På den måde havner de prostituerede i en gråzone. Derfor kæmper SIO for, at al diskriminerende lovgivning bliver fjernet, og at prostitution bliver sidestillet med andre erhverv.

Lovgivning spænder ben

Lovgivningen er den største hæmsko for, at prostituerede kan blive medlem af en fagforening og a-kasse. For så længe prostitution ikke bliver anerkendt som erhverv, kan fagforeninger og a-kasser ikke optage prostituerede: »Det er på grund af lovgivningen slet ikke muligt for os at optage prostituerede i a-kassen. Bliver lovgivningen en dag ændret, så prostitution bliver et legalt erhverv, foreligger der en ny situation,« siger Mogens Andersen, der er kommunikationskonsulent i Ase, Danmarks største a-kasse for selvstændige.

Det er også lovgivningen, der gør det umuligt for prostituerede at arbejde sammen med hinanden og folk udefra. Ifølge straffelovens såkaldte rufferiparagraf må ingen tjene på andres »kønslige usædelighed«, som det hedder, hvilket gør, at prostituerede ikke kan arbejde flere på en klinik eller ansætte en telefondame eller vagtmand. Det betyder i praksis, at prostituerede enten bliver nødt til at arbejde alene eller bryde loven.

»Det ville gøre arbejdet nemmere og skabe mere tryghed, hvis vi kunne arbejde sammen,« mener Frk Sip, der arbejder som prostitueret på en massageklinik i København, hvor hun er alene på sine to vagter om ugen.

Social stigmatisering

Det er ikke kun lovgivningen, der spænder ben for de prostituerede. Ifølge SIO er det i lige så høj grad samfundets syn på prostitution, der ofte indebærer moralsk afstandstagen og dermed resulterer i social isolation og stigmatisering. Det er blandt andet forsikringsselskabernes politik et udtryk for.

»Vi har som selskab valgt at sige nej til, at prostituerede kan erhvervsforsikre deres massageklinik hos os af etiske grunde,« siger kundekonsulent hos forsikringsselskabet Codan Kasper Vorsaa.

Hos forsikringsselskabet Tryg deler man Codans opfattelse og vil, ifølge kommunikationsrådgiver Anne Anker, ikke tilbyde erhvervsforsikringer til prostituerede, fordi man »ikke ønsker at blive relateret til denne branche«.

Ifølge kommunikationsrådgiveren bygger Trygs afvisning af prostituerede også på erfaring og statistik, der viser en »større risiko for kriminalitet i miljøet i form af vold og indbrud«. En påstand som Anne Anker ikke kan fremvise konkret dokumentation for.

Susanne Møller er stærkt kritisk over for, at prostituerede skulle være udsat for vold i højere grad end andre faggrupper.

»En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at 20 procent af alle sygeplejersker har været udsat for vold, men der er løsningen forebyggelse, oplysning og viden - og ikke stigmatisering,« siger Susanne Møller, der selv var på voldskursus i sit tidligere job som sygeplejerske.

Ifølge Nanna Margrethe Krusaa, juridisk konsulent på Institut for Menneskerettigheder, er der som udgangspunkt ikke noget i lovgivningen, der forhindrer forsikringsselskaberne i at afvise prostituerede.

»Prostituerede som gruppe er som udgangspunkt ikke omfattet af diskriminationslovgivningen. Men lovgivningen stiller dem i et juridisk tomrum, hvilket muligvis kan udgøre et problem for de prostitueredes retssikkerhed,« siger Nanna Margrethe Krusaa.

Rettigheder for de svage

Prostitution bliver altså hverken juridisk eller socialt anerkendt som erhverv. Alligevel betaler mange prostituerede skat og moms af deres indkomst og kan få sygedagpenge af kommunen, når de bliver syge ligesom alle andre. Ifølge Susanne Møller stiller politikerne derfor de prostituerede i en gråzone, når de ikke kan få dagpenge, hvis de bliver opsagt fra deres job, fordi de ikke kan melde sig ind i en a-kasse.

Men langt de fleste partier ønsker ikke at ændre på lovgivningen. De mener, at den skal beskytte de svageste i faget.

»Vi skal tage hensyn til alle i prostitution og ikke kun til dem, der har det godt med det,« siger Enhedslistens retsordfører, Line Barfoed.

Men Susanne Møller mener, at de manglende rettigheder netop rammer de svageste i prostitution, og at det handler om, hvorvidt man som samfund vil acceptere, at der er en gruppe kvinder, der ikke har samme rettigheder som andre: »Rettigheder er jo til for at beskytte folk. At sexarbejdere bliver tvunget til at arbejde alene eller ikke kan få hjælp, hvis de mister deres job, hjælper ikke nogen - heller ikke de kvinder, der måtte have det hårdt,« siger Susanne Møller.

Seksualpolitisk Forum, der består af en række sexologer, universitetsforskere og journalister, bakker op om SIO's holdninger og politiske krav. Ifølge talsperson Vivi Hollænder vil flere rettigheder kun hjælpe på de problemer, kvinderne i branchen måtte have.

»Hvis man skaber ordnede arbejdsforhold, eksempelvis ved at uddele statslicenser til klinikkerne, vil man bedre kunne få kriminaliteten og eventuelle problemer i branchen frem i lyset,« siger Vivi Hollænder.

Ønsker ikke blåstempling

Den holdning falder ikke i god jord hos de fleste af Folketingets partier, der ikke ønsker en blåstempling af prostitution - på trods af, at Servicestyrelsens nyeste rapport Prostitution på massageklinik fra 2010 konkluderer, at mange påstande om prostitueredes dårlige vilkår på massageklinikker ikke kan dokumenteres. Rapporten konkluderer blandt andet, at der ikke er dokumentation for, at prostituerede lider af PTSD og afkræfter en sammenhæng mellem seksuelt misbrug i barndommen og prostitution. Men konklusionerne gør ikke indtryk på mange af partierne.

»Vi vil ikke anerkende prostitution som et erhverv på linje med andre. Det er kvindeundertrykkende og et socialt problem,« siger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Julie Rademacher Hansen.

Den holdning deler Reden, som er et værested for kvinder i prostitutions- og stofmiljøet.

»De skadesvirkninger, som de prostituerede risikerer at pådrage sig, kan ikke klassificeres som 'almindelige' arbejdsmiljøproblemer, da de rækker ind i den enkeltes seksualitet og intimsfære i en grad, som ikke kendes fra andre fag på det danske arbejdsmarked. Mange kvinder, der har prostitutionserfaring, opdager først sent, at de har taget skade,« skriver Reden på dets hjemmeside.

Partier fra begge fløje mener, at flere rettigheder vil sende et signal i samfundet om, at prostitution er 'helt i orden'. Og hensynet til dét vejer tungere end hensynet til de prostituerede, der eventuelt kommer i klemme.

»Vi skal passe på med at sidestille prostitution med normale erhverv, for der er forskelle. Ved en legalisering risikerer man, at nogen personer kommer i klemme, men den model vi har i dag fungerer heller ikke hensigtsmæssigt,« siger Ellen Trane Nørby, socialordfører i Venstre.

De eneste partier, der er åbne over for at give de prostituerede flere rettigheder er Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, at det er en smule dobbeltmoralsk, at prostitution er lovligt, men at de prostituerede for eksempel ikke kan leje en lejlighed eller hyre en vagtmand. Når nu de også skal betale moms og skat, synes jeg egentligt, at de burde have samme rettigheder som andre erhvervsdrivende,« siger ligestillingsordfører i Dansk Folkeparti, Pia Adelsteen, der personligt mener, at man burde indrette lovgivningen, så den både tilgodeser den svageste gruppe af kvinder i prostitution og den gruppe, der har valgt det selv.

Folketingets partier, med undtagelse af Enhedslisten, har sat fire millioner kroner af til en ny undersøgelse, der skal kortlægge prostitution i Danmark. Samtlige partier ønsker ikke at revidere deres politik, før resultaterne fra den nye undersøgelse foreligger i 2011.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Hansen

Det er et kedeligt dilemma, men sålænge den 'aktive arbejdsmarkedspolitik' fastholdes, kan det ikke komme på tale at stille prostituerede bedre, fordi forholdet mellem rettigheder og pligter i det gældende sociale system vil kunne tvinge folk ud i prostitution ved en egentlig ligestilling. Hvis folk igen tilbagegives retten til at vælge eget erhverv, f.eks. på baggrund af uddannelse eller erhvervserfaring som i civiliserede lande, vil prostituerede også bedre kunne nyde godt af friheden på arbejdsmarkedet. Men for tiden er det ikke frit for nogen.

Robert Kroll

Der er tilsyneladende 3 typer moral -: moral, dobbeltmoral og Folketingets moral.

Henning Ristinge

Virkeligheden er at Politikere i nytiden i tiltagende grad giver fanden i videnskab - paser videbnskabens ikke med det man føler - ja så gir man fanden i den.

Det gælder endog også et parti som SF - som nu regeres af teologer og vi ved alle hvilket forhold til videnskab den slags har - det er noget med hvad Gud siger og den slags - jo det gør godt det.

Henning Ristinge

Fakta - hvem kærer sig om fakta når man har Gud!

Per Holm Knudsen

Glem aldrig, at Reden er en del af KFUKs arbejde, altså et kristent missionerende foretagende bestyret af hattedamer, der vil redde faldne kvinder.

John Houbo Pedersen

Der findes kun få oprindelige erhverv , krigere og bønder og så så damerne , damerne er ikke anderkendt LOL

Peder Munch Hansen

Kriminaliteten, der følger med gråzonen prostitution, er nok det største problem. I romanen "Udsalg", jeg udgav for nylig, er der et interview med Patsy Sörensen, der har et kvindecenter i Antwerpen og er en af de førende i bekæmpelsen af den organiserede kriminalitet. Hun mærkede den selv, da hendes center, Payoke, forsøgte at skabe ordnede forhold for de prostituerede i Antwerpens red-light-kvarter. Da hun kom i Europa-Parlamentet og var kommet på kant med de stærke kræfter inden for "branchen", måtte hun have skudsikker vest og køre i bil med skudsikre vinduer. Kræfterne i branchen er stærke. Som det Nasdaq-noterede pornofirma Private Media Group, der på sin hjemmeside skriver: "It is godd to bad." Så ryd op i branchen, giv de prostituerede deres rettigheder, så længe erhvervet er legalt.

Linda Kristiansen

"Partier fra begge fløje mener, at flere rettigheder vil sende et signal i samfundet om, at prostitution er ‘helt i orden’. Og hensynet til dét vejer tungere end hensynet til de prostituerede, der eventuelt kommer i klemme."

Det handler ikke om mennesker, men om "det rette holdninger".

Jeg synes det er rigtig trist at mange politikere er villige til at ofre de prostituerede, fordi de ikke synes prostitution er i orden.

Copy/paste (inkl. lidt tilføjelser) af mit indlæg til søsterartiklen 'Politikere holder fast i myten om den ulykkelige luder':

Jeg er overbevist om at det meste af miseren skyldes dansk dobbeltmoral - man vil hverken 100% legalisere prostitutionen, eller forbyde sexkøb, men flandrer istedet rundt et sted midt imellem.

Det interessante ved det er at begge scenarier ville give kvinden større magt. Enten ved at have overenskomst, ordentlig løn og kunne kræve respekt for sit erhver - eller derved at hun kunne melde dem til politiet der foreslår at hun sælger sex.

I det gamle Babylon var prostitution noget der foregik i tempel-regi i Astartes/Ishtars templer. Præstinderne dér var højt respekterede, og ansåes for lærere der lå inde med stor visdom knyttet til seksualitet og sanselighed.

Mon den slags er for kraftfuldt og ‘farligt’ for den danske kønsmoral?

Så pis nu eller hop af potten - legalisér erhvervet (med dertilhørende kampagne for holdningsændring i samfundet) eller forbyd sexkøb. Det eneste virkelig kvindeundertrykkende er at insistere på det dér ingenmandsland hvor den prostituerede kun allernådigst får lov at have den ære at tilfredsstille - hvis hun altså lydigt gentager mantraet om at hun er en slem tøs imens.
Dét er misbrug! Lad os få gjort op med det.

Og så tilføjelserne:

Omvendt kan der også diskuteres for og imod et forbud mod sexkøb. Sexkøb har, så vidt jeg ved, aldrig været forbudt - det der var forbudt indtil 1999 var at sælge sex, og hvis jeg har ret i det, så kan det da vist ikke kaldes andet end interessant, at man på den ene side mener at handel med sex er et overgreb på sælger, men samtidig gør sælger, hellere end køber, til den der begår kriminaliteten.

Jeg var egentlig indledningsvis for et forbud mod sexkøb, men er efterhånden af den overbevisning at det er gråzonen der er problemet - det er med dén gråzone man skaber et miljø hvor svage kvinder kan udnyttes mod deres vilje, og hvor de der rent faktisk ser prostitution som et meningsfuldt erhverv, bliver holdt nede og gjort til dem der skal påtage sig den skyld deres kunder føler over at komme listende i nattens mulm og mørke for at købe sex.

Det er dér problemet og det følelsesmæssige misbrug ligger - ikke i selve den aktivitet at der gives sex i bytte for penge.

Ved at lade prostituerede organisere sig, kan man danne en kraftig modvægt til de onde og skumle bagmænd der holder størstedelen af kvinderne undertrykt. De 'stærke', selvsikre prostituerede uden sociale problemer kunne gå forrest og være rollemodeller i forhold til dem som lider af stofmisbrug og andet, og de kunne være dem der formulerede fagforeningernes sundhedspolitik, stille hygiejnemæssige krav og fx inkludere et obligatorisk tilbud om afvænning for at komme branchens dårlige sider til livs. Samtidig ville det ryste den kriminelle underverden at se mange prostituerede på en gang dukke op til 'faglig kamp' eller blokade imod udbytterne, og alt i alt ville det muliggøre at den øvrige venstrefløj kunne møde op i solidaritet og være en direkte medvirkende faktor til at bekæmpe de uhumske forhold der hersker i bunden i branchen.

Jeg faldt lige over dette tidligere debatmøde på nettet som har en interessant indkaldelse og et anderledes perspektiv på hele kriminaliseringsaspektet: http://libsoc.dk/?p=77

SIOs hjemmeside, for mere information omkring deres virke, kan i øvrigt findes her: www.s-i-o.dk

Torben Nielsen

Det er ikke sjovt at stå på sidelinjen og se offentlig hekse afbrænding i år 2010.

Lidt stof til eftertanke kan læses er:

http://thehumanstain.smartlog.dk/de-glemte-kvinder-post210949

Tak Torben Nielsen, det er nuanceret og dødrelevant læsning.

Tom W. Petersen

Marie Spliid Clausen
Prostitution og oldtidens tempeltjeneste har næppe noget at gøre med hinanden.
Prostitution er forretning og lønarbejde; intet andet.
For nogle, formentlig de fleste, som så meget andet arbejde farligt og livs-ødelæggende. For andre under rimelige forhold.
Men uden reel samfundsmæssig kontrol. Hvem er det, der har kontrollen med de prostituerede?

Torben Nielsen

@ Tom W. Petersen

"Hvem er det, der har kontrollen med de prostituerede?"

Forhåbentlig kun dem selv. Alt andet er jo ulovligt og bør bekæmpes.
Men det er uværdigt , at man ikke som sexarbejder kan arbejde sammen med andre.

Neil Stenbæk Bloem

@Hele rosset:

Legaliserings-siden og forbud mod køb af sex-siden (hvor undertegnede befinder sig) er helt og aldeles uenige om udgangspunktet for diskussionen og derfor bliver den tit så mudret. Nogle vil kalde prostitution et erhverv som alle andre, mens andre vil kalde det et socialt problem.

Anyways, her er et link til en netop færdiggjort rapport fra Sverige, som påpeger at det forbud mod køb af sex, som de har haft derovre i de sidste ti år, både har dæmmet op for prostitutionen og ændret befolkningens laissez-faire opfattelse af prostitution. Begge dele er noget, som vi - i mine øjne - har slemt brug for her i Danmark.

http://regeringen.se/sb/d/12634/a/149142

@Torben Nielsen:

Den anonyme blogger, som du linker til har tidligere har skrevet et indlæg, der forsvarer hans egen seksuelle omgang med handlede kvinder. Han er nok ikke den mest saglige røst i debatten:

http://thehumanstain.smartlog.dk/sex-med-handlede-kvinder-er-okay-post20...

Torben Nielsen

@ Neil og "hele rosset"
Hvor ved du fra at den "anonyme blogger" dyrker sex med handlede kvinder og forsvarer det?
Der falder du i. Argument please.
THS er nok den mest seriøse kilde i sexarbejder debatten. For eller imod.
@ Neil
Du virker useriøs og uvidende.

Torben Nielsen

@ Neil
Du skriver:

"Den anonyme blogger, som du linker til har tidligere har skrevet et indlæg, der forsvarer hans egen seksuelle omgang med handlede kvinder".

Giv os et link please...

Torben Nielsen

@ Neil
Leder du stadig, efter noget der ikke findes? Vente vente vente...

Søren Rehhoff

@ Torben Nielsen

.“Den anonyme blogger, som du linker til har tidligere har skrevet et indlæg, der forsvarer hans egen seksuelle omgang med handlede kvinder”.

Giv os et link please…”

Er du blind? Linket er på sidste linie af Neil Stenbæk Bloems post. Det er det med de blå bogstaver. Her, jeg poster det en gang til

http://thehumanstain.smartlog.dk/sex-med-handlede-kvinder-er-okay-post20...

Hvis du ikke ved hvordan man klikker på et link, må du endelig skrive.

Linda Kristiansen

Kære Neil

Jeg synes du sætter det ualmindelig sort/hvidt op når du lister ” Legaliserings-siden og forbud mod køb af sex-siden” op. Nogle vil måske bare skabe bedre forhold, og sikre at de der har brug for hjælp kan få det? Det er bestemt ikke sådan der gøres i Sverige – det står desuden også sort på hvidt på side 92 i den svenske rapport at det ikke er formålet med loven at skadesreducerer :-(

Og vedr. den ”opdæmmede” prostitution, så står der ganske rigtigt i den svenske undersøgelse, at tallet faldt pænt lige efter indførelsen af sexkøbsloven. Men de sidste par år har prostitution atter været stigende. For bare et år siden (26. juli 2009) stod der således i Dagens Nyheter:

”Prostitutionen på gatan gick ner kraftigt efter sexköpslagens införande 1999. I dag, tio år senare, är gatuprostitutionen tillbaka i stor skala i Stockholm, Göteborg och Malmö.
"Vi har sett en ökning av antalet prostituerade senaste halvåret. För ett år sen låg gatuprostitutionen på 10–15 kvinnor om dagen. Nu ser vi 20–30 kvinnor varje dag, vilket är avsevärt många fler med tanke på den lilla ytan vid Malmskillnadsgatan", säger Jonas Trolle, polisinspektör vid Stockholmspolisens traffickinggrupp.”

Og vedr. THS – kender du udtrykket ”gå efter bolden, ikke manden”?

Torben Nielsen

@ Søren Rehhoff

Tak for linket.
Det er jo en fantastisk blog du linker til.

Modsat dig kan jeg læse. Og der står ikke noget om at THS har omgang med handlede kvinder.

Anne Rasmussen

2Linda Kristiansen: Hvordan går det med prostitutionen i Tyskland, Holland, Australien og New Zealand? Hvordan går det med børneprostitutionen i New Zealand f.eks og den illegale prostitution i Queensland. Er volden blevet mindre, er gadeprostituionen.
Hvordan går det med volden mod prostituerede og indmeldelsen i fagforeningerne i Tyskland, registreringen af de prostituerede i Holland, den illegale del, hvor mange hollandske/tyske prostituerede kontra udenlandske i de respektive lande.
Hvordan har de tyske prostituerede det egentligt? Jeg tror at P. Hansen har spurgt dig om noget af det samme.

Og et spørgsmål mere: Hvordan går det med den organiserede kriminalitet i de forskellige landes prostituionsmiljøer.

Med hensyn til den svenske rapport så vil jeg meget gerne henvise til tabellen i kapitel 4.3.2 , der viser udvilkingen (eller afvilkingen om man vil) af gadeprostitutionen i tre storbyer i Sverige 1998-2008.

@Torben Nielsen: THS har på sin blog givet udtryk for at han ingen moralske skrubler har over at købe sex af en handlet kvinde. THS er prostitutionskunde - om han er seriøs? - det afhænger vist af, hvlílken side af debatten man befinder sig på.

Torben Nielsen

@ Anne
Du skriver:
"THS har på sin blog givet udtryk for at han ingen moralske skrubler har over at købe sex af en handlet kvinde".
Det har THS IKKE givet udtryk for. Det er helt din egen udledning.

Søren Rehhoff

@Torben Nielsen

”@ Søren Rehhoff
Tak for linket.
Det er jo en fantastisk blog du linker til.
Modsat dig kan jeg læse. Og der står ikke noget om at THS har omgang med handlede kvinder.”

THS synes at “sex med handlede kvinder er okay” og dermed forsvarer han jo potentielt set sin egen omgang med handlede kvinder. Han gør det udfra en præmis om, at det er indvandrere der prøver, at få fodfæste i det danske samfund. Hvis du synes det er seriøs argumentation, så velbekomme.

Torben Nielsen

@ Søren Rehhoff

Læs nu hvad der står skrevet.

THS skriver:
"Hende over for mig havde købt Hus Forbi, og jeg så lige de ord, der også er overskrift til dette indlæg, på forsiden".

Søren Rehhoff

@Torben Nielsen
.
.”@ Søren Rehhoff
Læs nu hvad der står skrevet.
THS skriver:
“Hende over for mig havde købt Hus Forbi, og jeg så lige de ord, der også er overskrift til dette indlæg, på forsiden”.”

Ja han har overskriften fra en avis men han gør den jo til sin egen og gentager det desuden også sev længere nede i indlægget og kalder for øvrigt nogle kunder til handlede kvinder for helte, der tager et personligt ansvar for mennesker, der er uønskede af systemet.

Torben Nielsen

@ Søren Rehhoff

Har du slet ikke fattet, at THS prøver at afklare, at begrebet "handlede kvinder" bliver brugt om kvinder der ikke er handlede?

Søren Rehhoff

@Torben Nielsen

.”@ Søren Rehhoff
Har du slet ikke fattet, at THS prøver at afklare, at begrebet “handlede kvinder” bliver brugt om kvinder der ikke er handlede?”

Nej det har jeg ikke fattet, det er for avanceret for mig. Han prøver godt nok at gøre spørgsmålet om handlede kvinder til også at være et spørgsmål om “uglesete indvandrere” men uden, at han nogensinde rigtig får gjort klart hvad forskellen er, eller jeg forstår den i hvert fald ikke.

Torben Nielsen

@ Søren Rehhoff

May-Len Skilbrei, der stod i spidsen for den store nordiske undersøgelse om prostitution, der kom for et års tid siden, har skrevet dette.
Det hjælper måske på forståelsen.

http://www.forskning.no/artikler/2010/januar/241170

Anne Rasmussen

@Søren Rehhoff: Fuldstændig sandt.

For at vende tilbage til de svenske tilstande - som alle åbenbart er eksperter i - kontra de tilstande de legaliserede/dekriminaliserede lande befnder sig i med hensyn til prostitutionen. Jeg finder det ualmindeligt besynderligt, at ingen af de mest højtråbende hvad rettigheder, love og jeg-skal-komme-efter-dig-krav og forlangender overhovedet vil udtale sig om disse lande, der alle har indført rettigheder.

Det kan ikke være rigtigt, at man, når man kommer med en masse krav om rettigheder og lovændringer slet ikke har sat sig bare lidt ind i, hvordan det er gået i de lande der allerede har indført det.

I stedet kaster man sig over Sverige, der, åbenbart i al ubemærkethed, har formået at hjælpe en masse prostituerede ud af prostitution. Prostituerede, der netop har brugt loven som en støtte og hjælp til at komme ud af prostitutionen. Det står i rapporten, hvis nogen skulle være i tvivl.

@Torben Nielsen: Samme Skilbrei har været med til at lave denne rapport: Afrikanske drømmer på europeiske gater" http://www.fafo.no/pub/rapp/525/525.pdf
Hvori rekrutteringen af kvinder fra Nigeria bliver beskrevet meget grundigt. Læs den, især kap. 4, 5. og 6 synes jeg du skulle koncentrere dig om.

Torben Nielsen

@ Anne Rasmussen

Nu kaster jeg mig ikke over Sverige. Men derimod den bestilte rapport, som ikke måtte stille spørgsmålstegn ved lovgivningen.

Rapporten er ubrugelig, da den er stærkt fejlbehæftet.

Læs SIO´s pressemeddelelse her:

http://s-i-o.dk/wordpress/?p=60

I øvrigt ville det være for alles bedste, hvis du kunne holde en smule fokus.

Torben Nielsen
Linda Kristiansen

Kære Anne

Hold da fast en masse spørgsmål (og lidt beskyldninger dukkede pludselig også op…). Ud over at jeg gerne sætter mig ind i andre landes forhold, så mener jeg ikke at være ekspert (hvis det altså var mig du hentydede til) i Sverige eller nogen andre steder – heller ikke Danmark for den sags skyld. Jeg er såmænd bare interesseret i prostitueredes forhold, hvordan man bedst kan hjælpe de der har behov for det og hvordan man bedst kan vise resten anerkendelse og respekt, for det mener jeg alle mennesker har behov for.

Men for at starte i Sverige, så ser det bestemt ud til at der er sket et samlet fald i prostitution, men jeg synes stadig det er frygteligt at tænke på hvilke omkostninger det har for de tilbageblevne. De bliver jo endnu mere stigmatiseret og pga. af nultolerancepolitikken, bliver de ikke tilbudt hjælp. Den eneste hjælp der tilbydes er at stoppe. Jeg forstår ikke det menneskesyn, hvor man vælger at nægte nogen hjælp, fordi de ikke lever som andre mener er den korrekte måde at leve på. Jeg synes det virker enormt nedladende og bedrevidende.

Både i Tyskland og Holland har man forsøgt sig med legalisering, men sociale og faglige tiltag til at understøtte legalisering savnes. Tyskland og Holland har altså ikke helt fået løst de problemer, der kan følge i kølvandet på den svage del af prostitutionen med illegal arbejdskraft, stofmisbrug, stress og skatteunddragelse.
Vedr. fagforeninger og registrering, så er jeg dig svar skyldig, men jeg mener bestemt ikke vi skal tilstræbe hverken den tyske eller hollandske model.

Jeg har hørt rygter om at Ine Vanwesenbeeck skulle være på vej med en ny undersøgelse. Og at en nylig undersøgelse viser stor tilfredshed blandt sexarbejderne – skal lige se om jeg kan opsnappe hvilken (selvom jeg tvivler på det har din interesse, men forhåbentlig tager jeg fejl).

Vedr. New Zealand, så er der her lavet rigtig gode, grundige og omfattende undersøgelser, som jeg bestemt vil anbefale alle at læse. Disse konkluderer blandt andet at:
• Sexarbejdernes sundhed og sikkerhed er blevet bedre siden afkriminaliseringen.
• Antallet af prostituerede er ikke steget (hvilket nogle kritikere forudså, at den ville) i modsætning til mange andre lande, hvor prostitutionens omfang er steget.
• Problemer med vold er mindsket.
• Sexarbejdernes arbejdsforhold er blevet lidt bedre, men kravene til arbejdsstederne skal skærpes, samt kontrollen med disse.
• Sexarbejderne er mindre i kontakt med alfonser og kriminelle miljøer.
• Sexarbejderne føler, at deres retssikkerhed er øget, og de har i dag nemmere ved at afvise en kunde.

Ved at inddrage de prostituerede selv har den newzealandske stat formået at etablere et godt, ligeværdigt og sundt samarbejde, der i høj grad er skadesreducerende (jf. desuden den nye rapport fra Servicestyrelsen, der netop konkludere at stigmatisering er et område hvor man bør sætte ind).

http://justice.govt.nz/prostitution-...ort/index.html

Bliver dig svar skyldig vedr. børne”prostitution” [gåseøjne, da jeg ikke mener man kan kalde det prostitution – det er jo udnyttelse og misbrug]. Men i Korea [http://www.lindakristiansen.dk/hvad-skete-der-egentlig-lige-og-sa-lidt-k... har forbuddet vist ikke haft positive effekter herpå :-(

Og endelig vedr. Quennsland, der tillader jeg mig at linke til Seksualpolitisk Forum http://www.seksualpolitik.dk/forskning-australien.html, hvor der også er et svar på dit spørgsmål vedr. volden:

”Antallet af forbrydelser forbundet med prostitution er faldet med 22 % i forhold til året før. Det bestyrker Seibs tese om at lovliggørelse og regulering af sexarbejde er vigtigt i forhold til sexarbejdernes sikkerhed.”

@ P. Hansen – beklager hvis jeg har undladt at svare, jeg har ikke opdaget dit spørgsmål – og har vist stadig lidt svært ved at se det…

Linda Kristiansen

Jeg har altså tilladt at citere mig selv en smule i ovenstående svar til Anne. Her er et link til et oplæg jeg holdt om emnet for snart et år siden:
http://www.lindakristiansen.dk/menneskehandel-og-prostitution-i-en-europ...

Torben Nielsen

@ Linda

Tak. Jeg var i gang med at skrive stort set det samme som dig. En ordentlig smøre :-)

Noget jeg glemte at skrive, var det du så fint skriver:

"hvordan man bedst kan hjælpe de der har behov for det og hvordan man bedst kan vise resten anerkendelse og respekt, for det mener jeg alle mennesker har behov for".

Det argument har jeg endnu ikke mødt fra kriminaliserings tilhængerne, selvom det burde være en selvfølge og hele kernen og et fælles samlings punkt i debatten

Linda Kristiansen

@Torben - tak :-)

Anne Rasmussen

@Linda, tak for dit svar. Næh, ingen beskyldninger men jeg mener som et minimum at man skal sætte sig ind i hvad der foregår i de andre lande, der har forsøgt sig med forskellige former for legalisering/dekriminalisering når man selv snakker lovgivning.
Og lige netop prostituion er så stort og alvorligt et emne, med så enorm en indtjening (på størrelse med narko og våbenhandel) at jeg slet ikke fatter hvordan det så kan minimeres til en diskussion om rettigheder. Rettigheder er allerede forsøgt - se på landene syd for os. Rettigheder har hverken fjernet stigmatisering eller krikminalitet.

Prøv at se lidt på hvad NEC (det nationale efterforskningscenter) har at sige om prostituion og organiseret kriminalitet. Prøv at se lidt på, hvad der sker i udlandet også de legale landfe - hvem tjener pengene? Ikke kvinderne men deres ejere/bagmænd/bordelejerne. Konsekvensen i Tyskalnd og Holland har været, at ingen af de tyske eller hollandske prostituerede ønsker at arbejde på bordel - de ønsker heller ikke at være registreret for det betyder at der skal betales skat af indtjeningen.

Og en tredie ting: De er ikke meldt ind i fagforeningerne. Hverken De Rode Draad eller Ver-Di. Det tyder på, at de slet ikke når det kommer til stykket, er interesseret i den sikkerhed en fagforening giver. De foretrækker at arbejde i det skjulte.

Dem der arbejder på bordellerne er de udenlandske kvinder og de kender ikke ret meget til rettigheder.

Jeg har ikke fundet et land hvor man har fået kontrol over prostitutionsbranchen. I samtlige lande er der skudt en illegal ukontrolleret del op og det er uanset hvilket land vi taler om. Så for mig at se, er det omsonst at tale om en legalisering og rettigheder når det har vist sig, at alle forsøg på legalisering har ført til en illegal ukontrolleret bagside.

Hvad Holland og Tyskland angår: faktisk er Hollands problemer så slemme at de rode draad er bekymret. SÅ er det slemt.

http://www.rodedraad.nl/fileadmin/rode_draad/downloads/NL/rechten_van_pr...

Et citat fra rapporten på engelsk:
"The Red Thread concludes that we can speak of a slight improvement. Namely, the situation before the legalization of prostitution was even worse. But still fundamental human rights are violated and the most simple regulations of the right of entrepreneurs and labour rights are broken. For the Red Thread the situation is critical. It must be prevented that the situation in the sex-industry becomes untenable."

Tja.

I både Tyskland og Holland er det den organiserede kriminaltet der driver og ejer bordellerne og importerer kvinder til deres bordeller. Over halvdelen af de prostituerede er udenlandske kvinder. Bordeller bliver "udskifet" med sauna clubs og massage parlours hvor det typisk er thailandske kvinder der arbejder.
Fra Tampeps rapport 2007:
http://tampep.eu/documents/Germany%20National%20Report.pdf

Germany:

"Independence - Around 70% of German sex workers work independently, and around 60% of
migrant sex workers. Working for others includes family, partners, pimps, managers,
“intermediates”/smugglers (among migrants), club owners, “protectors”, and taxi drivers.
Germans and migrants both keep around 50% of their earnings when working for others.

Condom use - Condom use among both German and migrant sex workers is high. However,
lately there has been an increase in demand for and offers of unprotected sex. The main
reason for offers is client demand, competition and the financial pressure under which many
sex workers live and work. In response to these circumstances, a campaign was developed
targeting clients, aiming to increase safer sex practices and respect for sex workers15

Violence - There has been an increase in violence against national and migrant sex workers.
Victims include undocumented migrant sex workers, sex workers who refused to comply with
some of the client’s wishes (such as unprotected sex), drug users, and migrants who speak
little German. An increase in psychological violence against sex workers was also observed,
through cases of debt bondage, residence and working permit issues, etc."

http://www.topnews.in/german-police-investigating-brothels-chain-2195248
"German police investigating brothels chain "

"The clampdown comes just half a year after Dutch police began a purge of Amsterdam's notorious red-light district, and cancelled the licence of a leading brothel said to be under control of the Hell's Angels gang.

Moves in the last two decades to extend social security and contract rights to German sex workers have backfired, giving the gangs more power and worsening exploitation, authorities in Stuttgart charged this week."

Det var vist ikke lige det der var tanken med legaliseringen.

http://captivedaughters.org/2006/05/germany-rethinks-legalized.html
"The answers: hardly any prostitutes have registered with the government, although doing so grants them health and retirement benefits, and even career training; of the estimated 400,000 prostitutes working Germany, only about 300-600 have registered according to a recent article in the Mercury News. And as far as reducing the amount of trafficked persons into Germany, the country was still ranked in the top 10 destination countries or "Very High" by the UN Report on Trafficking in Persons: Global Patterns released last month, causing some politicians to rethink their original support of legalization:

"I was with my party, the Greens, when we pushed for legalization," said Hiltrud Breyer, a German member of the European Parliament. "We really believed it would bring the profession out of the shadows and improve lives. I'm rethinking that position."

Australien:
Victoria:
http://www.heraldsun.com.au/news/criminals-infiltrating-legal-brothel-in...
"ABOUT 20 per cent of Victoria's 95 legal brothels are allegedly controlled by shadowy figures who illegally pay licence holders to let them run their bordellos.
The names of the licensees still appear on the State Government register of brothel operators, despite having handed effective control of their sex businesses to people keen to avoid the strict probity checks needed to get a brothel licence"
...

"One prostitute is quoted in the report saying she moved from one legal Melbourne brothel to another because her employer had started accommodating groups of sex workers in locked rooms.

While prostitutes, brothel operators and prostitution enforcement officers offered widely different estimates of how many illegal brothels there were in the state, they agreed that illegal activity has steadily increased in the past five years.

Brothel operators said there were about 400 illegal brothels offering either full sex or massages, which included a sexual service"

http://www.theherald.com.au/news/local/news/general/health-fears-as-hunt...
NSW:

"Legal brothel owners and welfare workers say dozens of rented suburban rooms across the region are being used for illegal sex trade, increasing the risk of sexually transmitted disease.

And yet only one illegal brothel has been closed down in the past two years.

That is despite the State Government passing legislation in late 2007 to make it easier for local councils to act.

The Adult Business Association, which represents the licensed brothel industry, estimates that between 400 and 500 illegal brothels operate in NSW."

Queensland:
http://www.police.qld.gov.au/News+and+Alerts/Media+Releases/2009/10/27pr...

http://www.sunshinecoastdaily.com.au/story/2007/10/27/illegal-prostituti...

Despite Police Minister Judy Spence’s insistence that Queensland’s prostitution laws are working well, licensed brothels owners continue to strongly disagree.

They say the illegal industry is expanding, with networks of prostitutes working from apartment buildings and concierges at some hotels receiving kickbacks for recommending their services.
...

"We know there are women set up in units who are masquerading as sole operators and if you are a Gold Coast sole operator, chances are you will get a visit from illegal traders demanding you pay them a percentage of your earnings.

"These women are threatened with all sorts of nasty repercussions if they don’t agree - we’re talking about dangerous people here."

Det var Queensland.

Der findes en nyere rapport fra Australien, A ustralian centre for the study of sexual assault fra The Australian Government 2008 i stedet for den ældre fra seksualpolitisk forums side.

http://www.aifs.gov.au/acssa/pubs/issue/acssa_issues8.pdf

PLA Queensland Government:

http://www.pla.qld.gov.au/Resources/PLA/reportsPublications/sellingSex/d...

Hele rapporten er ganske interessant da både Daadlers undersøgelse fra Holland om det stigende misbrug af beroligende piller og the emotional wellbeing er dårligere ni 2006 end i 2001 da loven blev gennemført og New Zealand står nævnt i den.

Afsnittet om NZ er værd at beskæftige sig med. Hvis det skal siges kort: Vi ved godt at vi har rettigheder men vi bliver stadig udsat for vold som altid, vi bliver stadig voldtaget. Bortset fra det kan vi nu melde volden til politiet.

Et kort resume fra Teh Herald: http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10512446

"Before the act, the illicit status of the industry meant workers were open to coercion and exploitation by managers, pimps and clients. Research indicated there had been "some improvement" in employment conditions "but this is by no means universal".

Generally, brothels that had treated their workers fairly before the act continued to do so, while those that did not, continued to have unfair management practices, it said."

Det kan nok bedst betale sig at printe den ud, da den er noget bøvlet at læse men interessant er den.

Omkring NZ:

Ja børneprostitution er en forbrydelse men det forhindrer sådan set ikke kunderne i at købe sex af dem og det forhindrer sådan set heller ikke bordelejerne i at ansætte mindreårige. Så jo, den er i allerhøjeste grad en dela f prostitutionsbilledet i NZ.

http://www.nzherald.co.nz/prostitution/news/article.cfm?c_id=612&objecti...

http://www.stuff.co.nz/the-press/news/christchurch/547617

http://newzealand.usembassy.gov/human_rights_report_2009.html

Til gengæld forhindrer loven politiet i at undersøge hvad der foregår på bordellerne og ingen ved hvad der sker i de såkaldte SOOBS og massage parlors. Til gengæld ved man, at der er illegale bordeller styret af organiserede bander/mafia - den kinesiske er vel repræsenteret.

http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10403439

"Asian gangs are exploiting changes in prostitution laws to run lucrative illegal brothels, United Future MP Gordon Copeland says.

Mr Copeland is part of a three member working group looking into problems with the Prostitution Reform Act.

United Future brokered a review of parts of the Act in its support agreement with Labour.

Mr Copeland said one of the biggest problems identified by the group in a visit to Auckland this week was relatively large brothels operating out of houses in plush residential suburbs.

The brothels, in Waitakere and on the North Shore - often set among "palatial housing" - mainly employed Chinese prostitutes and were run by Chinese gangs."

Man har heller ikke fået elimineret den farlige gadeprostitution som ellers var hovedtanken med loven - ikke engang halveret den.

En lille men ret grim detalje fra en rapport lavet af EPCAT om Chinese Women in Commercial Sexual Activity in Auckland and Manukau

Den er fra 2004. et år efter at loven blev vedtaget.

"Most of the telephone numbers belonged to the Asian brothels. There were few independent
operators. Several brothels in Manukau, New Lynn, Panmure and Auckland Central which had an
owner in attendance, refused to allow us to talk to the women."

Hvorfor må de ikke tale med kvinderne?
...

"All the Chinese respondents and over half of the NZ respondents advised young people who might
be thinking about having sex for money not to do it and to check out other options. A third of the
NZ group suggested that the young person needed to get themselves educated about the dangers of
being engaged in commercial sexual activity. Three respondents suggested the young person get
counselling before they considered entering the sex trade. The Chinese respondents, all of whom
were still involved in commercial sexual activity, gave no encouragement to young people to
become involved."

Det var en meget lang smøre men faktisk afdækker det kun en emegt lille bid af de store problemer de har fået med deres legalisering. Jeg har meget mere fra samme skuffe. Sørgeligt men sandt.

Anerkendelse og respekt får man når man står frem og åbent står ved det man laver. Når man forlanger at resten af samfundet skal respektere een men samtidig forlanger at måtte skjule sig bag falske navne og anonymitet, så har jeg svært ved at tage denne forlangende om respekt og anerkendelse alvorligt.

P. H har spurgt om de samme ting, ved jeg, fordi han også ønskede en stillingtagen til de problemer de "legale" lande har. Men han svarer dig nok selv.

Linda Kristiansen

Jeg når desværre ikke et fyldestgørende svar lige nu, da jeg skal noget familietamtam. Men håber at få uddybet tirsdag. Men vedr. indtjeningen – er der en særlig grund til at indtjeningen skal sammenlignes med noget ulovligt (våben er jo ikke nødvendigvis ulovlige, men alligevel)? Nu findes der jo andre områder, der har en ganske god indtjening. Og jeg er altså helt overbevist om at hvis du spørger en massagepige om du må se hendes regnskab, så er vi ikke i nærheden. Mon ikke du blander menneskehandel sammen med prostitution?

Som jeg også skrev i mit svar – prostitution er IKKE afkriminaliseret i Tyskland og Holland – og jeg ønsker IKKE tilsvarende forhold.

Og jeg kan godt forstå at mange ikke ønsker at stå frem med navn, når de gang på gang bliver mødt med ord som selvfornægtelse, at de ikke ved hvad der er godt for dem selv og andre nedladende ytringer. Så længe prostituerede bliver offer-gjorte, så tror jeg ikke vi skal regne med at se mange der springer ud af skabet.

Jeg mindes ikke at have set nogen der har FORLANGT anerkendelse og respekt. Der er nogen der har bedt om rettigheder, hvilket jeg ikke synes er urimeligt (slet ikke når de også betaler skat). Og hvem er det som både vil have respekt og have lov at bruge falske navne?

Nå, familietid…

Hov for resten – er du ikke sød at give link og tidsanvisning til P. Hansens spørgsmål, så jeg kan få svaret ham.

Anne Rasmussen

@Linda: P. har sendt mig et svar han også har smidt på http://speakupdanmark.wordpress.com/2010/07/12/venstrefl%c3%b8jens-kvind...

Jeg tror ikke at han har gang i noget andet nogen andre steder lige pt. hvad jeg ved af, så det er fint nok med dit svar.

Havd mener du med: "Som jeg også skrev i mit svar – prostitution er IKKE afkriminaliseret i Tyskland og Holland ...."

I de fleste delstater i Tyskland er prostitution legaliseret med fagforeningsrettigheder, ansættelseskontrakter osv. Men hvis du har andre informationer vil jeg meget gerne have et link. Til syneladende svinger definitionen af Tysklands prostitutionsforhold mellem legalisering og dekriminalisering alt efter hvem man læser.

Mig bekendt blev prostitution dekriminaliseret i 2002 i Tyskland og legaliseret i Holland allerede i 2000.

Men hvis du mener med afkriminaliseret, at de ikke er sluppet af med kriminaliseringen har du helt ret. Tværtimod har Press.tv en artikel på nettet fra 24.maj 2010 om en stigning i trafficking tilfælde.
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=127565&sectionid=351020604

Og Holland - ja, Holland er i fuld gang med at prøve at redde stumperne af deres forsøg med legalisering. Så ja, du har helt ret i at de absolut ikke er afkriminaliseret. Men de har begge legal prostitution med ret til bordeldrift, ansættelse, rettigheder, fagforening osv.

Jeg er så ikke klar over, hvad det er for en model du havde tænkt på, når det hverken skal være den hollandske eller tyske. Som tidligere sagt, har jeg ikke fundet en eneste model hvor de er sluppet af med vold, stigma, org. kriminalitet, trafficking, børneprostitution og gadeprostitution.

Tværtimod er det gået den forkerte vej, eller i bedste fald stagneret, de steder de har gjort forsøget.

IJeg så i øvrigt Lone Dybkjær i Deadline i går aftes og jeg er helt enig med hende.

Torben Nielsen
Katinka Jones

»Politikerne anerkender ikke sexarbejde (prostitution, red.) som et erhverv, men definerer os som et socialt problem, og det står i vejen for, at vi kan få rettigheder. Vi skal betale moms og skat ligesom alle andre, men har ingen faglige rettigheder - det er dobbeltmoralsk,«

Måske er statens syn på prostitution og litteraturproduktion cirka ens. Samme betingelser gælder i hvert fald forfattere: fuld skat, ingen sygedagpenge, barsel, a-kasse osv.

Anne Rasmussen

Torben Nielsen: Jeg er mere interesseret i din mening om det andet link - det fra Tyskland.

Linda: Min henvisning til våben- og narkohandel er ganske simpel. De tre ting narko våben og prostitution styres af de samme bagmænd. Så vidt jeg ved er du politiker (du må rette mig hvis jeg tager fejl) og derfor regner jeg med, at du, når du har interesseret dig for dette emne, også har fulgt med i hvad der sker på bagsiden af prostitutionsbranchen. og den hænger i allerhøjeste grad sammen med de to andre "salgsområder".
Svenskerne fandt ud af det ved aflytning af "deres" bagmænd.
Vores egne bandekrige handler om kontrollen af de tre salgsområder.
Det er internationalt kendt, at de tre områder er de største indtjeningsområder for bagmænd og man taler nu om, at kvindehandel er ved at overhale narko og våbenhandel, da der er mere indtjening i en kvinde. Når først hun er plantet på sin arbejdsplads strømmer pengene ind, uden at bagmanden behøver at frygte ret meget andet end en enkelt razzia en gang i mellem.
Skulle det ske at han/hun mister sit varelager, er det nemt at skaffe et nyt lager hurtigt og billigt. Politet oplever når de har lavet razziaer på et bordel med udenlandske kvinder, at et par timer efter, er bordellet igen bemandet med nye udenlandske kvinder.

Skulle der mod forventning være vrøvl med en af varerne, bliver hun banket, voldtaget og truet på enten sit eget liv eller bedre, sin families liv, det plejer at hjælpe. Det giver heller ingen synlige mærker på varerne.
Skulle det ikke virke, forsvinder hun, og en ny - debuterende - pige bliver bragt ind på hylden - eller salgskataloget om man vil - i stedet.

Og kunderne, de stiller ingen spørgsmål.

I det hele taget er der ingen der stiller nogen spørgsmål, heller ikke når en kvinde forsvinder uden videre fra dag til dag.

Der er nye sager fra New Zealand om udenlandske kvinder, der arbejder under slavelignende forhold. problemet er at der ingen kontrol er med en stor del af branchen. Det sørgede loven godt og grundigt for.

http://www.dnaindia.com/world/report_new-zealand-becoming-a-hotbed-for-a...

http://www.nzherald.co.nz/sexual-assault/news/article.cfm?c_id=1500916&o...

http://www.justice.govt.nz/publications/publications-archived/2002/prote...

Og en lille situationsrapport fra gaderne i Auckland.
http://www.3news.co.nz/Police-target-child-prostitutes-in-Auckland-City/...

Selv støtterne af PRA siger fra nu - the National Council of Women of New Zealand støttede loven fordi de blandt andet ønskede højere straffe til mænd der køber sex af børneprostiuerede. Talskvinden siger direkte at "The only winners from the Prostitution Reform Act 2003 are men".

http://www.nzherald.co.nz/national-council-of-women/news/article.cfm?o_i...

Når man så læser new zealændernes svar på spørgsmålet om prostitution skal gøres illegal igen er det gennemgående svar: "Yes it should be made illegal again" og det ganske interessante er, at den svenske model bliver nævnt flere steder som et alternativ til PRA.

Så noget kunne tyde på, at PRA ikke er slået an i det new zealandske samfund, den er ikke blevet accepteret, hvilket også ses når man læser artiklerne der ude fra. Ingen ønsker at have bordeller i deres nabolag. De er trætte af støjen fra bordellerne og den evige trafik af kunder døgnet rundt.
Ingen ønsker dem i nærheden af skoler, børnehaver, eller i boligkomplekser.

Folk der arbejder i byerne, hader efterhånden det svineri de bliver mødt med, hver morgen når de skal rydde op efter gadeprostiuerede og deres kunders efterladenskaber. Det har i visse tilfælde udmøntet sig i borgergrupper, der har chikaneret både prostituerede og kunder.

Folk føler sig magtesløse overfor bordelejere og prostitutionen og nu hvor børneprostitutionen og den grove udnyttelse af udenlandske kvinder i prostitutionen, kunne jeg godt forestille mig, at den new zealandske regering efterhånden har et forklaringsproblem.
Loven blev i sin tid presset igennem med 1 (een) stemmes flertal.
Svenskerne bakker op om deres lov - det gør new zealænderne ikke!

Jge vil lige slutte denne svada med et af læserbrevene da det illustrerer ganske godt mine egne tanker omkring det såkaldte "frie" valg:

http://www.nzherald.co.nz/opinion/news/article.cfm?c_id=466&objectid=104...

"Compassion not jud.
02:28PM Friday, 25 Jan 2008
I am always disappointed to see how quickly people push the "free choice" barrow with regards to prostitution. As someone who has spent a lot of time in ministry and the care of prostitutes I can honestly say that prostitution is the result of a clear lack of choices. It is not the affluent or healthy or balanced who enter this profession, rather the desperate, addicted, abused and unloved. When you look at these women through these eyes you don't see a "contract" or "consent", you see absolute exploitation as base and unacceptable as child labour. When people with money and choices (and fetish's) prey on the one thing the down-trodden have left to offer, no one with a conscience could call it anything else. I don't think prostitution should be legal, it only feeds this poverty (recent spate of underage prosecution proves this), but it certainly shouldn't be the women prosecuted, rather the seedy men (many of whom have families at home) who have the comfort of anonymity, sexual gratification, options and moral high-ground facade."

Endnu en fortaler for den svenske model i parlamentet:
http://www.nzcpr.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=987&p=31114

Torben Nielsen

@ Anne Rasmussen

Jeg læser alle de rapporter jeg har kendskab til. Også den tyske du beder mig forholde mig til, har jeg læst.
Men jeg sorterer ud fra hvad der bygger på moral og hvad der er fakta.
Fakta forholder jeg mig til. Men den tyske du linker til, falder udenfor den kategori.

Jeg ser gerne en tilbundsgående undersøgelse omkring de danske sexarbejdere og kunder. Indtilvidere findes den ikke.

På nuværende tidspunkt, forholder jeg mig til, at folk skal have rettigheder og dermed også ansvar. Det er det mest logiske, i min verden. Det er der, der skabes resultater og fremdrift. Uanset om man er barn, voksen, handicappet, normal, tosset eller noget helt tredie.

For at sige det anderledes kort, i denne debat, og uden at linke til alt muligt uholdbart.

Jeg har ikke oplevet, at et "socialt problem" kan løses ved et forbud.

Jeg har i hverfald ikke kendskab til, i hvilken sammenhængen, det tidligere måtte være sket.

Jeg ser stadig, at elitefeministernes overgreb på sexarbejdere, er en moderne heksejagt.

Og hvorfor gør elitefeministerne så det?.

Jo, hvis man ikke selv kan svømme, så skal man jo have nogle at vade på, for selv at være ovenvande.
.

Anne Rasmussen

Undskyld men hvad i alverden skal jeg så bruge dit link til? Den handler så vidt jeg skimmede igennem groft sagt om moral og hvem der har ret til at definere den rette moral og det er altså lige et nummer for teoretisk efter min smag.. Jeg har hørt ham adjunken der bliver omtalt. Hvis jeg skal sige det pænt - og det skal man jo helst - så er det det en omgang forvrøvlet vrøvl han kom med. Som P. Hansen så sigende er inde på det -Var det ham med osten? Ja, P. det var det.

Du taler om fakta: Er det ikke fakta, at politichefen i Tyskland taler om en voldsom stigning i traffickingtallene? Jo, det er fakta. Det er meget barske fakta, som i allerhøjeste grad har med prostitutionsbranchen at gøre.

Jeg taler om kriminalitet i prostitutionsmiljøet og den er overordentlig nærværende og særdeles kontant uden nogen moral, elitefeminister og puritanere. Det er kriminalitet - kort og kontant. Og det er hvad politichefen i Tyskland også taler om.

En kriminalitet, der, uanset land og uanset alle de fine hensigter med rettigheder, licensmodeller, osv i alle henseender er blevet forværret. Og det er uanset hvilket legaliseringsland og uanset hvilken model der er blevet brugt.

I øvrigt kan jeg ikke rigtig se hvem der skulle have patent på det med at hæfte ord som moral på andre. jeg har erfaring for, at dem, der har allermest travlt med at tale om moral og dømme andre til at være moralister, er de værste moralister selv. Og det var altså ikke fordi vi her skal ind på det emne. Nåh det var et sidespring.

Jge synes ærligt talt at emnet prostitutionskriminalitet er langt mere nærværende og konkret i og med at vi har en prost.lobby, der er meget højtråbende pt.

Der bliver brugt ord som svenske tilstande som et skræmmeeksempel - jeg mener at tyske, hollandske, australske eller new zealandske tilstande er langt mere alvorlige og skræmmende.

Læg lige mærke til, at sios ønske er at få rufferiloven ophævet. Rufferiloven blev, så vidt jeg husker, indført netop for at beskytte de svage prostituerede mod alfonsers og bordelejeres udnyttelse . Bliver den fjernet, er der for alvor åbnet for den organiserede mafia, hvis det ikke allerede er for sent.

Jeg synes man avorligt talt skal sætte sig ned og finde ud af, hvad der er sket i de lande der har forsøgt sig med forskellige versioner af en legalisering.

Deres erfaringer er skræmmende. Det mest skræmmende er, at de har forsøgt med forskellige versioner og ingen af dem har virket. Samtlige lande kæmper nu med illegale bordeller, organiseret kriminalitet og gadeprostitution, der ingen steder er blevet mindre, selv om det var en af hovedmålene i deres legalisering

Alt det andet med undersøgelser af bordeller og prostituerede er faktisk irrelevant, for kan det ikke lade sig gøre at have en legal prostitution uden en organiseret kriminaltet der styrer den, er det fuldstændig omsonst overhovedet at tale om legalisering.

Torben Nielsen

@ Anne

Jeg mener den tyske politichefs udtalelser strider mod tysklands egne undersøgelser. Og sagen er da undersøgt.

Jeg har slået tallene op.
I 2004 var der 145 domfældelser for trafficking ifm prostituion - i 2005 137 og i 2009 138. Det er ikke ligefrem nogen stigning. Desuden var forbrydelserne i de fleste tilfælde så små, at de kun gav bøde.

I 2005 fik Tyskland en ny lov, der gjorde det nemmere at dømme for trafficking i andre erhverv. Forinden var der ingen domme på det område. I 2009 nåede man her op på 25 domfældelser, men man har mistanke om meget mere trafficking, som du kan læse om her:

http://www.state.gov/documents/organization/142983.pdf

Anne Rasmussen

Det er altså Jorg Ziercke, the Chief Commissioner of the Federal Criminal Police Office of Germany, der udtaler sig i medierne om de tyske forhold - ikke amerikanerne.

Han siger: ""Over the course of the last five years, the number of investigations has risen continuously from 317 to 534. This means an increase of 70 percent over five years and 11 percent last year alone. "

BKA (Bundes Kriminal Amt) i Wiesbaden har udgivet deres rapport om trafficking 2008: http://www.bka.de/lageberichte/mh/2008/mh_2008_en.pdf

Se statistikken side 5.

I årsrapporten Police Crime Statistic 2008 fra BKA, http://www.bka.de/pks/pks2008ev/pcs_2008.pdf
kan tallene for trafficking in human beings with intent to exploit prostitution (Sect. 232 PC) 2008 og 2007 læses:

2008: 704 sager 2007: 655 altså en stigning.

Disse tal bliver igen opdelt i kategorier:

trafficking in human beings with intent to exploit
prostitution (Sect. 232 (1) PC)

2008: 444 2007: 453 - et lille fald.

Dette fald bliver, desværre må jeg sige, delvist udlignet i de næste tal: trafficking in human beings to the prejudice of children with intent to expolit prostitution (Sect. 232 (3) no. 1 PC)

2008: 17 2007: 14

Altsa en stigning i børneprostitution i Tyskland og det er vel at mærke kun de sager, der er opdaget.

Videre i de tyske tal - de er grundige de tyskere når først de går i gang: Trafficking in human beings with intent to expolit prostitution (Sect. 232 (3) no. 2 PC)

2008: 9 2007: 2

trafficking in human beings on a commercial or
gang-type basis with intent to exploit prostitution
(Sect. 232 (3) no. 3 PC)

2008: 122 2007: 99

og til sidst: trafficking in human beings with intent to exploit prostitution (Sect. 232 (4) PC) :

2008: 112 2007: 87

Som det ses, deler de tilsyneladende human trafficking sagerne op i forskellige kategorier. Dem har jeg endnu ikke sat mig ind i.

Og hvem det så er, der står for trafficking i Tyskland kan læses i denne rapport fra BKA om organiseret kriminalitet: http://www.bka.de/lageberichte/ok/2008kf/lagebild_ok_2008_kurzlage_engli...

Jeg har endnu ikke set BKA's 2009 statistik men den er nok på trapperne.

Hvis jeg lige skal kommentere den amerikanske rapport om trafficking, er det interessant at se, at de hele tiden har placeret New Zealand på listen over modtagerlande af handlede kvinder, til stor fortrydelse for new zealænderne. Nu dukker de op, sager om trafficking i New Zealand med asiatiske kvinder, der arbejder under slavelignende forhold.

Anne Rasmussen

Det gode ved den amerikanske rapport er, at den forhåbentligvis får de stater, der står nævnt som modtagerlande op på mærkerne.
Det kedelige er så, at der er lande, som NZ, der kategorisk har benægtet eksistensen af trafficking, til trods for advarsler og stærkt begrundet mistanke om sager i deres prostitutionsmiljø, indtil sagerne bliver klasket direkte i fjæset på dem.

Linda Kristiansen

Kære Anne

Du starter med at sige at du mener man som minimum bør sætte sig ind i hvad der sker i andre lande. Det mener jeg bestemt også jeg har gjort, men uanset hvor meget jeg har sat mig ind i andre landes forhold, så er jeg helt sikker på at vi to aldrig ville nå til samme resultat.

Jeg mener ikke det er et mål i sig selv at få nogle til at stoppe med at være prostituerede. Jeg mener det der er vigtigt er at skabe optimale rammer for at kunne hjælpe de der har brug for hjælp. Og det mener jeg ikke er alle, der er faktisk nogle der frabeder sig hjælp, fordi de ikke mener de er ofre. Men bare fordi de ikke har behov for hjælp, så mener jeg stadig de har krav på rettigheder.

Jeg mener at alt det jeg har set, hørt og læst (sagligt) mig til om prostitueredes forhold både i Danmark og i udlandet viser at et forbud er mere skadeligt end gavnligt – med mindre selvfølgelig at man mener målet er et forbud. Men som sagt mener jeg ikke et forbud bør ses som et mål i sig selv. Jeg betragter det som et middel (bare et rigtig skidt et, da det har en masse indbyggede negative bivirkninger).

Jeg er enormt nysgerrig på hvad der er dit formål med at gå ind i dette. Er det forbuddet i sig selv? Er det at hjælpe de prostituerede der har behov? Og hvis det er nej til det første og ja til det sidste, hvad så med alle de der ikke stopper? Er det ok at svigte dem som de gør i Sverige?

Eller har du et tredje formål?

Mange af de forfærdelige ting du påpeger der sker de steder hvor prostitution er lovligt, sker faktisk også de steder hvor prostitution er ulovligt. Eksempelvis påpegede jeg at børnemisbrug også sker i lande med forbud, hvilket du fuldstændig valgte at ignorere. Derfor er jeg også nået frem til at det er spildte kræfter at bruge mange timer på at ”fluekneppe” (beklager ordvalget, men mangler en bedre betegnelse for det vi er i gang med). I stedet tillader jeg mig at henvise til et af mine tidligere blogindlæg, hvor meget af det jeg ville svare dig i forvejen står: http://www.lindakristiansen.dk/prostitutionsmanipulation.

Der er dog nogle få konkrete ting jeg er nødt til at kommenterer.

1. Jeg er lodret uenig i dit perspektiv på hvordan man opnår anerkendelse og respekt. Jeg anerkender og respekterer fuldt ud de der vil beskytte deres børn mod mobning, fordi prostitution stadig er stigmatiseret og derfor ikke står frem. Jeg anerkender og respekterer også de der står frem, for det kræver godt nok en rygrad af titanium. Og jeg anerkender også de som måske skammer sig – ikke at jeg mener de har nogen som helst grund til det, men det må være svært når de hver dag risikerer at møde mennesker som åbenlyst og uden at kende dem personligt synes det er ok at nedgøre dem.

2. Vedr. Tyskland og Holland. I Tyskland arbejdes der med distrikter, i Holland har man arbejdet med zoner (jeg er usikker på om de stadig gør det, da de godt kunne se at der var en del ulemper herved). Men at tolke det som at prostitution er afkriminaliseret synes jeg er ukorrekt. Zone- og distriktsbegrænsninger, registrering o. lign. tiltag får automatisk mine tanker til at tænke fodlænkeordning… det minder mig i hvert tilfælde ikke om frie og lige rettigheder.

3. Jeg så også Lone Dybkjær – og hvad er det lige præcis du er enig med hende omkring? Jeg er enig med hende i at det kunne være rart med en saglig undersøgelse af prostitutionsområdet, der var både kvantitativ og kvalitativ valid. Dem findes der desværre ikke mange af.

4. Vedr. at blande våben, narkohandel og prostitution sammen – jeg mener ikke det er retfærdigt. Og igen mener jeg du skærer menneskehandel og prostitution over en kam. Jeg mener der er ualmindelig stor forskel på prostitution og menneskehandel. Og at det er vigtigt at holde tungen lige i munden når vi snakker om de to begreber, ellers kan vi spænde ben for at redde nogle af de virkelig ofre. Jeg mener bestemt der skal sættes meget hårdt ind overfor menneskehandel og har også flere gange foreslået at vi kiggede på den Belgiske model hertil. Men undlad at blande tingene sammen, da vi så risikere at bruge kræfter og ressourcer forkert.

5. Forresten så skriver du at hvis rufferiloven fjernes så bliver der for alvor åbnet for den organiserede mafia. Men hvad er det lige der er så specielt ved rufferiloven frem for straffelovens § 262 a?

Vedr. P. Hansen – jeg har stadig ikke fundet hans spørgsmål… Men fint at du har kunnet give et tilfredstillende svar ;-)

Anne Rasmussen

Kære Linda: Tak for dit svar. ja, vi har åbenbart forskellig tilgange til prostitution. Du mener at det drejer sig om rettigheder - jeg mener, at det er omsonst at tale om rettigheder, fordi de lande, der har forsøgt med rettigheder har oplevet en massiv fremgang i den kriminalitet, der ligger tæt forbundet med faget.

Den kriminalitet har de med held fået nedkæmpet i Sverige, i skarp modsætning til både Tyskland, Holland Belgien (som kæmper med lige så store problemer som resten af flokken) Australien og New Zealand.
Tankegangen med at indføre rettigheder for prostituerede, har været at reducere gadeprostitution, at få reduceret kriminaliteten, at få gjort branchen mere gennemsigtig (blandt andet ved at få de prostituerede registreret og til at betale skat af indtjeningen, få forbedret forholdene for de prostituerede og få fjernet børneprostitutionen.

Intet af dette er lykkedes nogen steder. Intet land har med held fået en gennemsigtig ren, kontrolleret ukriminel, beskyttet prostitutionsbranche. Ingen steder er de kommet af med mafia, bagmænd, kriminalitet, kvindehandel, illegal prostitution, gadeprostitution ,vold, børneprostitution og tvang.

Derfor siger jeg igen, at det er omsonst at tale om rettigheder. Rettigheder fjerner intet af alle de grundlæggende problemer der er i branchen. rettigheder kan ikke bruges overfor en nigeriansk, eller russisk mafia, der importerer kvinder til de kunder, der også er bedøvende ligeglade med rettigheder bare de kan købe billig ubeskyttet sex.

Rettigheder eksisterer ikke på et illegalt bordel a la Låsbysvendsens - dem var der også kunder til. Rettigheder eksisterer ikke for de udenlandske prostituerede der går på gaderne eller i escorten.

Hvor mange danskkontrollerede bordeller tror du der findes. Ikke så mange mere. De er thailandske og østeuropæiske nu. Eller besat med sydamerikanske kvinder hentet af HA og Bandidos. Alene i København er over halvdelen af bordellerne styret af thailændere. Jeg tror at man vil kunne se samme tendens i Århus, Ålborg, Odense og andre større danske byer.

Ingen ved rigtigt hvad der egentlig sker på de thailandske bordeller og thaierne selv holder mund. Tror du at de vil melde sig ind i en fagforening? De østeuropæiske piger er her kun i en periode, så dem skal vi heller ikke regne med, eller sydamerikanerne..Eller nogen af de andre natioanliteter.
Det er nøjagtig samme problem de har i alle de andre lande der har gjort forsøget. Kun en lille håndfuld nationale prostituerede har meldt sig ind.

Holland har oplevet en massiv tilgang af udenlandske kvinder, importeret fra det meste af verden. De hollandske myndigheder har været nødsaget til at lukke for en stor del af deres bordeller fordi de ingen kontrol har over deres prostitutionsbranche, der er kontrolleret af udenlandske bander/mafia.

De få hollandske prostituerede, der er tilbage i branchen er forsvundet ud på det sorte marked der blandt andet indbefatter gadeprostitution og escort (det laveste rangerende og farligste i Holland).

Der kan man finde det sorte marked alle taler om - i legale Holland. Ingen har kontrol med det sorte marked. Et ukendt antal udenlandske kvinder er også forsvundet ud på det sorte marked.

Holland har det såkaldte loverboyfænomen, der ikke kun omfatter udenlandske mindreårige piger men lige så meget hollandske. Holland er en af de største modtagerlande af handlede kvinder. De har en illegal (og dermed fuldstændig ukontrolleret) prostitutionsdel, der beskæftiger udenlandske kvinder.

Disse ukontrollerede dele kaldes massageparlors (kendes fra mange andre lande med legal prostitution) saunaklubber og andre fantasifulde navne. Kvinderne sidder også installeret på husbådene rundt om i kanalerne udenfor byerne. Ingen tør tale med myndighederne.

De Rode Draad der er de prosttiueredes fagforening i Holland kom for nogle år siden med en alarmerende rapport de havde lavet. Underligt nok er der ingen i Danmark der har reageret på den.

De zoner du taler om, som man har forsøgt sig med for at beskytte gaderprostituerede kaldes tippelzones - beskyttede arealer, hvor de prostituerede i teorien skulle være mere sikre - i teorien. Dem har de lukket igen i flere byer.

Når selv hollænderne er begyndt at se på den svenske model, er der grund til at være opmærksom. De har forsøgt sig med den tolerante prostitution i 10 år. Det er gået fuldstændig galt.

Det nyeste fra Holland: http://www.dutchamsterdam.nl/865-human-trafficking-amsterdam-forced-pros...

Tyskland: I Tyskland er situationen stort set den samme som i Holland. De deler grænse og bordeller.
Ved den tysk/czechiske grænse foregår børneprostitutionen åbenlyst.

Hverken i Tyskland eller Holland har de prostituerede meldt sig ind i fagforeningerne som man ellers forventede og de fleste nationale prostituerede foretrækker at arbejde selvstændig uden registrering.

I Belgien er der også røster fremme om at indføre den svenske model (sjovt som den har gjort indtryk). Allerede i 2005 talte Nathalie de T'Serclaes, belgisk senator om at indføre den svenske model.
Nu hvor den nye evalueringsrapport er kommet ud, kunne jeg forestille mig, at der er flere lande, der kommer med på svenskervognen.

De har bygget et mægtigt sikkert bordel med bioscannere, sikkerhedsfolk, overfaldsalarmer og andet sjov i Antwerpen. Så sidder man og tænker: "Hvad er der galt med den branche og de mennesker, der færdes i den, siden det åbenbart er nødvendigt med så meget isenkram og sikkerhedsfolk til beskyttelse."

I samme by er der i Red Light distriktet blevet oprettet en politistaion med 12 betjente, der alene kontrollere den del af byen. De har måtte spærre af for biltrafik i distriktet fordi det blev så voldsomt at det var uholdbart for alle. og alt for usikkert og farligt for de prostituerede.
Samme distrikt blev i 2001 ryddet kraftigt op - bordeller blev lukket - præcis som i Holland - for at få bare lidt styr på tingene. De har nøjagtig samme problemer som Holland og Tyskland.

Belgien har børneprostituion og kvindehandel.

Når jeg specielt nævner børneprostitution igen og igen, er det for at gøre opmærksom på, at en legalisering på ingen som helst måde forhindrer børneprostitution. Tværtimod er der noget der tyder på, at flere mindreårige piger bliver lokket ud i prostitution (og kunderne køber dem udbud/efterspørgsel) i lande med legal prostitution.
En legalisering burde i teorien forhindre at kunderne går til børneprostituerede fordi de har fri og legal adgang til lovlige prostituerede.

Det samme gør sig gældende med den illegale del af branchen. Den burde slet ikke forekomme i et land med legal prostitution. Alligevel trives den i allerbedste velgående. Det skyldes udelukkende én ting: At der er kunder i butikken.

I Australien har det illegale marked fuldstændig overvokset det legale. Der bliver talt om groteske 9/10-dele illegat marked. Det skyldes at de legale bordelejere i nogle af staterne skal betale en meget høj afgift til staten for at få lov til at drive bordel. Det har så bevirket, at der er dannet en ny form for svindel. Bagmænd betaler en såkaldt respektabel bordelejer til at køre et pænt facadebordel. Bag ved den pæne facade bliver der udnyttet handlede kvinder fra især Thailand og Kina.

Intet legaliseringland er sluppet af med den illegale del af branchen. Derimod ser det ud til, at alle har haft en ekspandering i den illegale og ukontrollerede del af branchen. Skylden kan kun placeres et sted og det er hos dem, der køber varen. Holdte de sig til den legale og kontrollerede del med orden i forholdene, med betalingssystemer i form af kreditkortbetaling (som i enhver anden butik/klinik) , var det ikke muligt for hverken kvindehandlere eller organiserede bander at få det fodfæste de har fået. Men det gør kunderne ikke!

Og det bringer os til den svenske model.

Den store forskel fra andre lande med forbud er at svenskerne ikke har forbudt at sælge sex men de har forbudt at købe sex. Det betyder en verden til forskel.
Det betyder, at den organiserede kriminalitet, der står for salget (og indtjeningen) af kvinder ikke længere har det økonomiske incitament til at sende kvinder til Sverige fordi der ingen penge er at tjene fordi kunderne er forsvundet/kraftigt formindsket.

Det er penge det drejer sig om - ikke rettigheder eller frit valg. kvindehandlerne har varen - kunderne har pengene. Så længe kunderne frit (måske endda med statens velsignelse) kan købe sex bliver kvindehandlen ikke mindre.

Det er overalt i verden, kunderne der holder gang i den legale som den illegale del og de stiller ingen spørgsmål. Det skulle da lige være til prisen.

Forbud har traditionelt altid været rettet mod de prostuerede - det er dem, der altid er blevet anholdt og forfulgt og kunderne har kunne gå fri.
Den svenske model har vendt hele bøtten på hovedet og lader kvinderne gå fri mens kunderne bliver straffet.
Dét har gjort en epokegørende forskel.

For første gang er kundegrundlaget blevet mindre, kvindehandel er blevet mindre, antallet af gadeprosttiuerede er blevet mindre, og det er jo den vi vel alle er enige om, er den farligste, kvinderne henvender sig af sig selv til politiet hvis der er en voldelig kunde - nu har de jo en god chance for at slippe af med den voldelige kunde, fordi det er ham, der under alle omstændigheder gør noget ulovligt. Ikke hende.
Deri ligger hele forskellen. Og derfor støtter jeg den svenske lov.

De har færre kunder, det har været den negative del af loven, ja - det er sandt men den vold, alle har snakket om ville eskalere, er ikke steget. Og nej, der er intet der tyder på at markedet er blevet mere sort eller gråt end det altid har været. Alle prostituerede uanset land er de sidste 10 år gået på nettet. Også i Sverige.

Kvindehandel er en del af prostittuionsbranchen. Ingen kunder ingen kvindehandel. Hvis kunderne ikke er der er der heller ingen import af kvinder. Da man fik formindsket kvindehandlen i Sverige fik man samtidig ram på nogle af våben- og narkohandlerne. Så tingene hænger sammen. Også prostitution og menneskehandel.

Kunderne er hovedårsagen til at kvindehandel foregår. Da de efterhånden har bevist temmelig mange gange, at de ingen skrupler har i retning af at købe sex af en kvinde de udmærket godt ved kan være handlet, har jeg ingen som helst tiltro til, at kvindehandel kan stoppes på anden måde end ved at forbyde købsdelen.

Jeg følger med på kundesiderne så jeg kan se, hvad de skriver sammen om. Jeg har set hvordan kunder har haft mistanke om at en kvinde ikke er frivillig men ingen af dem kunne drømme om at gå til politiet - for tænk hvis nu konen opdagede det.

Og jo, narko, våben og prostitution er tæt knyttet til hinanden, samme mennesker samme miljø.

Internationalt og politimæssigt er det almindeligt kendt med den forbindelse. Både Interpol og NEC kender den. Rigspolitiets årsrapporter ligger på nettet lige til at læse.

Selvfølgelig skal der være regler for prostituerede som for alle andre, der tjener penge. Og selvføleglig skal man være registreret som alle andre butiksindehavere. Hvorfor i alverden skulle de have særstatus. Er man robust nok (undskyld mig udtrykket) til at sælge sex, er man også robust nok til at klare både Skat og alle de andre ting som enhver anden dansker, der har butik er nødt til at slås med. Stigmaen forsvinder da slet ikke af at holde sig skjult bag falske navne og sorte penge.

Men det gør den nok under alle omstændigheder ikke -alene af den grund at kunderne ikke ønsker det bliver kendt hvad de laver. Deri ligger hele stigmaen begravet.

De gadeprostituerede er et kapitel for sig. De kræver en helt anden tilgang til støtte og hjælp som kun grupper som Svanerne og LIVa kan give.

Jeg ved ikke, hvem der er jeres retsordfører i de radikale men du kunne spørge vedkommende om han/hun kunne rette henvendelse til NEC omkring bandekriminaliteten og hvilken indflydelse banderne har på prostitutionsbranchen i Danmark.

Så vidt jeg ved, er der oprettet en bandeenhed, der kører efterforskning på banderne.

http://www.politi.dk/cgi-bin/MsmGo.exe?grab_id=0&page_id=1114&query=menn...

Citat fra artiklen: " 30 sigtelser for menneskehandel i 2008

Rigspolitiet offentliggør i dag en rapport om politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2008

At få fat i de personer, der tjener penge på andres prostitution og retsforfølge dem, har i de seneste år været et særligt prioriteret indsatsområde for politiet. Siden 2007 er alle politielever blevet undervist i bekæmpelse af menneskehandel og rufferi, og allerede uddannede betjente har haft mulighed for at tage et videregående efterforskningskursus om disse kriminalitetstyper.

Alle politikredse har medarbejdere, som specialiserer sig i at efterforske sager om rufferi, menneskehandel og prostitution. I de politikredse, hvor der er konstateret prostitution og prostituerede i 2008, har man iværksat efterforskning med henblik på at finde frem til bagmændene, der tjener på kvinderne. I en række af disse sager har Rigspolitiet ydet assistance til efterforskningen.

Ifølge politikredsenes indberetninger til Rigspolitiet er der i 2008 i alt rejst 30 sigtelser for menneskehandel efter straffelovens paragraf 262a. Der er truffet fældende afgørelse i syv af sagerne.

Der er rejst 51 sigtelser for rufferi efter straffelovens paragraf 228, og der er truffet fældende afgørelse i 12 af sagerne.

Og så er der rejst tre sigtelser for mellemmandsvirksomhed efter straffelovens paragraf 229, og der er truffet fældende afgørelse i en enkelt sag."

Som det ses skelner politiet ikke mellem prostitution og menneskehandel. Dem der tjener pengene er bagmændene, og de tjener penge uanset om det er en dansk eller en importeret kvinde.
Og kunderne køber sex af dem uanset om hun er danske eller udenlandsk. Der er prisen tit det afgørende og om der bliver solgt ubeskyttet sex. Det er ikke noget de udenlandske kvinder har nogen indflydelse på.

http://www.politi.dk/NR/rdonlyres/D9389C72-FEF7-4C4D-ADE0-0769815A111A/0...

http://www.politi.dk/NR/rdonlyres/C00DB41F-6087-4CE2-8E1C-1800C66CDE7D/0...

http://www.politi.dk/NR/rdonlyres/03AC91D0-7E4D-4615-880D-C3AA3C23A11C/0...

http://www.politi.dk/NR/rdonlyres/246D00CD-BF93-4B58-893B-A4BDEEABF497/0...

http://www.politi.dk/NR/rdonlyres/3E0B25B7-FC57-4EF7-A9BA-4B7A500234FF/0...

Rufferi og §262a har vist sig at være et fedt i de andre lande . Især der hvor de udenlandske kvinder arbejder.
Den eneste forskel har været at nu er rufferne pludselig blevet lovlige. Men udnyttelsen er nøjagtig den samme.

Jeg tror da nok at P. har fået sine svar. Ellers må han skrive dem igen, der hvor han er i gang lige nu.