Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sidste protesttrut mod genopretningsplanen

14 unge truttede i går i vuvuzelaer foran folketingssalen i protest mod halveringen af dagpengeperioden. Politikerne sad inde i Landstingssalen, men til sidst hørte de protest-hornene. Det fik debatten til at minde om en af de mange kedelige VM-kampe
14 unge  truttede i går i vuvuzelaer foran folketingssalen i protest mod halveringen af dagpengeperioden. Politikerne sad inde i Landstingssalen, men til sidst hørte de protest-hornene. Det fik debatten til at minde om en af de mange kedelige VM-kampe
Indland
3. juli 2010

Christiansborg Slotsplads lyder som et mindre sydafrikansk fodboldstadion. Og dog. 14 unge fra initiativet 'Unge imod pakken' er mødt op for at give deres mening om regeringens genopretningsplan til kende en sidste gang. Og de blæser godt igennem.

»Folketingssalen er lige deroppe,« forklarer Morten Skov fra LO-ungdom, som er initiativtager til protestaktionen, mens han peger op mod et vindue ud til pladsen.

»Så vi håber da, at de kan høre os.«

I dag skal Folketinget - som en sidste gerning inden sommerferien - endelig vedtage den meget omdiskuterede genopretningsplan, som blandt andet indbefatter en halvering af dagpengeperioden: »Dagpengene er det største problem. Men også beskæringen af u-landsbistanden er dybt problematisk,« siger Morten Skov.

- Er det ikke lidt underligt bare at trutte i horn, når I gerne vil have en dialog?

»Jo, men regeringen har jo vist, at den ikke lytter til folket i den her sag. Vi var 80.000 samlet til demonstration den 8. juni. Så nu vil vi bare gøre opmærksomme på vores utilfredshed.« Kort efter at Vuvuzelalarmen er gået i gang, stikker to mænd hovederne ud af vinduet. Den yngste af dem er krontaget og ligner bestemt ikke en folketingspolitiker. Det viser sig, at folketingssalen er ved at blive renoveret her i sommer, og de to håndværkere kigger måbende ned imod de 14 rød- og hvidklædte vuvuzelaspillere. Den afsluttende debat om genopretningsplanen foregår i landstingssalen - i den anden ende af Christiansborg. Den 14 mand store demonstration må med andre ord flytte.

Trut og klicheer

Inde i landstingssalen er de store stjerner på banen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udviklingsminister Søren Pind (V) går lidt målløst frem og tilbage i salens venstreside. På den modsatte fløj er flere oppositionsledere mødt op. Det er Socialdemokraternes Bjarne Laustsen, der er på talerstolen. Han er en mand af mange ord. Han har bl.a. medbragt et nummer af magasinet Skoven-Nyt:

»Her står, at man kan leje skovarbejdere til 80 kroner i timen. Kan det være rigtigt?« spørger han retorisk.

»VUUUUUUU« Pludselig starter vuvuzelastøjen - man kan tydeligt høre de 14 demonstranter, der nu har fundet om til landstingssalen. Det hele begynder at minde om en af de mange kedelige fodboldkampe ved dette VM. Bjarne Laustsen, snakker som en anden Flemming Toft hen over en inciterende vuvuzelastøj. Og der spares ikke på klicheerne:

»Regeringen kommer som en tyv om natten« og »regeringen går efter manden - ikke efter bolden.« Hvem der er Folketingets svar på kommentatoren Martin Laursen, må læserne selv gætte.

Regeringen angrebsforsøg er ens og uopfindsomme. De bliver ved med at spørge, om Socialdemokraterne vil genindføre en fireårig dagpengeperiode, hvis de kommer til magten.

Socialdemokraterne er i defensiven. De trækker sig langt tilbage på banen og undviger angrebene ved ikke at give et klart svar. Desuden er der flere af de gamle spillere på holdet: eksempelvis Helge Sander. Og frem for alt er der ingen spænding om kampens resultat. Genopretningsplanen vil naturligvis blive vedtaget, inden Folketingets formand, Thor Pedersen (V), fløjter kampen af.

Succes

Uheldigvis for dagens demonstranter taler Bjarne Laustsen, så længe, at der i praksis kun er vuvuzelalarm, mens han er på talerstolen, selv om protesten jo egentlig var rettet mod regeringen. Regeringen bruger tilmed larmen imod ham: »Jeg kunne ikke høre, hvad ordføreren sagde på grund af larmen fra hornene,« siger Venstres Peter Juul Jensen og gentager endnu engang spørgsmålet om, hvorvidt S vil genindføre en fireårig dagpengeperiode efter en eventuel valgsejr.

»Jeg tvivler på, at det var på grund af vuvuzelalarmen, at Hr. Peter Juul Jensen ikke kunne høre, hvad jeg sagde. Det er nok snarere hans ører, den er gal med. Men jeg gentager da gerne,« svarer Bjarne Laustsen,. Det er blevet tid til at komme ud i solen. Demonstranterne er allerede væk.

Men demonstranten Morten Skov tager sin mobiltelefon: »Kunne man høre os?«.

- Ja, det var nøjagtig som når man ser VM i tv. Men det var nu mest under Bjarne Laustsens tale.

»Nå. Men vi er rigtig glade for, at vi blev hørt.«

- Vil du betegne aktionen som en succes?

»Ja. Vores mål var at vise, at vi ikke er tilfredse. Og det har de nu hørt i Folketinget. Det vil jeg betegne som en succes.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Wendt

Det er nok mere folketinget der mangler succes, ryd skidtet for utilpassede politikere.

Lav det om til ungdomshus, det er vel bedre end som den børnehave de demonstrerer fortiden, det er dog en hån imod børnehaver der sikkert kunne gøre det bedre.