Nyhed
Læsetid: 2 min.

Studerende frygter for forringelser

52.000 unge er blevet optaget på en videregående uddannelse. Det er 5.700 flere end sidste år, og det risikerer at føre til dårligere undervisning, advarer de studerende
Indland
30. juli 2010

Et rekordstort antal unge har i år fået plads på universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler. 52.554 er blevet optaget, og det er en stigning på 12 procent i forhold til sidste år. Det øgede optag skaber glæde, men også bekymring for overfyldte auditorier og dårligere undervisning hos de studerende.

»Jeg håber, at uddannelsesstederne sagligt har vurderet, hvad de har kapacitet til. Især efter videnskabsministerens udmelding om, at universiteterne burde optage langt flere, kunne vi godt frygte, at man har optaget flere, end man burde. Når universiteterne fremover skal skære ned på grund af genopretningspakken og samtidig optager flere studerende, så er det klart, at det vil betyde faldende uddannelseskvalitet,« siger formand for Danske Studerendes Fællesråd Mikkel Zeuthen.

Formand for Danske Universiteter Jens Oddershede mener ikke, der er grund til bekymring. Mange af de 3.000 ekstra studerende, der i år er blevet optaget på universiteterne, har valgt studier, hvor der traditionelt er for få studerende, som f.eks. naturvidenskab, økonomi og teknik, forklarer Oddershede, der er rektor på Syddansk Universitet (SDU).

»Når vi på SDU optager 18 procent flere studerende, så vil der blive trængsel nogle steder, men vi har regnet med flere studerende og ansat mere personale, selv om omfanget kommer som lidt af en overraskelse,« erkender Jens Oddershede.

Udover SDU har især IT-Universitetet, Aarhus og Aalborg Universitet optaget markant flere studerende. På landsplan er det de naturvidenskabelige studier, der med 18 procent har den største stigning.

Mænd i kvindefag

På de mellemlange og korte uddannelser er det især uddannelserne til finansøkonom, diplomingeniør, lærer og sygeplejerske, der har optaget flere end nogensinde før.

Flere steder i landet er der meldt helt udsolgt også på lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne, der i flere år har fået færre ansøgere, end der var plads til. Derfor er stigningen i antallet af optagne studerende helt nødvendig, forklarer Laust Joen Jakobsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium:

»Selv om der bliver fyret sygeplejersker og skolelærere lige nu, så står vi overfor mangel på de samme professioner om fire-fem år, derfor er det enormt vigtigt, at vi ikke bare får et enkelt jubelår, men får en stabil udvikling i antallet af studerende.«

Både lærer-, pædagog- og fysioterapeutuddannelsen, der traditionelt har mange kvindelige studerende, har i år optaget langt flere mænd.

»Jeg håber, at det er et tegn på, at der er kommet andre værdier på spil blandt de unge, i forhold til at mænd også gerne vil arbejde med mennesker,« siger Laust Joen Jakobsen.

Også antallet af afslag er rekordhøjt i år. Knap 8.000 får afslag fra universiteterne, mens professionshøjskoler og erhvervsakademier må sende over 6.000 afslagsbreve.

Se alle tallene for studieoptag på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her