Nyhed
Læsetid: 2 min.

Boliggaranti til løsladte fanger på vej

I Danmark er man ikke garanteret en bolig, når man bliver løsladt fra fængsel. Men det kan snart blive ændret. Både eksperter og politikere er positive over for en boliggaranti til løsladte fanger
Indland
6. august 2010

Danske fanger kan i dag blive løsladt uden at have adgang til egen bolig. Men det skal være slut, mener et flertal i Folketinget.

Efter at Information i mandags bragte en artikel om problemerne ved at blive løsladt uden at have en bolig, har SF fremlagt et forslag om at give løsladte en garanti for tag over hovedet:

»Der er i dag en stor mængde mennesker, der bliver skubbet ud af fængslerne uden, at de har et opholdssted. Vi vil lave en reform af kriminalforsorgen, hvis vi får magten til næste valg. En vigtig pointe skal være, at man skal løslades til en ordentlig bolig,« siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

Boliggarantien skal følge en norsk model, hvor indsatte har boligret, når de skal forlade fængselsgården og tilbage i samfundet.

Ambitionerne skal op

I de danske fængsler anslås det af kriminalforsorgen, at 60 procent er tidligere indsatte. Det tal kan blive bedre, hvis man har en bolig at tage ud til, når man bliver løsladt. Det fortæller Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening:

»Det, der oftest sker, er, at de, der har afsonet straf, får tilbagefald. Adgang til en bolig er et af de væsentligste punkter, der kan sikre, at man kommer tilbage til samfundet.«

I 2008 stillede Folketingets Retsudvalg spørgsmål til daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K), der i sit svar ikke nævnte nye tiltag fra regeringens side.

Men i dag vil også regeringen sikre boliger til folk, der har afsonet deres straf. De lover at tage ideen med til finanslovsforhandlingerne til efteråret:

»Vi skal sørge for, at man skal have et arbejde og en bolig når man skal løslades. Det skal være hjælp til selvhjælp, men hvis den indsatte ikke selv kan klare det, skal hjemstedskommunen og kriminalforsorgen have en pligt til at have disse ting på plads,« siger Tom Behnke, retspolitisk ordfører for de Konservative.

Den nuværende ambition fra Kriminalforsorgen lyder på, at 50 procent skal have en bolig at komme ud til, når de forlader fængslerne. Den ambition skal have et nøk op ad, mener de Konservative.

»Ambitionen er, at 0 procent af danske fanger, løslades uden at have en bolig,« fortæller Tom Behnke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her