Baggrund
Læsetid: 3 min.

'Integrationen og mangfoldigheden er det vigtigste'

I 93 år har Københavnske borgere drejet på hanerne i Sjællandsgade Bad på Nørrebro. Her mødes borgere på tværs af forskellige kulturer og samfundslag snart for sidste gang, inden anstalten lukker til november. Brugerne står uforstående over for beslutningen. Stedet er unikt, mener de
»Man hører så meget om Nørrebro, men her har vi det alle godt sammen.« Dansk-ireren Rory Mckeever er en af de mange stamkunder, der er frustreret over lukningen af Sjællandsgades Bad.

»Man hører så meget om Nørrebro, men her har vi det alle godt sammen.« Dansk-ireren Rory Mckeever er en af de mange stamkunder, der er frustreret over lukningen af Sjællandsgades Bad.

Indland
10. august 2010

På Sjællandsgade Bad bruser badevandet mod de grå og sorte klinker, mens Frank Sinatra brummer fra højttalerne og ud i anstalten. Luften er et tykt duftpotpourri af damp, sved og sæbe, som slører den halve snes mænd, der trasker rundt mellem sauna og brusere, nogle iført håndklæder, flere iført adamsklæder.

Sjællandsgade Bad har taget hul på de sidste måneder af sin levetid - til november kan stedet nemlig for sidste gang lukke hanerne og lade det sidste vand løbe gennem kloakken.

Over gulvet slentrer 60-årige Rory Mckeever med et håndklæde slynget om sine hofter.

Som de andre brugere af badet på Sjællandsgade, er han frustreret over den truende lukning:

»Man hører så meget dårligt om Nørrebro, men her har vi det alle godt sammen,« fortæller Rory Mckeever på sin korte spadseretur fra badet og ind i saunaen:

»Jeg taler med folk fra Danmark, Indien, Kina, Ghana og Japan, man kan møde alle slags mennesker og knytte bånd. Det har jeg gjort dagligt de sidste 14 år,« fortæller han.

Mangfoldighedens bad

I begyndelsen af 1900-tallet opførte Københavns Kommune en række badeanstalter, som et tilbud til de, som ikke havde bolig med bad. I dag er anstalten på Sjællandsgade den sidste. Stam-kunderne har i mange tilfælde ikke bad hjemme, men det er ikke længere det vigtigste eksistensgrundlag for Sjællandsgade Bad.

I dag er stedet en smeltedigel, som skaber kontakter mellem folk på tværs af kulturelle og sociale lag. Det fortæller bademester og leder Jesper Lehmkuhl:

»Her kommer alle forskellige typer. Her kommer flere socialt udsatte og svage grupper, som ville være ensomme, hvis de ikke kunne komme her. Men også mange fra andre lag i samfundet og andre kulturer. Integrationen og mangfoldigheden er de vigtigste ting ved det her sted,« forklarer han.

I juni besluttede Københavns Kommune at spare støtten til badeanstalten, der løber op i 3,6 millioner kroner om året. Siden da har støtteforeningen Badets Venner samlet 4.200 underskrifter ind i håb om, at politikerne ændrer mening og bevilger støtte til den sidste af Københavns badeanstalter. Men badegæsterne er ved at miste den sidste dråbe tillid til, at projektet lykkes:

»Det her bad betyder alt for mig. Det er det eneste sted, hvor jeg kan tage bad privat bag et forhæng. Desværre ser det ud til, at det ikke er til at redde,« forklarer Birgitte Torp fra lædersofaen i venterummet:

»Jeg bliver nødt til at gå i svømmehallen, hvis det her sted lukker. Der er meget larm, og der er en langt bedre stemning her. Jeg har lige snakket med en japansk pige inde i saunaen. I svømmehallen snakker man ikke sammen.«

Socialt opholdssted

Med Sjællandsgade Bad fjerner man et tilbud for københavnerne, især de socialt udsatte.

Det mener i hvert fald formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen:

»Min fornemmelse er desværre, at der er tendenser til, at nedskæringerne rammer de socialt udsatte, formentlig fordi de ikke råber så højt. Det her bad er det sidste sted, hvor man kan få et bad under private forhold, og der er mange socialt udsatte, der mister et sted,« mener han.

Færre besøg

Da politikerne i Københavns Kommune besluttede sig for at lukke badeanstalten, var det med afsæt i faldende besøgstal:

»Sjællandsgade Bad er et fint tilbud, men har måske efterhånden overlevet sig selv. I de forgangne år er der kommet færre og færre brugere, og stort set alle i København har deres eget bad i dag,« sagde Pia Allerslev (V) kultur og fritidsborgmester i København til Politiken i juni.

Men Jesper Lehmkuhl fokuserer på, at tallet for besøgende er stigende:

»Vi skar en stor del af vores budget i 1998, og derfor er besøgstallet faldet. Men de sidste to år har vi haft stigende besøgstal,« siger han.

Sidste år havde Sjællandsgade Bad cirka 45.000 besøgende, det højeste besøgstal siden 2002.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så må brugerne jo skride til handling, besætte stedet og drive det videre under demokratiske forhold, evt. med øget brugerbetaling? Man kan vel organisere støttefester og koordinere noget indsamling for at kæmpe for badets bevarelse? Men ak ja, 3.6 millioner kroner er måske for naivt at håbe på at velvillige græsrødder vil samle ind...

Én ting er i hvert fald sikkert: det offentlige behøves ikke nødvendigvis at have monopol på formidlingen af sociale væresteder og kulturelle institutioner.