Interview
Læsetid: 3 min.

Kamp for pandaen erstattede partikrige

Det er cirka to år siden, Gitte Seeberg stoppede i Folketinget. Efter to pertiopgør på kort tid, har hun kæmpet for naturen i WWF. Hun følger stadig dansk politik, hvor hun savner anstændighed, men ikke at være med
Indland
2. august 2010
Gitte Seeberg blev for alvor Danmarkskendt med ordene 'nok er nok', da hun var med til at stifte Ny Alliance.

Gitte Seeberg blev for alvor Danmarkskendt med ordene 'nok er nok', da hun var med til at stifte Ny Alliance.

Peter Elmholt

Engang var de et hold, Lene Espersen, Henriette Kjær og Gitte Seeberg. De kom i Folketinget samtidigt i 1994. De arbejdede tæt sammen og var venner, der tog på weekend. De tre unge kvinder trimmede De Konservatives image som et parti med halvgamle mænd, hvor maven løftede slipset.

Den konservative fløjkrig sidst i 1990'erne splittede det lille ungdomshold. Det skrumpede ind til at kun at bestå af nuværende partileder og udenrigsminister Lene Espersen og Henriette Kjær, politisk ordfører og en af den stærkt kritiserede udenrigsministers få forsvarere.

Efter at have forladt Ny Alliance har Gitte Seeberg i knap to år været generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, hvor den truede panda er varemærket. Hun savner ikke at være deltager i dansk politik.

Især det gamle opgør hos De Konservative gør stadig så ondt, at hun endnu ikke har læst de bøger, som er skrevet om det. Hun er bange for at lyde bitter over for den sejrende Lene Espersen, men har ikke ondt at sin gamle veninde.

»Det ville nok være for meget at sige. Hun har så ansvarsfuld en stilling, at det hele er op til hende selv. Man bliver bedømt rigtigt hårdt på sine fejltagelser, men der er vel også grund til det i den konkrete sag. Jeg kan godt få ondt at hende på det personlige plan, fordi hun har mand og to børn. Som mor er det ikke sjovt at blive hængt ud i medierne,« siger Gitte Seeberg.

I politik falder hjælperytterne fra, når det er op ad bakke og i modvind.

»Det svære for hende må være, at der ikke er mange af hendes egne, der bakker hende op,« siger Seeberg.

Espersen og Kjær blev ministre. Så langt nåede Seeberg aldrig. I stedet tog hun i 2004 imod et forslag fra daværende partiformand Bendt Bendtsen om at stille op til Europaparlamentet. Ikke færre end 125.000 vælgere stemte hende ind.

Tæt på socialkontor

I dag kan hun også se en fordel i, at hun ikke som minister blev fedtet ind i en politik, som blev meget hårdere, end hun havde regnet med.

»Jeg ville da lyve, hvis jeg ikke syntes, at det også kunne have været sjovt at være minister. Men man skal virkelig forsvare meget og hele regeringens politik. Og jeg var ikke klar over, at eksperter og smagsdommere skulle lægges for had og tonen skulle skærpes over de fremmede,« siger hun.

Næsten symbolsk har Gitte Seeberg i dag kontor i samme bygning som et socialkontor i det københavnske nordvestkvarter, et af de etnisk mest kulørte i landet.

Netop De Konservatives skrappere holdning til udlændinge var hendes motiv til være med til at danne Ny Alliance og spontant sige 'nok er nok' til Dansk Folkepartis indflydelse. Seebergs linje tabte til den liberale fløj i partiet, som hun forlod, inden det skiftede navn til Liberal Alliance. Hendes oprindelige parti De Konservative har også ændret sig meget, siden hun kom i Folketinget, mener hun.

»Det er blevet mere hårde synspunkter med stramninger over for de arbejdsløse, de kriminelle og de fremmede,« siger Seeberg.

Den del, der handler om at tage hånd om de svage, er gledet ud sammen med politikere som Connie Hedegaard og Pia Christmas-Møller, mener hun. Dansk Folkeparti har været meget dygtigt, men hun vil ikke give partiet æren for at trække De Konservative i den stramme retning.

»Det var sket under alle omstændigheder. For både Lene Espersen, Bendt Bendtsen, økonomiminister Brian Mikkelsen har de synspunkter. Dér ligger de meget tæt på Dansk Folkeparti,« siger Seeberg.

DF får, hvad de vil have

Hun forudser, at Dansk Folkeparti kommer igennem med sit nye krav om en 28 årsregel for udlændinges ægteskab.

»Dansk Folkeparti plejer at få det, som de vil have det, selv om Venstre og De Konservative stritter imod i starten,« siger hun.

»Jeg håber, at der kommer en ny anstændighed tilbage i dansk politik, siger Seeberg.

I dag glæder hun sig over kun at skulle forsvare de ting, hun virkelig brænder for. Regnskoven skal forsvares mod rydning til fordel for palmeolie og soja. Fiskene skal forsvares i EU's kommende fiskeripolitik.

»Da jeg var finansordfører, endte det med at min opgave blev at forsvare Venstres politik. Det var ikke særligt morsomt,« siger Gitte Seeberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her