Nyhed
Læsetid: 2 min.

Konservativ politiker: Romaer er kleptomaner

De Konservatives folketingskandidat Nicolaj Bang karakteriserer i en video på sin hjemmeside romaer som kleptomaner, der har fået lov til at stjæle af Gud. Lederen af roma-foreningen Romano er forfærdet over udtalelse
De Konservatives folketingskandidat Nicolaj Bang karakteriserer i en video på sin hjemmeside romaer som kleptomaner, der har fået lov til at stjæle af Gud. Lederen af roma-foreningen Romano er forfærdet over udtalelse
Indland
12. august 2010

Den unge konservative folketingskandidat Nicolaj Bang kalder på sin hjemmeside romaer for kleptomaner med tilladelse fra Gud. I en video kommer Nicolaj Bang med denne karakteristik af romaer:

»Romaer eller sigøjnere har en ret god begrundelse for, hvorfor de modsat andre folkefærd godt må stjæle. Jesus skulle nemlig, da han blev korsfæstet, også have haft en nagle gennem brystet, men den blev stjålet af en sigøjner. Derfor ser Gud mellem fingre - eller hænder - med sigøjnernes småkleptomaniske tilbøjeligheder,« siger Nicolaj Bang i videoen, som også er blevet lagt på Youtube og Ekstra Bladets 'Nationen'.

Lederen af romaforeningen Romano, Erik Støttrup Thomsen, overvejer at politianmelde Nicolaj Bang, som står umiddelbart efter folketingsmedlemmerne Tom Behnke og Henriette Kjær på De Konservatives opstillingsliste i Århus.

»Jeg er forbløffet og forfærdet over, at en ung mand, der gerne vil i Folketinget for de Konservative, har så lidt historisk viden, så lidt viden om Danmarks internationale forpligtelser og så lidt hjerte,« siger Erik Støttrup Thomsen som reaktion på Nicolaj Bangs video, hvor folketingskandidaten i øvrigt harcelerer over den danske og internationale fordømmelse af Danmarks udvisning af 23 romaer den 7. juli.

Men lederen af Romano er ikke optimistisk med hensyn til at politianmelde Nicolaj Bang.

»Vi har en lang række anmeldelser til politiet, og anklagemyndighederne har typisk ikke lyst til at gøre noget som helst ved angreb på romaer, fordi de selv står dybt begravet i den slags angreb. En hel række af de anmeldelser er mod ledende politifolk, som har udtalt sig på det groveste om romaer. Der er ikke en kat, der vil løfte en finger for det. Sådan er retssituationen i Danmark«, siger Erik Støttrup Thomsen, som oplyser, at Romano har anmodet Pressenævnet om tilladelse til at indgive en klage over Ekstra Bladet for at lægge hjemmeside til Nicolaj Bangs video.

Niels-Erik Hansen, som er leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret om racediskrimination, tror ikke, at Nicolaj Bangs udtalelser er grove nok, til at anklagemyndigheden ville indbringe en anmeldelse af Nicolaj Bang for domstolene.

»Det er jo meget, meget fordomsfuldt og stigmatiserende, men i forhold til, hvad man kan slippe af sted med (juridisk, red.), vil han nok kunne klare frisag,« vurderer Niels-Erik Hansen. Men han ser Nicolaj Bangs udtalelser som led i et klart mønster hos politikerne, når et folketingsvalg nærmer sig.

»Vi ser desværre generelt en tendens til, at politikere fisker i rørte vande. Hvorfor er det, at det lige præcis er i valgår, at politikerne har behov for at gå ud og advare befolkningen om den her islamiske flodbølge, der er ved at oversvømme os?« spørger han. Ifølge Niels-Erik Hansen kan man eksempelvis se, at antallet af anmeldelser efter straffelovens racismeparagraf i valgåret 2001 var bemærkelsesværdig høj.

»Og vi kan se, at antallet af domfældelser (efter racimeparagraffen, red.) stiger de efterfølgende år, fordi det ikke bare handler om politisk korrekthed, men at der er kød på de sager, når folk anmelder politikerne,« siger Niels-Erik Hansen.

Københavns politi anholdte i øvrigt i går 18 udlændinge - heraf 17 fra Rumænien og Bulgarien - for at opholde sig ulovligt i Danmark eller forskellige andre lovovertrædelser. Syv blev anholdt i samme nedlagte postbygning i Njalsgade, hvor politiet fandt en del af de 23 romaer, der blev udvist i juli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

I P1-morgen blev Nicolaj Bang omtale som socialdemokrat, det fik mig til at studse. Men så læste jeg her og ved at google at han var konservativ og så hænger det lidt bedre sammen.

Derudover fortalte P1-morgen, at de 14 nye østeuropæer og en amerikaner som politiet havde tilbage holdt for også at overnatte i tomme bygninger nu også var udvist med forbud på at rejse ind i landet på 2 år. Om amerikaneren var med i denne gruppe blev ikke omtalt, der blev kun sagt østeuropæer..
Er det ikke på tide at Folketinget tager en debat om faste regler for administrative udvisninger . Kan det virkeligt være rimeligt, at EU borgere , der bare overtræder love, der kun udløser bødestraf kan udvises med forbud om indrejse i 2 år. Hvis der ikke skal mere til skal EU borgere, der køre for stærkt så ikke også udvises med forbud om indrejse i 2 år.

Jens Andersen

"Hvis der ikke skal mere til skal EU borgere, der køre for stærkt så ikke også udvises med forbud om indrejse i 2 år."
Jo, sikkert. Hvis de altså er romaer. Eller måske muslimer...

Arthur Schopenhauer

En lovende kandidat til titlen som den mest pinlige video, jeg nogensinde har set.

Ok, hvis samtlige romaer er kleptomaer, så er Nicolai Bang fascist.

Søren Kristensen

Der kan sagtens være noget om det den unge politikeraspirant så hjælpeløst forsøger at sige, men han er med sin måde at sige det på desværre med til at gøre problemerne større. Man hjælper heller ikke handicappede ved kun at fokusere på det de ikke kan. Nu kom jeg så selv til at fokusere på noget af det den unge mand videoen tydeligvis ikke kan og det beklager jeg. Man må bare håbe unge konservative har andet at byde på end hån mod et folk der, mere end de fleste, føler sig henvist til at leve af det vi andre kalder plat. Plat er for øvrigt en udmærket karakteristik af videoen, så måske er der tale om forbundne kar?

Heinrich R. Jørgensen

Har politikere ikke lov til at forsøge sig med stand-up? Har politikere ikke lov til at forsøge at promovere sig selv, ved at være frække og underholdende samtidigt?

Birgit Bergløv

Nikolaj Bang har lagt den ene video efter den anden ud på you tube. Men det er da dejligt, at han så åbent tilkendegiver, hvad de konservative står får, uden pæn indpakning. Pia Kjærsgaard kunne ikke have gjort det bedre.

God reklame

Taget i betragtning af at det er en forholdsvis harmløs video, så har mr. Bang da fået 100% valuta for pengene (selvom videoen ikke ser ud til at have kostet en formue at producere). Omtale i alle større medier i DK - rent pr. mæssigt ubetaleligt.

Er det så usmageligt? Næ - han er ikke racistisk, han er ikke usaglig, han har en anden mening end mange andre som han får kommunikeret så hele den danske medie verden lige nu promoverer hans budskab.

Viral kampagneføring på højt plan.

Heinrich R. Jørgensen

Uggi Kaldan:
"Viral kampagneføring på højt plan"

Enig. Selvom budskabet i sig selv er på et temmeligt lavt plan.

Gert Ladefoged

Han fremturer så han kommer til at virke lidt latterlig. Man kan selvfølgelig ikke kalde en hel befolkningsgruppe for tyvagtige kleptomaner. Dog er jeg enig så langt at når vi ser flere og flere grove forbrydelser bliver begået af folk af den ene eller den anden østeuropeiske afstamning må der strammes op for at dæmme op for dette. Schengen og de piv åbne grænser har en ubehagelig pris.

Lige så godt kunne man sige at alle K'er skulle melde sig ind i DF!

" Jeg er forbløffet og forfærdet over, at en ung mand, der gerne vil i Folketinget for de Konservative, har så lidt historisk viden, så lidt viden om Danmarks internationale forpligtelser og så lidt hjerte, ...."

Nåe, det er der da vist ingen grund til : Tag et kig på f.eks. de to andre konservative kandidater i Århus ... for slet ikke at tale om fru Espersen, Brian hvad-er-det-nu-han-hedder, Bendt Bendtsen ... rækken af stjerneskud er lang.

Finn Årup Nielsen

Nu siger Nikolaj Bang i videoen ikke udtrykkeligt at "Romaer er kleptomaner" men "sigøjnernes småkleptomaniske tilbøjeligheder" hvilket i mine ører ikke er det samme. Det er Informations redaktører der giver den lidt ekstra. Jeg er enig med Niels-Erik Hansen's vurdering.

Skal vi af med den racismeparagraf? Hvis man havde brugt udtrykket småkleptomaniske tilbøjeligheder om hjemmehjælpere, butiksansatte, bankdirektører, politikere, poitichefer osv. ville det så have ført til en injuriesag?

Det er selvfølgelig ok at romaformand Erik Støttrup Thomsen er vågen overfor en folketingskandidat der ikke har smidt hvalpefedtet fra Konservativ Ungdom, men hvorfor skal retssystemet drages ind i det? Måske er det blot en "retorisk politianmeldelse" der pønses på

Birgit Bergløv

Temmelig mange af hans videoer har en temmelig racistisk klang.

Kirsten Svejgaard

Ikke bare har han et forkvaklet syn på mennesker. Det er da også en besynderlig form for forklaring, han giver?:

"Jesus skulle nemlig, da han blev korsfæstet, også have haft en nagle gennem brystet, men den blev stjålet af en sigøjner. Derfor ser Gud mellem fingre - eller hænder - med sigøjnernes småkleptomaniske tilbøjeligheder".

@ Heinrich

Jeg er heller ikke enig i budskabet i videoen.

Teknisk set må man dog sige der intet er at komme efter juridisk, påstanden fra Bang er at Romaer har en god begrundelse for at måtte stjæle, men han siger ikke at de faktisk gør det.

Herefter går han ind i en længere udredning om beskyttelse af nationale mindretal - en beskyttelse han tydeligvis ikke mener Romaer er berettiget til, og det har han vel ret beset lov til at mene.

Smagløst - tja - kontroversielt - nej!

Heinrich R. Jørgensen

Igen enig, Uggi.

@ Kirsten

Det er ikke noget han selv har fundet på det med historien om Jesus - det er en Roma folkefortælling.

martin sørensen

jeg mindes visse andre "politikere" der i 1930ne også tornede imod romaer, jo med de prikkede ord i 1930ne blev de i 1940ne ført sammen med jøderne og de homo sexuelle, i kreatur vogne, til konzentratons lejere, og gasset til døde. brændt eller hægt og skudt.

http://www.holocaust-uddannelse.dk/holocaust/sigojnerne.asp

mit enste spørgsmål er,
Hvor mon vi skal bygge udryddelses lejerne hvis denne debat forsætter i dette 1930 spor som den har taget nu ?. er der nogen der har et godt bud.

for denne debat form har kun en endestation og der står der Abejdt mach free. på porten.

Christian Larsen

Har man kleptomani, er det en sygdom der kan undskylde rapserier.

Kirsten Svejgaard

Uggi:

Tak for informationen. Jeg kendte ikke denne fortælling.

Nu har jeg ikke set videoen, men ud fra det citerede virker det som om, Nikolaj Bang godtager denne folkefortælling. Han taler også om "småkleptomaniske tilbøjeligheder" - det er da vist på grænsen til det lovlige? (Men OK: ikke over).

Kirsten Svejgaard

Martin Sørensen:
I symbolsk forstand står der allerede Arbeit macht frei på porten.

Syge og svage jagtes af det offentlige, som det formentlig ikke er set siden engang i 1800-tallet herhjemme. Men liberalismen stammer jo også fra 1700-tallet - man kan jo håbe, de snart kommer videre til næste århundrede.

Kirsten Svejgaard

*man kan jo håbe, POLITIKERNE snart kommer videre til næste århundrede (hvor kommunismen og religionskritikken tog fart).

Hvorfor fremturer C-kandidaten med sådanne genereliseringer??
Så må jeg fremture med, at "alle konservative er dovne og passer ikke deres arbejde" (Hvilket jo ganske givet IKKE er korrekt - lige så vel som romaer, muslimer, arbejdsløse eller Århusianere heller ikke er ens) !!!.

hvad med at ville sænke selskabs skatten, er det ikke også en form for kleptomani?

eller hvad med at forære 1.000.000.000 KR af de offentlige sygehuses penge til nogle private hospitaler, kan det kaldes kleptomani?

Niklas Monrad

Jeg ved ikke om det er nok til en politianmeldelse, men manden burde skamme sig grundigt og gøre sit parti den tjeneste at forlade det.

Heinrich R. Jørgensen

Niklas,

de politikere der opstilles og indvælges af partiet, er hovedsageligt overfladiske populister med trang til kvikke bemærkninger og hurtige holdninger.

Det er ikke ligefrem klassisk konservatisme, dannelse, humanisme, respekt for lovene eller finkultur der trykker de folkevalgte som gruppe betragtet.

Det eneste der kunne være en egentlig interessant kommentar til den video er, om Roma-foreningens formand så ville give SIN version af denne påståede 'roma-overtro' om en nagle, som Bang refererer og som ingen her på egnen ellers har hørt før.
Man bemærker, at han ikke afviser den.

Roma-'nationen' er iøvrigt formentlig en kollektiv social psykose. At der i Roma-foreningens optik pludselig er 300000 'potentielle' romaer i Danmark så integrerede at man - og mindst af alt måske dem selv - har bemærket deres udtalte 'roma-agtighed' - afkræfter at der er tale om en 'folkesjæl' overhovedet. Kun en udstødt stamme, som er groet fast i sin antagone selvforståelse - og en forening med trang til vækst ?

Men young Bang har set for meget Jan Gintberg eller hvad ? Og kan ikke formulere een hel sætning til et kamera endnu. Godt man har et klippebord så ;-)

Lene Timmermann

Behøver De Konservative fjender, når de har sådanne "venner"?

Med mindre selvfølgelig at det er blandt DF´s vælgere, de ønsker at gå på strandhugst

Emil Edelgart

Nogen der har et bud på, hvornår Konservativ Ungdom igen ifører sig skrårem og armbind og marcherer gennem gaderne?

Annette Holmboe

Jamen du gode Gud-vore politikere bliver mere og mere underholdende, hvadenten man kan li' det eller ej - for mit vedkommende: "Jeg kan ikke li' det".

Emil skriver:

"Nogen der har et bud på, hvornår Konservativ Ungdom igen ifører sig skrårem og armbind og marcherer gennem gaderne?"

Arh ro på, indtil videre kan man ikke engang sige der faktisk ér problemer med visse grupper indvandrere uden det regner med politianmeldelser.

Den anden nat kl 2 kom ca 5 rumænske mænd gennem min Nørrebrogade.
De snakkede højt derfor kunne jeg bestemme nationalitet , er ret sikker på rumænsk.
En kom ud af en baggård med en af de smarte trehjulede ladcykler med en tønde foran.
Jeg ringede til politiet og anmeldte dem for tyveri af cyklen, det var tydeligt ikke deres.
Gruppen modtog cyklen med jubel , alle skulle prøve en tur , kikke på indholdet af tønden og teste båthornet på styret.
Politi bilen kom ca 5 min senere op gennem gaden, da var ladcykel og gruppen af mænd over alle bjerge.

Er vel et spørgsmål om tid før jeg bliver anmeldt for racisme efter den beretning.

Lykke Johansen

K-politiker anmeldt for racisme
Politiker er meldt til politiet efter udtalelse om, at romaer er småkleptomaner.

http://politiken.dk/indland/article1034890.ece?cmpid=ni1063

Det bliver spændende om politiet bare afviser anmeldelsen. Han er jo konservativ politiker. ;o)

"Polakker arbejder sort"

http://www.dr.dk/Regioner/Kbh/Nyheder/Hovedstadsomraadet/2008/09/29/0802...

Hvem har tid til at melde DR til politiet for denne påstand?

Anna-Marie Nyberg Kristiansen

Altså...bare fordi man har en mening, behøver man ikke at gøre en kendt. (der er grader af dumhed)

Anna-Marie Nyberg Kristiansen

gøre den kendt, skulle der stå!

latterlig film, håber Erik Støttrup Thomsen læser hvad folk syndes om ham.

Henrik Andersen

Tillykke Nikolej.
Du har opnået at stjæle flere millioner i kampagnekroner med denne video. Og så tager så mange det endda alvorligt, der er da også plads til lidt humør, der er ikke mange stand up komikere som ikke har en gruppe de kan lave sjov omkring..
The official Irish Joke Book er udgivet i Irland, den behandler ikke irene for pænt, bare et eksempel.
Når vi går til valg vil Nikolej Bang sikker stjæle mange stemmer for forskellige grunde, mest af alt på grund af omtalen, den omtale må have nogenlunde den samme verdi som 100000 plakater. Nikolej er ikke kleptoman, han har regnet den ud på en meget klog måde. efter det her kunne selv Pia K måske finde på at stemme på dig.

jeg mener selvfølelig Nicolaj Bang kom til at copy-past forkert :-x

Kristian Jensen

Hr. Bang synes at så tvivl ved vigtigheden i at romaerne anerkendes som nationalt mindretal. En sådan anerkendelse vil føre til en række særrettigheder, som iøvrigt for manges vedkommende (såvidt jeg kan forstå) allerede er indeholdt i gældende dansk retspraksis. Romaer har eksempelvis i DK ret til at lave private skoler ligsom muslimer, kristne, ateister og KU´ere også har.

Som udgangspunkt tilslutter jeg mig at vi har lige adgang til borgerrettigheder, hvad enten vi tilhører hold A, B eller C. At give alle der spiller på mindre hold end det største forekommer mig at være en indirekte accept af diskrimination. Positiv særbehandling eksempelvis

Uggi Kaldan har iøvrigt ret når han skriver: "Teknisk set må man dog sige der intet er at komme efter juridisk, påstanden fra Bang er at Romaer har en god begrundelse for at måtte stjæle, men han siger ikke at de faktisk gør det. #

Med politianmeldelsen er Erik Støttrup Thomsen i den grad med til at bane Hr. Bangs vej til tinge. Tillykke til jer to.

Kirsten Svejgaard

Sørgeligt, hvis den slags "morsomheder" er, hvad der skal til for at blive lovgiver i den forsamling, der burde huse landets mest intelligente mænd og kvinder (hvad den jo mildest talt ikke gør).

Jeg har nu set videoen og forstået, af Bang spiller på et gammelt sagn, der verserer blandt romaer, men det er jo ingen undskyldning for at tillægge romaerne småkleptomaniske tilbøjeligheder. Det er stigmatisering af en gruppe mennesker, der har det svært nok i forvejen.

Denne sag er i grunden interessant og har mindst 2 aspekter. Det ene aspekt er, om et efter egen forståelse seriøst parti som Konservative bør have folk på sin kandidatliste, som finder det relevant at lave den slags videoer som led i en politisk kampagne. Og det spørgsmål kan vist ret hurtigt besvares med et rungende nej. Så liste K har da et selvskabt problem her.

Det andet aspekt er, hvad det bør være tilladt at sige i den offentlige debat. Og her kan man hurtigt starte med at konstatere, at Nicolai Bangs udtalelser i deres substans minder meget om nogle af de udtalelser, som Lars Hedegaard nu er tiltalt for.

Både Bang og Hedegaard påstår således, at bestemte grupper er mere tilbøjelige til at begå bestemte former for kriminalitet, fordi de finder retfærdiggørelse for denne form for kriminalitet i deres religiøse skrifter. I grunden adskiller Bangs og Hedegaards udtalelser sig således primært ved grovheden af den kriminalitet, som de interesserer sig for, nemlig henholdsvis berigelseskriminalitet og voldtægt herunder voldtægt af børn.

Nu må vi jo vente og se, hvad domstolene siger til Lars Hedegaards udtalelser. Men hvis der er statistisk belæg for at påstå, at en bestemt gruppe oftere begår en bestemt forbrydelse end resten af befolkningen, så må der vel i et samfund med ytringsfrihed være en udstrakt grad af frihed til offentligt at fremsætte teorier om, hvad årsagen hertil kan tænkes at være. For det er jo en klar samfundsinteresse at begrænse antallet af forbrydelser mest muligt.

Det skal bare fremgå klart af ens udtalelser, at der netop er tale om ufunderede teorier og ikke noget som helst andet. Og så skal der naturligvis være et statistisk belæg for overhovedet at påstå, at den pågældende befolkningsgruppe oftere begår den givne form for kriminalitet, for ellers er der jo utvivlsomt tale om hetz.

Men som sagt, nu må vi jo se, hvad domstolene siger til Lars Hedegaards udgydelser. Og om der i det hele taget er nogen, som gider anmelde Nicolai Bang.

Leif Højgaard

Man kan sige meget, men deres piger med de gnistrende øjne er flotte

http://www.youtube.com/watch?v=JiLQGr4OYDk