Nyhed
Læsetid: 2 min.

Løkke og Venstre er vilde med vækst

Venstre brugte ikke sommergruppemødet på at fremlægge nye planer, men holdt sig til den efterhånden velkendte vision om vækst og velfærd. Til gengæld slog statsministeren fast, at Dansk Folkeparti får frit løb til deres dagsorden
Venstres politiske ordf©™rer, Peter Christensen (tv), sagde ingenting ved Venstre  sommer°©gruppem©™de. Lars L©™kke Rasmussen f©™rte ordet.

Venstres politiske ordf©™rer, Peter Christensen (tv), sagde ingenting ved Venstre sommer°©gruppem©™de. Lars L©™kke Rasmussen f©™rte ordet.

Henning Bagger

Indland
7. august 2010

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, sagde ingenting, og gruppeformanden, Kristian Jensen, nøjedes med at byde velkommen og overdrog så ordet til Lars Løkke Rasmussen. De tre venstrespydspidser stillede ellers sammen op til gårsdagens pressemøde, hvor det skulle udlægges, hvilke tanker Venstre på deres sommergruppemøde i Hanstholm har gjort sig om det kommende folketingsår.

Når statsministeren sagtens formåede at føre ordet alene, skyldtes det måske, at han allerede havde holdt talen flere gange før. Hovedtemaet var vækst, og der var ikke mange nye politiske tiltag at præsentere, selv om gruppemødet markerer sæsonstarten på et politisk efterår, som kan blive altafgørende for udfaldet af det kommende Folketingsvalg.

Mest konkret var det, at regeringen vil lave et beskæftigelsesforsøg, der skal løfte enlige arbejdsløse forsørgere ud på arbejdsmarkedet, og de vil dele fem milliarder pensionskassemidler ud til små og mellemstore virksomheder.

Ellers holdt Løkke sig primært til vækstdagsordenen, som har fyldt, siden han trådte til. Han gentog overskrifterne fra sin nytårstale og det arbejdsgrundlag, som regeringen fremlagde i februar: Der skal gang i den private sektor og prioriteres i den offentlige. Danskerne skal blive klogere, vi skal alle sammen være med, og »vi skal blive dygtigere og mere offensive til at sælge vores vare i verden«.

De andre puster vind

Men Venstres entydige politiske fokus på vækstvisionerne, betyder ikke, at der vil komme til at mangle vind i de politiske sejl. Tværtimod, for Løkke brugte også sommergruppemødet på at give plads til henholdsvis Dansk Folkepartis og S-SF's politik.

Nyeste meningsmålinger viser, at oppositionen har tabt størstedelen af deres forspring oven på Helle Thornings-Schmidts krise om skat og bolig. Og med målingen in mente såede Lars Løkke Rasmussen i går også tvivl om resten af oppositionens økonomiske situation.

»Vi har på den ene side en økonomisk strategi og vækstpolitik, og på den anden side har de et blankt stykke papir under overskriften 'Fair Løsning',« skitserede han og talte dunder mod S-SF's manglende ansvarlighed.

Banen blev derfor kridtet op til anden halvleg af kampen om den økonomiske ansvarlighed.

Delingen med DF i top

Men statsministeren gjorde det også klart, at han agter at give Dansk Folkeparti frit løb til at fortsætte deres udlændingeudmeldinger, som også henover sommeren har fået lov at fylde godt i medierne.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) måtte derfor lægge ryg til en usædvanlig hård irettesættelse, fordi hun for nylig udtalte, at DF's forslag om at regne ud, hvad indvandrere koster det danske samfund, ligefrem strider mod hendes menneskesyn.

»Der er ingen grund til at beklikke Pia Kjærsgaards (DF) menneskesyn, og der er ingen grund til at grave grøfterne dybere end som så« sagde Lars Løkke og tilføjede helt eksplicit, at »jeg tager afstand fra« den slags.

»Jeg sidder her kun i dag takket være Dansk Folkeparti,« mindede han Rønn om og opfordrede til at »værne om og udvikle« samarbejdet med Dansk Folkeparti.

Dermed er en klar arbejdsfordeling mellem Dansk Folkeparti og regeringen på plads igen, og efterårets nærmest rituelle forhandlinger om 'noget for noget' kan begynde, mens S-SF må se sig udfordret på både den økonomiske politik og udlændingepolitikken. Den cocktail er tilsyneladende det, Venstre sætter deres lid til at ville kunne skabe yderligere vækst i blå bloks meningsmålinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Enig med Johannes Aagaards kommentar.

Hvad Lille-Lars udmeldinger klokkeklart viser, handler om at ville magten, uden at have nogen ambition om hvad den skal bruges til.

Hvad vil Venstre? Intet som helst, ud over at føre sig frem som nationens herremænd, og insistere på at de dum- og platheder de ytrer, skal modtages med ydmyg taknemmelighed og ærefrygt af undersåtterne.

Lars Løfgren

Seneste udslip fra Venstres centrale oxýmoron-værksted: Enlige mødre skal belønnes for at tage et job. Nu venter de døve bare på at høre, hvilket incitament udviklingsministeren vil give verdens sultende til at spise sig mætte, og hvordan sundhedsministeren vil få de syge til at indse det uholdbare i deres situation.

Slettet Bruger

Når man indleder artiklen med at skrive, at der ikke er noget nyt under solen, giver det ikke stor lyst til at læse om de fraser man efterhånden har hørt til hudløshed. Jeg nåede dog at læse, at man vil løfte enlige arbejdsløse forsørgere ud på arbejdsmarkedet. Måske man kunne overveje at ansætte dem i korpset af kommunale spioner, der pt jagter enlige (arbejdsløse) forsørgere, gennemroder deres hjem og løfter dyner i de små hjem?

PS måske en ledig webhaj også kunne fixe det irriterende kommentarfelt, hvor der igen er begyndt at stå send mig en mail når der kommer nye kommentarer?

Borgerne må tage samfundet tilbage fra politikerne, de forvalter det skidt og tror, at de skal bestemme over os fremfor at styre i de retninger, vi ønsker.
Det, vi først og fremmest ønsker, er, at man igen får et ædrueligt blik på arbejdet som det forstillelsens sted, det i sin natur er. Er man købmand, vil man gerne sælge, og så taler man sin kunde efter munden, det gælder i høj grad også lønmodtagere af alle slags. Det er ikke foreneligt med demokratiet og interessesamfundet.
Vi har brug for en demokratisk besluttet udvikling, der ikke nødvendigvis fører til vækst, men løser problemerne med energiforsyning, hierarkisering af borgerne, pengenes styrende magt.
Vi skal skære ned for engagementet på arbejdsmarkedet og op for det personlige engagement overfor hinanden, kulturen, samfundet.

Sikke de smiler.

:)

Synes da det er spændende, at regeringen nu vil til at introducere "fondssocialisme" ad bagvejen i dansk erhvervsliv !?!
Det var man ellers meget imod i 70-80'erne, hvor vi diskuterede ØD mm.
Jeg mangler også noget fra den anden side. Det kan da ikke være meningen, at medarbejderne skal til at redde de små og mellem store virksomheder - uden nogen modydelse.

Nej de griner ... af os ;-o)

Claus Damsgaard

Det undrer mig og mest ærger det mig
at man ikke kan finde annoncen:
Vismænd om Fogh: Ikke godt nok,
fordi jeg vil kopiere det ind på liste A's
interne debatside.
Fordi Danmark i alle verdens riger ikke
bruger for få penge på den offentlige
sektor. Nej, det er vore konkurrenter
der bruger for få.
Fordi vi så ikke kan forbedre den
økonomiske politik uden det gør
så forbandet ondt, at vi må have
opstillet et jern-tæppe til at beskytte
vor sårbare institution staten.

leif rasmussen

Jamen så må vi vel ønske tillykke med den seneste vækst i tabstallene i Afghanistan.

Claus Damsgaard

Den tidligere udenrigsminister i Irak, som sidder i fængsel har samme holdning, men han mener det ikke.

Claus Damsgaard

Han har fået blyforgiftning ligesom Saddam - kritikken var nærmere rettet mod lande som producerer meget dyre og unødvendige ting, billigt, men ikke passer deres ældre ordentligt. Det er ikke helt så farligt at rette kritikken mod Kina som eksempel....

Thorsten Lind

Nå!
Intet om natur, miljø og klima.
Nåe´nej, det interesserer jo ikke V!

Stem på liste V - Vi garanterer Vanetænkning!

Heinrich R. Jørgensen

Peter Hansen:
"Borgerne må tage samfundet tilbage fra politikerne, de forvalter det skidt og tror, at de skal bestemme over os fremfor at styre i de retninger, vi ønsker."

Tak for ordene. En væsentlig pointe, og en værdig politisk ambition...

Bettina Buchholtz

Gad godt vide hvad de egentlig tænker når de går i seng i V? Mener de virkelig at de har gjort det så godt?
Er det virkelig værdipolitikken at fremmedfrygt og angst for økonomisk kollaps skal styre et frit og demokratisk samfund? Er det virkelig ansvarligt at indføre lånetyper der sparker boligpriserne på himmelflugt for derefter at sige at det var dem i udlandet som skabte problemet?
SUK!

Men hvem skal vi lige stemme på i stedet?
Mon man kan tiltro rød stue ansvaret?
Det var engang et godt alternativ men synes nu i lige så høj grad præget af en omgang parcelhuslogik hvor normaliseringstænkningen og skattestop ser ud til at skulle fortsætte.

Visioner?
Vedvarende energi som driver for en fremtid uden CO2-udslip og økonomisk vækst - nåeh nej - 10 år for sent - nu kan Kina også det meste af det ...

Tjah - så gælder det vel bare om at være blandt dem der ikke taber på globaliseringen - for det kommer mange til at gøre.

Vækst, vækst væ... hvad er det, der skal vokse? Må vi få det svar fra Venstre. I de sidste 9 år synes jeg, at det er tomheden i medierne, tomheden i skolerne, skidt og møj på sygehuse og plejehjem, skattesnyd, fartovertrædelser, fængselsstraffe, døde soldater, der er vokset. Alt det, der betyder noget er svundet hen. Venstre taler om at vores vigtigste resurse er viden, så sender vi 15000 potentielle studerende på 1-2 års ventetid, mens vi skærer ned på studietiden, så flere kan lære mindre. Vi kunne blive ved....