Nyhed
Læsetid: 4 min.

Lungepatienter lærer at blive mere trygge ved deres sygdom

Patienter med rygerlunger, ryger ud og ind ad landets sygehuse - til en pris på cirka 5.000 kroner pr. døgn. Men i Aalborg lærer KOL-patienter at undgå genindlæggelse ved hjælp af overvågningsudstyr i deres hjem Projektet er et samarbejde mellem flere sektorer - her er tværfaglighed opskriften på innovation
Indland
3. august 2010

»Din puls er 76. Din iltmætning er 94 procent. Målingen er afsendt.«

En kvadratisk boks på bordet udsender en mekanisk stemme få minutter efter, at 47-årige Margit Pedersen har sat en lille sort klemme på fingeren. Den måler hendes puls og iltmætning i lungerne. Bagefter tager hun sit blodtryk.

Alle tallene bliver automatisk sendt til hendes læge og en personlig database på nettet, så både sundhedspersonalet og Margit Pedersen selv kan holde øje med, hvordan hendes krop har det.

»Det ser godt ud i dag. Mine værdier ligger konstant. Det har de sådan set gjort i lang tid nu,« forklarer hun.

Hun lider af KOL, bedre kendt som rygerlunger, og er en af de patienter, der er med i projektet TELEKAT i Aalborg Kommune.

Her har man givet en række udvalgte patienter forskellige elektroniske redskaber til at overvåge deres sundhedstilstand med. Målet er at forebygge det utal af genindlæggelser, som de 300.000 KOL-patienter på landsplan kommer ud for, fordi de ofte oplever følelsen af at blive kvalt.

Forstår nu sygdommen

Og det er lykkedes for Margit Pedersen. Tilbage i april, da hun fik udstyret, var Margit Pedersens iltmætning kun på 88 procent. Siden er både iltmætning og iltoptagelse øget gevaldigt.

»Målingerne er enormt motiverende, fordi jeg kan se, at min iltmætning er højere, når jeg for eksempel har været ude og cykle en tur. Jeg kender min sygdom bedre nu, og ved hvad der skal til for, at min krop har det godt efter omstændighederne,« fortæller hun og pointerer, at hun ikke har været indlagt, siden hun kom med i projektet.

»Men jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg ikke var kommet med, så var jeg røget ud og ind ad hospitalet, som så mange andre,« siger hun.

Aalborg Universitet igangsatte projektet TELEKAT tilbage i 2008 sammen med andre forebyggende indsatser for lungepatienter, og i de seneste to år er antallet af indlæggelser og kontakter til sygehuse på lungeområdet faldet med 556, oplyser sundhedsøkonom ved Aalborg Kommune Lars Lund.

Hvad har de brug for?

I 2009 brugte Aalborg Kommune 2,7 millioner kroner på borgere med KOL, og heraf anslår kommunen, at cirka en femtedel bruges på behandling under indlæggelse.

Så besparelser var et klart mål, da tidligere sygeplejerske og adjunkt ved Aalborg Universitet Birthe Dinesen fandt på at koble såkaldt telehomecare med KOL-patienter.

Men det var langt fra det eneste mål.

»Jeg kunne som tidligere hjemmesygeplejerske se, at det var svært for de her patienter i hverdagen. Jeg ville finde ud af, hvad deres behov var, så de kunne få en bedre hverdag,« forklarer Birthe Dinesen.

Ideen skulle være brugerdreven, og efter et halvt år med besøg hos utallige patienter og møder med et brugerpanel, var konklusionen, at patienterne havde brug for at lære deres sygdom bedre at kende og samtidig få mere tryghed.

Og det kunne firmaet Tunstall tilbyde en løsning på med måleapparater, der kunne kommunikere med lægepraksisser, sygehuse, hjemmesygeplejen og brugerne selv.

Erhvervs- og byggestyrelsen skød seks millioner kroner i projektet igennem Program for Brugerdreven Innovation, parterne i projektet gav tre millioner - og siden har 126 patienter medvirket i projektet, som Birthe Dinesen står i spidsen for.

»Vi har efterfølgende interviewet en række af patienterne, og de beretter om, hvordan de forstår deres sygdom bedre. De har lært at reagere på opblussen i symptomer tidligere, og kan derfor bedre kan undgå at blive dårlige - og det gør, at de er mere trygge,« siger hun.

Den konklusion kan Margit Pedersen nikke genkendende til tilbage i lejligheden, hvor lyden af den mekaniske vejrtrækning fra iltmaskinen vidner om, at hun er kronisk syg. »Jeg kan aldrig slippe af med det, men jeg kan undgå at blive mere syg. Og det har gjort mig til et helt andet menneske, fordi jeg kan få en hverdag til at fungere på mine præmisser,« siger hun.

Nytænkning

Ifølge Birthe Dinesen er det blandt andet den brugerdrevne tilgang og samarbejdet mellem forskellige sektorer, der har gjort, at TELEKAT-projektet har fået succes.

»Når man skal finde på noget nyt, så skal man først og fremmest have fat i aktører i egen proces. Men lige så vigtigt er det, at vi har været hele værdikæden om det her. Virksomheder, forskere, patienter, pårørende og sundhedspersonale har arbejdet tæt sammen om det. For at skabe synergi skal man arbejde tværfagligt,« siger Birthe Dinesen og fortsætter:

»Samtidig har det haft en effekt, at vi tidligt har kunnet vise nogle scenarier, hvor udstyret kunne bruges.«

Bjarne Flou, managing director i Tunstall, mener, at det netop har givet pote, at man har fokuseret på en bestemt gruppe.

»Man skal satse på at få en bevist effekt via pilotprojekter, som man har gjort her, så det bliver synligt for dem, der sidder på pengekassen. Uden en bevist positiv effekt får man nemlig ikke noget igennem. På den måde skal der både en bottom up og top down tilgang til,« siger han.

Birthe Dinesen og de andre projektansvarlige skal først nu til at opgøre de økonomiske gevinster ved projektet, men økonomien er ifølge Birthe Dinesen ikke det eneste succesparameter, man skal måle på.

»Man glemmer tit i innovationsdebatten, at det koster penge at starte noget op. Derfor bør man også måle på, om brugerne har fået det bedre,« siger hun.

Fra juli skal projektet afprøves i Hjørring for at se, om det har samme effekt i en anden patientkultur end Aalborgs.

Margit Pedersen råder alle KOL-patienter til at »køre på«, hvis de får tilbuddet.

»Hvis de bad mig om at medvirke i et nyt projekt, ville jeg ikke tøve med at sige ja. Det kan kun gå den rigtige vej.«

Læs mere om projektet på www.telekat.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her