Analyse
Læsetid: 3 min.

Mens SF venter på et beskidt valg

Rygterne om en superspinenhed i Venstre, der skal fylde medierne med beskidte personsager, kan tvinge venstrefløjen til at lede efter egne skandaler
Rygterne om en superspinenhed i Venstre, der skal fylde medierne med beskidte personsager, kan tvinge venstrefløjen til at lede efter egne skandaler
Indland
11. august 2010

I oktober 1989 deltog Ole Sohn i DDR's stort anlagte 40-års jubilæum i Østberlin. Ole Sohn var dengang formand for DKP, Danmarks Kommunistiske Parti, og sammen med andre æresgæster som DDR's statsleder Erich Honecher og den rumænske diktator Nicolae Ceausescu stod han på tribunen og betragtede militærparaderne.

Mere end tyve år senere er Ole Sohn formand for SF's folketingsgruppe og står med de nuværende meningsmålinger til en betydningsfuld ministerpost. Medmindre der sker noget, som vender op og ned på meningsmålingerne.

I gårsdagens Politiken udtalte partiformand Villy Søvndal, at han forventer, den kommende valgkamp bliver beskidt. Venstre vil lancere en række personangreb, og partiet har allerede ansat folk til at grave negative sager frem om toppolitikerne på venstrefløjen.

Villy Søvndal tænker antagelig på sager som Ole Sohns fejring af DDR-regimet, der fandt sted godt en måned før Murens fald - på et tidspunkt, hvor titusinder af DDR-borgere hver mandag i mange måneder havde demonstreret mod det brutale regime, ligesom de gjorde på jubilæumsdagen, mens Ole Sohn stod på tribunen.

Efter Venstre i foråret opgraderede med ansættelserne af Mikael Børsting fra Politikens Christiansborgredaktion som ny pressechef og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) spindoktor, den liberale debattør Christopher Arzrouni, som særlig rådgiver, har der da også været rygter om en superspinenhed i Venstre, som skal vinde valget ved at føre negativ kampagne imod venstrefløjen. Rygter, som kun er blevet forstærket med denne uges ansættelse af journalisten Sverre Qvist fra Ekstra Bladet i partiets pressetjeneste. En mand, som næppe er blevet ansat på grund af sine kompetencer inden for politisk kommunikation, strategi og kampagne.

Spekulationer

Blandt både SF'ere og socialdemokrater er der en til vished grænsende overbevisning om, at det netop er Venstres spinenhed, der har plantet den seneste tids historier om Helle Thorning-Schmidts (S) skolevalg og skatteforhold. Men det forbliver på spekulationens niveau.

Sikkert er det, at personsager virker. Det viser meningsmålingerne efter den seneste tids historier om Lene Espersen (K) og Helle Thorning-Schmidt. De Konservative er gået massivt tilbage, og den socialdemokratiske leder er styrtdykket i troværdighedsmålingerne.

Ifølge Villy Søvndal er det imidlertid afgørende, at SF holder sig for god til den slags.

»Jeg tror, at folk er i stand til at gennemskue det. Så vi er ikke bange. Vi vil lave politiske kampagner i stedet,« som partiformanden siger til Politiken i overensstemmelse med Ole Sohns udtalelser fra sidste uge om, at det er på tide at stoppe hetzen mod Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt og begynde at fokusere på den politiske substans.

Som kommentator Niels Krause-Kjær har pointeret, er det dog udmeldinger, der skal ses i lyset af, at Ole Sohn tidligere selv har deltaget aktivt i kritikken af Lene Espersen for at være rejst på skiferie i Norge uden at have sørget for, at der blev udpeget en fungerende udenrigsminister i hendes fravær.

Det ville nok også være naivt at opfatte SF-toppens udmeldinger som udtryk for andet, end hvad partiet vurderer, vælgerne gerne hører.

Som kommunikationsekspert Peter Goll har påpeget, vil udsigterne til flere personsager i dansk politik kunne give plads til en ny type medarbejder i de politiske partier. Den såkaldte dustbuster, der kendes fra amerikansk politik, og som er ansat af partiet selv til at grave de smudsige historier frem om partiets topfolk, før modstanderne eller medierne gør det.

Hvem ved. Måske sidder der allerede en politisk medarbejder i SF og bladrer efter Ole Sohn-citater i gamle udgaver af Land og Folk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørn Storgaard Andersen

Mærkeligt som man søger i fortiden efter grundlag for de fremtider, som er politikernes bedste værktøj.

Det må da vist kaldes: Back to the future ...

En 9 år gammel VOK-blok kan næppe bebrejdes for at vende tilbage til fortiden - de gode gamle dage før boblen sprak og vi blev viklet ind i to angrebskrige langt hjemmefra.

Som ingen ende vil tage - hverken finanskrisen eller krigene - der er simpelt hen ingen udsigt til, at vi får bedre tider.

Så MÅ en regering vel have lov til at rette skytset indad og nedad og ... bare det giver marginalstemmer.

Jeg er enig med Villy i, at folk er intelligent nok til at gennemskue det - især når det går over gevind.

Det minder faktisk om boblen eller pyramiden, der brasede sammen efterladende tomhed efterfulgt at spørgsmål: Hvor dum kan man dog være at tro på, at ens hus eller lejlighed er steget 165% på så kort tid?

" Jeg er enig med Villy i, at folk er intelligent nok til at gennemskue det - især når det går over gevind. ", skriver du.

Skulle der ikke have stået, at intelligente gennemskuer det ... ?

Det er ikke helt det samme !

Merde, jeg glemte "folk" ...

"I oktober 1989 deltog Ole Sohn i DDR’s stort anlagte 40-års jubilæum i Østberlin. Ole Sohn var dengang formand for DKP, Danmarks Kommunistiske Parti, og sammen med andre æresgæster som DDR’s statsleder Erich Honecher og den rumænske diktator Nicolae Ceausescu stod han på tribunen og betragtede militærparaderne."

Pas på, kommunisterne er ved at have overtaget.... i år 3030 er den hjemme.!!

Det er vel ikke en skandale , at Ole Sohn som kommunistformand i sin tid deltog i diverse ting bag jerntæppet ? - det er blot en del af hans politiske erfaringsbagage, og det har vælgerne vel en fair interesse i at vide besked med ?

På samme måde med andre politikere, der har haft andre politiske ståsteder og holdninger end i dag - det er heller ikke skandaløst - det er da OK at blive klogere ?

Hvis man søger efter snusk i form af bilagsrod, skattetænkning, spritkørsel , voldsdomme o s v, så er det vel også relevant for vælgerne ?

Politikere skal screenes på mindst samme indgående måde, som når man i en privat (eller offentlig) virksomhed ansætter en ledende medarbejder, eller en medarbejder til et særligt betroet job.

Vælgernes fornuft skal nok sikre , at alle informationer bliver fordøjet på en god og rimelig vis, og at det i sidste ende er det politiske , der tæller.

Tror man ikke på vælgernes fornuft og evner, så tror man heller ikke på demokratiet ???

Kunne man ikke slå Venstres propagandatjeneste, tagen brodden af den så at sige, ved at prøve at slå den på stregen : Dvs stille forslag til, hvad den burde tage fat på ...

F.eks. kunne man forestille sig, at Helle havde skrevet en pressemeddelelse om, at hendes mand er ved at undersøge sine skatteforhold og med en opfordring til Goebbles Light organisationen i Venstre om at tage sagen op.

Ville intelligente mennesker/ vælgere ikke fange pointen ?

Ville det ikke virke bedre end at prøve at bekæmpe den med dens egne midler : Dvs deltage i mudderkastningen ?

Jeg har nu hørt 3015, så det er nærmere end du tror.

Og man kan være sikker på at regeringen finder en "smart fidus" (læs: nget på grænsen af det ulovlige) for at tage pengene fra Venstres propaganda fra statskassen.

Dorte Sørensen

Ja lad os endeligt få gravet i fortiden Fra de sidste 10 år med OVK ved magten er der skjult mange værdigheder der trænger til en grundig belysning. Forsvarsministeren kunne begynde at fortælle ærligt hvem der læggede de forskellige sager i Forsvarsministeriet.

Morten Kjeldgaard

Der er ikke noget nyt i det her, det er en erkendelse og praksis helt tilbage fra Fogh-Rasmussens tid: Holdningen er, at vælgerne er som kvæg og hvor meget lort regeringen end har lavet i det i løbet af regeringsperioden, alt er ligegyldigt når der indledes en heftig 3-ugers valgkamp med gang i hele tilsvinings- og mistænkeliggørelsesmaskineriet. Vælgernes hukommelse er kort, og det er kun ret få, påvirkelige vælgere der skal flyttes.

Er der ingen grænser for hvad vi adopterer fra den Amerikanske kultur?
Vi er bare år bagud, det er alt.

Det næste valg bliver mere substansløst end det sidste, og sådan skal det tydeligvis være.
Medierne er mere end velvillige til både at lægge spalteplads til mudderkastningen, og italesætte en udvikling hvor politisk indhold er sekundært.

Diskussioner af politisk indhold kan åbenbart ikke lade sig gøre i et politisk Danmark, hvor drømmen om den uregulerede kapitalisme er kollapset, hele ideen om et samfund i evig vækst ligger i grus, mens vi blindt famler rundt, desorienterede, ude af stand til at tænke andet end: Forbruget skal op, forbruget skal op.

Drømmen er død. Vi må sadle om nu.

"Mens SF venter på et beskidt valg"

har det ikke været sådan ved alle valg?

gå efter personen i stede for bolden, det vel VKO standart.

Gorm Petersen

I Italien har oppositionen forlængst kastet håndklædet i ringen.

Når modparten kontrollerer pressen, har man ikke en chance.

I et normalt demokrati ville sådanne trusler ikke udløse selvransagelse, men gengældelse.

Det naturlige ville være at sige: "Lad os grave tilsvarende personhistorier frem om de borgerlige politikere."

Sandsynligheden for at man kunne finde interessante historier frem om borgerlige politikeres fortid både her og i Italien (Berlusconi) er stor - men hvad nytter det ?

Dagbladet Information er det eneste medie, som kunne tænkes at bringe sådanne historier, men de ganske få personer, som kunne finde på at læse dem, er ikke relevante.

Det er de i forvejen frelste.

Thorning, Villy m.fl:

Skaf jer først adgang til loyale medier - derefter kan der laves politik.

Den nuværende situation er som en fodboldkamp, hvor såvel dommeren som begge linievogtere aktivt spiller med på det ene af holdene - det borgerlige.

Torben Madsen

Det er ikke altid at en beskidt valgkamp virker

Da Nyrup stod og rev sider udad AFR minimalstat- bog , virkede han på tv som en "skør" person.

Den såkaldte beskidte valgkamp skal doseres rigtigt.

Men det er klart at hvis man kan udstille SF som nogen der siger et men mener noget andet, f.eks. indenfor økonomi og udlændinge.
Så er der nogle midter vælgere som kan skræmmes.

Men Ole Sohn er en marginal person. Det er bedre hvis man finde noget på Villy.

En gammel kæreste han har behandlet dårligt.

Villy med en chillum i hånden.

Hvem ved.

Det kan kun blive interessant

Dorte Sørensen

Torben Madsen skriver ” Da Nyrup stod og rev sider udad AFR minimalstat- bog , virkede han på tv som en “skør” person. ”
Det kan også udlægges som , at Nyrup Rasmussen havde overvurderet vælgerne, da han rev de sider ud ad Fogh Rasmussens ”Ministatsbog” som Fogh Rasmussen havde forladt i valgkampen. I mine øjne var det et ret godt stunt.

Torben Madsen

Dorte Sørensen

AFR tidligere spindoktor Michael Christensen udtalte at det virkede godt nede i salen. men virkede ikke på tv.

men problemet for VKO hvis de har tænkt sig at føre beskidt valgkamp at alle deres 'person-sager' er 1.000 gange værre end noget opposition partierne nogensinde kunne finde på at gøre, så hvis VKO gør det, vil det resultere i at de skyder sig selv i foden, for S-SF kan sagtens bringe alle mulige ret suspekte sager på bordet under en debat som ville trumfe hvad som helst af skidt de prøvede at smide efter S-SF, så deres VK-0 parti trick er gået i stykker for dem.

Gorm Petersen

Hvis en borgerlig politiker gjorde noget kritisabelt, vil svaret lyde:

"Der er ikke noget at komme efter"

Og så kommer der ikke mere ud af det !!!

Selv ikke rygende pistoler (f.ex. Frank Grevild) kan genoplive sagen når først den magiske sætning er udtalt.

Den eneste grund at Lene E bliver mobbet er, at det er noget DF ønsker.

K kan ikke tabe flere vælgere (de få der er tilbage er respirator-patienter og demente, der tror de stemmer på Schluter) - men DF kan vinde vælgere fra underdanmark ved at bevise, at de nu på 9-ende år har kunnet holde K uden for enhver form for politisk indflydelse.

Den borgerlige presse dyrkede Villy så længe det kunne svække HTS - men læg mærke til - de dyrker ham ikke længere - nu leder de efter chillumen.

Det med 'superspinenheden' er desværre ikke kun et rygte....Hvis man læser en lille bog, som hedder 'Præsidenten' vil man se, at allerede i 1998-2000 (og 2001) ansatte tidligere statsminister AFR nogle journalister, som skulle grave alt snavs mm. op om modstanderne. Og bruge det.

Man kan også deri læse, at både Jyllands-Posten og TV2 var villige medløbere når Venstra kaldte; man kan bl.a. læse om en lille sag fra Københavns Kommune om tidstyranniet, f.eks. skemaer og pda'er og minut-tyranni. Da det kom frem, rasede Venstre. De rasede lidt mindre, da det kom frem, at det mest var i Venstre kommuner, dette tyranni herskede. Med hjælp fra TV2 lykkedes det at finde en embedsmand (anonym) som i TV2 sagde noget med at der stadig var dette tyranni i Københavns Kommune.

En anden lille historie fra valgkampen i 2001, er den, at to dage før valget i 2001 kørte Jyllands-Posten (JP) en historie om indvandrere, som tog deres pension mm. med hjem til de lande, hvor de oprindeligt kom fra. Alle var dybt forargede. Jeg var ikke, da jeg vidste, at historiens vinkel var løgne og usandheder. Og det var (og er) det, fordi alle danske statsborgere (og andre personer) har ret til at tage deres pension mv. med til udlandet - efter de har arbejdet her i Danmark i x antal år. Sådan er reglerne.

Desværre var der ikke tid til at opklare dette...

Og for al denne hjælp fik JP's journalister adskillige spin-doktor-stillinger i AFR's regering 2001....

Derfor undrer det mig ej, at Venstre har en superspinenhed til at grave snavs op, f.eks. snavs som det om Helle Thorning mands skat, manglende eller ej.

Morten Fruergaard

Når man ser på de mange sager, som her - og i andre debatter - listes over borgerlige politikeres fadæser, svindel og bedrag, så kan man undres over hvordan disse sager dog kommer til offentlighedens kendskab, når der samtidig er en udbredt opfattelse af, at den altdominerende (borgelige) presse alene forfølger socialistiske politikere.

Nå, det var bare en tanke.

God aften.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Jeg mener nu stadig, at man kommer længst med ærlighed.
Uanset om man bliver efterstræbt af ivrige VU'ere, der møver sig frem - så vinder de ikke i længden.
Helle og Villy er et godt eksempel på to politikere, der mener det vel overfor den dårligst stillede del af befolkningen.
De er hver for sig gode talere, de brænder for deres sag - og så er den ikke meget længere.

Lad blot de tossede herse og regere og vinde i ny og næ - og lad blot den privatiserede presse dryppe malurt i bægeret.
Når man behandler sine undertrykkere respektabelt - og det gør Helle og Villy - de siger ingen onde ord om de grimme mennesker, der vil dem det ondt - så får de respekt.
Det tager blot lidt tid - og der kan ske et dyk i meningsmålingerne, men det er til at leve med.

Det omvendte: At gøre som modstanderne og nedgøre gud og hvermand på formen mere end indholdet - den tror jeg ikke på ...

Henrik Andersen

Et angreb er ofte det bedste forsvar.
Hvad mon der gemmer sig i regeringens medlemmers personlige baggrund?
Det kan tænkes nogle af dem har været sympatiske overfor Amerikanernes angreb på Irak så de kunne finde farlige våben.
Nogle af dem har måske endda udtrykt at det imod den danske tankegang at gøre noget ved sort arbejde, hvem mon laver deres personlige reparationer?
Hvis, Hvis, ja hvis fanden havde haft en undskyldning så havde han nok ladet sin oldemor leve.

Når Villy Søvndal taler om beskidt valgkamp med personangreb, tænker han måske på sine egne handlinger og udtalelser fra forrige valgkamp, hvor han optrådte som en af de førende kræfter bag karaktermordet på Enhedslistens kandidat, Asmaa Abdol-Hamid?

Birgit Bergløv

Tja når man ikke har nogen politik at lægge frem, så er eneste håb vel personangreb.

Morten P. Nielsen

Det undrer mig afsindigt, at pressen ikke modarbejder det angreb på dens troværdighed og berettigelse, som spin-kulturen udgør. Er pressen afhængig af den hånd, der fodrer den? I så fald er der jo ikke tale om en 4. statsmagt, men derimod om en slags konsulentaftale mellem den politiske industri og medieindustrien. Og det kan vore demokrati ikke være tjent med, synes jeg.

Svend-Aage Jakobsen

Mht. evt. problemer, der må opstå i en valgkamp, om folketingskandidaternes moralske habitus.

Så må man gøre det som en god leder gør, der skal ansætte en ny medarbejder, afkræve kandidaterne en udmelding, mht. om de har nogle lig i lasten, der skal frem i lyset inden en evt indstilling til ansættelse
(deltagelse i valgkampen).

Hvis der er lig i lasten, så må kandidaten jo trække sig, eller stå frem og redegøre for sin sag.

Og husk så! At vi kan alle begå fejl - og har mulighed for at blive klogere og vælge et nyt standpunkt og skifte holdning.

At vore formidagssblade misfortolker deres opgave, som den fjerde statsmagt og kun løber efter kandidaternes personlige forhold, er et problem , som kun kan klares, ved ikke at købe bladet/avisen.

Jeg tror stadig, at der kan føres en reel valkamp i DK, uaget at Arnders Fogh R. og hans U -Løkke R. ikke har forvaltet og forvalter jobbet på den måde jeg har ønsket og ønsker jobbet varetaget.
,