Nyhed
Læsetid: 4 min.

Miljøminister får hug af folketingsgruppen og DF

Miljøminister Karen Ellemann har på ny skabt intern ballade på grund af sine miljøkrav til landbruget. Hun ligner en minister i panik, mener Dansk Folkepartis miljøordfører
Indland
25. august 2010
Miljøminister Karen Ellemanns forslag til de såkaldte nye vandplaner vækker undren i både hendes eget parti, Venstre, og hos DF og K.

Miljøminister Karen Ellemanns forslag til de såkaldte nye vandplaner vækker undren i både hendes eget parti, Venstre, og hos DF og K.

Rune Johansen

Miljøminister Karen Ellemann (V) kom i går i stormvejr, da hun på Venstres gruppemøde fremlagde sit seneste udkast til de såkaldte vandplaner, som skal gøre det muligt for Danmark at leve op til EU's vandrammedirektiv.

Ifølge Informations oplysninger var der på mødet direkte vrede over, at det udkast til vandplanerne, miljøministeren og hendes embedsmænd fremlagde, var uforståeligt, og ministerens svar på folketingsgruppens opklarende spørgsmål til teksten blev karakteriseret som sort snak. Informations kilder oplyser, at Karen Ellemann gik ind til mødet med forventningen om, at papirerne kunne komme ud i offentlig høring i dag, men hun blev på gruppemødet »totalt desavoueret« og sendt tilbage bag arbejdsbordet.

Karen Ellemanns problemer kommer, efter at den dengang nyudnævnte minister i foråret blev sat grundigt på plads af sit eget parti, da hun præsenterede kravene til reducering af landbrugets kvælstofudledning. Miljøministeren havde lagt op til, at Danmark skulle reducere udvaskningen af kvælstof med 19.000 tons i 2015, men anført af landbrugets organisationer og den landbrugsvenlige del af Venstre, blev hun tvunget til at slække kravet til 9.000 tons i 2015 og 10.000 tons, som skulle reduceres under hensyn til »fortsat mulighed for at drive landbrug i Danmark«. Hvilket i praksis betyder, at man udskyder reduceringen af de 10.000 tons kvælstof til 2021 eller 2027, hvilket undtagelsesbestemmelser i EU-direktivet giver mulighed for.

DF undrer sig

Men i de papirer, Karen Ellemann fremlagde for Venstres folketingsgruppe i går optræder kun det oprindelige tal på 19.000 tons, og det vækker ikke kun opsigt hos Venstre-kollegerne. Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, undrer sig over, om der overhovedet er foregået noget arbejde i Karen Ellemanns ministerium, siden det oprindelige forslag var i høring sidst.

»Alle sagde dengang, at det var ren 'klamphuggeri'. Det var slet ikke lavet ordentligt, og hvordan skulle man implementere det? Det er nøjagtig det samme nu. Der er ingen konkrete løsningsforslag. Det er kun tal i overskrifter, som ingen kan forholde sig til,« siger Jørn Dohrmann og tilføjer:

»Jeg mener ikke, det er særlig professionelt. Det er tegn på en miljøminister, der er i panik over, at man skal levere et svar til oktober, eller hvornår det er, og så laver man det her pjat,« siger Jørn Dohrmann.

Hos Konservative, som er det tredje parti bag Grøn Vækst 2.0-planen, som vandplanerne er en del af, undrer man sig også over, at Karen Ellemanns gamle tal nu igen spøger i aftaleudkastet.

»Udspillet er helt klart, at man skal forholde sig til de 9.000 tons. Det bør fremgå af teksten. Vi må forholde os til de 9.000 tons, vel vidende at vi senere skal forholde os til de 10.000 tons. Det er helt klart min opfattelse, og det vil jeg have en snak med ministeren om,« siger Konservatives miljøordfører, Tage Leegaard.

Markvanding

Et andet konkret punkt i Karen Ellemanns udkast til vandplanerne, som fik bølgerne til at gå højt på gårsdagens møde i Venstres folketingsgruppe, er forslaget om at indføre restriktioner på landbrugets benyttelse af markvanding.

Information erfarer, at Karen Ellemann gentagne gange er blevet bedt om helt at fjerne dette punkt fra planen, fordi det intet har med kvælstofproblematikken at gøre og vil gøre det svært at dyrke de sandede jorde i Vestjylland, hvis landmændene ikke må vande markerne. Alligevel hedder det i udkastet, som Information er i besiddelse af, at »Det foreslås (...), at det hidtidige skønnede indsatsbehov fastholdes i planerne.«

Tage Leegaard (K) kan ikke se nogen grund til at indføre begrænsninger i landbrugets mulighed for at vande markerne.

»Hvis der ikke er et generelt problem med markvanding, så skal man være forsigtigt med at sige, at det skal reduceres. Der er mange kartoffelavlere og grøntsagsavlere, der er dybt afhængige af markvanding. Så længe grundvandsstanden ikke er truet, er der ingen faglige bevæggrunde for at sige, at nu vil vi lave restriktioner på det område. Så der er alt mulig grund til at sige, at vi skal trække den i halen, og det vil jeg også snakke med ministeren om,« siger Tage Leegaard.

Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann savner også på dette punkt konkrete løsningsforslag i Karen Ellemanns udkast.

»Det er jo fuldstændigt kugleskørt, hvis man en solrig dag pumper 100 kubikmeter vand ud i timen, når vi ved, at 80 procent fordamper, fordi det er så varmt. Så skulle man hellere sige: I må ikke vande om dagen, I må vande om natten. Men vi har altså forskellige jordtyper, og hvad betyder det, hvis man fjerner jordvandingsmuligheden? Nogle jorde er simpelthen elendige at dyrke på, ligesom ren sandjord, og så skal man bruge meget vand,« siger Jørn Dohrmann.

»Jeg har nævnt de her problematiske ting, som vi vil gå ind og se meget nøje på, når vi får et høringssvar. Lige nu er det hele en gang miskmask, og ingen kan få nogen klare svar eller konkrete forslag,« slutter han.

Miljøminister Karen Ellemann ønsker ikke at kommentere kritikken.

SIBR@INFORMATION

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Blenstrup

Det lyder som en ren katastrofe, hvis man ikke må vande om dagen eller forpeste miljøet med kvælstof.

Det er desværre det modsatte af virkeligheden, men landbrugsmafiaen har krammet på politikerne.

Dorte Sørensen

Understreger denne fortsættelse af debatterne i foråret i Folketinget, hvor Karen Ellermann blev kraftigt kritiseret af oppositionen for ikke at ville bibeholde de 19.000 tons reduktion i 1915, så Danmark kunne leve på til EU's vandrammedirektiv, at Danmark har brug for en anden regering.

Dorte Sørensen

PS: Det er egentligt ret sjovt at Danmarks overholdelse af EU's vandrammedirektiv ikke betyder noget , når regeringen med Hjort Frederiksen i spidsen håner S og SFs ”Genopretningsforslag” for ikke at levet op til EU's krav mht. Euroen , som vi ikke er med i.

En regering der i den grad lider af metaltræthed.

jeg vil have rent drikkevand og ikke pesticidbefængt ditto

Grom Andresen

Tage Leegaard har misforstået at det ikke grundvandstanden, men grundvandet der er truet, eller også er det bare manipulation. Ingen kan vist være i tvivl om omfanget af denne katastrofe som "blå stue" har sat kursen imod:

http://info.au.dk/smp/smp_dk/Publikationer/Files/grundvandspjece.pdf

http://www.cowi.dk/menu/news/newsarchive/2001/Pages/viskalhaverentdrikke...

Karen leverer bare den vare som Godsejerforeningen har bestilt og betalt for. Vi andre kan så bare være tilskuere mens en håndhuld mennesker lægger landet i ruiner.

Danmark er ved at udvikle sit helt eget påskeø-syndrom.
http://www.modkraft.dk/spip.php?article12444