Nyhed
Læsetid: 1 min.

Ny tænketank ønsker saglig kriminaldebat

Døren mellem faglig ekspertise og kriminalpolitik er lukket, mener en ny kriminalpolitisk tænketank, Forsete. Tænketankens ambition er at sparke døren ind og give debatten 'et tiltrængt løft', som de siger
Indland
28. august 2010

I oktober 2009 vedtog et politisk flertal i Folketinget at nedsætte den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år. Det skete, på trods af at Ungdomskommisionen havde frarådet at sænke alderen for, hvornår man kan retsforfølges i Danmark.

Nedsættelsen af den kriminelle lavalder er et klart eksempel på, at der ikke bliver lyttet til fagfolk og eksperter i dansk kriminalpolitik, mener Ole Ingstrup, formand for den nye kriminal- og retspolitiske tænketank Forsete,

»Den debat, der finder sted på det retspolitiske og kriminalpolitiske område, trænger til et løft og en udfordring fra et sagligt organ. Kriminalpolitikken er blevet behandlet på en skødesløs måde de seneste år. Helt uden fagligt belæg. Vi straffer for meget, på forkerte grundlag,« siger Ole Ingstrup

Forsete er navnet på retfærdighedens gud i nordisk mytologi. Ole Ingstrup, der er tidligere direktør for kriminalforsorgen i Canada, vil sørge for, at systemet »for alvor bliver gjort retfærdigt,« som han siger.

Intentionen med tænketanken er, at de største kapaciteter på det kriminalpolitiske område skal inddrages:

»Forsete består af folk, der har været med til at sætte en dagsorden inden for deres respektive områder. Det er en meget flot liste af meget dygtige folk,« fortæller Ole Ingstrup.

Forsetes 32 medlemmer består af bl.a. retspræsidenter, professorer i kriminologi, medievante fagfolk som Socialrådgiverforeningens Betina Post samt Eva Smith, der er formand for Det Kriminalpræventive Råd. Det er den blanding, der får Ole Ingstrup til at kalde Forsete »en bunke af betydningsfulde folk«.

Ikke partipolitisk

I flere medier fremstod det forleden, som om Forsete var stiftet i protest mod regeringens kriminalpolitik. Men Ole Ingstrup slår fast, at oppositionen ikke er meget bedre.

»Problemerne begyndte allerede under Nyrups regering med stramninger af straffeloven. Det er eskaleret yderligere, efter den nye regering er kommet til, men det kan lige så nemt være en naturlig politisk udvikling. Vi er ikke partipolitiske, men går efter at få forvaltet noget af den kæmpe ekspertise vi har på området,« siger Ole Ingstrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her