Nyhed
Læsetid: 4 min.

Økonomer: S-SF-plan er urealistisk

Eksperter tror ikke på, at S og SF alene i frivillige aftaler med arbejdsmarkedets parter kan finde 15 mia. kr. S-formand fastslår, at en time mere om ugen er 'det værst tænkelige scenarie'
Indland
19. august 2010
Socialdemokraterne holdt sommergruppemøde i Rørvigcentret i går og i forgårs. Her ankommer partiets formand Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokraterne holdt sommergruppemøde i Rørvigcentret i går og i forgårs. Her ankommer partiets formand Helle Thorning-Schmidt.

Jens Nørgaard Larsen

Frivillige aftaler med fagbevægelsen kan måske nok bidrage med noget. Men flere eksperter, Information har talt med, tror overhovedet ikke på, at sådanne aftaler vil kunne give alle de 15 mia. kr. om året, som S og SF regner med i deres 'Fair Løsning'-plan.

»Det tror jeg ikke er særlig realistisk. 15 mia. er mange penge - og selv om man kan opnå noget ved f.eks. at få folk til arbejde mindre på deltid, reducere ferieomfanget og andre ting, så er det bare ikke tilstrækkeligt,« siger Michael Svarer, der er professor på Aarhus Universitet og var medlem af Arbejdsmarkedskommissionen.

Tidligere økonomisk vismand, professor på CBS Jan Rose Skaksen, er enig:

»Jeg har ikke fantasi til at se, hvad man kan finde på i en trepartsforhandling, der har den tilstrækkelige effekt og reelt frigør hele den arbejdskraft, der er nødvendig,« siger han.

Debatten om 'Fair Løsning' er blusset op igen, efter at formændene for de magtfulde LO-forbund 3F, HK og Dansk Metal i denne uge på den ene side gentog deres villighed til at være med til at finde de 15 mia. kr. sammen med en ny S-ledet regering - men på den anden side tilføjede, at det ikke nødvendigvis skulle ske ved, at alle danskere arbejder de 12 minutter mere om dagen, som ellers er slagnummeret for S-SF-planen.

Fyringer i det offentlige

Men det er ikke anderledes, end det hele tiden har været, sagde formand Helle Thorning-Schmidt (S) på det socialdemokratiske sommergruppemøde i går.

»Vi har hele tiden sagt, at den værst udmålte konsekvens af at skulle finde de 15 mia., det er, at vi alle skal arbejde en time mere om ugen,« sagde hun og pegede på den række af andre muligheder, som 'Fair Løsning' nævner.

Det er blandt andet en bedre indsats mod sygefravær, at efterlønnere skal have mulighed for at arbejde en-to dage om ugen uden modregning, at flere offentligt ansatte på deltid skal have mulighed for at gå på fuld tid eller at ansatte skal have mulighed for at have udbetalt en ferie-uge som løn eller aftale en varigt forhøjet arbejdstid.

Disse og lignende aftaler på arbejdsmarkedet skal være med til at sikre en øget arbejdstid, der samlet skaffer de 15 mia., mener S.

Men eksperterne er skeptiske. Dels er der intet, der tyder på, at danske lønmodtagere er særlig villige til frivilligt at arbejde mere - selv hvis de fik muligheden. Og dels kan forslagene have nogle utilsigtede konsekvenser.

»Selv hvis efterlønnere for eksempel begynder at arbejde mere, fordi de får mulighed for det, så vil der omvendt også være flere, der vil finde det mere attraktivt at gå på efterløn,« siger Jan Rose Skaksen.

Han tror på, at det vil give noget, hvis flere offentlige ansatte går på fuld tid. Men det er ikke tilstrækkeligt - og i givet fald skal en S-ledet regering også være klar til at fyre offentligt ansatte i stort tal.

Ingen alternativer

»Det skal jo reelt frigøre nogle arbejdskraftressourcer. Hvis man vil opgradere nogle mennesker til fuld tid i det offentlige, så skal der samtidig skubbes nogle andre fra det offentlige over i den private sektor, så der kan tjenes nogle flere skattekroner ind,« Jan Rose Skaksen.

S og SF ser 'Fair Løsning' som et klart alternativ til store besparelser, høje skattestigninger eller en upopulær afskaffelse af efterlønnen. Men lykkes det ikke at finde de 15 mia. med fagbevægelsen, er der ikke mange andre muligheder, siger Michael Svarer:

»Ikke med mindre man vil lave fundamentalt om i den danske model og lovgive om en øget arbejdstid - og det tror jeg ikke, at der er nogen, der ønsker.«

Helle Thorning-Schmidt afviser at forholde sig til, hvad alternativet er, hvis det ikke i de frivillige trepartsaftaler lykkes at øge arbejdstiden tilstrækkeligt.

»Selvfølgelig skal hele udfordringen løses i samarbejde med arbejdsmarkedets parter. Det skal ikke være sådan, at de kan tegne sig for otte mia - og så skal vi selv tilbage og finde resten,« siger hun.

- Kunne I ikke fremvise nogle mere præcise beregninger på, hvad I forestiller jer, at de forskellige løsninger vil kunne give?

»Det er meget vigtigt, når man går ind til en forhandling, at man vælger den rigtige forhandlingsstrategi. Og hvis vi begynder at sætte tal på alle elementer, så har man nærmest lavet forhandlingerne på forhånd,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) raser over, at S ikke vil give mere konkrete bud på, hvordan pengene skal findes.

»Den økonomiske ansvarlighed, som S og SF påstår, at de udviser, den manifesterer sig ikke ved, at de bare siger, at de vil løse problemerne. Økonomisk ansvarlighed består i, at man rent konkret fortæller, hvordan man vil løse en bestemt opgave,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information fordi I forsøge at se lidt bredere på mulighederne i ”Fair løsning” og ikke bare referer Hjort Frederiksens remse om uansvarlighed og ti fugle på taget der også er fløjet og mere af den duer som de fleste medier har været fulde af. Men . en ting jeg ikke forstår er hvorfor I kun har spurgt 2 ret regeringsvenlige økonomer, hvorfor har I ikke også spurgt fx Jesper Jensen og tidligere overvismand Christian Sørensen eller andre mere OVK kritiske økonomer.

Mht.efterløn så har jeg iagttaget det paradoksale, at mange mennesker ikke kan få job, FØR de kommer på efterløn, men efterfølgende er det ikke noget problem at skrabe ret så mange timer til sig for mange af dem. Det siger entydigt ét: grundlaget for virkelyst og -mulighed er grundlæggende økonomisk sikring. Borgerløn nu!

Da Den Store Illusionist Anders Fogh Rasmussen i sin tid - i nært samarbejde med de danske monopolmedier - forblændede det ganske folk, serverede han i 2007 skattelettelser for de rige - værdi 9.5 mia. kr.

Disse skattelettelser skulle financieres af en arbejdsforøgelse svarende til 20.000 fuldtidsbeskæftigede - 20.000 fuldtidsbeskæftigede, som i følge den liberalistiske demagogi stort set ville komme i arbejde alene på forbrugsforøgelsen fra de 9.5 mia kr. i skattelettelser - sådan en slags økonomisk perpetuum mobile - kunne det danske folk vel nok forstå... hokuspokus filihankat.

Som bekendt er, der ikke kommet 20.000 flere i arbejde siden 2007 og i øvrigt svarer 20.000 fuldtidsbeskæftigede til 22 minutters arbejdsforøgelse pr. uge...

...men snip snap snude den historie er forlængst ude af monopolmediernes - og dermed danskernes - univers.

Dorte Sørensen

Bill Atkins
Godt eksempel og så er det jo ikke den eneste gang at OVK har pustet de eksterne effekter op
Her for nylig i en debat i Deadline (mener jeg det var) mellem Mike Legahr ( eller hvordan det staves) og Morten Bødskov (eller hvordan det staves) hvor ML mente at finansieringen af evt. sænkelsen af selskabsskatten skulle foregå i lukkede finanslovsforhandlinger mellem DF og regeringen og muligvis LA. Den fremgangsmåde er da den samme som Hjort Frederiksen kritiserer S og SF for og kalder uansvarlig. Men sådan er der så meget.

@ Dorte
Ja, at den borgerlige magtblok foretrækker gedulgte forhandlinger uden for offentlighedens og oppositionens rækkevidde, giver mindelser om Anders Foghs metoder, og skyldes nok den pinlige uenighed der hersker mellem regeringspartierne.

Et eksempel er Brian M. der melder ud at en nedsættelse af selskabsskatten har »førsteprioritet«, hvorefter Troels Lund fastslår, at regeringen vil arbejde for at nedsætte selskabsskatten, men tilføjer, at det er der ikke »penge til for øjeblikket«.
Med i planen er en konfiskation af ca. 5 mia. kr. fra pensionskasserne som der også er unighed om, samt yderligere unigheden om iværksætterskatten, som menes at dræne det danske iværksættermiljø for investeringer i størrelsesordenen 14 mia. kr.
DF kæmper, som det velhavernes parti de er, for en øjeblikkelig nedsættelse af selskabsskatten, ligesom det er velkendt, at Liberal Alliance er mere end forhippet på at sænke selskabsskatten.
Alt i alt et geddemarkede som Løkke Rasmussen nødigt vil lukke offentligheden ind til..

Mads Kjærgård

Økonomer ja! Man har spurgt 2! Og det fremgår ikke hvad deres politiske observans er! Havde man spurgt Jesper Jespersen eller Arbejdernes Erhvervs Råd, så havde man måske fået et andet svar. Er det ikke på tide efterhånden, at man får at vide baggrunden for ekspertudtalelser, så de ikke kommer til at fremstå som værdineutrale for det er de jo ikke! Der er alt for mange artikler med "ekspert fastslår..." som fx. i Helle T's tilfælde, hvor det kom frem meget sent i forløbet at eksperten var Venstremand, det er jo ikke troværdigt! Fint at hive eksperten ind, men lad os dog få at vide på hvilken baggrund de udtaler sig!

Gør ferien frivillig, som den er i Sverige fx. Det ville være noget der kunne mærkes.

"Michael Svarer, der er professor på Aarhus Universitet og var medlem af Arbejdsmarkedskommissionen"

Eftersom det var et udvalg nedsat af regeringen, med stor sandsynlighed borgerlig.

Morten Fruergaard

@ Dorte Sørensen

Hvis du søger lidt på "Jan Rose Skaksen", så vil du kunne finde dokumentation for, at han har bidraget med en del regeringskritiske udtalelser.

Se denne artikel som et partsindlæg og nyd, at du ganske udsædvanligt (på denne side) bliver udfordret i din verdensopfattelse :o)

Man kunne jo også overveje, om der måske var noget om snakken...

Hænger det virkelig sammen? - og tror du på, at alle lønmodtagere i Danmark vil øge deres arbejdstid med en time om ugen?

Og hvorfor kan S-SF ikke anvise de alternativer, som fagbevægelsen nu siger, man er nødt til at se på?

Morten Fruergaard,
Er det ikke gået op for dig at de 12 minutter kan/skal omregnes til fuldtidsstillinger inden for de brancer der har beskæftigelse behov... De 12 minutter er mestendels at opfatte som et slogan, som jeg tror langt de fleste lønmodtagere har gennemskuet ..nu mangler vi bare at pressen og de borgerlige økonomer også fatter budskabet..

Morten Fruergaard

@ Bill Atkins

Jo, jeg har set, at Ole Sohn nu fortæller, at de 12 minutter ikke er en konkret løsning, som det ellers var budskabet for et par måneder siden, men blot skal ses som et markedsførings slogan.

Når det så er sagt, så kan jeg godt dele Skaksens tvivl om, hvorvidt S-SF vil evne at konvertere den øgede arbejdsmængde fra de offentligt ansatte til de afskedigelser, som er nødvendige for at planen holder.

Og hvis de 12 minutter blot er markedsføring, hvad er så alternativerne? - Dem vil S-SF jo ikke fremlægge.

Jeg synes, de er nogen bangebukse. Tag dog og vis befolkningen, hvad der skal til. Vi kan altså godt tåle at høre andet end den overbudspolitik, som holdt Fogh på magtens tinde.

Tag dog og vis befolkningen, hvad der skal til.

Tag dog og vis befolkningen, hvad der skal til.

Åh min tourette...

Jeg er meget enig...

"Rene ord for pengene" ville være et salgbart slogan for socialisterne....

Karen Christensen

Hvordan kan man forlange at Helle T. skal komme med andre løsninger?
Hun har jo ikke andre.