Nyhed
Læsetid: 3 min.

Officerer peger på Gades pressechef i Jægerbogssag

Top-officerer ændrer forklaring og forsøger at tørre ansvaret for Jægerbogsfadæsen af på forsvarsministerens tidligere pressechef Jacob Winther
Var det Jacob Winther (yderst th.), den tidligere forsvarsminister Søren Gades (V) pressechef, der lækkede Jægerbogen til B.T.? Således lød anklagen fra de to officerer, der tidligere har taget ansvaret for lækagen.

Var det Jacob Winther (yderst th.), den tidligere forsvarsminister Søren Gades (V) pressechef, der lækkede Jægerbogen til B.T.? Således lød anklagen fra de to officerer, der tidligere har taget ansvaret for lækagen.

Keld Navntoft

Indland
11. august 2010

En falsk bogoversættelse, ikke-eksisterende beviser og to officerer, der af al magt forsøger at vaske hænder. Det er hovedingredienserne i den såkaldte Jægerbogs-sag, som begyndte i Københavns Byret i går.

Her står to højtstående ansatte fra Forsvarskommandoen tiltalt for grov pligtforsømmelse, da de i september sidste år fremstillede og videresendte en falsk arabisk-oversættelse af den kontroversielle bog 'Jæger - i krig med eliten', som forsvaret mente udgjorde en alvorlig sikkerhedsrisiko.

Og bagefter undlod at fortælle deres overordnede - daværende forsvarsminister Søren Gade (V) - om sagens rette sammenhæng.

Skifter forklaring

Sagen om den falske oversættelse af Thomas Rathsacks kontroversielle bog om Jægerkorpsets hemmelige missioner i Afghanistan tog mandag en ny, dramatisk drejning.

Det skete, da kommunikationschef oberstløjtnant Lars Sønderskov trak sin hidtidige tilståelse i sagen tilbage.

I oktober sidste år indrømmede Sønderskov i en pressemeddelelse at have sendt den falske oversættelse af bogen til B.T., men det nægter han nu.

Det var en indrømmelse, som han blev presset til at komme med af forsvarschefens tidligere pressemedarbejder Pernille Rohdemeier, sagde han i byretten.

»Hun insisterede på, at det skulle fremgå af pressemeddelelsen, at forsvaret havde fundet en mail fra mig til B.T. med den vedhæftede oversættelse, forklarede sagde Lars Sønderskov.

»Men jeg har tjekket mine e-mails, og jeg havde ikke sendt nogen mail til B.T.«

Den nye forklaring fra kommunikationschefen kommer, efter at Forsvarets Auditørkorps og Rigspolitiets it-specialister har måttet opgive at finde tekniske beviser for, at det var Sønderskov, der lækkede oversættelsen.

»Der er ikke nogen beviser for, at det var Sønderskov, der gjorde det,« erkendte auditør Lene Dangaard, der fungerer som anklager i sagen. »Men der er heller ikke beviser for, at det ikke var ham.«

Ville beskytte Gade

Sønderskov fik den falske oversættelse af Jæger-bogen fra forsvarets tidligere it-chef kommandør Jesper Britze. Han fortalte i retten, at det var ham, der lavede oversættelsen ved hjælp af Google Translate, da han på et tidspunkt blev bedt om at undersøge, om det var rigtigt, at Jægerbogen lå i en arabisk version på nettet. Britze kunne ikke finde den arabiske version og lavede i stedet sin egen uden at fortælle sine overordnede, at der var tale om et falskneri.

Selv ikke da forsvarsminister Søren Gade gik på tv og fortalte offentligheden, at der nu fandtes en arabisk oversættelse på nettet, som kunne bruges af Danmarks fjender, gik Britze til bekendelse.

»Jeg ønskede at beskytte ministeren. Hvis jeg fortalte, at det var min egen oversættelse, Gade talte om, ville det jo komme frem, at ministeren havde givet vildledende oplysninger på tv. Og det ønskede jeg ikke at være årsag til,« fortalte Jesper Britze i retten.

Den tidligere it-chef erkendte at have handlet »dumt og uklogt« ved ikke at informere sine overordnede om fejltagelsen, men afviste at have »gjort noget ulovligt«.

Der var i det hele taget kø ved håndvasken på den første dag i Københavns Byret. Både Lars Sønderskov og Jesper Britze gjorde alt, hvad de kunne for at fralægge sig ansvaret for den forkludrede Jægerbogssag, der sidste år gav forsvaret store ridser i troværdigheden.

De to officerer beskyldte således tidligere pressechef i Forsvarsministeriet Jacob Winther for at have videresendt den falske arabisk-oversættelse til dagbladet B.T.

»Jacob Winther var kendt for at uddele ting til pressen,« sagde Jesper Britze bl.a. i retten. Og Lars Sønderskov fortalte, at han af samme grund fik »en dårlig mavefornemmelse«, da Jacob Winther på et tidspunkt bad om at få tilsendt den arabiske oversættelse. I første omgang undlod Sønderskov derfor at sende dokumentet til Winther, men da pressechefen senere rykkede for filen, »tænkte jeg whatever og sendte den så alligevel,« forklarede han.

Jacob Winther blev for alvor landskendt, da han tidligere i år blev beskyldt for at have udleveret fortrolige oplysninger til TV 2 i forbindelse med Jægerkorpsets udsendelse til Irak i 2007. Både han og forsvarsminister Søren Gade trådte i den forbindelse tilbage, men spørgsmålet om, hvem der lækkede oplysningerne, er endnu ikke afklaret.

Retssagen mod de to officerer fra Forsvarskommandoen fortsætter den 12. august, hvor flere af deres overordnede skal afhøres. Tidligere pressechef Jacob Winther er indtil videre ikke på vidnelisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

brian fritzner

Siden 2001 har der været rift om håndvaskene. Men tilsyneladende har inkompetencen ingen grænser i de danske medier, føj hvor her stinker!

Heinrich R. Jørgensen

Og hvorfor er Jacob Winther ikke undersøgt? Fordi Forsvarets Auditørkorps ikke kan undersøge Forsvarsministeriet, men alene Forsvaret.

Hvem sorterer Forsvarsministeriet pressechef under? Ministeren eller departementschefen? Det må være én af de to, der iværksætter en intern undersøgelse, og om nødvendigt retter henvendelse til Politiet eller PET, om at hjælpe med at finde frem til fakta.

Og så er der den oprindelige lækagesag -- den med Jægerkorpset. Hvornår sker der noget? En anmeldelse, en lydoptagelse til WikiLeaks, et eller andet?

Dér er ikke noget at komme efter, her er alt makuleret.

»Tidligere pressechef Jacob Winther er indtil videre ikke på vidnelisten.«

Det kan man jo godt undre sig over…

Morten Kjeldgaard

Denne retssag er tydeligvis et bestillingsarbejde til anklagemyndigheden fra regeringen. Så langt har vi bevæget os hen mod et autoritært, antidemokratisk og retsløst samfund.

Dorte Sørensen

Denne sag viser at Danmark har behov for en anden regering, så vi kan komme til bunds i disse betændte sager. Det var sager som denne medierne burde ha´ kastet sig over i stedet for en skattesag, der måske slet ikke er en sag.

»Der er ikke nogen beviser for, at det var Sønderskov, der gjorde det,« erkendte auditør Lene Dangaard, der fungerer som anklager i sagen. »Men der er heller ikke beviser for, at det ikke var ham.«

Sagde hun virkelig det?

John Houbo Pedersen

Bevar os vel for klummerrøve!
Vi bliver taget ved næsen

" ... at han af samme grund fik »en dårlig mavefornemmelse«, da Jacob Winther på et tidspunkt bad om at få tilsendt den arabiske oversættelse. "

Jeg har hængt det der foto med de tre op ude på mit lokum. Når jeg engang imellem synes, at livet er alt for dejligt, kigger jeg på det. Det hjælper.

Tak til Charlotte Aagaard for at "blive ved".

Det er oplivende at se, at ikke alle journalister er blevet ansatte i partiernes eller ministeriernes propagandatjenester.

Og bagefter undlod at fortælle deres overordnede - daværende forsvarsminister Søren Gade (V) - om sagens rette sammenhæng.

Hvorfor skulle de også det, de er vel gået ud fra at han godt vidste det, eftersom ministeriet var ophavssted til joken.

Ingen tilståelser +

Ingen beviser =

Forsvarets auditørkorps gennemfører forsjovretssagerogvaskerpletterneafdetbeskidteundertøj i et land der engang, for længe siden, var kendt som et demokrati.

Tænk nu over, at denne flok kujoner er dem, der sender vores unge soldater i døden. Lige nu vil de sikkert skide det en lang march. Nu har de travl med at hyppe egne kartofler.
Mininsteren stak flæbende af, og nu slås resten af banden ved håndvasken.
Føj, føj, føj, føj

"Den tidligere it-chef erkendte at have handlet »dumt og uklogt« ved ikke at informere sine overordnede om fejltagelsen, men afviste at have »gjort noget ulovligt«."
Helt tydeligt ved disse folk ikke, hvor skellet går.

Der tegner sig efterhånden et andet billede af den tidligere forsvarsminister Søren Gade (SG), end det, nøjsomligt opbyggede af en jovial, empatisk, familiefar som langsomt krakelerer i medierne.

Hommel-sagen (som ikke var en sag - ingen dom) viste for første gang, hvorledes SG tænkte og handlede, uden smålig skelen til medarbejdernes rettigheder som givet i forvaltningsloven, og drevet af angst for mediernes mølle og afledte karrierebump eller ridser i den politiske facade. På direkte tv fungerede SG ikke bare som minister for området, men han formåede også, at adressere de ubehagelige følelser som mange danskere sad med efter Abu Ghraib torturskandalen og ikke bare det, han hjemtog TRE ledende officerer bare for at være på den sikre side. Hvilken handlingens mand.

Efterfølgende blev Søren Gade mest kendt som “Tudesøren”, grundet hans evne til at lade tårene trille til et antal soldaterbegravelser og SG ord i den forbindelse var altid til de pårørende, dæmpet til situationen og følelsesmæssigt perfekt afstemt. Aldrig et ord om substansen i Irakkrigen andet end håbet om en bedre fremtid for kvinder og børn, pseudo-argumentet: Vil du/I hellere have Saddam tilbage?

Under et besøg i Irak blev SG foran rullende kamera konfronteret med den ringe sikkerhedssituation og tvunget til at søge dækning på gulvet. Efter al sandsynlighed var det den oplevelse der fik SG til at sende et antal jægersoldater til området, og ikke gentagne anmodninger fra ledende officerer om at gøre noget ved den uholdbare situation. Kan man nu, da SG er forhåndværende, tillade sig at skrive det som jeg mener er tættest på sandheden. Nemlig at SG allerede under tilbageturen fra Iraq lækkede til Rasmus Tantholdt og hele polimikken med udenrigspolitisk nævn og brugen/aktiv medvirken af TV-2 blev en realitet. Intet beskidt politisk trick synes efter den omgang for usselt for SG. Det interessante er:
- Bliver sagen nogensinde opklaret (Straframme livstid)?
- Var AFR eller Michael Ulveman orienteret om eller aktivt medvirkende i lækagesagen. Med kendskab til AFR micromanegement tilgang til alting virker det overvejende sandsynligt med som minimum en tavs nikken fra Anders inden spillets iværksættelse.

Og endeligt sagen med oversættelsen af jægerbogen igen udspillet for rullende kameraer - “Far her” - og åbenbart forventet afsluttet med den vittighed af en retssag som kører mod to officerer fra forsvarskommandoen, som i øvrigt ikke føler ministerloyalitens tyngde efter hun kom til at hedde Gitte.

»Officerer peger på Gades pressechef i Jægerbogssag«

Det gør forsvaret auditørkorps til gengæld ikke.

Auditørkorpset har med meget stor nidkærhed tilrettelagt deres undersøgelser sådan, at de kun kan finde belastende materiale på de officerer, der på forhånd er udpeget som syndebukke

Auditørkorpsets undersøgelse er en stor ”cover-up” aktion, der skal skjule at forsvarsministeren og regeringen står bag alle skandalerne.

Hele sagen er som en kopi af plottet i en svensk samfundskritisk kriminalfilm.

Jesper Frimann Ljungberg

Lars Dahl.
Tja maskinel oversættelse eller ikke maskinel oversættelse. Problemet er jo at alt hvad du lægger på nettet er tilgængeligt på de fleste sprog. Man filtrerer jo bare sin færden gennem netop Google translate.

Så sådan rent teknisk så lå bogen jo på internettet i en arabisk oversættelse.. ligesom i en russisk, en engelsk en.....

Det der er problemet er jo at Forsvars ministeriet (og den danske befolkning generelt) er så meget IT analfabeter at ikke forstår ovenstående.

Derfor er argumentet med en arabisk oversættelse jo totalt irrelevant. Men de store spillere havde smidt "oversættelses kortet" på bordet selv om det reelt ikke havde nogen betydning, så fik det det fordi man ville have at det skulle have betydning. Og nu må de små fisk betale, jeg synes sku' det er synd for de to oberstløjtnanter, som bliver slagtet.
Jeg forstår måske bare ikke hvorfor de ikke gøre mere modstand.

// jesper