Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ikke et ord om Mallorca

En swimmingpool. Hårdt blæsevejr. En cykelhjelm. Symbolerne stod i kø, da de konservative i går præsenterede deres visioner for at forkæle erhvervslivet noget mere
Med partileder Lene Espersen i spidsen ankommer de konservatives folketingsgruppe på cykler til pressemøde hos virksomheden FOSS i Hillerød

Med partileder Lene Espersen i spidsen ankommer de konservatives folketingsgruppe på cykler til pressemøde hos virksomheden FOSS i Hillerød

Søren Bidstrup

Indland
26. august 2010

Symbolikken er ikke lige i øjet for de kriseramte konservative. Som afslutning på sit sommergruppemøde i går, har Lene Espersen & co. inviteret til pressemøde i kantinen på højteknologivirksomheden FOSS i Hillerød. Den verdensførende producent af analyseapparater til fødevareindustrien er valgt som den perfekte ramme til et pressemøde, der skulle handle om regeringens og de konservatives bud på mere vækst og innovation i private virksomheder.

Men det er ikke en mere perfekt afledning fra Lene Espersens forkætrede ferierejse til Mallorca, end at de forsamlede journalister har frit udsyn til en swimmingpool lige uden for vinduerne.

Med et par minutters forsinkelse ankommer den konservative gruppe fra sommergruppemødet på Egelund Slot i Fredensborg - det samme sted, som både de Radikale og Liberal Alliance i øvrigt holdt deres sommergruppemøder tidligere på måneden.

De fleste i gruppen har taget de seks kilometer på cykel i blæsevejr (ifølge politisk ordfører Henriette Kjær stærk sidevind, ifølge formand Lene Espersen »medvind det meste af vejen«) - dog ikke den detroniserede eksminister Jacob Axel Nielsen, der tog bilen.

En synligt anspændt Lene Espersen får hurtigt sin cykelhjelm af og gør klar til at møde pressen og værterne hos FOSS.

Ned med selskabsskatten

Det er egentlig en kronik af administrerende direktør Peter Foss (søn af FOSS-stifter og tidligere konservativt hovedbestyrelsesmedlem Nils Foss) om fremtidens veje for dansk erhvervsliv, der har inspireret de konservative til at holde pressemøde i Hillerød.

Men han er bortrejst. Så det er managing director Torben Ladegaard, der byder velkommen - og bruger den næste halve time på at indføre en stift smilende Lene Espersen i FOSS' »innovative, højteknologiske løsninger til fødevareindustrien« - efterfulgt af demonstration af to af virksomhedens apparater til analyse af kødfars og vin.

For godt et år siden - i maj 2009 - indledte de konservative en charmeoffensiv over for de offentligt ansatte. Det taler Lene Espersen ikke meget om nu, da pressemødet endelig begynder. Hurtigt slår hun fast, at »vi ønsker at forkæle erhvervslivet«.

De konservative vil til dette års finanslovsforhandlinger kræve selskabsskatten nedsat og iværksætterskatten - som ellers blev indført med skattereformen sidste år - lempet.

Finansieringen skal komme fra at kigge en lang række erhvervsstøtteordninger efter i sømmene - men de konservative afviser at pege på nogen bestemt på forhånd.

Det andet store clue på pressemødet er fremlæggelsen af regeringens samlede nye innovationsstrategi.

Især de små og mellemstore virksomheders adgang og viden om de offentlige innovationsstøtteordninger skal styrkes. Derfor vil regeringen oprette en ny webportal med information og et callcenter, som virksomhederne skal ringe til. Og så skal de små og mellemstore virksomheder have mulighed for at få et »innovationstjek«.

Herudover rummer innovationsstrategien ikke mange nyheder. Størsteparten er ordninger, der allerede findes, men hvor nogle af dem skal udvides.

Flere tanker til faktura

Lige siden tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) i 2003 kom med handlingsplanen 'Fra Tanke til Faktura' og regeringen senere i 2006 fremlagde sin 'Globaliseringsstrategi', har »innovation« og »vidensoverførsel« været centralt for regeringen.

Alligevel mener Lene Espersen, at der er behov for at skubbe yderligere på.

»Populært sagt har Helge Sander og regeringen sørget for, at der blev puttet milliarder i forskning og udvikling. Problemet er bare, at alle de kloge tanker ikke er blevet omsat til noget, der giver produkter ude på samlebåndene.«

- Er »Fra Tanke til Faktura« da slået fejl?

»Fakturaerne er måske nok kommet ud i de store virksomheder, men ikke de små og mellemstore. Det har vi et ansvar for - og det erkender vi nu.«

Op til det konservative pressemøde bragte Jyllands-Posten kritik fra en række topfolk i erhvervslivet med Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen i spidsen. Men Lene Espersen afviser, at der mangler et konservativt projekt.

»Vi har i folketingsgruppen lavet et meget stort strategioplæg, der er startskuddet til det nye partiprogram, vi skal til at drøfte. Så det har vi.«

Først om halvandet år

- Hvornår kommer det partiprogram?

»Det er et arbejde, der bliver sat i gang her i efteråret, og som kommer til at køre over det næste halvandet års tid.«

- Så der bliver ikke noget nyt program inden næste valg?

»Det tror jeg ikke kan nås. Men for mig er det ikke det afgørende. Det afgørende er, at vores partiprogram bliver opdateret. Meget af det, der står i det, det har vi allerede gennemført,« siger Lene Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ER det ikke lidt "børnehave agtigt" at lave sådan en medie stunt, hvor alle kommer i flok på cykel og med ens vindjakker ???

Jeg troede, at de konservative brystede sig af at være selvstændigt tænkende individualister og ikke "flok-dyr" , der spekulerer i billige medie-stunts.

Henrik Jensen

Nå ja - vi andre ringer efter en Pizza calzone på det nærmeste pizzeria.

Erhvervslivet ringer efter love og skattelettelser hos Ferieministerens parti.

Arthur Schopenhauer

Jo, Robert, det er så latterligt, at man næsten ikke kan forholde sig til det. Men det er jo også ganske uskadeligt, hehe.

De konservative virker mig noget naive og verdensfjerne
De lever i deres egen lille osteklokkeghetto

Slettet Bruger

I partiet mener man ikke, at man er kommet ud til vælgerne med sine synspunkter, så man vil nu demonstrere at man har meget andet at byde på end de sidste års tids monotome messen om højere straffe og lavere skatte. Derfor lægger man ud med en lancering af den nye konservative profil med vægt på lavere person- og selskabsskatter. Og så vil man nedlægge erhvervsstøtteordningerne og til gengæld oprette et nyt kontor der skal bekæmpe bureaukratiet samt en portal, der skal informere om erhvervsstøtteordningerne. Også godt at man får demonstreret sin ’nye’ konservative profil på tv og der får vist, at man stadig kan smile falskt på kommando. Et ekstra plus er det også, at størstedelen af folketingsgruppen signalerer, at de ikke kan tage yderligere skade oveni kasketten og derfor kører bedst ved at spare på cykelhjelmen. Mon de ellers overholdt færdselsreglerne til punkt og prikke og mere end nødvendigt? Man kan jo nødigt have at BT sådan kommer efter dem, og bruger 2 måneder på Lene Espersen uden ringeklokke.

@ Robert Kroll skriver om, det ...

... det ikke er lidt “børnehave agtigt” at lave sådan en medie stunt, hvor alle kommer i flok på cykel og med ens vindjakker ?

Jeg synes nu, at det er befriende, at de ikke kom marcherende i langskaftede støvler ... de havde dog fundet de ens grønne jakker frem, som Robert skriver.

lol, Grønjakkerne,..

Steffen Nielsen

De konservative er ikke bare en vittighed. De trækker nærmest vitser ud af folk