Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sverigedemokraterna fryses ude af medierne

Svensk TV4 nægter at bringe Sverigedemokraternas nyeste valgvideo. Det er symptomatisk for stationens gentagne overgreb på partiet, mener Sverige-demokraterna, som bakkes op af deres danske søsterparti DF
Sverigedemokraternas partiformand Jimmie Åkesson foran den reklamefilm, som svensk TV4 ikke vil vise. Partiformanden mener, at de svenske medier kører en hetz mod partiet.

Sverigedemokraternas partiformand Jimmie Åkesson foran den reklamefilm, som svensk TV4 ikke vil vise. Partiformanden mener, at de svenske medier kører en hetz mod partiet.

Fredrik Persson

Indland
31. august 2010

»Al politik handler om prioritering,« siger en kvindestemme i Sverigedemokraternas nyeste valgvideo. Til lyden af et tikkende ur, tæller statsbudgettet faretruende nedad på væggen i en stor, mørk sal. To slipseklædte repræsentanter fra henholdsvis 'Pensionsadministrationen' og 'Indvandringsadministrationen' sidder og tæller penge ved et bord. Uret ændrer sig til en voldsom alarm, og så sætter løbet ind. En ældre kvinde med rollator og et målrettet blik kommer ind i hallen for at nå den røde indvandringsbremse, der hænger og dingler ned fra loftet. Men bag hende er et ubestemmeligt antal burka og niqab-klædte kvinder med barnevogne ved at indhente hende for at trække i Pensions-bremsen, der hænger ved siden af.

»Nu har du et valg,« siger voice-overen. »Den 19. september kan du vælge, om der skal spares på indvandrings- eller pensionsbudgettet. Stem på Sverigedemokraterna,« slutter stemmen.

Videoen kommer fra Sverigedemokraterna (SD) knap tre uger før valget til Riksdagen den 19. september.

Men svenskerne må aktivt opsøge videoen på internettet, hvis de ønsker at se den med egne øjne. For i weekenden meddelte den svenske tv-station TV4, at de nægtede at vise videoen, da de mener, at dens fremmedfjendske budskab strider imod lovgivningen.

Men den strider ikke imod nogle love, mener Sverigedemokraterna, som inden videoens offentliggørelse fik et hold advokater til at se videoen igennem for ulovligt indhold. TV4's beslutning er blot ét af mange eksempler på mediernes aktive censur af Sverigedemokraterna, mener partiet, som bakkes op af deres danske søsterparti Dansk Folkeparti, der nu råber de svenske medier op.

Upopulære SD

I en pressemeddelelse fra Sverigedemokraterna kritiserer partiformand Jimmie Åkesson TV4 for at køre hetz mod partiet, i det han kalder et »usmageligt overgreb mod partiet.«

Sidste år viste tv-stationen en svensk dokumentar 'Verdens lykkeligste folk' om højredrejningen i Danmark, med et opråb om, at Sverige skal passe på ikke at overtage de 'danske tilstande'. Men det var en »uberettiget propaganda« og blot første skridt i hetzen mod SD, mener partiet.

TV4's beslutning er ikke første gang, medierne har dømt partiet ude af den offentlige debat. Sidste år var et af Sveriges største medier Aftonbladet ude og erklære, at de nægtede at lade SD annoncere i dagbladet.

»En populistiske, fremmedfjendsk bevægelse er ved at tage over i den offentlige debat og i sidste ende i politikken. Vi ønsker ikke som publikation at være holdningsløse og handlingsløse overfor udviklingen,« lød forklaringen fra chefredaktionen.

Og senest besluttede Sveriges Television (SVT) i sidste måned, at SD ikke måtte deltage i den traditionelt vigtige sidste debat op til valget med den begrundelse, at partiet ikke allerede er i parlamentet, som det ellers er kutyme for de deltagende partier i debatten.

DF blander sig

Sverigedemokraternas danske søsterparti Dansk Folkeparti blander sig nu også i debatten om SD's muligheder for at ytre sig i den offentlige svenske debat. I sit seneste ugebrev skriver Pia Kjærsgaard:

»Jeg kan kun håbe, at svenskerne siger fra i stort tal over for dette magtmisbrug og undertrykkelse af meninger, 'man' ikke kan lide i den svenske elite,« skriver DF-formanden.

TV4's seneste beslutning om ikke at vise valgvideoen er tilsyneladende også dråben for Sverigedemokraterna.

»TV4's adfærd har overskredet enhver grænse for anstændighed og orden. Kanalen kontrolleres af partiskhed, og deres adfærd er en fornærmelse mod alle demokratiske vælgere, der er på udkig efter en omfattende information,« siger SD partiformand, Jimmi Åkesson, i en pressemeddelelse. Partiet vil nu melde TV4 til pressenævnet, foruden at lave en ny video, som kan vises på TV4 op til valget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor mange penge skal vi vædde på at samtlige personer svøbt ind i tekstil i videoen er hvide skuespillere? Altså, ligesom SDs politik i øvrigt, et motionistisk vakuum uden hold i virkeligheden.

Hvor er det patetisk når VKO som ellers hæger om det private initiativ og erhvervsliv pludselig kræver indflydelse på et privat firmas drift, når det handler om deres egen agenda.

Hvis jeg var den private ejer af en TV-station ville jeg heller ikke vise racistisk propaganda på min sender - endsige tage imod penge fra et parti med en racistisk dagsorden.

Hvorfor spiller racister offerkortet hver gang nogen - helt berettiget - tager afstand fra dem og deres agenda?

Er det ikke op til TV4 og andre svenske medier, hvad man vil eller ikke vil sende? Det synes jeg ellers VKO-regeringen fik skråret ud i pap i JP sagen. Og er det ikke uhørt at en dansk regering vil blande sig i et andet lands ytringsfrihed og demokrati?

Heinrich R. Jørgensen

Aftonbladet:
"En populistiske, fremmedfjendsk bevægelse er ved at tage over i den offentlige debat og i sidste ende i politikken. Vi ønsker ikke som publikation at være holdningsløse og handlingsløse overfor udviklingen"

Heldigvis. Ligesom de næppe heller ville optage politiske reklamer til fordel for eksempelvis et nazist-parti.

SD må ikke deltage i den afsluttende parti-leder-runde, da de ikke sidder i Parlamentet. Hvordan er det ny lige det er med DK og parti-leder-runder? Især om aftenen efter valget...

SVT har altså haft interviews med både Piratpartiet, Fem. In. og også SD, og såmænd også med Kalle Anka partiet.

Og så er SVT4 et privat firma, som vel selv må bestemme, hvad de vil vise?

Karsten Aaen,

>>Og så er SVT4 et privat firma, som vel selv må bestemme, hvad de vil vise?>>

Det er jeg for så vidt enig med dig i. Der eksisterer dog også et dilemma.

Hvis man ser mere overordnet på det, så består 'dilemmaet' (hvis det altså er et) i, at hvis stort set alle større tv- og radiostationer, aviser og ugeblade i Sverige nægte at vise reklamer for Sverigedemokraterna, ja så står partiet faktisk uden en bred offentlig stemme og er dermed bortcensureret.

Blot en tanke. Ikke at jeg på nogen måde sympatiserer med partiet. Er blot stærkt kritisk over for den svenske hang til forbud og censur af det 'man' ikke bryder sig om at høre.

olivier goulin

Det politiske system har tydeligvis ikke noget værn mod populismen. Dette er demokratiets Akilleshæl, og har altid været det.
Læs bare Staten af Platon.

Nu træder den 4. statsmagt, pressen så til som bagstopper. Det er kun heldigt, og al hæder og ære værd, at Sverige stadig har en samvittigheds- og ansvarsfuld presse, som kan udvise den fornødne justits med dette demokratiske uvæsen.

/O

Lars Peter Simonsen

Helt enig, Olivier! Det har vi desværre ikke ret meget af i DK...

Heinrich R. Jørgensen

Pressen er hverken 4. statsmagt eller bagstopper for noget som helst.

I bund og grund er de kommercielle foretagender, hvis eksistens nemt kan trues at de magtfulde, der måtte blive fornærmede. Ejerne og annoncerer er i sidste ende de, der bestemmer de store linjer.

Hvorfor mon Dagbladet Information har så få annoncer, ifht. de mere kommercielle medier?

Erhvervvirksomheder der tidligere satte annoncer i Aktuelt eller andre røde aviser, fik naturligvis alle at vide, at de var noget nær landsforrædere, af erhvervslivets mange direktører og arbejdsgiverforeninger.

De samme former for pression findes givetvis i dag. De eneste medier man kan en vis forhåbning til, er de der ikke har ladet ejerskabet samle hos nogle magtfulde aktører, og som ikke har gjort sig afhængige af annonceindtægter. I Danmark er der vist kun ét medie, der har sikret sig en holdbar platform.

Dvs., indtil politikerne begynder at fifle med mediestøtten, og hvordan denne skal fordeles.

Chris David Bonde Henriksen

Tror de svenske medier at de er den udøvrende og dømmende magt? Sverige er ikke et demokratisk land.

Chris David Bonde Henriksen

"udøvende"