Nyhed
Læsetid: 2 min.

To klimaaktivister frifundet

En australier og en amerikaner blev i går frikendt i Københavns Byret for planlægning af lovovertrædelser under klimatopmødet. Det er endnu uvist, om afgørelsen er principiel
Indland
1. september 2010

Anklageren tabte i går en stort anlagt sag mod to udenlandske miljøaktivister i Københavns Byret. En 34-årig australier og 27-årig amerikaner stod tiltalt for at planlægge og anstifte grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, groft hærværk og vold mod politi. Nu er de frifundet. Ifølge politiet skulle ulovlighederne have fundet sted forskellige steder i København under klimatopmødet sidste år.

Men den påstand kunne anklageren ikke fremlægge bevis for, sagde retsformand Peter Lind Larsen i går i retten. Det fik glædestårer og jubel til at bryde ud blandt de omkring 30 tilhørere i retslokalet.

En principiel sag

De to forsvarere i sagen, advokaterne Hanne Reumert og Steen Leonhardt Frederiksen, har hele tiden ment, at sagen var alt for diffus. Der var ingen konkrete beviser for de tiltaltes påståede ledende rolle. Og desuden mente de, at der var tale om ren spekulation, når anklageren hævdede, at nogle annoncerede demonstrationer ville ende i hærværk, uro og vold mod politiet. Alle de lovovertrædelser, som anklageren fremførte, fandt aldrig sted.

»Man kan ikke dømme ud fra, hvad der kunne ske under en demonstration,« mener Hanne Reumert.

Om frifindelsen siger hun:

»Vi opfatter sagen som principiel. Derfor håber vi, at dommen indeholder en mere udførlig begrundelse for, hvorfor de tiltalte blev frifundet.«

Den foreløbige begrundelse for frifindelsen er, at der ikke blev fundet bevis for, at de tiltalte havde planlagt eller anstiftet lovovertrædelser i forbindelse med en række demonstrationer. Retsformanden vil inden for en uge fremlægge en skriftlig dom. Først her vil det fremgå, om retten finder det bevist, at der var planlagt lovovertrædelser, men at de tiltalte ikke havde del i det. Eller om retten ikke mener, som politiet gør, at man kan forudsige lovovertrædelser.

Hvis dommen kun siger, at der ikke er ført bevis for, at de tiltalte gjorde noget ulovligt, mister den sin principielle karakter.

Anklageren har 14 dage til at anke frifindelsen. Men det forventer Hanne Reumert ikke vil ske: »De beviser, der manglede her i byretten, kan jo ikke dukke op i landsretten,« siger hun.

Klimakollektivet var en af arrangørerne til demonstrationer under klimatopmødet. Talsmand Anna Kollerup siger om frifindelsen:

»Politiet har i denne sag forsøgt at kriminalisere lovlige demonstrationer ved at tiltale folk for at trykke plakater og arrangere møder. De har overvåget os og ført skræmmekampagner. Hvis de to var dømt skyldige, havde det haft vidtrækkende konsekvenser for demokratiet. Så havde ingen længere turde arrangere en demonstration.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frifindelse! og Alle de lovovertrædelser, som anklageren fremførte, fandt aldrig sted.

...det lyder altså lidt farligt det her!

Findes der ansvarlige politikere i dette land, der tør sætte en stopper for anklagemyndighedens fremfærd? ...eller er alle underlagt den folkeforførelse, der siger at Danmark skal have en justits samt straframmer, der matcher Mexico city.

Enhedslisten er det eneste parti, der fastholder deres politik uanset meningsmålinger og folketingsrepræsentation - det bør give pote!