Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bog: Regeringen beordrede belastende oplysninger slettet

Embedsmænd i en række ministerier blev beordret til at slette mail om en belastende rapport med tal for overbetaling af privathospitaler, står der at læse i ny bog. 'Skandale' og 'brud på grundlæggende forvaltningsprincipper', siger eksperter. S og SF kræver kulegravning
Embedsmænd i en række ministerier blev beordret til at slette mail om en belastende rapport med tal for overbetaling af privathospitaler, står der at læse i ny bog. 'Skandale' og 'brud på grundlæggende forvaltningsprincipper', siger eksperter. S og SF kræver kulegravning
Indland
23. september 2010

Rettelse: I artiklen skrives det, at embedsmænd i Finansministeriet og Sundhedsministeriet havde fået ordre til at slette mails. Der dog ikke belæg i bogen for at at inddrage embedsmænd i Finansministeriet. Her henvises udelukkende til Sundhedsministeriet og andre ministerier. - red

Den langvarige sag om overbetalingen af privathospitaler i forbindelse med VK-regeringens 'udvidede frie sygehusvalg' truer nu igen statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge en ny bog blev embedsmænd i Finansministeriet og Sundhedsministeriet i foråret sidste år beordret til at slette alle mail om en intern rapport, der angiveligt dokumenterede, hvorledes priserne til privathospitalerne var 25 procent for høj.

Ligeledes fik embedsmænd i Sundhedsministeriet besked på at »koordinere med andre ministerier for at sikre, at de mail, som bliver slettet det ene sted, også bliver slettet det andet«, skriver journalist Tanja Frederiksen og valgforsker Sigge Winther Nielsen i bogen Projekt Løkke, der bygger på interview med mere end 200 personer i og omkring regeringen og centraladministrationen.

Er oplysningerne i bogen korrekte, er der både tale om et brud på loven og med grundlæggende forvaltningsprincipper, siger eksperter, Information har talt med.

»Hvis det passer, er det en skandale,« vurderer mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole.

»Det er fuldstændig undergravende for offentlighedsloven. Det her er mailudveksling mellem styrelser og ministerier, og det er en sag, der har meget stor samfundsmæssig og offentlig interesse. Når dokumenter, som offentligheden har krav på, bliver slettet, så er det i lodret strid med offentlighedsloven,« siger han og understreger, at det er en yderligere skærpelse, at flere medier inden sletningen havde søgt aktindsigt i oplysningerne.

Interessen for rapporten opstod i marts sidste år, fordi Konservatives formand, Lene Espersen, i Politiken annoncerede, at der var belæg for at kunne spare 25 procent på privathospitalerne. Ifølge den nye bog stammede Lene Espersens oplysninger fra Jakob Axel Nielsen, som havde kendskab til sit eget ministeriums beregninger.

Jakob Axel Nielsen ville ifølge bogen gerne ændre på taksterne, men fik aldrig mulighed for det, fordi Lars Løkke Rasmussen trak sagen i langdrag. Dét fik Lene Espersen til at reagere i Politiken. Hun påstod senere over for Folketinget, at beregningerne stammede fra den konservative folketingsgruppe, men Jakob Axel Nielsen erklærede samme dag på et samråd, at Espersens udmeldinger baserede sig på »grundigt analysearbejde« og »interne papirer« om emnet i ministeriet.

Så sent som i juli fik Arbejdsdirektoratet hård kritik af Ombudsmanden for at have slettet dokumenter, men ifølge Oluf Jørgensen er denne sag »endnu grovere,« fordi der ifølge bogen er tale om systematisk sletning.

Politisk belastende

Oplysningerne i bogen får også professor i offentlig forvaltning, Jørgen Grønnegård Christensen til at »spærre øjnene op«.

»Hvis det er rigtigt, så er det politisk set stærkt belastende. Det er helt givet, at det strider mod principperne for, hvordan man skal handle i den offentlige forvaltning,« siger han.

Ifølge Grønnegård er det - foruden offentlighedsreglerne - også et grundlæggende princip i centraladministrationen at gemme væsentlige informationer, så embedsmænd og senere regeringer kan se, hvad grundlaget for tidligere beslutninger har været.

Det er altid en hårfin balance at afgøre, hvad der er væsentlige informationer, og hvornår der må sorteres, men i dette tilfælde er sagen relativ klar, mener Grønnegaard:

»Hvis bogens oplysninger er rigtige, så mener jeg, at det er ret alvorligt. Det her er ikke er en triviel oplysning,« siger Jørgen Grønnegård Christensen om rapporten.

Journalistforbundets forbundsformand, Mogens Blicher Bjerregård mener ligeledes, at »man skal se på sagen med meget alvorlige øjne,« og kalder det ligeledes »skandaløst, at det er sket og en meget alvorlig sag.«

S og SF: Kulegravning

Både i S og SF kræver man nu hele sagen kulegravet.

»Det her rejser en meget alvorlig mistanke mod Løk-ke. Hvis man virkelig har bedt medarbejdere om at slette oplysninger på den måde, har man både svækket den åbenhed, vi har tradition for i Danmark, og direkte obstrueret både Folketingets og Rigsrevisionens arbejde,« siger Jonas Dahl med henvisning til den rapport fra Rigsrevisionen, der sidste sommer konkluderede, at Sundhedsministeriet i forhold til privathospitalerne »ikke har sikret, at ydelserne er erhvervet under skyldig hensyntagen til økonomien.«

Rigsrevisionens beretning nævner intet om den interne rapport i Sundheds- og Finansministeriet, men oppositionen har længe uden held forsøgt at få beregningerne ud af Sundhedsministeriet.

»Jeg kan love, at når vi kommer i regering, vil vi have de her ting undersøgt til bunds,« siger Flemming Møller Mortensen (S).

Bogen Projekt Løkke udkommer fredag.

Serie

Mailsagen

Det offentlige har i årevis betalt mere end nødvendigt til de private sygehuse. Forsøget på at skjule overbetalingen har foreløbigt ført til anklager om slettede mails i ministerierne, vildledning af Folketinget og lovbrud i centraladministrationen. Information afdækker sagen.

Seneste artikler

 • Fagforeninger: Ministre tørrer sygehussag af på embedsværk

  7. oktober 2010
  Embedsmændenes fagforeninger raser over, at ministrene i sygehussagen løber fra deres ansvar for regelbrud i ministerierne
 • Løkke underdriver overbetaling

  6. oktober 2010
  Løkkes (V) forklaring i sagen om overbetaling til privathospitaler skydes ned fra flere sider. Statsministeren har opfundet nye beregninger til lejligheden, mener sundhedsøkonom - det offentlige har betalt mindst en halv milliard for meget. Lemfældig omgang med sandheden, siger S
 • Sundhedsministeriet brød loven

  5. oktober 2010
  Sundhedsministeriet og Finansministeriet står til alvorlig kritik fra statsrevisorerne for at skjule oplysninger om overbetaling sidste forår. Lars Løkke Rasmussen (V) var dengang finansminister, og SF vil nu have undersøgt, om han stod bag beslutningen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Hvorfor er det egentlig sådan, at man ikke bliver overrasket over disse afsløringer?

....obstruktionen af tilliden til landets højeste embede er total. Hr. Statsminister. De burde gå af,
men det har De jo ikke formatet til. Men en ting er sikker: Statsmand bliver De ALDRIG!!

Ja, Thorsten Lind. Du gør ret i at tiltale Lykke med De's .
Kun den man foragter har i dagens Danmark fortjent dén tiltale!

Det er ufatteligt, at embedsmændene i ministerierne ikke siger fra og nægter at udføre ulovligheder.

Det giver ubehagelige mindelser til Tamil-sagen, hvor Ninn Hansen blev stillet for en rigsret.
Der bliver nok ar rydde op i for oppositionen, når den kommer i regering!

Det er simpelt hen et demokratisk problem at statsforvaltningen ikke bruger et elektronisk dokumenthåndteringsssytem, som ikke tillader sletning af dokumenter.

Bananstat.

peter fonnesbech

Ren Molbo igen.

peter fonnesbech

Først laver man en fejl.

Så forsøger man med alle midler at skjule den første fejl, og så laver man en fejl til.

Den anden endnu værre end den første.

Ren Molbo.

Peter, sådan er det jo tit med en kriminel løbebane. Den ene kriminelle handling udløser den næste for at dække over den første. Problemet er bare at det aldrig stopper.

Joeh Stig, hvis mail'serne stadig forefindes et eller andet sted og offentliggøres - og det kunne jo godt tænkes...

Med venlig hilsen

Vi har de folketingsmedlemmer, vi fortjener, Det er bare ærgerligt, at det går udover den del af befolkningen, der har den kritiske sans skruet rigtigt sammen uanset partifarve.

Hvordan er det nu med slettede filer på en harddisk?
De kan da gendannes!
Når oppositionen kommer til magten, så må disse filer "fremkaldes" og bruges i en rigsretssag mod både Løkke og Claus Hjorth.

Sikke en forbryderbande! Og de har haft travlt med at (for)dømme Helle Thorning i ikke-skattesagen.
- Føj for pokker!

Peter Tage, det er jeg ikke enig med dig i! Vi har kun de folketingskandidater, som de forskellige partiforeninger opstiller, at vælge mellem.

Det er skrækkeligt.

I ethvert civiliseret samfund ville sådanne oplysninger - efterprøvet og bevist - være nok til at fælde en regering. Men i dagens Danmark ved enhver hvad der sker: regeringen fejer det hele ind under gulvtæppet, og DF bakker den op i, at der intet er at komme efter.

Og endnu en gang voldtages vores retsstat og demokrati af VKO's bande af magtfuldkomne, men inkompetente politikere.

Nogen skal straffes for dette , men hvem og hvornår
Et bud er at det skal være Løkke og at straffen skal falde nu. Start med et nyvalg, for nu går det politiske liv igen istå, og dennegang er der virkelig noget at komme efter

"Rigsrevisionens beretning nævner intet om den interne rapport i Sundheds- og Finansministeriet, men oppositionen har længe uden held forsøgt at få beregningerne ud af Sundhedsministeriet."

Det er åbenbart gået hen over hovedet på Information, at den såkaldte interne rapport blev offentliggjort for nu næsten et år siden - og i øvrigt stadig kan findes på ministeriets hjemmeside:
http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Sygehusvaesen/2009/Oktober/~/media/Fil...

Årsagen til at arbejdet i første omgang blev tilbageholdt, er den simple, at der på daværende tidspunkt foregik forhandlinger mellem Danske Regioner og de private sygehuse om nye takster for afregning. I rapporten præsenteres ministeriets bud på et nyt takstgrundlag - såkaldte referencetakster - som hvis offentliggjort under forhandlingerne, snildt kunne udlægges som ministeriel påvirkning af forhandlingerne.

Hvis disse forhold viser sig at stå til troende kan vi ikke nøjes med at straffen er, at Løkke og Co. ikke bliver valgt næste gang.
Hvis de i dette omfang har forbrudt sig mod landets love, må de dømmes DØMMES. Ingen af dem kan efter noget sådant - hvis det holder stik - modtage pensioner osv. Straffen kan ikke blot være 'næser'. Nu må vi tage os sammen - det er demokratiet der er på spil.
For ikke længe siden var flere politikere på regeringens side ude med ord som landsforrædderi for - i denne optik - helt latterlige og udokumenterede forhold.

I anstændighedens og hæderlighedens navn må vi som vælgere sandelig håbe på, at journalist Tanja Frederiksen og valgforsker Sigge Winther Nielsen virkelig har orden på dokumentationen i deres bog ”Projekt Løkke”, for det er godt nok en gang seje beskyldninger mod landets siddende regeringschef, der her kommer på tryk fra de to damer.

Men uanset hvad der er sandhed eller manipulation eller overdrivelse eller løgn i ”Projekt Løkke”, må det med denne beretning stå krystalklart for enhver, at vi kun har mulighed for en ordentlig centraladministration (offentlig sektor) i Danmark, hvis samtlige 179 medlemmer af Folketinget implementerer nedenstående tankegang som en ”ufravigelig regel” blandt samtlige politikere og embedsmænd i staten og regionerne samt kommunerne:

”Det er den i Grundloven opbyggede magtstruktur med en lovgivende og dømmende samt udøvende magt, der bestyrker overbevisningen hos ægte frihedselskende demokrater om, at alle mennesker i samfundets magtpositioner MÅ og SKAL kontrolleres med midler udover deres egen dømmekraft”.

Følg denne ”ufravigelige regel”, kære politikere.
Ellers dør vores demokrati og folkestyre.
Og hvem ønsker det ...?

Der må oprettes faciliteter, som beskytter whistleblowers. Det kan ikke være rigtigt, at så mange mennesker har været involveret i sletningen og ingen er stået frem eller har lækket oplysninger. Hvordan i himlens navn kan det lade sig gøre, hvis det ikke er enten meget bange mennesker, eller mennesker uden samvittighed?
Hvis det er bange mennesker det drejer sig om, så må vi sørge for at beskytte dem, således at så vigtige informationer trygt kan komme frem.

Det er selve demokratiet der står på spil.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det positive i denne sag er, at der er skrevet en bog om sagen - og at Information har trukket en vigtig detalje frem.

Jeg tror, at det er enhver bekendt, at Lars Løkke som sundhedsminister har favoriseret de private hospitaler, som det er beskrevet.

Det er hans gode ret som politiker med et flertal at skalte og valte, som hans vælgere giver ham stemmer til.

I forhold til Tamil-sagen er der "ikke noget af komme efter" - indtil nu, altså.

Hvis - og jeg siger hvis - han virkelig har beordret embedsfolk til at SLETTE deres noter, så er vi tilbage igen til Tamil-sagen. Her var der godt nok én politiker, der havde fået huske-syge - men det kunne man ikke bevise var forsætligt (!), så han slap. Men hovedmanden blev dømt ...

Hvis dette passer, så er det ufatteligt dumt - og ærgerligt, fordi befolkningen mister noget særdeles værdifuldt, nemlig upartiske og ubestikkelige embedsfolk.

Du har helt ret Morten, det var nærmest forventet. Det bliver interessant at se hvor længe befolkningen vil lade sig bedrage af disse kriminelle faktorer, uomtvisteligt støttet af DI.

Fremmedhadet er ikke målet, men midlet.

Uanset hvad, så er privathospitalerne nødvendige for at skabe konkurence til de offentlige. Havde vi ikke haft dem, så havde ventelisterne være betydeligt længere. Selv socialdemokrater, såsom f. eks. Sass Larsen, er i dag taknemlig for privathospitalerne.

Det ville være fint nok hvis det havde til hensigt at hjælpe den brede del af befolkningen Aage, det er desværre ikke tilfældet.

@Jesper Wendt.
Altså, hvis køen i det offentlige bliver mindre, hvis Når Sass Larsen bruger det private, så hjælper det da hele den brede befolkning.

Man må heller ikke glemme at konkurrence er en faktor, som motiverer både det offentlige og private system. Dermed gives politikerne bedre mulighed for at sammenligne og presse priserne hos alle. Det er til fordel for både patienter men så sandeligt også for dem som betaler den skat, som begge drives for.

@Aage Asmunksen,

Når en behandling på et privathospital koster 1,5 gange prisen for samme behandling på et offentligt hospital, så er der færre offentlige midler til de næste på ventelisten.

Jamen Aage...

Den største konkurrence vi har fået er jo om hvor det begrænsede antal læger skal arbejde.

Og det der med skattemidlerne falder jo til jorden med et brag hvis du tænker et par led tilbage i sagen. Lars Løkke betalte jo med VILJE overpris til de private hospitaler. Det er ikke at skabe konrurrence, men at hytte sine egne.

@Bill Atkins,
dokumentation venligst.

@Brian Jensen,
Måske har vi et begrænset antal læger, dokumentation venligst. Er det rigtigt så kan det løses med en annonce i et pakistansk blad. Desværre har vi, i det offentlige, også faggrænser som begrænser f. eks. sygeplejersker og sygehjælpere at udføre arbejde, som de er praktisk kvalifiserede til. Disse begrænsninger har det private ikke, hvilket gør at alle medarbejdere kan være mere effektive.

Der er ikke nogen dokumentation for at LLR betalte overpris. Det er ren valgkampretorik. Paradis på jord.

@Aage

Dokumentationen for lægemanglen kan du selv lede efter. Har du ikke fulgt nyhederne de seneste mange år?

Angående din anden kommentar, så kører du lige hurtigt nok i ring her. Nej der er måske ikke dokumentation for at der er betalt overpris. Den er jo blevet slettet Aage. Det er jo det vi diskuterer.

Hvor er BT, der havde så travlt med at komme først om Thoring sagen? Ikke et ord på deres hjemmeside her til morgen. Hvem sagde skandalepresse...

@Per

De leder sikkert efter en skandale på budbringerne.

Morten Kjeldgaard

@Per Jensen... shhhhhh.... det er jo vennerne. Man bider ikke den hånd der fodrer en.

Morten Kjeldgaard

Måske har vi et begrænset antal læger, dokumentation venligst. Er det rigtigt så kan det løses med en annonce i et pakistansk blad.

Held og lykke med det projekt. Så skulle intelligente, veluddannede mennesker kommer her til landet og lægge ryg til hån, spot og latterliggørelse fra Aage Askmunksen og hans kumpaner? Mon ikke de siger nej tak til det tilbud.

Kurt Svennevig Christensen

Det er en bog and. Det passer ikke, den danske statsminister har ikke beordret, at dokumenter, i en for ham belastende sag, skulle forsvinde.

For det gør danske stats- og andre ministrere selvfølgelig ikke. Men man kan helt åbenbart skrive lige hvad det passer én i dag for at få ens skriverier solgt. Det virker og det ses tydeligt på denne tråd.

Dorte Sørensen

Kurt Bertelsen Christensen
Jeg ville håbe at du har ret. Men desværre er der fortilfælde i denne regering , der taler for at bogen desværre har ret.
Bare for at nævne et eksempel .Inger Strøjbergs tilbageholdelse af kritiske høringssvar fra Datatilsynet.

@Brian Jensen,
Jeg har faktisk ledt efter dokumentation for at der er lægemangel og intet fundet. Hvilke nyhedesmedier taler du om? Kan du pege på nogle autorative og uafhængige nyhedsmedier, som har omtalt sådan noget? Hvis dokumentationen er blevet slette, hvordan ved man så hvad den indeholder. Står det i en bog, skrevet af upolitiske forfattere, med upolitiske kildereferencer, som er villige til at stå frem og vidne. Skulle vi ikke lige afvente denne sags udvikling inden leger EkstraBlad.

Kurt Bertelsen Christensen:

Hvordan kan du være så skråsikker på dit postulat?
hvorfor skulle disse forfattere skrive det, hvis det ikke var sandt? Det forekommer mig, at I dækker over en hel masse, der ikke kommer frem?
Aage:
Hvor langt vil du gå for at dække over ulovligheder?

Kurt Svennevig Christensen

Mette Hansen:

Du spørger hvordan jeg kan være så "skråsikker" i denne sag? Helt enkelt - for det gør en dansk stats- eller anden minister simpelthen ikke.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Løkke som indenrigsminister støttede og favoriserede privathospitaler, også mere end rimeligt, for det ligger lige til hans højreben.

Men for mig er det utænkeligt, at sammenkæde det med disse ulovligheder, som er meget strafbare for ministre og embedsmænd.

Alle ved i dag at intet elektronisk forsvinder, alt kan genskabes. Hvis de mail, med det indhold som beskrevet er slettet og det sket fordi Løkke har beordret det, så er der tale om "en rygende pistol" og så vil Løkke og VK regeringen blive tvunget til at gå af.

Derfor mener jeg det er and. Læg mærke til at eksperterne siger "hvis det er foregået" hvis det er sket" osv. Jeg siger blot - det er ikke sket, for så dum kan ingen danske ministre være, og det uanset hvor mange forfriskninger og naturfilm man nyt og set.

Og læg så dertil at selv om Løkke skulle have været utilregnelig i gerningsøjeblikket, så har Danmark som sidste garanti i en sag som denne, embedsfolk som selvfølgelig ikke bryder loven.

men nu er anklagen sagt højt.

Derfor skal den undersøges til bunds i betragtning af, at det er en alvorlig anklage.

Almindelige mennesker har krav på en uvildig undersøgelse af sagen. Også i betragtning af , at så mange sager ikke er blevet undersøgt til bunds.
Det efterlader et skær af utroværdighed over den siddende regering, og jeg fatter ærligt talt ikke, at de vil have det hængende over hovedet.

Ivar jørgensen

@ Aage:

Jeg kunne ikke finde et link til artiklen på nettet, men...

"I øjeblikket har 250 patienter ikke egen læge, og det problem tegner til at blive langt større i de kommende år, viser nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Hver tredje læge er nemlig over 60 år, og selv med en forsigtig vækst i sundhedsvæsenet vil der i 2015 mangle 300 praktiserende læger.

»Det kniber især i udkantområderne, og det er af afgørende betydning, at regionerne finder løsninger. Den praktiserende læge er krumtappen i det danske sundhedsvæsen, og det er ikke holdbart, hvis flere og flere danskere efterhånden står uden egen læge,« siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen."

Kilde: "For få og for grå læger" JP 31.08.2010

Problemet er som i så mange andre fag demografisk. Den unge generation er væsentlig mindre end generationen som er på vej ud af arbejdsmarkedet og derudover er det yderst vanskeligt at komme ind på medicinstudiet, da mange af pladserne er besat af svenske og norske studerende. I år er adgangskvotienten 10,8 på den nye karakterskala. Endvidere kan det blive svært at tiltrække unge læger til udkantsdanmark, hvor der er meget lidt kulturliv og langt færre højtuddannede.

slettede filer er slet ikke slettede, politiet skal da bare konfisker computerene siden sådan noget er forgået og køre f.eks GetBackDataNTFS eller andre lignende programmer og VUUUUPTI,.. disse belastende emails vil være tilbage,.. gnæk gnæk

Hvis man endelig skal tale teknik, så måder være nogle backupservere, der burde indeholde data.

Med den pris det koster at opbevare data, burde man ikke slette nogetsomhelst.

Det er vores pligt for eftertiden at man kan gå tilbage i tiden og forske, selv i detailleret offentligt produceret materiale.

@Aage Asmunksen
Kan du ikke præcisere det jeg skal dokumentere - for det kan da ikke være regnestykket, at hvis du køber dyrere end billigt så er der færre penge at få behandlinger for.

Søren Kristensen

- Man kan da ikke bare slette offentlige dokumenter?
- Jo, man trykker bare på delete.
- Jamen det var jo vigtige oplysninger!
- Det siger du, Vi synes ikke de var særlig vigtig, faktisk tvært imod og nu er det altså os der bestemmer. Så deee...

Henrik Sarpsborg

Hvorfor er der ikke længere nogen konsekvenser for disse ting?

Kommunerne bryder loven dagligt (de bliver tvunget til at vælge hvor de må gøre det), og nu også på Christiansborg!

Hvorfor er der ikke længere nogen konsekvenser for disse ting?

Hvilket signal er det at sende borgerne i et land? Eller er den type sammenhængskraft også blot noget ræverødt pjat??

Jeg må indrømme at jeg er ved at være træt af brugen af anonyme kilder uanset farve, ministerium eller formiddagsavis. Vil man ikke stå frem er det ikke værd at regne for mere end sladder og spin.

Aage Asmunksen:
Realiteten er at vi har fået en opdelt sygehusvæsen med indførelsen af privathospitaler
Alle har ikke længere lige adgang til de samme ydelser. Hvordan fok behandles afhænger af deres pengepung og deres tilknytning til arbejdsmarked
Det kan man så synes er helt fint - jeg beklager det og jeg har en stærk mistanke om at det har hele tiden være regeringens skjulte dagsorden: De vil ikke tage ansvaret for at prioriteter i sundhedsvæsnet så derfor overlader de det til folks pengepung: Dem der kan betale kan få de andre må vente

@Henrik

Jeg forstår dig, men nu er det sådan at VKO jo er ret nidkære med at forfølge whistleblowers. Så er det menneskeligt at holde lav profil.

Hvis der er noget om sagen, så er det da et langt større problem at ingen tidligere har ytret sig. Det er langt værre at holde kæft end at sige det anonymt.

Brian

Hvis oplysningerne stammer fra første led og ikke blot er rygter, og historien et kort øjeblik antages at være sand, så er der vel tale om en, som blot har pareret ordre og ikke sagt fra overfor disse uhyrligheder, men som nu gerne vil stå frem i dækning af en journalist.

Svært at tage den slags medløberi som noget særlig hæderfuldt beskyldningerne taget i betragtning og yderligere hvis man end ikke vil sætte sig nuværende job ind for sagen. Der går da fuldstændig se og hør Danmark i den, hvis der skal nedsættes undersøgelser hver gang en journalist i fremtiden kommer rendende med vandrehistorier.

Henrik

Nu hedder vi jo ikke alle John Wayne, det er som sagt menneskeligt.

Med dit resonnement var "Deep Throat" i Nixon-skandalen en ynkelig personlighed med se&hør-moral.

Uanset hvilken farve en siddende regering har rent ideologisk, må det være i alles interesse, at den udøvende magt i enhver demokratisk retsstat agerer indenfor lovens rammer - og at eventuelle fejltrin bringes til offentlighedens kendskab, jvf. principperne i offentlighedsloven:

§1 Loven gælder for al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning

§4 Enhver kan [...] forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed.

§8 Retten til aktindsigt omfatter [...] interne arbejdsdokumenter, som foreligger i endelig form, når [...] 3) dokumenterne er selvstændige dokumenter, der er udarbejdet af en myndighed for at tilvejebringe bevismæssig eller anden tilsvarende klarhed med hensyn til en sags faktiske omstændigheder

Jeg er ikke juridisk uddannet, men jeg læser det således, at såfremt en myndighed sletter vigtige og centrale dokumenter, modarbejder denne myndighed altså princippet om, at den offentlige aktindsigt skal kunne bruges til at skabe klarhed over et sagskompleks. Det må derfor være i den pågældende regerings interesse at få udryddet enhver tvivl om, hvorvidt man har givet ordrer til eller fået andre til at give en eller flere offentlige myndighedsinstanser ordre til at slette centrale dokumenter i sagen.

Sider