Nyhed
Læsetid: 3 min.

Brønderslevs kamp for den danske model

I Brønderslev kæmper lokale håndværksmestre, lønmodtagere og Dansk Byggeri sammen om at få en polskregistreret virksomhed til at indgå dansk overenskomst. Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er ikke bare den danske arbejdsmodel i fare, men hele den danske velfærdsstat
Indland
16. september 2010

Klokken lidt i syv i går morges rullede to busser med delegerede fra 3F's kongres i Aalborg ind på banegårdspladsen i nordjyske Brønderslev, hvor der siden midt i juni har været blokade mod bygherrer Dan Sandbergs restaurering af en større ejendom i byen. Arbejdet er foretaget af polske håndværkere til halve lønninger af deres danske kolleger og uden skattebetaling i Danmark, eftersom hovedentreprenør Ole Thuesens byggevirksomhed AWD Spolka ZOO er indregistreret i Polen.

Udover de godt 200 hundrede 3F'ere var lokale håndværkere og fagforeningsfolk også stået tidligt op for blandt andre at høre 3F's formand Poul Erik Skov Christensens sympatierklæring til de lokale blokadevagter.

»Ligegyldigt om det er i Brønderslev eller i Ballerup, Tversted eller Tølløse, Frederikshavn eller Fredericia, vil vi sende et klart signal om, at når vi starter en blokade for at skabe ordentlige forhold, så bliver vi ved, indtil tingene er i orden,« sagde fagforeningsformanden akkompagneret af taktfaste klapsalver.

Mestre går med

For Poul Erik Skov Christensen er det særlige ved konflikten i Brønderslev, at blokaden har fundet rodfæste blandt lønmodtagerne såvel som blandt arbejdsgiverne i byen.

Malermester Uffe Sørensen fra Brønderslev er blandt de lokale håndværksmestre, der har bakket mest op om blokaden ved blandt andet at stille en kantinevogn til rådighed samt betale sine ansatte løn for at stå blokadevagt.

»Det er første gang, jeg er med i en faglig blokade som mester. Det her er en fælles ting, og det kunne lige så godt være pensionister og skole-elever, som stod her. Hvis vores skattegrundlag som håndværkere forsvinder på grund af sådan noget her, hvad så med vores velfærdssystem i sidste instans?« spørger den lokale malermester.

Brønderslevblokaden er første gang erhvervs- og arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri - der repræsenterer 6.000 virksomheder indenfor byggefagene - støtter en faglig blokade.

»Det er jo ikke, fordi vi har noget imod udenlandsk arbejdskraft, men det skal bare foregå via en fair konkurrence, og det er det ikke, hvis den ene virksomhed betaler alt, hvad den skal i skat og moms i modsætning til en konkurrerende virksomhed med udenlandsk arbejdskraft,« siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

Ligegyldigt register

Lars Storr-Hansen ser helst, at den danske arbejdsmarkedsmodel kan forblive uændret, hvor arbejdsmarkedets parter løser opgaven udenom politikernes indblanding, men han kritiserer samtidigt beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) for ikke at have fået det såkaldte RUT-register på plads.

Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) skulle efter planen være et redskab til fagforeningerne og arbejdstilsynet, så de kan spore udenlandske virksomheder i Danmark med henblik på at få dem til at indgå overenskomst, men trods at op mod 1.800 udenlandske virksomheder opererer i landet, findes kun 230 registeret i RUT.

»Hvis registeret ellers virkede, kunne fagforeninger komme ud til de arbejdspladser med udenlandsk arbejdskraft og lægge pres på for at få dem til at efterleve dansk overenskomst, men registeret fungerer bare ikke,« siger Lars Storr-Hansen.

Dansk velfærd i fare

Professor Flemming Ibsen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet har fulgt blokaden i Brønderslev fra begyndelsen.

For Flemming Ibsen er det ikke kun den danske arbejdsmarkedsmodel, der udfordres via lavere lønninger til hovedsageligt østeuropæiske håndværkere men hele den danske velfærdsmodel.

»Når vi bliver oversvømmet med udenlandsk arbejdskraft til sortbørslønninger, er der ingen skattekroner til at betale for sygehuse, plejehjem og det universitet, vi sidder på nu,« siger han.

Ifølge Flemming Ibsen er konsekvenserne ikke helt gået op for den brede danske befolkning, at det ikke kun drejer sig om nogle håndværkere, der har måttet se deres job gå til billigere udenlandske håndværkere, men at det vedrører hele den model, den danske stat bygger på.

»Den konkrete sag i Brønderslev er en udmattelseskrig, hvor vinderen bliver den part, som kan holde længst tid, eftersom både bygherren og blokadefolkene handler lovligt,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her