Læsetid: 2 min.

Eksperter: Lars Løkkes ledelsesstil årsag til departementschefens afgang

Statsministeren måtte i går vinke farvel til sin departementschef, Karsten Dybvad, der indtager Dansk Industri i stedet. Afgangen sker efter uenigheder, vurderer kommentatorer
29. september 2010

En af Danmarks måske mest magtfulde mænd, Karsten Dybvad, skiftede i går kasketten som departementschef i Statsministeriet ud med en direktørstol i Dansk Industri. I en pressemeddelelse ønsker statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin tidligere medarbejder tillykke med den nye tjans, roser ham og understreger, at »jeg har sat stor pris på vores samarbejde«.

Men ifølge borgerlig blogger og politisk kommentator Jarl Cordua har samarbejdet ikke altid været lige godt mellem statsministeren og hans departementschef:

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Karsten Dybvad ikke var begejstret for Statsministeriets præstation i forbindelse med klimatopmødet sidste år. Siden da har forholdet mellem Dybvad og Løkke ikke været særlig godt,« siger han og er derfor ikke overrasket over, at Dybvad har fundet nye græsgange.

Samme vurdering har ekspert i politisk kommunikation Sigge Winther Nielsen, der er medforfatter til den kontroversielle bog Projekt Løkke, som har sat statsministerens lederevner på dagsordenen den seneste uge. I bogen udredes det, hvordan mange anser Løkke for at være en moderne, men til tider nølende leder. Den profil står i diametral modsætning til Dybvad, den ultimative embedsmand:

»De var to meget forskellige personer med forskellige tilgange til, hvordan et ministerium skal drives. Topembedsmændene vil have klare hurtige ordrer, Løkke vil gerne gå lidt rundt om den varme grød og have flere øjne på sagen. Han giver løse mundtlige beskeder, som embedsmændene selv skal fortolke, men de vil hellere have klare, retlinede mails, hvor der står, hvad de skal gøre.«

Dermed blev Dybvad, der siden 2005 har været departementschef i Statsministeriet, men allerede i 2000 begyndte som departementschef i Trafikministeriet, udfordret på sin vante embedsmetode, vurderer Sigge Winther.

»Løkke kom med en plan om at ændre ministeriet og føre åben ledelse, hvor alle skulle have plads i rundkredsen. Mange af de ældre embedsmænd har haft en ide om, at her hersker hierarkiet, og her gør vi, som vi altid har gjort.«

Der har også længe været spekulationer om en større embedsrokade i Statsministeriet, tilføjer Cordua, der peger på, at den 53-årige Dybvad måske derfor har måttet overveje sine overlevelseschancer på sigt og så er et job som administrerende direktør i Dansk Industri ganske eftertragtet. Dybvad fratræder sin stilling sidst på ugen, og stillingen vil blive genbesat snarest, oplyser Statsministeriet.

Rettelse: 29. september 2010, kl. 11:22

I artiklen "Eksperter: Lars Løkkes ledelsesstil årsag til departementschefens afgang«, blev politisk kommentator Jarl Cordua fejlagtigt citeret for, at det var departementschef Karsten Dybvad og ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen, der angiveligt skulle være utilfreds med Statsministeriets præstation under klimatopmødet sidste år. Det rigtige citat af Jarl Cordua er: »Det er ikke nogen hemmelighed, at Lars Løkke ikke var begejstret for Statsministeriets præstation i forbindelse med klimatopmødet sidste år. Siden da har forholdet mellem Dybvad og Løkke ikke været særlig godt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Går Løkke Rasmussen her ind for rundkredspædagogik i ministeriets styrelse bare for at give kant til Fogh Rasmussen eller hvordan skal det udlægges.

Kant - vil jeg ikke kalde det. Snarere er "plads i rundkredsen" en omskrivning af magt til folk udenfor embedsmandsværket. Den slags gynger båden og nogle ryger overbord.

Morten Kjeldgaard

Det er ikke nogen hemmelighed, at Karsten Dybvad ikke var begejstret for Statsministeriets præstation i forbindelse med klimatopmødet sidste år

Hæ, der er s'gu da ingen rationelt tænkende person der kan være tilfreds med Løkkes pinlige præstation ved COP-15.