Læsetid: 2 min.

Erling Olsen: Jeg blev RUC-rektor som drilleri

RUC's første rektor, Erling Olsen, blev i fredags tildelt titlen æresdoktor. Selv kalder han udnævnelsen til rektor i 1970 for 'drilleri fra den borgerlige regerings side'
20. september 2010

Erling Olsen er glad for, hvordan det er gået det universitet, han selv var med til at starte. Og det til trods for, at han efter mange slagsmål med de marxistisk-inspirerede studenter og undervisere blev væltet af posten som rektor for RUC i 1973 - bare tre år efter sin tiltræden og efter, at han i 1972 havde advaret mod universitetscentret som en »marxistisk missionsskole«.

Men det vil Erling Olsen ikke tale om:

»Hvis jeg starter argumentationen igen nu, skal de andre tage til genmæle, og så kører den. Det skader RUC,« siger han til Information.

Til gengæld vil Erling Olsen gerne tale om, hvordan det gik til, at han blev rektor for det universitet, der blev vedtaget efter den såkaldte Lov om Danmarks Fjerde Universitet.

»Jeg blev udpeget til rektor som rent drilleri fra den daværende borgerlige regering,« siger han.

Historien begynder i 1970, hvor daværende undervisningsminister Helge Larsen (R) (i RVK-regeringen 1968-1971, red.) udpegede Erling Olsen som leder af det interimstyre, der skulle varetage den konkrete planlægning af de nye uddannelser og fastlægge det nye universitets overordnede rammer.

Til kammeratlig samtale

Men det var ikke ubetinget let for Erling Olsen at takke ja til rektorposten. For hos Socialdemokraterne havde med været imod at placere det nye universitetscenter uden for Roskilde.

Socialdemokraterne havde med tidligere undervisningsminister K.B. Andersen i spidsen talt for, at dette Danmarks Fjerde Universitet skulle placeres i Aalborg.

»Forventningen var derfor, at jeg ville takke nej til at stå i spidsen for et universitetscenter med placering uden for Roskilde. Jeg tænkte mig da også om, før jeg takkede ja,« siger Erling Olsen og husker tilbage:

»Det blev K.B. Andersen så gal over, at han en morgen i radioen forklarede, at han, hvis han igen blev undervisningsminister, ville nedlægge RUC, og at det ikke ville være et problem - for det var jo bare barakker.«

Erling Olsen, der var stor tilhænger af den angelsaksisk inspirerede tværfaglighed, tog til genmæle og foreslog i radioen, at RUC kunne placeres i skurvogne:

»Så vi kunne trille dem frem og tilbage mellem Aalborg og Roskilde ved hvert valg.«

Det faldt ikke i god jord hos den forhenværende S-minister, og Erling Olsen blev kaldt til kammeratlig.

»Han blev splittertosset,« siger Olsen, som dog fik K.B. Andersen overbevist om det fortrinlige i tværfaglighed og projektorientering, basisuddannelser og gruppearbejde.

»Det må siges at være ganske flot med K.B. Andersens baggrund. Han var ikke normalt en mand, der gav sig,« siger Erling Olsen og betoner, at det faktisk lykkedes at få RUC bygget 'rigtigt', i stedet for at lade sig nøje med midlertidige barakker.

Olsen: Tak

Forsøget på at få RUC's første rektor til at tale om nutidig universitetspolitik lykkes ikke. Erling Olsen betoner, at han ikke, siden han forlod Folketinget i 1998, har udtalt sig om dansk politik - en ledetråd han ikke har til sinds at klippe nu.

RUC har flere gange været truet på eksistensen, således også efter at Erling Olsen blev væltet fra rektorposten - her kom truslen om en nedlæggelse fra daværende statsminister Anker Jørgensen. Med afsæt i det lange had-kærlighedsforhold mellem Erling Olsen og RUC lød det i fredags fra den nyudnævnte æresdoktor:

»Tak, fordi I endte med at sige noget pænt om mig. Nu skal jeg ende med at sige noget pænt om Jer ...«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Men det er åbenbart ikke ovre med politiske udnævnelser på universiteterne. Anders Fogh Rasmussen blev udnævnt til æresalumne ved Århus Universitet. På trods af kritik for en ren politisk udnævnelse, som man ikke kunne tage afstand fra som født medlem af Alumneforeningen, hvis man har en eksamen fra universitetet. Man kan nemlig ikke melde sig ud af foreningen. Og dermed ikke tage afstand fra udnævnelsen. Som med universitetsledelsernes beslaglæggelse fra erhvervslivet på politiske vilkår har udvirket dén slags håbløse manifesteringer. Århus Universitet har imidlertid slet og ret ignoreret indsigelser. Man ønsker åbenbart ikke dialog eller debat på feltet. Og dét er stærkt kitisabelt, naturligvis...

Med venlig hilsen