Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fælleslisten får smæk for sit program

Fælleslistens nye program er for snævert og misser en historisk mulighed for at opsamle de mange vælgere, som er trætte af de andre partier, siger en ekspert
Indland
9. september 2010

Det længe ventede arbejdsprogram fra det nye danske parti, Fælleslisten, skuffer. Det udnytter slet ikke partiets ellers store muligheder for at opsamle de mange utilfredse danskere i landets udkanter, som føler sig slemt svigtede af de gamle partier.

Sådan lyder dommen fra politisk kommentator og ekstern lektor ved Roskilde Universitet Rasmus Jønsson over det få sider lange program, som bortset fra sygehus og decentralisering mest er overskrifter.

»Jeg er meget overrasket over, at det er så tyndbenet. Ikke mindst fordi partiet virkelig har nogle politiske muligheder og kontakt til en vælgergruppe, der er trætte af de eksisterende partier og af at blive spist af med en stump motorvej,« siger Jønsson.

Fælleslisten rejste sig som en fugl Føniks oven på den massive ballade om placeringen af et vestjysk sygehus og overraskede alle med en massiv lokal opbakning og stemmer nok til to mand i regionsrådet. Siden kom ambitionen om et udkantsparti for hele Danmark og derfor også det nye partiprogram, som flere gange har været udsat. Imens har flere centrale medlemmer forladt partiet i vrede, blandt andre en af de indvalgte i det midtjyske regionsråd.

Samtidig går det trægt med at indsamle de nødvendige cirka 20.000 underskrevne vælgererklæringer, som det kræver at stille op til folketingsvalget. Partiet har indtil videre fået omkring en tredjedel af de nødvendige erklæringer, men under 3.000 af disse er underskrevet anden gang, som det kræves. Derfor er det også centralt, om det nye arbejdsprogram overbeviser.

»Men det er mest overskrifter, som det er svært at være uenige i, som at gøre det godt for miljø, soldater, tilflyttere og ældre. Men der står ikke noget om, hvilke instrumenter de vil bruge,« sige Rasmus Jønsson.

Der skal dog mere til at slå Fælleslistens formand, Leif Hornshøj, ud af kurs, end en mur af kritiske kommentatorer.

»Det var forventeligt. Jeg havde ikke forestillet mig, at de ville rose det. De bor jo ikke i udkantsområderne. Det er ikke roser fra de såkaldte eksperter, jeg skal bruge, det er folk, der stemmer på os,« siger Leif Hornshøj. Han erkender blankt, at sygehusplacering er det helt overskyggende tema for partiet, men erkender omvendt ikke, at partiet på andre områder er tyndbenet: »Det er da rigtigt, at nogle partier har et program på 153 sider, men bruger de det,« spørger Leif Hornshøj retorisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her