Baggrund
Læsetid: 3 min.

'Jeg fatter ikke, at vi ikke får et fixerum'

Cafe Dugnad på Vesterbro blev oprettet som et værested til narkomaner. Nu fortæller cafeens tidligere leder, at stedet i hans tid fungerede som et rum for stofindtagelse. Han håber, man kan bruge erfaringerne til at etablere et regulært fixerum. Københavns socialborgmester vil gerne give stofbrugerne et rum, men beskylder folketingspolitikerne for berøringsangst
Cafe Dugnad på Vesterbro blev hurtigt en succes og fik mellem 150 og 200 gæster dagligt. Dugnad var hele tiden ment som en overgang til et fixerum, siger den tidligere leder af cafeen.

Cafe Dugnad på Vesterbro blev hurtigt en succes og fik mellem 150 og 200 gæster dagligt. Dugnad var hele tiden ment som en overgang til et fixerum, siger den tidligere leder af cafeen.

Kristine Kiilerich

Indland
27. september 2010

Midt i det moderne København, blandt brosten og barnevogne og biler med Mercedestegn, ligger Cafe Dugnad. I halvandet år har værestedet tilbudt mad, drikke og rene toiletter for at give narkomanerne et sted, de kan være under forhold, der ikke er meget lig trappeopgange og gadekær.

Gadejurist Nanna Gotfredsen er nervøs for cafeens gæster. Hun mener, det er på tide, at København får et regulært fixerum:

»Jeg fatter ikke, hvorfor politikerne ikke vil give stofbrugerne et fixerum, når alle erfaringer viser, at det får hårde stoffer væk fra gaden, og at det endda får flere folk ud af miljøet. Politikerne er bange for forandring og fralægger sig ansvar,« siger hun.

Hun henviser til en ny undersøgelse fra British Columbia Centre i Canada, hvor man fulgte 902 stofbrugere, som benyttede fixerum mellem 2003 og 2006. Ved eksperimentets afslutning havde 95 af disse klaret sig uden injektionsstoffer i mindst seks måneder. 74 af disse var startet i afvænning.

Væk fra gaden

For godt halvandet år siden blev Cafe Dugnad opført som et tilbud til narkomaner - også kaldet stofbrugere - på Vesterbro. Cafeen blev hurtigt en succes og fik mellem 150 og 200 gæster dagligt. Her kunne de få god mad og en kop kaffe. Specielt de åbne toiletter var et hit. Officielt var de ikke tænkt som fixerum, men det udviklede de sig hurtigt til, fortæller Michael Lodberg, der indtil august i år var leder af cafeen:

»Der blev taget stoffer på toiletterne, og det vidste alle. Politiet, politikere og os selv. Men det fjernede hårde stoffer fra gaden, skabte bedre forhold for stofbrugerne og fik dem væk fra gaden. Det gjorde livet nemmere for beboere og erhvervsdrivende på Vesterbro,« siger Michael Lodberg og fortsætter:

»Maria Kirkeplads lignede pludselig en kirkeplads, og DSB ringede forvirrede og spurgte, hvor alle stofbrugerne fra Hovedbanegården var blevet af.«

Nu håber Lodberg, at tiden er inde til at få etableret et regulært fixerum:

»Dugnad var hele tiden ment som en overgang til et fixerum. Jeg kan ikke se argumenterne for, at man ikke vil opføre et rum til stofbrugerne. Erfaringer fra Tyskland, Holland og Norge viser jo, at det gavner alle,« siger han.

I Frankfurt, den måske hårdest ramte by, når man snakker om narkoproblemer i 80'erne, faldt dødeligheden blandt narkomaner markant, efter fixerum kom til byen i 1992. Fra omkring 145 i 1991 til 20-30 dødsfald fra 1997 og til i dag. I København har dødeligheden blandt narkomaner ligget stabilt mellem 60 og 80 siden 1996.

Professor: Fixerum legalt

Professor i strafferet Vagn Greve mener, at fixerum er lovlige efter dansk lovgivning:

»Jeg kan ikke finde noget argument i vores straffelov for ikke at opføre fixerum. I Danmark er det sådan, at hvis noget ikke er ulovligt, så er det lovligt. Derfor vil jeg mene, at Københavns Kommune bare kan opføre et rum, hvis de vil,« siger han.

Men Mikkel Warming (EL), socialborgmester i Københavns Kommune, er uenig i Greves konklusioner:

»Vi kan altså ikke gøre særlig meget, når vi fra Folketinget får at vide, at vi ikke må opføre fixerum. Der er en total berøringsangst over for narkomaner derinde.«

Mikkel Warming er dog ikke i tvivl om, hvad han ville sige, hvis han fik muligheden for at opføre fixerum i København:

»Vi vil meget gerne have fixerum i København. Og vi har et meget bredt flertal for det. Vi er ikke berøringsangste over for lovgivningen. Erfaringerne er gode fra vores nabolande, og vi synes, det er et problem, at der dør så mange af narkoindtag,« siger han.

'Et spørgsmål om tid'

Ifølge Mikkel Warming er det dog kun et spørgsmål om tid, før Københavns Kommune får deres officielle fixerum. Hvis Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance ved næste valg kan udgøre et flertal, er rummene en realitet.

Det ville være en stor fejl, mener Tom Behnke, retsordfører hos De Konservative:

»Det hører ingen steder hjemme, hvis vi skulle opføre kabiner, hvori der hersker lovløse tilstande. Jeg ville være skuffet over, hvis oppositionen og et liberalt parti fik det indført,« siger han.

- Mikkel Warming mener, at grunden til, I ikke går ind for et fikserum, er berørings-angst over for stofbrugerne?

»Der er absolut ingen berøringsangst. Vi har diskutteret den her sag så længe jeg kan huske. Staten kan udlevere lægeordineret heroin, men vi skal ikke have oaser, hvor man kan tage stoffer lovligt. Det har ikke noget at gøre med berøringsangst, det er på et ideologisk plan, at vi er uenige,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jagten på narkomaner i Københavns gader opretholder en kriminelt miljø og er en vigtig oplærings- og beskæftigelsesopgave for politistyrken. Tom Benhke der er en af Christiansborgs argeste modstandere af humanisering af narkotikalovgivningen er helt bevidst om hvad en politistyrke også skal bruges til. Denne narkomanjagt - som flere betjente har ytret utilfredshed med, og senest har en betjent taget sin afsked i protest - skal i følge de borgerlige ses i en større sags tjeneste.

Politiet skal nidkært opretholde angivne zoneforbud og på gadeplan identificere og visitere personer, der ser mistænkelige ud. (Se links nedenfor.) Det giver den enkelte betjent et blik for byens socialt udstødte og sikre at vedkommende betjent vil være istand til at bruge sin erfaring til beskyttelsen af de virtuelle velhaverzoner - Gatede Communities - som er en meget vigtig del af den igangværende zoneopdeling af samfundet.

http://www.information.dk/telegram/245911
http://www.information.dk/telegram/245915

Henrik Sarpsborg

Jeg er nu ganske enig med Benhke, og fixerum vil helt klart være et skridt i den forkerte retning. Ikke blot vil det acceptere mere lovløshed, men det vil også være et svigt af de mennesker der er kommet ud i narkotika misbrug.

Der bør i stedet være en bus med betjente der kører ud efter narkomanerne hver dag, og tvinger dem med på selvsuggestive kurser i positiv psykologi. Så kan de få et måltid mad og en ordentlig én på selvværdet samtidigt (hvilket de nok vil synes er skrækkeligt!).

Det lyder som rent genoptryk af tidligere artikler i Information, men desværre stadigt uden nogen form for modspil eller indhentning af argumenter fra de politikere, der tilsyneladende er meget uenige i det fremragende med lokaler, hvor folk kan komme med deres ulovlige stoffer indkøbt rundt om hjørnet for stjålne midler og et politi, der skal se igennem fingre med trafikken på stedet.

Magne Kolstad, er dit forslag afprøvet noget sted i verden?

Jeg undrer mig stadig over, at man ikke kan få effektivt has på de typer, der organiserer og gennemfører distributionen af narko.

Det er for sølle, bare at lade narkohandlerne producere menneskelige tragedier på samlebånd.

Enig Robert, der er et par områder hvor man godt kunne forestille sig at specialenheder med alt moderne udstyr og terrorlovgivningens friheder i ryggen kunne fortage vigtige afsløringer, eksempelvis ved mistanke om narkobagmandsvirksomhed og ved mistanke om seksuel udnyttelse af børn i hjemmet.

...men man vil hellere have at betjentene render rundt i gaderne for at konfiskere et fix eller to

Citat af Tom Behnke: "Staten kan udlevere lægeordineret heroin, men vi skal ikke have oaser, hvor man kan tage stoffer lovligt."
Der var da vist dagens største selvmodsigelse! Skal narkomanerne bare have heroinen liggende derhjemme? Tror Hr. Behnke ikke, at heroinen eventuelt skal bruges til noget, når den først er udleveret?
Det skinner temmelig tydeligt igennem, at Tom Behnke er et produkt af politiet. Og lige netop politiet har haft mange, mange år og mange, mange beføjelser til at gøre noget ved narkotikaproblemerne, og det er ikke mange resultater, de har at fremvise...
Andre metoder og andre tanker må til, og det kommer formentlig efter næste valg. Hvis ikke, så vil jeg støtte Vagn Greves forslag med at opføre fixerum først og se på juraen bagefter.

Ja, det er svært at vide, hvad Tom Behnke mener, når der kun citeres mærkværdige brokker og i det hele taget, når nærværende avis åbenlyst fungerer talerør for den ene side i debatten. Men hvis det er sandt, at socialdemokratiet og oppositionen går ind for fixerum med frizoner til indtagelse af ulovlige stoffer vekslet via brugernes kriminelle aktiviteter, så er det i hvert fald rart at vide.

Nanna Gotfredsen

Tom Behnke har engang ment noget andet, end han giver udtryk for i dag, se evt. her et genoptryk af et ældre, men efter mine begreber ganske sagligt, læserbrev i Berlingske: http://gammel.180grader.dk/klumme/K_mpe_gevinst_ved_at_frigive_narkotika...

Nanna W Gotfredsen

Tak for dette link, der til fulde beskriver hykleriet i den politiske klasse.

Skulle vi så ikke se at få oprettet nogle ordentlige fixerum, der givetvis vil formindske skaderne ved at indtage narkotika?

Henrik Sarpsborg

@ Bill Atkins
Det kan jeg ikke påstå at kende til. Jeg har ladet mig friste af den i denne tid uhyrlige ting, at formulere min egen mening på baggrund af egne erfaringer og vidnsgrundlag.

Magne Kolstad siger:
Fixerum...et svigt af de mennesker der er kommet ud i narkotika misbrug.

Har du set hvilket svineri narkomanerne færdes i og ved du at de sygdomme de pådrager sig ved at fixe i de uhumske omgivelser ødelægger dem og tager livet af dem hurtigere end heoriene overhovedet er i stand til.

At tvinge narkomaner til at leve under de forhold af præventive grunde er det mest inhumane middelalderlige synspunkt i dansk kriminallovgivning.

Gi dem gratis stoffer, og forbyd dem at opholde sig steder i byen hvor der handles med disse. bliver de pågrebet i istedgade eller larsbjørnstræde kvarteret, ryger de ud af ordningen.
placer de fixerum steder hvor der ikke er stoffer i nærheden. narkomaner er syge, og kan ikke tage vare på sig selv, derfor skal man tvinge dem ind i nye mønstre. der burde fast stå betjente 4-6 steder i istedgade området, for at holde al følgekriminaliteten der følger med de totalt egocentrede narkomaner, kvindehandel etc. i skak. det er mere synd for alle de andre i kvarteret end for narkomanerne.

Henrik Sarpsborg

@ Det står nu enhver frit at gøre sit liv håbløst og svine sine vener til så de bliver syge, så der er da ikke tale om nogen form for 'tvang'? Handlinger har konsekvenser, det er livsnødvendig viden som vi ikke skal tage fra narkomanerne. DET ville være inhumant, efter min mening. Jeg kan under ingen omstændigheder gå ind for at legitimisere narkotika på det offentliges regning. Hvor skal midlerne komme fra til narkotika og fixerum? De vil blive taget fra forebyggelses- og behandlingsforsøg, og så er man da gledet ud på et totalt sidespor. Vi har ikke uanede midler at bruge på dette. Det vil da være langt mere konstruktivt at fokusere på forebyggelse og hjælp, end på at reducere dødstal hos de der blot bliver efterladt i suppedasen, efter min mening!

Magne Kolstad siger:
Handlinger har konsekvenser, det er livsnødvendig viden som vi ikke skal tage fra narkomanerne.

eller rygerne, eller alkoholikerne, eller trafikanterne, eller de overvægtige ?

En anden løsning kunne være - gratis narko til narkomanerne, mod at de på den ene eller anden måde lod sig kastrere (medicinsk eller fysisk)

Det ville give den sociale arv ekstremt dårlige kår
og være til stor nytte for en masse uskyldige individer