Nyhed
Læsetid: 3 min.

Handlede han med jakker, eller var han med i terrornetværk?

Det tredje retsmøde i Saeed-sagen drejede sig bl.a. om 35 aflyttede telefonsamtaler, der ifølge PET handler om servicering af terrornetværk, ifølge Saeed om køb af jakker og mobiltelefonudstyr
Indland
14. september 2010

På mindre end to et halvt døgn i slutningen af juli 2007 deltog turkmeneren Amer Saeed i 35 telefonsamtaler, ofte med få sekunders mellemrum. Samtalerne, som foregik på arabisk eller turkmensk, blev aflyttet af PET og derefter oversat til dansk. De førte senere til permanent udvisning af Saeed.

Samtalerne drejede sig bl.a. om, hvordan fire unge mænd skulle møde op på et lokalt marked et sted i Irak, hvor de hver skulle stå med nogle røde Panodoler, dvs. hovedpinepiller, i hånden. Formålet med pillerne var, at en kontaktmand kunne identificere de unge mænd, der i telefonsamtalerne blev omtalt som »brudgomme«.

Kontakten mislykkedes dog flere gange, først fordi de unge brudgomme ikke fik købt de rigtige piller, anden gang fordi de blev så bange, at de havde glemt de kodeord, de skulle sige, når de blev kontaktet. Først tredje gang fik de kontakt med 'nogen' i Irak.

I går blev de aflyttede samtaler fremlagt i Østre Landsret i den sag, som Saeed har anlagt mod Integrationsministeriet for at få omstødt udvisningen af Danmark.

De mange telefonsamtaler var til en Anan med et marokkansk telefonnummer, andre gik til en mobiltelefon tilhørende en Amar, og endelig var de fleste samtaler til turkmeneren MH, der ligesom Saeed boede i København. Ifølge PET har MH været en central kraft i et netværk, der skulle facilitere selvmordsbomberes rejse til Irak, og MH er ligeledes udvist af Danmark på et tilsvarende grundlag som Saeed.

Jakkeproblemer

Når samtalerne blev læst op i retten på dansk, blev de afspillet på turkmensk for Saeed, og af og til stillede Saeeds advokat Gunnar Homann gennem en tolk opklarende spørgsmål. Således i en samtale, hvor ordene »brudgom«, »kusse« og »hæfte« optrådte. Homann ville gerne vide, hvad Saeed sigtede til med netop de ord.

Et hæfte er en talemåde, man bruger om en sum på 10.000 dollar, lød svaret fra Saeed. Kusse var derimod en fejloversættelse, for i virkeligheden drejede samtalen sig om en præst eller imam, forklarede han. Når der også blev snakket om brudgomme, der f.eks. »ventede på at trænge ind«, så var forklaringen den enkle, at samtalerne drejede sig om ægteskab.

Andre samtaler drejede sig ifølge Saeed om to kopijakker, som de fire brudgomme skulle rejse ned og hente i Irak. Jakkerne skulle til Tyrkiet eller til Europa, men da det kunne medføre dødsstraf at smugle kopivarer i Irak, var det nødvendigt med alle de mange sikkerhedsforanstaltninger.

Derfor skulle de fire unge mænd købe hovedpinepiller, som de skulle stå med i hånden på det lokale marked.

»Er det generelt så svært at aflevere jakker i Irak,« spurgte retsformanden lettere spydigt, efter de næste mange samtaler havde drejet sig om, hvor bange de fire unge brudgomme var for at stå på markedet og vifte med hovedpinepiller.

Da de fire 'brudgomme' havde opnået kontakt, ringede Saeed til Amar med besked om, at 'brudgommene var i orden', og at Amar ikke skulle ringe mere. I stedet skulle han bruge mails eller msn-beskeder.

»Det bør du forklare. Hvorfor ikke flere telefonopkald,« >spurgte Gunnar Homann sin klient.

»Jeg blev bare træt af det. Der var grænser for, hvad jeg kunne tjene på det,« lød svaret, som blev dikteret til retsbogen.

I flere samtaler fra den følgende måned blev der i stedet for brudgomme talt om »kartonner«, hvoraf to allerede var taget af sted, mens de sidste to snart ville tage af sted. Ifølge PET skal kartonner forstås som bomber eller selvmordsbombere, men det afviste Saeed. Kartonner var bare et andet ord for varer. »Så det er ikke personer,« uddybede Homann, og Saeed svarede benægtende.

Udvisningssagen fortsætter i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her