Kommentar
Læsetid: 2 min.

Hatten af for Oddershede

Danske Universiteters formand bør forholde sig til, at organisationen Danske Universiteter ikke taler på vegne af de danske universiteter, men på vegne af de danske universiteters øverste ledelse
Indland
22. september 2010

En meget indflydelsesrig aktør i dansk universitetspolitik er organisationen Danske Universiteter. Dens høje status er et af de mest velfungerende markedsføringsgreb i dansk universitetspolitik. Som altid er djævlen i detaljen. Følg med her.

Ifølge Danske Universiteters hjemmeside har vi at gøre med »de danske universiteters interesseorganisation«. Det er jo tilforladeligt nok ud, men noget stemmer ikke.

Konfronteret med, at danske universitetslærere har et astronomisk antal merarbejdstimer og ingen udsigt til afspadsering, bemærkede Danske Universiteters formand, Jens Oddershede:

»Der er ingen tvivl om, at universitetslærerne arbejder mere end 37 timer, men jeg vil hellere opfatte det som en indikation på, at man har et arbejde, man synes om og lægger nogle ekstra timer i. Sådan er traditionen, og det er en rigtig tradition, fordi det ville ændre hele universitetets kultur, hvis man stod med et stopur og tog tid.«

Sagen har den hage, at dér er tale om arbejdsopgaver, de respektive institutioner har forlangt af deres ansatte ikke om frivilligt ekstraarbejde. Derfor kræver det virkelig al den legitimitet, der ligger i at være »de danske universiteters interesseorganisation«, hvis udsagnet skal have vægt. Så det er heldigt, at Oddershede taler på vegne af de danske universiteter.

Eller gør han? Går man et skridt længere ind på Danske Universiteters hjemmeside, når man til organisationens vedtægter. Her står der §3, stk. 2: »Organisationen omfatter Formandskollegiet, der består af formændene for universitetsbestyrelserne, og Rektorkollegiet, der består af rektorerne for universiteter under universitetsloven samt Universitetsdirektørudvalget og en række underudvalg og arbejdsgrupper, nedsat af Rektorkollegiet eller Universitetsdirektørudvalget.«

Bestyrelsesformænd, rektorer og direktører, samt hvem de udpeger ingen andre. Danske Universiteter taler ikke på vegne af de danske universiteter, men på vegne af de danske universiteters øverste ledelse. Det gør det lettere at forstå, hvorfor Oddershede, der selv er rektor på Syddansk Universitet, synes, at ubetalt merarbejde er i god overensstemmelse med universitetets kultur. Chefen kan godt lide, at de ansatte arbejder gratis.

Farlig strategi

Jeg har normalt ikke megen respekt for, hvordan universiteternes ledelser håndterer offentligheden, men dette er fingerfærdigt. Hatten af! Der er en veldokumenteret afstand imellem ansatte og ledelse på de danske universiteter, og de har modgående interesser på centrale punkter f.eks. hvad angår chefens ret til at bestille gratis merarbejde. Alligevel lykkes det Oddershede og Danske Universiteter at fremstå som samlende repræsentant for universitetssektoren. Dét er imponerende.

Men det er en farlig strategi. Modsætningen imellem, hvem Danske Universiteter hævder at repræsentere, og hvem organisationen faktisk repræsenterer, kan hurtigt blive for tydelig. Og skellet imellem chefer og ansatte på universiteterne bliver dybere, hver gang Danske Universiteter spiller ud på den måde. Meget få ansatte synes, det er sjovt, når chefen siger, at gratis arbejde hører med til arbejdspladsens kultur.

Så trods succesen: Hvis jeg var Oddershede, lagde jeg ansigtet i alvorlige folder og skyndte mig ud med en stor undskyldning og en meddelelse om, at Danske Universiteter selvfølgelig ser med dyb alvor på, at universitetsansatte bliver tvunget til et stort gratis merarbejde. Så ville der nemlig være lidt på kontoen, næste gang jeg havde brug for at fremtræde som repræsentant for hele den danske universitetssektor.

Sune Auken er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her