Nyhed
Læsetid: 1 min.

Justitsministeriet rådgav Indien om udlevering af Holck

I dag starter retssagen om udlevering af våbensmugleren Niels Holck til Indien. Et dokument i sagen viser, at Justitsministeriet gav inderne gode råd om udleveringen
Indland
23. september 2010

På et møde hos Københavns politidirektør Hanne Bech Hansens kontor på Politi­gården i september 2002 fik de indiske myndigheder en grundig orientering om de ændringer af den danske udleveringslov, som netop var gennemført. Som det hedder i en ’baggrundsnotits’ fra juni 2003, som nyligt er fremkommet ved aktindsigt, betød ændringerne, at »udlevering af danske statsborgere til strafforfølgning i Indien principielt ikke længere er udelukket«.
De indiske myndigheder satte efter alt at dømme pris på ministeriets orientering. I hvert fald sendte de godt to måneder senere på ny en udleveringsbegæring.

Mangelfuldt materiale

Når retten i Hillerød i dag starter på behandlingen af Niels Holcks udleveringssag, er afsættet netop den udleveringsbegæring fra de indiske myndigheder, som var resultatet af mødet på Hanne Bech Hansens kontor. Den 9. april i år besluttede Justitsministeriet, at udlevering godt kan finde sted, efter at Holck for 15 år siden som medlem af bevægelsen Ananda Marga aktivt medvirkede til at ned­kaste flere hundrede AK 47-stormgeværer over delstaten Vestbengalen. Siden foråret 1996 har Central Bureau of Investigation i Indien efterlyst Holck via Interpol og forlangt ham udleveret til strafforfølgelse i Calcutta.

I baggrundsnotitsen fra juni 2003 er 22 linjer omhyggeligt overstreget. Det er sket bl.a. for at beskytte Danmarks fortsatte samarbejde og dialog med indiske myndigheder, er forklaringen. Om retten også vil godtage at skulle behandle en sag på et mangelfuldt og utilstrækkeligt oplyst grundlag, vil dagens retsmøde vise.
Holcks advokat, Tyge Trier, agter på et tidspunkt at indkalde FN’s særlige rapportør Manfred Nowak, der skal redegøre for sin kritik af menneskerettighederne i Indien.

uda@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her