Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nye stramninger af terrorloven er på vej

Justitsministeriet konkluderer i en ny rapport, at terrorpakke I og II fungerer optimalt. Redegørelsen viser også, at der skal indføres nye beføjelser til politiet og PET. Eksperter kritiserer undersøgelsen for at være for ensidig og advarer mod yderligere stramninger af terrorlov
Indland
20. september 2010

Terrorpakke 1 og 2 er en succes. Sådan lyder konklusionen i en ny redegørelse fra Justitsministeriet. Den er baseret på input udelukkende fra PET og rigsadvokaten, og det er for ensidigt, mener chefjurist for CEPOS, Jacob Mchangama:

»Det er vigtigt med PET og Rigsadvokatens syn, men de lukrerer på vidtgående antiterrorlovgivning. Hvis man udelukkende baserer konklusionerne på input fra dem, får man ikke de mest kritiske vurderinger fra terrorpakken,« siger han.

Jacob Mchangama bliver støttet af Jørn Vestergaard, professor i strafferet fra Københavns Universitet. Han peger samtidig på, at lovgivningen er alt for vagt formuleret:

»Jeg finder det ganske betænkeligt, at straffelovens regler er så vage og vidtgående, og det fokuserer redegørelsen ikke på. Men det er ikke særlig overraskende, at Justitsministeriet og de øvrige ministerier er tilfreds med de paragraffer, som man selv har fået indført.«

Også her er Jacob Mchangama og Jørn Vestergaard enige. Blandt andet beskyldes den såkaldte logningsbekendtgørelse, som gør det muligt at opbevare oplysninger om teletrafik, for at favne for bredt og ikke være direkte fokuseret på terror:

»Der er flere vidtgående formuleringer. Man kunne for eksempel i forhold til logningsbekendtgørelsen lade den handle om terror og ikke andre former for kriminalitet,« siger Jacob Mchangama.

Terrorlovstramninger

I rapporten fremgår det, at Justitsministeriet forventer en række nye ændringer i løbet af det næste halve år, som kan lette politiets og PET’s arbejde for at forhindre terrorisme. Ændringerne indebærer en ny brugerregistreringsordning, som blandt andet betyder, at folk, der benytter taletidskort, internetcaféer og gratis internet på biblioteker vil blive registret.

I redegørelsen står der, at anbefalingerne om brugerregistrering »eventuelt (kan) give anledning til ændringer af lovgivningen«.

Det er et alvorligt overgreb på den personlige frihed, mener Juraprofessor Vagn Greve fra CBS:

»Der er allerede nu gennemført et overvågningssystem, man kan sammenligne med Stasi. Hvis man vil registrere endnu mere, er det i strid med helt basale menneskelige rettigheder.«

– Men er det ikke i befolkningens interesse, at efterretningstjenesterne har gode vilkår?

»Jo. Men tanken om, at politiet skal registrere, hvem jeg taler med, var for 10 år siden utænkelig. Og det er stadig i strid med min retsopfattelse,« siger han.

Flere forslag på vej

Justitsministeriet vil også gerne have udvidet lovgivningen på andre områder. Redegørelsen viser, at der i næste folketingsår bliver fremsat et lovforslag, som skal give myndighederne mulighed for i særlige tilfælde at foretage en ’hemmelig beslaglæggelse i forbindelse med hemmelig ransagning’. Det har ikke været muligt at få uddybet den formulering.

Justitsministeriet fremhæver desuden et punkt i terrorpakke II, som endnu ikke er trådt i kraft, men som formentlig vil blive indført inden for det næste års tid. Det drejer sig om et dansk passagerregister, som betyder, at luftfartsselskaberne bliver forpligtet til at registrere oplysninger om flypassagerer og gemme oplysningerne i et år. Indførelsen af systemet er dog blevet sat i bero, indtil EU-Kommissionen fremsætter et forslag til et fælles registreringssystem i løbet af næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er håbløst skal Danmark være et nyt DDR. Fx kunne PET med Terrorlovene i hånden ikke opdage den unge bokser,. Hvis han ikke havde klumret med sin brevbombe var han ikke blevet opdaget.
Er den danske befolknings retssikkerhed og frihed ikke vigtig for OVK.

DDR var rene amatører i forhold til det Danmark har udviklet sig til.

Flemming Leer Jakobsen

Hej information,

Kan i ikke sætte et link ind til redegørelsen ?

Jeg kan ikke finde den på justitsministeriets hjemmeside.

Den er heller ikke pt. som en redegørelse på retsudvalget på FT.dk

På forhånd tak.

Der er behov for, at oppositioenen og især Socialdemokratiet lover tilbagerulninger på feltet. Socialdemokraterne bør revurdere deres opfattelse af ansvarlighed i den sammenhæng. så enkelt kan det siges for oppositionen. Der er stemmer på spil...

Med venlig hilsen

Der er behov for, at oppositioenen og især Socialdemokratiet lover tilbagerulninger på feltet. Socialdemokraterne bør revurdere deres opfattelse af ansvarlighed i den sammenhæng. så enkelt kan det siges for oppositionen. Der er stemmer på spil...

Med venlig hilsen

Der er behov for, at oppositioenen og især Socialdemokratiet lover tilbagerulninger på feltet. Socialdemokraterne bør revurdere deres opfattelse af ansvarlighed i den sammenhæng. så enkelt kan det siges for oppositionen. Der er stemmer på spil...

Med venlig hilsen

Lene Timmermann

"Blå blok" har altid travlt med at kombinere Stasi og de Røde, men aldrig har nogen været flittigere i dansk sammenhæng til at tillade overvågning i udstrakt grad og udvidede beføjelser til politi og efterretningsvæsen end netop VKO - sommetider endda så vidtgående at der har været advarende røster fra selve disse instanser.

Hvad skal al den overvågning og registrering bruges til? Det kan da ikke bare være efterdønninger af kontrolfreaken Fogh og sep. 11?

...myrekryb!

Politikerne i dagens Danmark har helt åbenlyst misforstået deres rolle.

I stedet for at regere landet ansvarligt,
regerer de folket, dig og mig.

Skam over disse ridefogeder..............!

Kære Flemming

Her er et link til redegørelsen:
http://www.ft.dk/samling/20091/almdel/REU/bilag/699/index.htm
- se bilag 1

Bedste hilsner
Camilla

Læs:
Mere overvågning af borgerne er på vej, sammen med flere forringelser af retssikkerheden.

Flemming Leer Jakobsen

Tak Camilla,

Jeg brugte bare det link under dokumenter for retsudvalget, som den ikke figurerer under åbenbart... :/

meget mærkeligt men jeg kan slet ikke finde noget nyere end denne artikel om yderligere stramninger af Terrorloven er i vente..
Altså, jeg mener specifikke forslag vedr. overvågning f.eks.
Min søgning skyldes et lovforslag i Norge om datalagring af alt, det være sig emails, telefonopkald mv, som jeg forstår det.

Hej Pia,
Her er link til en udsendelse fra november 2011: På vippen til en politistat:

http://www.dr.dk/P1/P1Formiddag/Udsendelser/2010/11/10082803.htm

haha.. det er godt klaret! November 2011 ;)

Tak for linket!