Interview
Læsetid: 2 min.

Olieforsker: Industrien kommer til at styre på Grønland

De grønlandske inspektører får svært ved at sikkerhedskontrollere de udenlandske olieselskaber. Det kræver stor erfaring, autoritet og uafhængighed at skulle kontrollere så magtfuld en industri som olieindustrien, siger norsk forsker
Indland
13. september 2010

Internationale miljøorganisationer som Greenpeace og WWF har sommeren igennem kraftigt advaret imod olieboringer i Arktisk. Ikke alene er det arktiske havmiljø særligt sårbart overfor olieudslip, de barske vejr- og klimaforhold samt manglen på infrastruktur besværliggør en evt. oprydningsindsats hvis ulykken skulle ske, et forhold der også understreges i Grønlands Kommandoens beredskabsplan i tilfælde af olieudslip: »Det skal ikke skjules, at en effektiv indsats i farvandene omkring Grønland er en særdeles vanskelig opgave,« står der bl.a. i planen.

For at berolige Canada og andre lande i regionen har det grønlandske selvstyre påpeget, at man har pålagt Cairn Energy at bore efter norske Nordsø-standarder, ifølge selvstyret de højeste i verden. Men Helge Rygvikk, som forsker i sikkerhed og regulering af olieindustrien ved Oslo Universitet, er det afgørende ikke de standarder, man hævder at bore efter, men den sikkerhedspraksis- og kultur, som kendetegner de involverede selskaber og myndigheder.

Forskel i størrelsen

Og netop her kan Råstofdirektoraters mange hatte og manglende armslængde til olieselskaberne bliver et alvorligt problem, er hans vurdering.

»Det er klart, at et lille land som Grønland med en svag administration, at man skulle kunne gå op imod så stærk en industri som olieindustrien, det regner jeg næsten som en umulighed. Det bliver olieindustrien, der kommer til at styre. Det er ikke for at fornærme nogen, men det kræver en dyb indsigt og stor uafhængighed at styre de her selskaber og deres efterforsknings- og udvindingsaktiviteter. Det bliver olieindustrien, der kommer til at styre,« siger Helge Rygvikk, der netop er ved at lægge sidste hånd på en rapport, hvor han sammen med amerikanske forskere sammenligner sikkerhedstilsynet i Nordsøen og den Mexicanske Golf.

Han mener, at de grønlandske myndigheder skulle have allieret sig med de norske oliemyndigheder i opstartsfasen.

To myndigheder

I Norge har man to separate departementer, der administrerer offshoreområdet. Oljedirektoratet, der udsteder licenser og Petroleumstilsynet, der fører tilsyn.

»Det er en enorm udfordring at finde et inspektionsregime, der fungerer, ikke mindst på Grønland, hvor enhver indgriben fra inspektørernes side vil have store økonomiske omkostninger for selskaberne på grund af de dyre operationer i det vanskelige område. Det kræver stor autoritet, hvis en inspektør fra så lille en myndighed som Råstofdirektoratet skal gribe ind og f.eks. standse voldsomt dyre og teknologisk avancerede operationer. Der vil være et pres for at sige, ah mon ikke det går,« siger Rygvikk.

I Norge var det først efter et årti med mange ulykker og eksperimenteren med tilsynssystemet, at man fandt frem til en brugbar model, påpeger Helge Rygvikk.

»Det har været et problem fra dag ét i Norge. Man havde en udenlandsk olieindustri, der kom ind og sagde, 'vi har den teknologiske kompetence!' I 1970'erne var Nordsøen et teknologisk laboratorium, hvor menneskeliv var indsatsen. Vi havde en forfærdelig høj ulykkesrate på norsk sokkel. Det var først i 1980'erne, at man reelt set fik udviklet nogle reguleringsmyndigheder, der havde greb om industrien. Det er ikke nok, at man har viljen. Man skal kunne det og have magten til at gøre det. Selvom det norske samfund havde en stærk stat og de bedste intentioner tog det mange år, før man havde taget skridtet fra papirregulering til reel regulering,« siger Rygvikk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Money talks - og især for grønlanske politikere, som jo har en historie for at kunne overtales til lidt af hvert, når man lytter til "snakken".

Måske de har problemer med proportions-sansen?...

Med venlig hilsen

Mads Christensen

Det fremgår bl.a. af denne hjemmeside:
http://www.npd.no/no/Nyheter/Nyheter/2003/ODs-ansvar-og-oppgaver-etter-u...

- at man i Norge "...besluttet at Oljedirektoratet skal deles fra 1. januar 2004. Den delen av direktoratet som ivaretar hensynet til sikkerhet og arbeidsmiljø i petroleums-virksomheten skal skilles ut som et eget tilsynsorgan - Petroleumstilsynet."

- at "Oljedirektoratet skal bidra til ivaretakelse av Olje- og energidepartementets sektoransvar for petroleumsvirksomheten. I forhold til det ytre miljø vil dette innebære et sektoransvar for å redusere utslipp fra petroleumsvirksomheten til sjø og luft gjennom etablering av kostnads-effektive utslippsreduserende tiltak i forhold til nasjonale og internasjonale forpliktelser, og etablering av rammevilkår for petroleumsvirksomhet."

- at "Oljedirektoratet skal møte utfordringene som ligger i skjærings-punktet mellom petroleumsvirksomhet, fiskeri og vern om det ytre miljø."

Oljedirektoratet (OD) i Norge har altså fortsat ansvaret for tilsyn med kulbrinte-aktiviternes indvirkning på det ydre miljø inkl. fiskeriets interesser samtidigt med at OD medvirker ved udstedelser af koncessioner.

Petroleumstilsynet har derimod ansvaret for sikkerhed og arbejdsmiljø.

Men det var vist ikke sidstnævnte forhold, som lå Greenpeace mest på sinde ifm. deres nylige aktion, der blev bragt til en brat afslutning, fordi aktivisterne slet ikke havde varmt nok tøj på - ha ha, så meget omsorg for arbejdsmiljøet for organisationens eget personale...

Det var måske også værd at tænke lidt over, hvordan og hvorledes eller bare hvorvidt man i Grønland vil være i stand til at rekruttere tilstrækkeligt mange fagligt kvalificerede fagfolk til at bemande endnu et administrativt organ.

Lad os dog tage den lidt med ro og se om der bliver fundet olie, som kan udnyttes kommercielt og dermed med tiden kan bidrage til at finansiere mere knopskydning i den offentlige administration i Grønland.