Læsetid: 2 min.

Pia K: Sverige er en udemokratisk banan-republik

DF-formand Pia Kjærsgaard rasede mod svenske medier og politikere, da hun talte på partiets årsmøde i Herning
DF-formand Pia Kjærsgaard rasede mod svenske medier og politikere, da hun talte på partiets årsmøde i Herning
18. september 2010

Den svenske valgkamp nærmer sig sin afslutning, men Dansk Folkepartis formand er ikke færdig med at kritisere Sverige. Statsminister Frederik Reinfeldt har opført sig »skandaløst«, lød det fra Pia Kjærsgaard (DF), da hun refererede, hvordan et medlem af Sverigedemokraterna under valgkampen har været udsat for vold. Her har Reinfeldt ikke været klar nok i sin fordømmelse af volden, mener Kjærsgaard og sammenligner hans udmeldinger med noget, der kunne være sagt af »en eller anden luset venstrefløjsaktivist.«

Og selvom Dansk Folkeparti allerede i den forgangne uge har høstet kritik for at deltage i den svenske valgdebat, så fik det ikke Kjærsgaard til at lægge fingre i mellem i dag.

»Det kunne blive til en hel tale om Sverige og svenske redaktører, journalister og politikere, hvis jeg først gik i gang,« forklarede hun, men nøjedes dog med at dedikere en af sine 13 A4-sider lange tale til Svenskerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg siger det igen... I Sverige kan enhver stille sit parti op til valg. Der er ikke krav om 20.000 underskrifter. Derfor er der også over 40 partier der stiller op til riksdagsvalg. I komunalvalgen er der langt flere. I stemmeboksen kan du så for eksempel skrive 'Kalle Anka Partiet' på en blank stemmesedel, så er den hjemme. Det er da demokrati der vil noget !

Per Erik Rønne

@Chris Green,

Man kan også »meget behageligt« i stemmelokalet se hvilke partiers stemmesedler der tages, og især ikke tages. Og med flere stemmesedler i samme kuvert gøres stemmesvindel lettere.

I øvrigt ser jeg ingen grund til at en bunke bogstavpartier uden chance for valg absolut skal være på stemmesedlen. Så fuld støtte til reglen om [godt] 20.000 underskrifter for at et parti er opstillingsberettiget.

@ Per

Du kan tage din stemmesedel (eller en blank og selv skrive partinavnet) med i lommen hjemmefra... og hvis der er mere end en stemmesedel i kuverten er den ugyldig (det kan man se når den afleveres)

At 'enhver tosse' kan stille op ser jeg ikke som et problem.. det forstyrrer ikke ret meget.. men giver dig ret, kan man ikke sample 20.000 underskrifter skal man måske overveje hvad man har at byde ind med.

Problemet for Pia i Sverige var at medierne ikke er i lommen på magthaverne, men i stedet lytter kritisk til hvad poliitikerne har at sige .... og de var allesammen aldeles enige, hvilket faktisk er mest bemærkelsesværdigt (og den egentlige historie, men dendanske presse er oftest mest interesseret i at pleje magthavernes tuderi i setdet for, at udføre egentlig journalistik) Pressen var helt enige, nemlig at Pia mange vrangforestillinger og vildfarelser måtte være en utidig 1. aprilnar - ellers måtte hun være rablende sindssyg.

Nu er detjo ikke ligefrem 1. april, så det er nemt at gætte sig til hvad den svenske presses konklusion blev. Og det burde jo egentligt også være den danske presses konklusion.

@ Martin

Jeg bemærker mig også at i Danmark udgiver man enhver pressemelding fra DF (via Ritzau) som det var journalistik... råt og ukritisk.. det er da en slap holdning til journalistik.. desværre gælder den også her på Information.. og der overrasker mig..

"Forresten kalder vi til enhver tid gerne Sverige for en banan-republik eller et demokratisk u-land"

Som jeg ser det er det netop hvad hun har gjort for Danmark. Lavet frejas sal om til en udemokratisk bananrepublik.

Morten Kjeldgaard

Antisvedismen er den kanin, DF har fundet ud af at trække op af hatten, til at fjerne fokus fra deres deltagelse i de drastiske nedskæringer som især går ud over deres kernevælgere. Det er en ting som naturligvis helst skal skjules, men for en dreven og skruppelløs elitepolitiker som Pia Kjærsgaard er det en smal sag at trække vælgerne rundt ved næsen.

@ Per Erik Rønne 16:01, varfør skriver du imod bedre viden?
"Man kan også »meget behageligt« i stemmelokalet se hvilke partiers stemmesedler der tages, og især ikke tages."

I mange uger inden valgdagen findes stemmesedler UDENFOR stemmelokalet, de findes alle vegne inkl at de er postomdelt til alle husstande, så? langt de fledste har sin stemmeseddel med sig hjemfra,
andre tager flere forskellige stemmesedler inde i stemmelokalet med sig ind i stemmeboksen, også en blank og kan herpå skrive et partinavn

I Danmark findes stemmesedler KUN inde i stemmelokalet

"Og med flere stemmesedler i samme kuvert gøres stemmesvindel lettere."
= ugyldig stemme = din stemme tælles ikke = ingen stemmesvindel

jeg mener helt bestemt at du set den her info tidligere, hvorfor skriver du imod din egen viden?

jamen Steen det ville ikke undre mig om det var rigtigt, højrefløjen og andre 'ikke-venstrefløjs' elementer har generelt igennem årtier haft den dårlige vane at udøve grimme handlinger og skyde skylden på venstrefløjen for at få folk til at afsky dem, og for at sørge for at folk ikke stemte på dem og på den måde holdt venstrefløjen nede, se f.eks Operation Gladio., flere af de folk som var involveret i Operation Gladio er stået frem og snakket,.. slet ikke kønt(se hele dokumentaren lavet af BBC på video.google.com med engelske undertekster:

Gladio, Part 1: The Ringmasters
47:18 - 2 years ago
Extraordinary BBC documentary by Alan Francovich from 1992. Documents the existence of a covert terrorist network maintained throughout Europe by NATO, intended to discredit the political left. (Part 1: 47 min.)
http://video.google.com/videoplay?docid=264709845600167246#
(de to andre dele er der et eller andet sted)
..alt sammen begået af folk som frygtede at venstrefløjen skulle komme til magten(ergo ikke venstrefløjs-aktivister) under den kolde krig, men denne film viser tankegangen og hvis de gjorde det den gang, hvad gør de så ikke nu?.

Per Erik Rønne

@Ingrid Uma,

Med flere stemmesedler i kuverten er det muligt for den der åbner kuverten at lade alle tælle med.

Og selv om folk kan have stemmesedler med i forvejen er det på ingen måde betryggende med det pres, der opstår i selve stemmelokalerne.

@Mange andre,

DFs tal i meningsmålingerne rettede sig op langt før den svenske valgkamp kom ind i den danske debat.

En del af grunden er sikkert at det har vist sig, at hverken Socialdemokratiet, LO eller i hvert fald SFs politiske ledelse vil ruller forringelserne af dagpengesystemet tilbage, hvis der kommer et nyt flertal. R vil i øvrigt heller ikke, og da et S-SF-Enh-flertal nok er utænkeligt ville det slet ikke ske.

Og hvordan valget ender er der ingen der kan spå om. Det synes dog sikkert at VKO-flertallet forsvinder senest 8. november 2011, sidste mulige valgdato, hvis valget skal holdes på en tirsdag. Men Liberal Alliance synes at stå til en 5,5% af stemmerne, og de vil pege på Lars Løkke Rasmussen. Udlændingepolitikken har ikke deres store interesse, og det de lægger vægten på er skattesænkninger og reformer af velfærdsstaten.

Men sidstnævnte vil en S-SF regering nok også skulle satse på, og ved en afvikling af efterlønnen vil i hvert fald S foretrække at have DF med i et forlig. S og DF deler jo i høj grad fælles vælgerkorps; DFs kernevælgere er jo gamle socialdemokrater der ikke kunne klare multikulturalismen.

Per Erik Rønne siger
"Med flere stemmesedler i kuverten er det muligt for den der åbner kuverten at lade alle tælle med."

DEN? ja, og DEN kan putte alle de stemmesedler DEN ikke ønsker at tælle med, putte dem ned I SIN EGEN LOMME!
og DEN kan lade tælle alle stemmsedler DEN selv ønsker ..... bare ta dem op fra egne lommer når der tælles og tælle dem med .....

se, Sverige er ju en bananrepublik, og her foregår ting og sager, mere end du aner, DEN er alle vegne, DEN bestemmer og tæller.

Vem er DEN?

Der er ALDRIG EN DEN der åbner kuverter!

Dessuden kan det ses UDENPÅ kuvertet når der er mere end en stemmeseddel indeni!

Har du stemt i Sverige?

vores folketingsmedlemmer kunne godt have brug for nogle bananer, det er sundt,.. nogle ligner så mere en abe en andre når de sidder med en banan,.. men sådan kan det gå...

Det er et meget sigende billede: 2 gange Kjærsgaard!
Jeg tænker hvor er det nu man har set tilsvarende personkult? Det minder mig om Irak under Saddam Hussein eller Sojvetunionen under Stalin.
Et parti reduceret til én persons vilje hvor ingen afvigelse tolereres. Det parti løber
ind i stor problemer når 'vor mor' i en nær fremtid træder tilbage.
Måske vil de balsamere hende når hun dør og benægte fakta?

@ Per Erik

Dit kendskab til svensk valgprocedure er vist lidt haltende..

1. Hvis du ikke vil, kan eller har tid til at møde op i stemmelokalen så kan du aflevere din stemme på posthuset eller på nettet. Begge alternativ fra ca 2 uger før stemme dagen.

2. Det er i stort set umuligt at aflevere et kuvert med mere end en stemmesedel. Kuverten mangler et hjørne vor du kan se farven (riksdag, læn eller kommun)

Kirsten Svejgaard

Tak til Ingrid Uma fordi du bliver ved med at belære de tungnemme. Før eller senere må de vel fatte det!

Og ærlig talt: Ville svenskerne ikke selv have reageret kraftigt helt fra begyndelsen, hvis de fandt valgsystemet urimeligt? Jeg fatter ikke, hvorfor visse mennesker har så fandens travlt med Sverige. Medmindre det er for at aflede opmærksomheden fra det haltende demokrati i Danmark?

Dorte Sørensen

Har DF ikke selv været med til at gøre Danmark endnu mere udemokratisk fx i forhold til Sverige med de nye vedtagelser, hvor de indsamlede stillerlister nu skal bekræftes engang til af underskriverne på stillerslisterne.
I Sverige er det meget nemmer at opstille til den svenske Rigsdag og derfor er det kun de partier der sidder i Rigsdagen der bliver indbudt til partilederdebatterne før et valg. Tænk et ravnerok det kunne blive med en partilederdebat med omk. 40 opstillede grupper.

Det er da pudsigt at lederen af et parti som på de indre linier helt negligere de demokratiske principper - som styres med stalinistsk centralisme - bebrejder andre mangel på demokrati. Hvordan hænger det sammen?

Kirsten Svejgaard

I virkeligheden synes jeg, det er morsomt og tiltrækkende, at man i Sverige kan stemme på f.eks. Anders And Partiet. Lidt ligesom dengang, man i Århus Amt kunne stemme på Jacob Haugaard som repræsentant for Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer.

Kære alle

I onsdags eller torsdag, (tror jeg det var) så jeg begyndelse på en valg-udsendelse, hvor Jimmie Åkessån (SD) var inde i SVT1 for at debattere med en (ung) socialdemokrat. (tror jeg det var). Og der har også været andre debatter og diskussioner hvor Åkesson (SD) har været inde og debattere med andre parti-ledere, bla. Femistisk Initiativs Gudrun Schymann.

Mht. Piratpartiet, som fik 2 medlemmer valgt ind i Europarlamentet i 2009, så er det et eksempel på at det kan lade sig gøre - især hvis tidsånden er med dem. I 2009 havde vi en kæmpediskussion om piratkopiering, staters censur af internettet mm.

Og navnet på det fremmedfjendske (for ikke at sige mere end det) var Nyt demokrati - dette parti sad i Riksdagen fra 1991-1994. Og røg så hurtigt ud igen.

Og for lige at tage den engang til:

I Sverige kan man tage valgsedler udenfor, indenfor, og på posthuset, på biblioteket. Hvis der ikke findes valg-sedler (röstkort) for det parti, man vil stemme på, kan man tage en blank-valg-seddel og skrive navnet på det parti, man vil stemme på.
Og så lægger man den i en kuvert hvor hjørnet er skåret af) så man ikke fristes til at lægge mere end en valg-seddel i kuverten. Og så bør man huske, at i Sverige er der valg til både Riksdag, Byråd og Län (regioner) i dag også.

Systemet med valg-sedler kender man også fra Frankrig bl.a. hvor Le Front National altså får ca. 15% af stemmerne, men på grund af valg-systemeti Frankrig får de kun ca. 15-20 mandater i det franske parlament, NationalForsamlingen.

Og i Sverige skal man kun have 400 stillere for at stille op som politisk parti. I Danmark skal man indsamle ca. 22.000 underskriften for at få lov til at stille op; de her underskrifter skal så godkendes af Indenrigsministeriet. I praksis betyder det, at man skal have indsamlet ca. 30.000, nogengange op til 40.000 underskrifter for at få ca. 22.000 under-skrifter godkendt.

I Sverige har man siden 1960 haft den tradition, at kun de partier som sidder i Riksdagen må komme med i den afsluttende parti-leder-debat. Og som jeg har påvist har både Fem! og SD altså haft mulighed for at påvirke debatten og blive hørt i diskussionerne op til valget.

Per Erik Rønne

@Dorthe Sørensen.
De nye regler for underskrifter til opstilling af nye partier gør da kun at man sikrer sig, at underskrifterne er rigtige.

Tidligere kunne folk med adgang til mange CPR-numre [som spejdergruppers kasserere, bogholdere i store virksomheder og en del offentligt ansatte] jo udfylde falske erklæringer. Der krævedes jo blot et CPR-nummer, navn og adresse - og så en falsk underskrift.

Det er stoppet nu ...

I øvrigt ser jeg ikke antydning af problemer med demokratiet i Danmark.

Per Erik Rønne

Der nævnes af forskellige, at kuverterne i Sverige har et manglende hjørne, så man kan se om der er mere end én stemmeseddel i kuverten.

Som jeg har fået det oplyst bruger de forskellige partier forskelligt farvede stemmesedler. Hvis man kan se en del af stemmesedlen må man da så også kunne se partiet ...

Utroligt som folk kan blive ved med at gå op i den svenske valgprocedure. Har vi virkelig ikke andre og vigtigere ting at interessere os for i dette land?

Eller er der tale om en afledemanøvre, som på samme tid skal bortlede opmærksomheden fra de hjemlige problemer, og være med til at hjælpe Sverigesdemokraterne med at opbygge en dolkestødslegende?

Hans Jørgen Lassen

Lars ønsker interessecensuren indført:

Har vi virkelig ikke andre og vigtigere ting at interessere os for i dette land?

Hvad bliver det næste? At folk ikke må samle på frimærker? Spille fodbold? Pille næse?

Dorte Sørensen

Per Erik Rønne
Tror du virkeligt at mange spejderforeninger ol. virkeligt brugte deres medlemmers cpr. nr. sådan? Hvis det er rigtigt så burde lovgivningen ha´ været gået den modsatte vej og begrænset brugen af cpr. nr. for at blive tilmeldt de forskellige foreninger.

Per Erik Rønne

@Dorte Sørensen,

Jeg talte ikke om hvad spejdergrupper mv gør, men hvad deres kasserer måtte kunne finde på.

CPR-numrene er nødvendige for idrætsforeninger mv hvis de skal have ungdomstilskud fra kommunen. Tilskud der i hvert fald tidligere blev givet efter antal medlemmer under 25.

Det jeg påpeger at at massevis af mennesker har adgang til massevis af CPR-numre. Eksempelvis har jeg på et tidspunkt arbejdet som udvikler på Danmarks Tekniske Universitet. Havde jeg været af den type kunne jeg have udskrevet hele matriklen med cpr-numre, navne og adresser til en fil på et usb-kort, og derefter udfyldt kort for et parti efter eget valg. Havde det været på Københavns Universitet med vel nær 30.000 studerende, havde jeg haft mere end tilstrækkeligt med oplysninger til at få et parti gjort opstillingsberettiget.

Men ikke i dag, for nu skal underskrifterne bekræftes af personen. De får fra den den relevante myndighed sendt et kort til bopælen, et kort de skal underskrive - og returnere. Og betale porto for returneringen - for at vise at det i det mindske er et frimærke værd for dem.

I 80erne var der en bunke stærkt venstreorienterede »bogstavpartier« der blev opstillingsberettigede. Over 20.000 havde tilsyneladende skrevet under for dem. Men de fik kun en 500 stemmer på selve valgdatoen, vel svarende til antallet af medlemmer på landsplan.

Og - man kan jo så undre sig lidt: hvor mange af underskrifterne var reelle, hvor mange falske?

De pågældende bogstavpartier er mig bekendt i dag alle en del af Enhedslisten.

Dorte Sørensen

Per Erik Rønne
I mine øjne er det forrykt med den overdrevne brug af cpr-nr. . Du kom selv med et eksempel hvor cpr-nr. kan misbruges og derfor det dobbelte træk af stillerlister. Når de kan bruges så lemfældigt så er det bedre at finde på andre systemer for tilskudsordninger til frivillige foreninger osv..
Personligt så spørger jeg altid hvorfor og til hvad folk skal bruge midt cpr-nr. mange gange er det blevet en hel rutine at bede om ens cpr-nr. og mange gange helt uden egentlig grund. Jeg undre mig ofte over hvor let det er at få folk til at opgive deres cpr-nr.

Dorte Sørensen

Hans Jørgen Lassen , du spørg –”Hvordan skader et cpr-nummer hvem?” Er det spørgsmål en vittighed eller er du villig til at dele dit privat oplysninger. med alle mulige. Hvis cpr-nr sikkerheden var så ligegyldigt så behøvede, der vel ikke være et Datatilsyn mv. Inger Støjbjerg mener vist allerede, at hvad Datatilsynet mener er ligegyldig, men sådan behøver alle ikke at mene.

Dorte Sørensen

Hans Jørgen Lassen
Vil det ikke skade en person hvis andre benytter personlige oplysninger fundet på baggrund af ens personnummer. Var du ikke ung dengang cpr-nr. blev indført og bemærkede du ikke alle betænkelighederne ved et sådan register på hele befolkningen. Ligeledes hvis et sådan register var helt uskyldigt, hvorfor er det så ikke indført over hele den vestlige verden.

Hans Jørgen Lassen

Dorte,

hvordan skader brugen af et cpr-nummer f.eks. dig?

Jeg går ud fra, at du ikke er økonomiske kriminel eller lignende?

Dorte Sørensen

Hans Jørgen Lassen
Jeg er imod at blive overvåget i hvert et hik jeg foretager mig. For mig er det ikke et frit samfund når flok kan følge med i hvad jeg køber i supermarkedet ol. hvor jeg går , hvad jeg læser fra biblioteket osv………………. Før vi fik terrorlovene var vi ellers godt overvåget her i Danmark pga. personregistret og nu ,hvor OVK har fået gennemført endnu mere registersamkørsel endda imod Datatilsynets råd er det helt kammet over.

Per Erik Rønne siger:
"Som jeg har fået det oplyst bruger de forskellige partier forskelligt farvede stemmesedler. Hvis man kan se en del af stemmesedlen må man da så også kunne se partiet …"

og den " oplysning" tror du på? jeg kalder det et udsagn mod bedre viden.

Den forkerte "oplysning" du har fået kom bl.a. fra udenrigsordfører Michael A Jensen, Venstre,
politikeren som vil ha valgobservatører til Sverige,
og agter at stille dette forslag i Europarådet .....

Se, som jeg tidligere oplyst, det har du måske ikke læst:

FARVER.
ALLE stemmesedler fra ALLE partier har farven GUL til Riksdagen ( = Folketinget i DK ),
LYSEBLÅ til Landstinget ( = tidl Amt, nu Region i DK ), HVID til Kommunen

Tak Ingrid.. det er da vidunderligt hvor mange skrøner der lige pludselig florerer omkring svenske valg procedurer.. men også stor underholdningsværdi i Fru K's tåbelige for at ikke sige komiske kommentarer.

@ Hans Jørgen

Skal vi gætte på socialt bedrageri i en eller andet form.. Det må da stride imod menneskerettigheden at det har blevet så nemt at opdage.. Oveni er der kommuner der overvejer at ansætte flere for at afsløre mere af den slags.. Det er da den rene sovjetstat der er ved at vokse frem..

Dorte Sørensen

Hans Jørgen Lassen
I mine øjne er det tragikomisk, at vi kritiserede den gamle østblok for kontrol , overvågning, angiveri osv. og så i dag selv indfører det

Per Erik Rønne

@Dorthe Sørensen,

Meget ville være vundet hvis folk, herunder banker, gjorde sig det klart at det at opgive et cpr-nummer ikke er noget bevis for hvem man er.

Det ville svare til at opgive personens offentligt kendte telefonnummer.

Søger man i øvrigt job er det naturligt at man sender en pdf-kopi af kandidatbeviset med mailen. På denne kopi fremgår ens CPR-nummer. Men du går måske efter skanningen ind og fjerner de fire sidste cifre på dit cpr-nummer, inden du sender det til eventuelle arbejdsgivere?