Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politiet: Brevbombe var tiltænkt Jyllands-Posten

Politiet mener, at bombemanden har lavet én brevbombe. Ingredienserne kan være indkøbt her i Danmark
Indland
18. september 2010

Den bombe, der sprængtes mellem fingrene på den 24-årige tjetjener Lors Doukaiev sidste fredag på et toilet under Hotel Jørgensen i det centrale København, var en færdig brevbombe. Og politiet anser det for sandsynligt, at den var tiltænkt Morgenavisen Jyllands-Posten i Viby.

Det fastslog politiinspektør Svend Foldager, Københavns Politi, fredag på et pressemøde.

Ifølge politiet har der været tale om én brevbombe, og den var helt færdig, da den sprængte. Der er tale om en temmelig lavteknologisk bombe med det højeksplosive sprængstof TATP og forsynet med stålkugler.

»Der er tale om en ret lille brevbombe med sprængkraft som en håndgranat. Den er egnet til at såre en del mennesker, sagde Svend Foldager.

Han ønskede ikke at afsløre, hvad der peger på, at bombemålet var Jyllands-Posten.

Ifølge Svend Foldager har bombemanden været meget social og talt med mange mennesker i løbet af de fire dage, der gik, fra han ankom til København om tirsdagen, til eksplosionen i hotelkælderen fredag.

»Nogle mener at have set ham tale fransk med nogle mennesker på Café Floss (i Pisserenden, red.), og vi har også oplysninger om, at han har talt i mobiltelefon,« siger Svend Foldager.

Telefonen er dog ikke blevet fundet, og politiet står uden elektroniske spor i sagen.

Politiet mener, at bomben sprængtes, mens manden var ved at lægge sidste hånd på fremstillingen fredag eftermiddag, og at det var hans agt at sende den fra et posthus, inden han ville tage en bus til Bruxelles fredag kl. 16:10, som han havde billet til.

Fredag blev der offentliggjort nye billeder af den 24-årige mand fra et overvågningskamera i en spilforretning på Nørrebrogade, hvor han sidste torsdag købte et Nintendo-spil.

Politiet mener, at noget af plastmaterialet fra spillet skulle bruges i brevbomben.

Også andre ingredienser til bomben kan være indkøbt, mens manden var i København. Derfor vil politiet gerne tale med folk, der har oplysninger om, hvor manden har været, og med butiksindehavere, der har solgt noget til manden.

Det er for eksempel brintoverilte og acetone, der indgår i sprængstoffet TATP, som er fundet på en handske og i en beholder på toilettet under hotellet.

Politiet er også interesseret i, hvor manden har anskaffet sig helt runde stålkugler på 4,4 millimeter, som skulle klæbes fast til bomben.

Manden havde også et multitool, der kan være købt i Danmark.

Jyllands-Posten har været i forhøjet terrorberedskab siden fredag. Om få dage er det fem år siden, at avisen offentliggjorde Mohammed-tegningerne.

De blev genoptrykt i flere aviser i februar 2008, samme år som Lors Doukaiev angiveligt var på studierejse i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her