Nyhed
Læsetid: 2 min.

Thorning: 95 procent skal have en uddannelse

S-formanden 'vil måles på', om en ny regering formår at få 95 procent af en årgang til at tage en ungdomsuddannelse. Urealistisk, vurderer eksperter
Helle Thorning-Schmidts tale til kongressen blev betegnet som hendes hidtil bedste.

Helle Thorning-Schmidts tale til kongressen blev betegnet som hendes hidtil bedste.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
27. september 2010

»Se 100 unge mennesker for jer. Ud af de 100 skal 95 have en uddannelse. Det vil vi måles på. Det vil jeg måles på,« lød det fra S-formand Helle Thorning-Schmidt, der i weekenden aflagde politisk beretning på partiets årlige kongres.

Med det mål får hun meget travlt. I dag falder hver femte i en ungdomsgeneration igennem uddannelsessystemet, og udviklingen har været stagnerende de senere år. Derfor er det noget af et løfte at ville vende udviklingen, og målet kan umuligt indfris i næste valgperiode, vurderer forfatter Lars Olsen, der har beskæftiget sig med uddannelsesmålene i flere år og selv har siddet som ekspert i Socialdemokraternes uddannelseskommission.

»Det er ikke realistisk at nå inden 2015. Det er nærmest umuligt,« siger han, men kalder alligevel udmeldingen »opløftende.«

Allerede i 90'erne annoncerede Socialdemokraterne, at de ville have »uddannelse til alle«, i 2006 satte den nuværende regering tal og dato på samme ambition: 95 procent skulle have en uddannelse inden 2015. Men når S-formanden nu lægger hovedet på blokken for visionen og selv 'vil måles' på den, »gør hun målsætningen en tand mere forpligtende, end den hidtil har været«, lyder vurderingen fra Lars Olsen.

En af Danmarks førende skoleforskere, Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitet, har tidligere udtrykt, at 95-procentsmålet i sig selv er meget optimistisk og næppe realistisk at nå.

Ny samlet plan

»Med den nuværende indsats er det ikke realistisk, og lige nu ser resultaterne ikke gode ud,« siger også leder af Center for Ungdomsforskning på DPU, Noemi Katznelson.

»Hvis man skal give Helle Thorning et godt råd, er det at tænke i en samlet indsats, hvor man ikke kun går til det som uddannelses- og beskæftigelsespolitik, men også indtænker bolig-, integrations- og socialpolitik,« siger hun og påpeger, at det store fokus på at nå de 95 procent ligefrem kan virke marginaliserende på de unge, der i dag står udenfor. Mens de tidligere var 'ufaglærte', er de i dag kategoriseret i 'restgruppen'.

»Når der sættes hårdt ind på at nå de 95 procent, så gør man de andre ril restgruppen. Der ligger en stigmatisering i den betegnelse, men det er en automatisk konsekvens af det store fokus på 95-procents-målsætningen,« siger Noemi Katznelson.

Satte ikke årstal på

Måske ved Thorning selv, hvor svært det er at nå målet, for meget belejligt undlader hun at sætte årstal på. Her har hun måske lært af VK-ministre, som gang på gang har fået kritik for ikke at kunne nå målene inden 2015.

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen er dog meget optimistisk.

»Det kræver for det første, at der er penge til det og for det andet, at der er den tilstrækkelige politiske vilje til stede. Det kommer til at koste blod, sved og tårer, men det er ikke umuligt,« siger han og peger især på, at uddannelsesgaranti og en alvorlig indsats mod frafald er alfa og omega.

Målet om de 95 procent stod da heller ikke alene i S-formandens tale. Socialdemokraterne har omfattende planer for en folkeskole- reform, og Thorning annoncerede, at hun vil »bygge en alliance med de unge«, som skal være med til at rette op på den eksisterende »skandale«.

»Et nyt flertal vil slutte ni års massive svigt af ungdommen,« sagde hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det kræver for det første, at der er penge til det"

Nu tjener analfabeter ikke ret mange penge i et land, der snart kun består af jobs for folk med anstændig uddannelse.

Hvis de unge ikke vil, ikke gider eller ikke kan tage uddannelser, så er der kun de jobbene med de laveste lønninger tilbage. Problemet er at disse er flyttet til udlandet.

Socialdemokratiets sponsor, 3F og LO, har, for mange år siden, vundet lønkampen. Resultatet heraf er at jobene til de uuddannede unge er flyttet udenlands. Nu ansætten man østeuropæiske arbejdere i de erhverv, som 3F ikke kan kontrollere. Der ville have været masser af jobs til danskerne, såfremt man ikke havde stået så stejlt på krav om løn og arbejdstid.

Nu vil Helle Thorning uddanne 95% af de unge til akademikere. Nu er akademikerne ikke ligefrem rød fronts vælgere. Når hun de 95%, så er der kun 5% vælgere tilbage til S og det vil være kernetropperne i partiet. Mon hendes proselytter har overvejet det?

Michael Skaarup

Politikere burde tie stille 95 % af gangene talebehovet presser sig på.

Har HTS visioner på ungdommens vegne, burde hun gå efter 100 % af en ungdomsårgang via egen eller andres tvang gennemføre et tilfredsstillende forløb på en af statens godkendte ungdomssuddannelser.

100 % Målet kan opnås hvis afsoning i en af statens forbrydereskoler (fængsler) gøres adgangsgivende til videregående uddannelser.

Dorte Sørensen

Hvorfor så negativ? Er det ikke bedre at ville måles på resultater i stedet for Løkke Rasmussens drøm for 2020. Her er fx hans drøm om at de danske universiteter skal ligge højt på de internationale ranglister, så er det da bare mærkeligt at Danmark falder længere og længere tilbage. Ligeledes ser det heller ikke for godt ud for Løkke Rasmussen med hans og oppositionens fælles mål om 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse. Den er desværre også faldet og i sær for drengene.

Henrik Sarpsborg

Det er omsonst at fortsætte den kvantitative mølle med at få så mange gennem uddannelser som muligt, når arbejdsgiverne bedømmer på kompetencer frem for blot de kvalifikationer som uddannelserne leverer.

Vi bliver i forvejen overuddannet i DK, og virksomhederne kan slet ikke finde ud af hvem der er uddannet i hvad. Respekten for højtuddannede er faldet til et ufatteligt bundniveau, og der er inflation på uddannelsesområdet. Og så kommer man med et fattigt bud på MERE??!!!

Langt bedre vil det være at begynde at arbejde med at effektivisere og modernisere uddannelseslandskabet, og systematisk forbedre overgangene mellem uddannelse og arbejdsliv, herunder sørge for kompetenceudvikling af de lavest uddannede, så de ikke bare skal igennem med en skolemølle, men derimod forbereder sig aktivt til arbejdslivet.

Hvid nogen skulle være i tvivl, så er den eneste grund til at vi ud over folkeskole og gymnasie, uddanner i dag, at få unge i arbejde og øget produktivitet og innovation i samfundet.

Arbejd nu med den virkelighed der Er, ikke den man troede var i 1980ne! Uddannelsespolitikken har ikke flyttet sig en meter siden 70ne i DK.

man behøver ikke at mangle uddannelse for at være uden arbejde.

Ja, og var der ikke en anden socialdemokrat som skulle måles på, om hun kunne skaffe 5000 billige boliger til Københavnerne...?

I øvrigt er kvantitet ikke alt ...

Dorte Sørensen

Niklas Monrad
Men Ritt Bjerregaard kan takke Løkke Rasmussen, som indenrigsminister for at det kun lykkedes at opføre knapt 50 af de lovede boliger, da Løkke Rasmussen var meget opfindsom til at finde mange kæppe at sætte i hjulet så Københavns kommune ikke fik tilladelse til at bygge disse boliger.

Nej Dorte,

Det var fordi Ritt ville sætte alle gældende regler ud af kraft og skubbe byggeri omkostningerne over på andre end de som skulle bo i boligerne.

Tanken var dødfødt fra starten, hvilket Ritt fik påpeget tilstrækkeligt mange gange men valgte at ignorere.

Nu har vi så at gøre med et mål for 95% af alle årgange med en uddannelse. Det er for så vidt et positivt mål, som alle burde kunne tilslutte sig og formodentlig også gerne gør. Problemet er bare at målet bliver lanceret uden hensyntagen til alle økonomiske og andre indsigelser. Lidt lissom Ritt i København ...

Dorte Sørensen

Niklas Monrad
Ritt Bjerregaard søgte bl.a indenrigsministeriet om at måtte sælge byggegrunde billigere så boligerne ikke blev dyre end ”almindelige” familier havde råd at bo i dem. Men nej det måtte Købehavns Kommune ikke, derimod måtte Blika godt bygge et større varehus for vupti så blev lokalplanen beordret til at passe til det ulovlige Bilka byggeri.
Mht. 95 procent af en årgang skal have en uddannelse er der nu bred enighed om i Folketinget.

Ritt Bjerregaard havde den pointe, ud over ønsket om billige boliger, samt en kampagne for valg til overborgmesterposten, at byggematerialer herhjemme lå i for højt et prisleje sammenlignet med andre landes byggepriser, og der blev også afsløret flere byggekartelaftaler i perioden specielt i offentligt regi...

Lene Timmermann

For én gangs skyld var jeg lige ved at få tårer i øjnene af glæde over, at der viser sig lidt håb for en bedre fremtid, når selv Information
("vi er bare mere unge og cool end de unge selv" - læs: pubertær leflen for de studerende i håb om at de vil købe avisen. Drop det - det vil de ikke!)
glemmer at være kynisk ifm Socialdemokratiet.

Og jeg må indrømme, at jeg virkelig tror på Helle Thorning og på samarbejdet med Villy Søvndal.

Men så tænkte jeg, at der skal nok være så mange "gnavne gamle mænd", der får så mange sure opstød og indvendinger sendt ud, at BT og VKO og alle de andre på den dybt uanstændige højrefløj, der kører landet i sænk, ikke engang behøver at smide nye "sager" for befolkningen for at sætte lus i skindpelsen og sikre sig genvalg. Der er nok af nyttige idioter til at klare det for dem.

Ja, det var så mit sure opstød, fordi jeg lige konstaterede, at min forudsigelse (baseret på mange års erfaring) holdt stik.

Lene Timmermann

Hvorfor læser man iøvrigt "akademisk" uddannelse ind i målsætningen? Der er vel tale om ungdomsuddannelse i det hele taget. Og hvis man har bare lidt kendskab til, hvor forfærdende mange unge, der ikke får en uddannelse i dag, og hvor dårligt de klarer sig, ville man være lykkelig for, at emnet sættes så højt på dagsordenen.