Nyhed
Læsetid: 3 min.

To topforskere belastet af sag om dokumentfalsk

En forsker fra KU kommer snart for retten tiltalt for dokumentfalsk og underslæb. Men sagen om en århusiansk topforskers fusk med forskningsmillioner står stille, indtil myndigheder har indleveret en officiel anmodning til USA
Indland
13. september 2010

En topforsker på Københavns Universitet (KU) står formentlig til en betinget dom, hvis Københavns Byret finder hende skyldig i dokumentfalsk og underslæb.

Sagen starter i november og har betydet, at forskeren i foråret er blevet fritstillet fra sin stilling på KU. Ifølge anklageskriftet er den kvindelige forsker tiltalt for at have overført knap 28.000 kroner til sig selv eller andre fra en uafhængig forening med tilknytning til KU.

Underslæbet er lykkedes ved at bruge falske bilag og e-mail, hvilket er en overtrædelse af straffelovens paragraf om dokumentfalsk. Under afhøringen hos politiet prøvede hun med forsæt at skyde skylden på en ph.d.-studerende.

Den falske anklage blev understøttet af to falske kontoudtog, hedder det i anklageskriftet. Den tiltalte forsker er beskyttet af navneforbud, og Københavns Universitet har tidligere ikke ønsket at udtale sig med henvisning til, at det er en personalesag. Ifølge forsvarsadvokat Kåre Pihlmann erklærer den kvindelige forsker sig uskyldig. Han mener, at sagen er blevet trukket i langdrag af politiet.

»De her anklager har belastet min klient i snart fire år, og Københavns Politi har udvist en helt urimelig langsommelighed i efterforskningen og ignoreret talrige henvendelser, derfor er sagen gang på gang blevet udskudt,« siger Kåre Pihlmann.

Først efter forsvaret i foråret truede med at inddrage byretten i sagen, er der kommet gang i efterforskningen, oplyser forsvareren. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi, men Pihlmann forklarer, at mængden af bilag i sagen er »voldsom«.

Selvom beløbet i sagen mod forskningsleder Poul Thorsen på Aarhus Universitet er af en noget anden størrelsesorden, så er der her et halvt år efter, det kom frem, at han havde bedraget AU for omkring 10 millioner kroner, ikke sket de store fremskridt. Østjyllands Politi har ikke rejst sigtelse eller afhørt den hovedmistænkte i sagen, der ifølge politiet formentlig befinder sig i USA.

Bedrageriet blev kendt, da Aarhus Universitet i begyndelsen af året udsendte en officiel advarsel til sine samarbejdspartnere, hvori universitetet lagde klar afstand til den tidligere chefforsker, Poul Thorsen, der med sit forskningscenter NANEA (North Atlantic Neuro-Epidemiology Alliances) bl.a. har stået i spidsen for en række epidemiologiske studier om årsagerne til autisme. Samtidig blev sagen meldt til politiet af Aarhus Universitet og Forsknings- og Innovationsstyrelsen i fællesskab.

Opsigtsvækkende

Sagen vakte i foråret 2010 betydelig opsigt både herhjemme og i USA. Forskeren har efter alt at dømme forfalsket bevillingsgodkendelser fra den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen - Center for disease Control (CDC). De falske dokumenter skulle godtgøre, at der var penge på vej fra USA, og universitetet stolede på Poul Thomsen og lagde ud for de godt 10 millioner. Desuden har det vist sig, at Poul Thomsen har haft lønnet ansættelse på Emory University i USA, samtidig med sin ansættelse på AU.

Ifølge Østjyllands Politi modsætter en amerikansk politimyndighed sig imidlertid udlevering af oplysninger i sagen, med mindre, der kommer en formel anmodning fra det danske Justitsministerium via det amerikanske justitsministerium til den pågældende politimyndighed. Dermed har Østjyllands Politi ikke adgang til det materiale, man skal bruge for at rejse sigtelse.

Østjyllands Politi oplyste fredag til Information, at man arbejder på en sådan henvendelse til det danske Justitsministerium.

Ifølge politiet verserer der imidlertid yderligere en sag mod Poul Thorsen. Den handler om grov skattesvig begået for nogle år tilbage. I denne sag, der angiveligt ikke har noget med Aarhus Universitet at gøre, er der rejst tiltale. Der er dog endnu ikke fastsat en dato for, hvornår sagen skal for retten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sebastian Krausing

Det er da også for dårligt af politiet! Heldigvis lyder det som om at Kåre Pihlmann er en dygtig forsvarsadvokat.