Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vesselbo beskyldes for hykleri

Eyvind Vesselbo er under beskydning for sine kristiske udtalelser til svensk radio om VK-regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti
Indland
22. september 2010

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, advarede i forgårs i et svensk radioprogram Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, imod at samarbejde med Sverigedemokraterna. Vesselbo mener nemlig, at han og hans parti har dårlige erfaringer med regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti (DF). »Jeg synes, det er et problem, at udlændinge i Danmark hver morgen skal vågne op og høre, at de er et problem i Danmark. På en lang række områder er vi gået for langt. De (DF, red.) presser og presser, og vi er gået for langt i vores indrømmelser til dem,« sagde Eyvind Vesselbo i det svenske radioprogram.

Det undrer DF's socialordfører, Martin Henriksen. Han mener, at Vesselbo går ind for stramninger af udlændingepolitikken den ene dag, og kritiserer det eneste parti, som arbejder for stramningerne, den næste.

»Det er ikke mere end et par uger siden, at jeg var til et åbent debatmøde med Vesselbo. Her diskuterede vi udlændingepolitik, og jeg havde den klare opfattelse, at vi var enige om, at der er nogle områder på udlændingeområdet, der skal strammes op på,« siger Martin Henriksen og fortsætter:

»Vesselbo rummer så mange synspunkter på én gang, at han begynder at minde om Villy Søvndal.«

Ingen opbakning

Også hos oppositionen vækker kritikken af DF undren, fordi Vesselbo selv har valgt at være medlem af en regering, der baserer sig på DF's stemmer.

»Jeg synes, det er noget mærkeligt hykleri fra Eyvind Vesselbos side, når han hundredvis af gange har haft det fint med at trykke på knappen sammen med DF,« siger SF's integrationsordfører, Astrid Krag.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, henviser til, at regeringen har den mulighed at lave brede forlig med oppositionen frem for konstant at ty til DF.

»Man kunne gå tilbage til en tid før 2001. Dengang var det muligt at lave brede forlig. Nu er det bare blevet sædvane i Danmark, at man laver blokpolitik.«

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, gruppeformand Kristian Jensen og indenrigsminister Bertel Haarder har også taget afstand fra Vesselbos kritik.

Kristian Jensen udtalte f.eks. i går til Politiken, at netop DF er årsag til, at Venstre har kunnet gennemføre sin politik:

»Venstre har selv sagt, at vi ville have en strammere udlændingepolitik, og det har Dansk Folkeparti lagt stemmer til. De har også lagt stemmer til, at vi kunne sænke skatten på arbejde. Og de har lagt stemmer til, at vi kunne gennemføre arbejdsmarkedsreformer. Dansk Folkeparti har været hjælpsomme med at gennemføre Venstres politik, så jeg forstår slet ikke kritikken,« sagde Kristian Jensen.

Politisk brøler?

Martin Henriksen synes, det er positivt, at der umiddelbart ikke er nogen, som bakker Vesselbos udtalelse op:

»Jeg synes især, det er positivt, fordi Vesselbo før har prøvet at repræsentere de såkaldt 'anstændige borgerlige vælgere', som synes DF skal holdes uden for indflydelse. Set i det lys er der stadig lidt sund fornuft i baglandet, og det trænger vi også til at få bekræftet en gang imellem.«

Ifølge politisk kommentator Niels Krause-Kjær er det også helt åbenbart, hvorfor der ingen af Vesselbos partifæller bakker ham op.

»Det vil være en politisk dum idé, for så kræver det også, at man undskylder for noget af den lovgivning, man har lavet og argumenteret for de sidste otte år,« siger Niels Krause-Kjær.

Han pointerer, at det ikke er første gang, Vesselbo »træder ud på planken« med nogle kontroversielle udtalelser og høster kritik derfor. Forskellen er, at det ikke virker helt planlagt denne gang: »Selv om man er en erfaren politiker som Vesselbo er, kan man godt komme til at sige noget til en svensk journalist i én sammenhæng, som så betyder noget andet i en dansk sammenhæng. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Eyvind Vesselbo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Selvfølgelig er Vesselbo en hykler. Han tager jo aldrig konsekvensen af sine udtalelser. Det gør dem dog ikke mindre rigtige.

Og hvorfor skulle rollen ikke være aftalt i år, hvis den var det sidste år?

I forlængelse af de seneste målinger, røgen fra ungdomsorganisationen, artiklerne om kernevælgeres frygt for dansk folkeparti i regering og med kort distance til valg, så er der mindst lige så stor grund til at dække flere flanker på én gang i dag, og hvem er mon bedre til efterfølgende at falde ned som et lam, trække i land og virke som en lettere forvirret nisse end netop Vesselbo, der øjensynligt intet har at tabe med fremtidig ministerkarriere. I det lys er det jo netop manden selv, der gør det beskidte arbejde og gøder jorden for fortsat opbakning til den førte politik. Havde han moral som han snakkede ville han vælge et andet parti eller have stemplet ud for længst.

@Henrik Wagner

Enig. Men derfor er det nu alligevel godt, at han tog bladet fra munden eller kom til at tale over sig. Hvad der nu end var tale om.

"Det vil være en politisk dum idé (at bakke Vesselbo op), for så kræver det også, at man undskylder for noget af den lovgivning, man har lavet og argumenteret for de sidste otte år,« siger Niels Krause-Kjær."

Ja og det burde V og K rent faktisk gøre, for meget af denne lovgivning er udelukkende gennemført for at tilfredsstille DF`s had til muslimer. Men det er klart, at det får man naturligvis ikke V og K til at indrømme, før der forhåbenlig engang er en helt ny generation af politikere, som har taget over i de to partier, og som ikke er direkte ansvarlige for den.

Historien vil næppe se med milde øjne på den rolle, V og K har spillet i dansk politik de sidste 9 år. Eftertiden vil derimod med rette undre sig over, hvordan det kunne komme så langt i et ellers både oplyst og civiliseret samfund.

Lars Hansen, V og K burde undskylde for HELE den politik, de har gennemført i deres regeringstid, for den har i sammenhæng tjent til at gøre et godt land splittet på kryds og tværs og i uendeligt ringere forfatning, end det var. Nu viser de destruktive virkninger sig også på universiteterne!

Lars Hansen,

Fordi han siger noget du er enig i er det vel ikke nødvendigvis ’godt’ (?) medmindre selvfølgelig du også ønsker regeringen skal fortsætte den hidtidige linje, for det er vel netop den slags, der får et segment af vk randvælgere til at bevare deres tro på, at den førte politik på området kun er nødtvungent og midlertidig, og ikke udgør hele det strategiske fundament for samarbejde.

Troen på at Vesselbo kæmper en heroisk kamp og endda hemmeligt støttes af resten af venstres folketingsgruppe i kampen mod df virker temmelig naiv på afstand, men skal nok igen glide ned med lidt finanslovsteater og nogle gratis ’indrømmelser’, som nogle så smukt ynder at kalder det, eller med løfter om mere beruselse på den lange bane i form af flere gode årgange med rødvinsreformer, evt. spædet op med mere straf til alle dem, de ikke kan lide. Så kan df, hvis ikke allerede gjort, på deres side opfinde en mand, som kan tale mod stramninger af dagpenge, skattelettelser til de velbjærgede, EU oma.

@Henrik Wagner

Det har du selvfølgelig ret i. Men for Danmarks skyld så kunne jeg altså godt tænke mig, at V og K fjernede sig fra den stærkt nationalkonservative linie, som de p.t. fører. Og det har jo som en absolut nødvendig forudsætning, at der er nogle internt i de to partier, som udtrykker kritik over for denne linie.

I det hele taget skyldes vores lidt forskellige syn på sagen nok mest, at vi har forskellige prioriteringer. Jeg er ikke så interesseret i, hvilken regering vi har, men mere i hvilken politik der føres.

Men i øvrigt tror jeg nu ikke ligefrem, at det gavner VKO´s tilslutning med denne form for solomeldinger. Jeg tror, at det vælgermæssigt er ret neutralt og hverken gør fra eller til.

Lars Hansen

Ja, vi har sikkert forskellige prioriteringer, men jeg er da græsk katolsk omkring hvad der står på etiketten. Om det er vko eller sfr, der regerer for at please de andres naturlige vælgere uden hensyn til helheder og primært med henblik på eget næstkommende genvalg eller det er den ene eller anden bloks moralske tvang, signalpolitik, bestikkelse og bureaukratiske nyskabelser, der hersker, det betyder næppe noget særligt i praksis i forhold til hvad jeg kunne ønske mig af forbedringer.

Som allerede nævnt mener jeg, at solokritikken fra Vesselbo fungerer som en ventil, der sørger for at ingen ændringer vil ske, men på mange måder er konsekvenserne af regeringsfarver herhjemme nok omvendt af, hvad man almindeligvis forestiller sig.

Så vidt jeg husker skete der f.eks. en lang række borgerlige stramninger under Nyrup eksempelvis omkring efterløn og tvangsaktivering ligesom satspuljetyveriet også blev indgået med s og sf's velsignelse, og så er der alle de taktiske hensyn som dengang med vkr regeringen, hvor de radikale var helt enige med oppositionen i at åbne for mulighed for uddannelse af de mange ledige frem for tåbelig tommeltrilleri, men hvor intet skete andet end tomt teater. Den politiske vilje manglede også dengang, og ikke meget er hvad det giver sig ud for. Vesselbo er ikke den eneste hykler på borgen.

@Henrik Wagner

Jeg er sådan set enig med dig i, at Vesselbos kritik ikke rigtig flytter noget, når det bare bliver til et lille "pip" engang imellem.

Og ved at blive siddende i Venstres gruppe og stemme sammen med alle de andre, også for ting, som han siger han er imod, så er han jo lige så ansvarlig for disse ting som alle de andre. Så jeg er da enig med dig i, at han let kan fortjene betegnelsen hykler.

Hvis han virkelig mente noget med sin kritik, så kunne han jo melde sig ud af folketingsgruppen og herefter fremlægge private lovforslag om tilbagerulning af lovgivning på de områder, hvor han mener, at VK er gået for vidt i sine indrømmelser til DF.

Med den nuværende parlamentariske sitation i Folketinget ville der jo faktisk være en reel mulighed for, at disse kunne vedtages, da VKO mangler 1 mandat for at have flertal, og hvis Vesselbo tager sit tøj og går, så mangler der 2.