Danmark vidste, hvem Allawis morder var

Den danske ambassadør i Irak blev i juni 2005 sendt til den irakiske indenrigsminister med en officiel protest mod irakisk politis involvering i likvideringer, kidnapninger og overgreb på almindelige borgere. Det fremgår af en diplomatisk rapport, som Information er kommet i besiddelse af
De britiske styrker i Basra kom under beskydning, efter at to britiske soldater blev taget til fange af politifolk fra Al-Jameat politistationen i Basra i 2005. Politistationen var reelt kontrolleret af Mehdi-militsen. Ikke desto mindre overdrog den dansk-britiske styrke fanger til stationen.

De britiske styrker i Basra kom under beskydning, efter at to britiske soldater blev taget til fange af politifolk fra Al-Jameat politistationen i Basra i 2005. Politistationen var reelt kontrolleret af Mehdi-militsen. Ikke desto mindre overdrog den dansk-britiske styrke fanger til stationen.

Atef Hassan

Indland
29. oktober 2010

Nye oplysninger viser, at det danske Udenrigsministerium allerede i foråret 2005 vidste både, hvem der slog den irakiske fange Abbas Allawi ihjel, hvordan det foregik, og at hans død blot var en af utallige forbrydelser mod fanger og sagesløse civile, begået af det irakiske politi i Basra.

Kendskabet til overgrebene gjorde Danmark bekymret nok til at protestere officielt over for den irakiske regering, men ikke bekymret nok til at stoppe de danske styrkers medvirken til fangeoverdragelser.

En diplomatisk rapport, som Information er kommet i besiddelse af, viser, at det danske Udenrigsministerium allerede inden juni 2005 var alarmeret over omfattende overgreb, begået af Basras politistyrke. Ifølge rapporten var medlemmer af Basra Politi involveret i alt fra likvideringer og kidnapninger til korruption, trusler og overgreb på civilbefolkningen.

Det er første gang, det bliver dokumenteret, at det irakiske politis omfattende og systematiske fangemishandling var kendt og diskuteret af danske myndigheder på så højt niveau - og uden for det danske forsvar.

Ifølge Informations nye oplysninger møder den daværende danske ambassadør i Irak Torben Getterman og hans britiske kollega, charges d'affaires Tim Torlot, den 1. juni 2005 op på indenrigsminister Baqr Jabrs kontor i Bagdad for at aflevere en officiel protest over det irakiske politis overgreb.

Med sig har de bl.a. en britisk efterretningsrapport, der udpeger tre personer fra Basra Politis Department of Internal Affairs og Investigation Support Unit (ISU) som ansvarlige for en lang række overgreb, heriblandt mordet på den irakiske Abbas Allawi, der blev taget til fange den 10. april 2005 under en dansk-ledet operation i Al-Hartha, nord for Basra. Som Information tidligere på ugen har dokumenteret, blev Abbas Allawi udleveret til irakisk politi, hvorefter han blev tortureret og dræbt.

Ifølge den diplomatiske rapport skal hovedansvaret for torturen af Allawi og det efterfølgende mord lægges på en ISU-løjtnant ved navn Abbas Munis, der efterfølgende er blevet suspenderet sammen med to andre involverede politifolk.

Tæsket til døde

Ud over beviserne for det irakiske politis involvering i grove overgreb, medbringer de to diplomater medbringer også resultatet af en retsmedicinsk undersøgelse, som er gennemført i forbindelse med efterforskningen af Alawis død. Obduktionen »underbygger anklagen om, at Allawi blev tæsket til døde,« hedder i den diplomatiske rapport.

Hovedårsagen til Torben Gettermans og Tim Torlots besøg hos den irakiske indenrigsminister er ifølge rapporten, at Allawis død kun er toppen af isbjerget.

»Problemet er langt mere udbredt, end denne ene rapport indikerer,« siger den britiske diplomat til ministeren og understreger, at korrupte politifolks forbrydelser er noget, alle taler om i Basra.

De to diplomater udtrykker »alvorlig bekymring« over situationen i Basra, de taler om »talrige anklager om overgreb«, om et problem, der »ikke bare berører politiet og fangerne, men også den brede befolkning«, og de gør det klart, at anklagerne mod Basras politi omfatter både »likvideringer, kidnapninger, intimidering, bestikkelse, trusler mod dommere og ulovlige angreb på Basras borgere.«

Udlevering fortsætter

Den danske ambassadør og dermed det danske udenrigsministerium var altså på denne første junidag i 2005 helt på det rene med det irakiske politis synderegister. Alligevel blev de danske styrker ved med at deltage i udleveringer af fanger til de irakiske sikkerhedsstyrker.

Det viser de 391.832 lækkede irakiske krigslogs, som Information har haft eksklusiv adgang til. I en krigslog fra den 18. juli 2005 fremgår det f.eks., at en britisk deling fra Kings Royal Hussars i forbindelse med en danskleder operation tilbageholder en irakisk mand og en 13-14 årig dreng, som bagefter overdrages til det irakiske politi, der også deltager i operationen.

Det er mere end halvanden måned efter, at ambassadør Torben Getterman på den danske regerings vegne advarer den irakiske indenrigsminister om, at Danmark er alvorligt bekymret over politiets omfattende overgreb.

Information ville gerne have spurgt ambassadør Torben Getterman og hans britiske kollega om deres kendskab til irakisk fangemishandling og om, hvad der kom ud af den fælles henvendelse til den irakiske indenrigsminister. Men hverken den danske ambassadør, der nu er generalkonsul i Hong Kong eller den britiske charges d'affaires Tim Torlot, der nu er ambassadør i Yemen, har ønsket at udtale sig. Det samme gælder de danske og britiske udenrigsministerier.

Det danske Udenrigsministerium henviser til den kommende redegørelse om de 391.832 wikileaks-dokumenterne, mens det britiske Udenrigsministerium helt afviser at kommentere.

Berygtet politistation

Andre kilder bekræfter den diplomatiske rapports vurdering af Basra politis overgreb. F.eks. fortæller den prisbelønnede amerikanske journalist Stephen Grey i en artikel i tidsskriftet New Statesman, hvordan han allerede i foråret 2004 besøgte Al-Jameat politistationen i Basra. Det er den politistation, som dansk-britiske styrker senere udleverer Abbas Alawi til.

»Da jeg besøgte efterretningsafdelingen på Al-Jameat Police Station, fandt jeg fanger stive af frygt, bundet og kniplet med hovederne lænet mod en betonmur. På muren hang en plakat med den tidligere iranske ayatollah Khomeini.« Og det er netop et af hovedproblemerne med Al-Jameat stationen. De fleste rekrutter tilhører de shiamuslimske terrorgrupper Mehdi- og Badr-militserne, rapporterer Grey.

»Problemet er ikke, at Basra politi er infiltreret af ekstremister. Det er dem, der styrer politiet,« siger en britisk officer til New Statesman.

Et år senere står flere af stationens ansatte bag mordet på Abbas Alawi.

De 391.832 lækkede Irak-dokumenter bekræfter også, at der er store problemer med netop denne politistation. En krigslog fra den 10. juni 2005 beretter f.eks., hvordan ti politifolk fra Al-Jameat politistationens Afdeling for Interne Affærer sparker og tæsker civile irakere med bælter og geværremme. Irakernes forbrydelse er ifølge loggen, at de har drukket vin og muligvis forsøgt at stjæle bananer.

Tre måneder senere går det helt galt, da to medlemmer af de britiske specialstyrker bliver taget til fange på stationen, fordi de forsøger at afsløre korruption. Og samme år, kort før jul, får briterne i Basra nok af stationen, indtager den og befrier et stort antal torturerede fanger fra stationens kælder, hvorefter stationen bliver sprængt i luften.

I januar 2006 bliver Abbas Munis, Allawis formodede morder, arresteret sammen med 13 andre politifolk fra Basra. De anklages for involvering i bombeattentater, mord, kidnapninger m.m. Stort set samme anklager, som Torben Getterman den 1. juni året før præsenterede indenrigsminister Jabr for.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars R. Hansen

Information:"Danmark udleverer barn til det irakiske politi"

Nej - danske styrker har ikke overdraget de to omtalte personer til irakiske myndigheder, men derimod en britisk enhed - hvilket jo også fremgår tydeligt i meldingen:

'2 x pax detained by patrol (B SQN KRH)'

P.S.

'ONE OF THE CIVILIANS ALLEGES THAT THE IPS OFFICERS GRABBED THEM AND TIED THEIR HANDS WITH BELTS AND RIFLE SLINGS BEFORE KICKING AND PUNCHING THEM IN THE STREET'

"Denne log fortæller, hvordan ti politifolk fra Al-Jameyat politistationens afdeling for interneaffærer sparker og tæsker civile irakere med bælter og geværremme"

Mener Information alligevel at den gør det - for det første videregiver meldingen en påstand fra en af de anholdte om slag og spark - for det andet skulle bælter og geværremme ifølge pågældende anholdte været blevet brugt til at binde deres hænder, ikke tæsk - javel en petitesse, men er dog endnu et lille eksempel på Informations ringe evne/vilje til at tolke og formidle indholdet af de lækkede dokumenter på en saglig måde.

Lars Hansen

Du overså i din iver, at det var under dansk kommando.

Dernæst er det jo underordnet i sammenhængen, om de blev bundet med bælter og geværremme, inden de blev sparket og tærsket, eller om de blev slået med de remme og bælter - mishandlet blev de dog.

Lars R. Hansen

Mosbak,

Nej - det overser jeg på ingen måde - det er dog i denne forbindelse fuldkommen ligegyldigt, om den britiske patrulje var underlagt den danske bataljon eller ej - den danske bataljon var jo også underlagt briterne.

Men som tidligere nævnt - gør det forhold ikke eventuelle danske brud på konventionerne til UK's ansvar - det er et rent nationalt ansvar.

Det gør det naturligvis heller ikke nødvendigt at overveje samarbejdet med engelske tropper. Efter oplysninger om deres og de irakiske styrkers åbenlyse brud på reglerne vel Lars.

Faktum:: Vi vidste hvade der foregik og vi lod det fortsætte ja vi deltog sågar i løjerne. Informeret fuldt ud på alle niveauer i forsvaret såvel som i regeringen. Men så heller ikke længere!! og gudske lov for det ellers havde regeringen jo nok været nødt til at trække sig nu ikke sandt Lars ?

Thomas H. Pedersen

Mosbak:
Nu glemmer du at den danske Styrke er underlagt britisk kommando så uanset hvad er det er briterne som har ansvaret. jo bevares Danmark havde britiske enheder under sig (faktisk de første siden 2 VK.). men når alt kommer til alt så er det UK der styrer showet.

Artiklen nævner den britiske "befrielses-aktion", da briterne "fik nok". Aktionen fandt sted den 20. september 2005 og billedet over artiklen er af en brændende, britisk mandskabs/kampvogn, og er taget efter "befrielsen", da der opstod kamp mellem briterne og "an angry mob", som kastede molotovs.

Jovist blev nogen befriet, men flere medier rapporterede i dagene derefter, at aktionen drejede sig om at befri to britiske specialstyrke-soldater (fra SAS), der var blevet taget til fange i arabiske klæder efter at have åbnet ild mod irakisk politi. I øvrigt kørte de i en bil, der havde bagsmækken fyldt med sprængstof.
Begge blev arresteret og udstillet på irakisk tv med en formodning om, at de var britiske agenter, sendt til Irak for at eskalere volden.
(se videoklip med de to fanger her:
http://www.pakistan.tv/videos-bbc-uk-soldiers-storm-prison-[5CZRBuuoWQA]... )

Forklaringen
"Tre måneder senere går det helt galt, da to medlemmer af de britiske specialstyrker bliver taget til fange på stationen, fordi de forsøger at afsløre korruption. Og samme år, kort før jul, får briterne i Basra nok af stationen, indtager den og befrier et stort antal torturerede fanger fra stationens kælder, hvorefter stationen bliver sprængt i luften."
- er den tyndeste længe og Information burde skamme sig over at kolportere den slags vås. Ingen okkupationshær ved sine fulde fem ville sprænge en funktionel institution i luften, hvis ikke det var for at dække over noget. DR får nu ny generaldirektør; vi sprænger ikke koncertsalen i luften af den årsag.

Og landet er besat i 2005 - under amerikansk/koalitions- ledelse. Hvis forholdene i fængslerne skulle undersøges, var der ingen grund til at risikere to elitesoldaters liv som undercover-agenter. Artiklen nævner i øvrigt ikke, at de var klædt i arabiske gevandter, da de blev arresteret:
(http://paksiasat.com/2010/04/05/british-special-forces-caught-dressed-as...)
- noget også danske specialsoldater vist har prøvet dernede (ikke for at foreslå, at danske soldater har været involverede i lignende; det har jeg intet belæg for at hævde).

Hvis sagen er, at britiske specialagenter har udført voldshandlinger i forklædning som arabiske "terrorister", er der tale om at besættelsesmagten forsøger at puste til flammen i en potentiel borgerkrig i landet (som vel også delvis blev resultatet).
Sagen om fangeudleveringer er indikativ for den indifference over for lokalbefolkningen, der fra starten af har været mind-boggling, især i forhold til operation "Shock and Awe", som er grundigt psykologisk gennemgået i The Shock Doctrine af Naomi Klein.
Fra angrebets første dage, hvor man lod omkring 75% af alle krydsermissiler i verden ramme Baghdad og altså synderbombede byen (og en forud intetanende befolkning), til senere, hvor man lod landets kulturinstitutioner rane af opportunister og organiserede militser. Et kulturtab, der aldrig kan erstattes og som skulle bane vej for Paul Bremers "Iraque is now open for business" med 100% eksport af profitter tjent på irakisk industri og ressource-udnyttelse for udenlandske firmaer.
Hvis vi tror, vi har kulturkamp her, tager vi nok fejl.

Hvad siger det om en besættende hær, at den på den måde spreder frygt blandt befolkningen og ypper kiv? For det første er der tale om en ulovlig "false flag"-operation, hvor britiske soldater udgiver sig for noget, de ikke er. For det andet giver det et billede af et forsøg på at splitte befolkningen og skabe intern konflikt, så man imens kan sætte sig tungt på det, der i det lange løb betyder noget - få bygget baser og lavet lovgivning, mens befolkningen har travlt med at overleve.
Mens dette stod på, byggede Halliburton flere hektar baser i Irak, hvor amerikanere i dag sidder forskansede.

Personligt tror jeg ikke over en dørtærskel, at en besættende hær angriber et lokalt fængsel med kampvogne og befrier en masse fanger med magt. Adskillige medier rapporterede på tidspunktet, at de øvrige fangers flugt var tilfældig og uønsket; det virker derfor underligt, at man skulle have foretrukket at skyde huller i murene, i stedet for at bede om sine agenter igen, hvis de var der i en ordentlig sags embede.

Gad vide hvor langt ud i fremtiden vi skal, før det der fortælles om krigen nogenlunde reflekterer, hvad der skete.
Så længe drone-piloter holder hele regionen i et jerngreb fra et sted i Nevada, vil sandheden nok stå øverst på hitlisten og cover-ups være virkelighed.

Fra siden Democracy Now, headlines fra 20. september 2005:

UK Forces Attack Iraqi Jail To Free Two British Troops

New questions about Iraq’s sovereignty are being raised after British forces attacked an Iraqi jail on Monday because they believed two detained British commandos were inside. British troops opened fire on the jail in Basra and used six armored vehicles to smash down the jail’s walls as helicopter gunships flew overhead. The provincial governor of Basra described the British assault as "barbaric, savage and irresponsible." The Associated Press reported 150 prisoners escaped during the siege. As the British raided the prison, Iraqis started attacking the British vehicles with firebombs and rockets. One of the British armored fighting vehicles was set ablaze. Photos showed a British soldier on fire climbing out of the hatch and jumping to the ground, as a crowd pelted him. An Iraqi official said that the British soldiers were arrested after they had fired at an Iraqi police officer. At the time the British soldiers were undercover and dressed as Iraqis. After the prison was breached in Basra, the two soldiers were found not to be in the jail but in a nearby house. The British Army attempted to downplay the incident claiming that the men were released after negotiations. The government said it feared for the lives of the British commandos after discovering they had been handed to "militia elements". The British attack on the Iraqi jail came one day after British forces arrested three members of the Shiite Mahdi Army.

Jørgen Jørgensen

Hvad enten det er den ene stat eller den anden, der havde ansvaret, vil udkommet nok være det samme.

Den nuværende regeringer i DK og UK vil benægte, at de kendte til sagerne og hævde at ansvaret lå hos den enkelte soldat.

Sådan er det jo - Hvis soldaterne gør et godt stykke arbejde vil regeringen bryste sig af det.

Hvis der modsat sker overgreb på ikke-kombatanter eller krigsfanger vil regeringerne vaske hænderne og lægge hele ansvaret over på soldaterne, mennesker, der under ekstremt pres fungerer som samme regerings forlængede arm.

Krig er noget svineri - men vi skal edderhylemig ikke straffe de soldater, der tog af sted uden først at have gjort det tifold mod den regering, der sendte dem.

Historien burde kunne lære regeringer, at de straffes for at gå i krig.

god weekend:-)

Jørgen