Nyhed
Læsetid: 4 min.

Eksministers forklaringer i sygehusskandale smuldrer

I sidste uge påstod tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, at han aldrig diskuterede privathospitalernes takster med Lene Espersen. Nu hævder hun, at de to tværtimod havde 'mange samtaler', som også involverede 'nogle papirer'. Løgnene risikerer at blive endevendt i en juridisk undersøgelse af sagen, siger ekspert
Tidligere sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) siger, han aldrig har diskuteret takster til privathospitalerne med Lene Espersen, men hans daværende spindoktor har beviseligt sendt hende et talepapir om det. Og hun siger, hun har haft flere samtaler med sundhedsministeren om det.

Tidligere sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) siger, han aldrig har diskuteret takster til privathospitalerne med Lene Espersen, men hans daværende spindoktor har beviseligt sendt hende et talepapir om det. Og hun siger, hun har haft flere samtaler med sundhedsministeren om det.

Casper Christoffersen

Indland
1. oktober 2010

Det er ikke kun udenrigsminister Lene Espersen (K), der flere gange har ændret forklaring i sagen om overbetaling til privathospitaler. Også daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har svært ved at finde hoved og hale i et forløb, som de ellers begge to har været en del af. I sidste uge afviste han i et interview med Information, at han overhovedet skulle have haft en diskussion af taksterne til privathospitalerne med sin partiformand, Lene Espersen.

Men hun forklarede så i forgårs, at »jeg har i hvert fald haft mange samtaler med Jakob Axel Nielsen - og jeg er også helt overbevist om, at der var nogle papirer.«

Desuden påpegede hun, at Jakob Axel Nielsen som sundhedsminister naturligt bidrog til arbejdet i en intern konservativ sundhedsgruppe, som blandt andet diskuterede takstreduktionen.

Ligeledes er det kommet frem, at Jakob Axel Nielsens egen spindoktor, Frank Korsholm, sendte et notat til Lene Espersen, som hun kunne »læne sig op ad,« når hun solo skulle melde ud om spareforslaget.

»Det sker, som I måske ved, efter Jakob Axel ikke har kunne trænge i gennem i forhold til Lars Løkke,« skrev spindoktor Frank Korsholm i mailen med notatet, som også blev sendt til Den Konservative Pressetjeneste og partiets sundhedsordfører. Oplægget fra rådgiveren havde overskriften »Oplæg til Lene Espersen«.

Afviste alt

Da Information spurgte den tidligere sundhedsminister, om han havde diskuteret de potentielle sparemuligheder med Lene Espersen, afviste han entydigt: »Jeg synes ikke, man kan sige diskussion. Det var blot en orientering. Det var ikke en gang sådan, at man nødvendigvis sad ned, og det var et tema til et møde. Det var bare sådan, at vi mødes jo fra tid til anden, og så falder der jo ord om det, man går og laver. Så en diskussion synes jeg ikke. Jeg kunne også have undladt det,« sagde Jakob Axel Nielsen i sidste uge til Information.

Selv om han i sin tid var så optaget af at få taksterne ned, at han fik Lene Espersen til at melde ud om sparemulighederne i pressen, oplyste han til Information, at det havde været helt henkastet, hvis han havde nævnt oplysninger fra ministeriets interne beregninger, som han omtaler som »rent administrativt embedsarbejde,« som embedsmændene »så en gang imellem orienterede mig om.«

Endvidere afviste han, at der var blevet slettet mails og sagde, at der aldrig eksisterede et samarbejde med andre ministerier om sagen.

»Der var en masse overvejelser og tekniske beregninger. Det foretog man i Sundhedsministeriet. Der har ikke været noget samarbejde med de andre ministerier om det. Men på et tidspunkt fortæller jeg da også mine kolleger bare sådan en passant, at nu er vi ved at være så og så langt,« sagde han og tilføjede, at alt, hvad der måtte være blevet sagt var »givet videre i uformelle sammenhænge«.

Det er senere kommet frem, at en embedsmand i Økonomi- og Erhvervsministeriet ellers havde opfattelse af have fået ordre til at slette en mail i den omdiskuterede sag.

Tim Knudsen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, undrer sig over de modstridende udtalelser.

»Nu stritter forklaringerne i alle mulige forskellige retninger. Jeg synes, det er overordentligt forståeligt, når oppositionen og nu også Britta Schall Holberg (V) og Christian H. Hansen ønsker denne her sag undersøgt til bunds,« siger han.

Engell: Central løgn

En af de ting, som risikerer at blive undersøgt i en uvildig kulegravning, er netop Jakob Axel Nielsens rolle i sagen. Da politisk kommentator Hans Engell i sidste uge læste eksministerens pure afvisninger, klippede han interviewet ud af avisen, fordi han tænkte:

»Det kommer ikke til at holde. Hvis denne sag kører videre, får han et problem med det interview.«

Sagen er nemlig, at selv om Jakob Axel Nielsen for længst har forladt ministerkontoret og har annonceret en komplet retræte fra Folketinget, så kan han stadig drages til ansvar for fortiden:

»Selv om han ikke længere er minister, så er han til evig tid omfattet af ministeransvarsloven. Det vil sige, at hvis der kommer en dommerundersøgelse, så vil han blive indkaldt som vidne, og han vil i den grad blive spurgt ind til de forklaringer, han har afgivet - også i det interview, han lavede med Information,« siger Hans Engell.

Juraprofessor Jens Elo Rytter, på Københavns Universitet bekræfter, »det er ikke afgørende, om man er gået af« og vurderer, at hvis det kommer til en afhøring af Axel Nielsen, vil meldingerne i et interview kunne inddrages som bevismateriale.

Det er dog ikke ulovligt at vildlede i medierne, så længe man blot taler sandt over for Folketinget, siger han:

»Det kan være politisk problematisk at lyve, men ministeransvarsloven gælder i første omgang oplysninger afgivet til Folketinget,« siger Jens Elo Rytter.

Trods gentagne forsøg på at få fat i Jakob Axel Nielsen, lykkedes det desværre ikke at komme i kontakt med ham.

Serie

Mailsagen

Det offentlige har i årevis betalt mere end nødvendigt til de private sygehuse. Forsøget på at skjule overbetalingen har foreløbigt ført til anklager om slettede mails i ministerierne, vildledning af Folketinget og lovbrud i centraladministrationen. Information afdækker sagen.

Seneste artikler

 • Fagforeninger: Ministre tørrer sygehussag af på embedsværk

  7. oktober 2010
  Embedsmændenes fagforeninger raser over, at ministrene i sygehussagen løber fra deres ansvar for regelbrud i ministerierne
 • Løkke underdriver overbetaling

  6. oktober 2010
  Løkkes (V) forklaring i sagen om overbetaling til privathospitaler skydes ned fra flere sider. Statsministeren har opfundet nye beregninger til lejligheden, mener sundhedsøkonom - det offentlige har betalt mindst en halv milliard for meget. Lemfældig omgang med sandheden, siger S
 • Sundhedsministeriet brød loven

  5. oktober 2010
  Sundhedsministeriet og Finansministeriet står til alvorlig kritik fra statsrevisorerne for at skjule oplysninger om overbetaling sidste forår. Lars Løkke Rasmussen (V) var dengang finansminister, og SF vil nu have undersøgt, om han stod bag beslutningen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor kommer dette frem netop nu lige efter at skattesagen er ovre?
Hvem i K er ude efter Lene?
Eller er det Løkkerideren men haaber at ramme?
Løkkes det Lene et al. at få sendt bolden videre?

Det bliver en spændende næste uge!

Det er da festligt, at høre at man ikke har fornuftige referater at holde sig til, men er henvist til den offentlige debat i det konservative folkeparti for at finde ud af, hvad hvem har sagt eller ment. Det må da bekymre partiets vælgere...

Med venlig hilsen

Jacob Christiansen

Så VKO-politikere kan godt lide at lyve. Hvor er nyhedsværdien i det?

Det er jo blot drfitige, markedsorienterede moderne mennesker, der konkurrerer, også internt. Kappestriden gi'r et bedre politisk produkt, fordi alle opper sig - hele tiden! Hvem er den bedste? Hurra for markedsøkonomi og globalisering!

Tom W. Petersen

Hvor er statsministeren og hans overordnede ansvar henne i alt det her?
Det er overhovedet helt utroligt, som vor regering gennem årene uafbrudt har skullet bruge tid, energi og vore penge på damage control på grund af dens lovovertrædelser, fiflerier, løgne, forhalinger af vedtagne love, den ikke synes om, vildledninger af Folketinget, forhastede implementeringer af teknik og "reformer" på tværs af alle sagkyndiges advarsler, aftørring af ansvar - etc., etc. Uden ophør.
Jeg tror ikke, der findes en tidligere periode i landets parlamentariske historie, hvor sådan adfærd var normen og ikke undtagelsen.

Søren Kristensen

Når den politiske konsensus bliver for massiv får vi "sager" som denne, for hvad skal ministre og presse ellers beskæftige sig med?

Det er da ganske paradoksalt at de privatiseringer, der efter sigende skal billiggøre opgaveløsningerne, kræver at betalingstaksterne skal hæves med op til 50 %

...det paradoks gælder sikkert også i alle øvrige privatiseringssager - men der kan merudgiften åbenbart ikke dokumenteres med samme tydelighed.

"Juraprofessor Jens Elo Rytter, på Københavns Universitet bekræfter, »det er ikke afgørende, om man er gået af« og vurderer, at hvis det kommer til en afhøring af Axel Nielsen, vil meldingerne i et interview kunne inddrages som bevismateriale.

Det er dog ikke ulovligt at vildlede i medierne, så længe man blot taler sandt over for Folketinget, siger han:

»Det kan være politisk problematisk at lyve, men ministeransvarsloven gælder i første omgang oplysninger afgivet til Folketinget,« siger Jens Elo Rytter."

Ja, men det står der!! Det er ikke ulovligt at en minister villeder i medierne!

Dette ligner mest af alt en faktuel fordrejning af klokke klar misbrug af skattemidler til en lang diskussion om, hvem der skal have uddelt en næse.

Slipper regeringen så let, så er det vel indlysende at det bliver svært at argumentere for at multinationale selskaber skal betale skat i Danmark og for dansk industri ikke kan få de skattelettelser, som de har sukket efter så længe.

Man kan ikke nøjes med kun at favorisere banker, privathospitaler, luftfart, klimaskeptikere og landbruget med milliarder af skattekroner, uden der også uddeles fordele til andre dele af erhvervslivet.

Problemet er bare, hvordan skal vi så få finansieret folkeskolen og den forbedring som Statsministeren og Undervisningsministeren har lagt alle kræfter og energi ind i med 360 graders eftersyn?

Ja, man kan hurtigt selv blive vildledt, men så er det trygt og godt når vi får de evidensbasserede undersøgelser og seriøse udtalelser fra CEPOS-tænketank - ligesom det er hyggeligt, når vi får et frisk politisk pust fra Saxobank-alliancen, - der med Bjarne Samuelsen i spidsen, en sportstrænet Ammitzbøll og en vildfarende kulestøder, nok skal redde samfundet, alt i mens Danmarks folkeparti stopper den løbske globalicering - om ikke i hele verden, så i hvert fald her til lands!

Go´ week-end.

Det bliver i stigende omfang klart, hvorfor de konservative mistede Sundhedsministeriet ved sidste regeringsrokade - og hvorfor Jacob Axel Nielsen blev degraderet til menigt folketingsmedlem.

Løkke har været edderspændt rasende over lækagen - og LE's efterfølgende brug af 25%-oplysningen til en mis-"løkket" profilering af de konservative.

Blå stues føljeton minder dag for dag mere og mere om en shoot-out scene i en tredjerangs spaghetti-western - hvor standardreplikken løfter sig op til et "Duk dig, Fjols!"

John Houbo Pedersen

Et klassisk spil om at "Flytte aben"

- og nu når nu vi er inde på aber: Et gammelt ord siger, at jo højere aben klatrer, jo mere kan man se af dens ellers skjulte legemsdele (nå, ja der anvendes et noget kortere og fyndigt ord, men Information er jo da heldigvis en dannet avis)