Eksperter: Regler for spindoktorer er overtrådt

Jakob Axel Nielsens tidligere spindoktor, Frank Korsholm, brød reglerne, da han videresendte oplæg til Den Konservative Pressetjeneste. Men det vil ikke få nogen konsekvenser, vurderer eksperter i forvaltningsret
Indland
1. oktober 2010

Sundhedsministeriet lavede i 2009 et oplæg, som De Konservatives partiformand, Lene Espersen, brugte til at konkludere, at staten betalte for mange penge til privathospitalerne.

Problemet er, at talepapiret blev videresendt til Den Konservative Pressetjeneste af daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsens (K) spindoktor, Frank Korsholm. Det måtte han ikke, siger flere eksperter i forvaltningsret.

»En spindoktor er ikke frit stillet. Hvis der er et notat, så må spindoktoren kun sende det, hvis ministeren giver besked. Han må ikke selv tage initiativet,« siger professor ved Copenhagen Business School Claus Haagen Jensen.

Samme vurdering lyder fra afdelingsforstander i informations- og forvaltningsret på Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.

Han påpeger, at problemet ikke er, at De Konservative blev orienteret om nogle vigtige faglige vurderinger, men at alle andre derimod blev nægtet den samme indsigt, da både oppositionen og pressen efterlyste de oplysninger, som Lene Espersen meldte ud.

»Det er ikke i sig selv galt at give oplysninger videre, da det burde være oplysninger, der er åbne for alle og enhver. Men når man er så eksklusiv, at kun ministerens parti bliver orienteret, så er der tale om, at en ansat i ministeriet laver partiarbejde, og det må han ikke,« siger Oluf Jørgensen.

Regler er en glidebane

Også professorerne Tim Knudsen og Henning Koch fra Københavns Universitet har udtalt til Berlingske Tidende, at Korsholm har brudt reglerne for, hvad en spindoktor må.

Enstemmigt lyder det fra alle eksperterne, at spindoktorer bliver betalt af ministerierne for at betjene ministrene og ikke for at betjene et politisk parti.

Men ifølge Oluf Jørgensen er det en glidebane, som nogle spindoktorer er kommet ud på inden for de seneste år. Her blev der lavet en såkaldt 'betænkning' om, hvad spindoktorernes arbejde indebærer.

»Her står der, at spindoktorerne - modsat almindelige embedsmænd - har en mulighed for at være rådgivere for ministeren, også i ministerens arbejde som partipolitiker,« siger Oluf Jørgensen.

Må hankes op i det her

»Måske er det den bemærkning, der har startet en glidebane, hvor nogle spindoktorer er endt med at lave rent partiarbejde.«

Betænkningen for spindoktorer er imidlertid ikke omsat til lov, og der findes heller ikke andet retsligt grundlag for dem. Derfor er Korsholms handling ikke ulovlig.

»Sagen vil ikke få konsekvenser for Frank Korsholm, da han er ansat under ministeren, og hvis han synes, det er i orden, så vil der ikke ske noget videre,« siger Oluf Jørgensen.

- Så en spindoktor kan altid slippe i disse sager, hvis ministeren blot holder hånden over ham?

»Ja. Derfor er der i den grad behov for, at Folketinget hanker op i det her. Den kultur, som vi har fået et indblik i, er i høj grad præget af, at spindoktorerne er kommet langt væk fra den klassiske forvaltningstradition med krav til saglighed, faglighed og korrekthed,« siger Oluf Jørgensen.

Mailsagen

Det offentlige har i årevis betalt mere end nødvendigt til de private sygehuse. Forsøget på at skjule overbetalingen har foreløbigt ført til anklager om slettede mails i ministerierne, vildledning af Folketinget og lovbrud i centraladministrationen. Information afdækker sagen.

Seneste artikler

 • Fagforeninger: Ministre tørrer sygehussag af på embedsværk

  7. oktober 2010
  Embedsmændenes fagforeninger raser over, at ministrene i sygehussagen løber fra deres ansvar for regelbrud i ministerierne
 • Løkke underdriver overbetaling

  6. oktober 2010
  Løkkes (V) forklaring i sagen om overbetaling til privathospitaler skydes ned fra flere sider. Statsministeren har opfundet nye beregninger til lejligheden, mener sundhedsøkonom - det offentlige har betalt mindst en halv milliard for meget. Lemfældig omgang med sandheden, siger S
 • Sundhedsministeriet brød loven

  5. oktober 2010
  Sundhedsministeriet og Finansministeriet står til alvorlig kritik fra statsrevisorerne for at skjule oplysninger om overbetaling sidste forår. Lars Løkke Rasmussen (V) var dengang finansminister, og SF vil nu have undersøgt, om han stod bag beslutningen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lovgivning på området for "spindoktorer" omgående! Så enkelt kan det siges. Såfremt demokratiets instanser skal kunne udvikle sig fortsat er der ikke tvivl om at en ny gruppe som "spindoktorerne" skal inddrages i lovgivningen og med hensyntagens til offentlighedens vilkår. Må man foreslå et alternativt flertal at få den bøf ud af verden. Snarest...

Med venlig hilsen

John Houbo Pedersen

Hvis spindoktorer afskaffes har alle politikere samme mulighed for at tage røven på os!!!

Kald dem fremover spinDdoktorer, sådan som de spinder rænker (. Det smukke ved demokratiet er lidt svært at se under VKO, sådan som de misbruger det til at dække over lyssky handlinger med absolut minimumsflertalsbeslutninger.