Forsvaret pralede af operation, der førte til fanges død

'Bataljonen har bistået irakisk politi med at fange en forbryder sigtet for 19 mord, røverier, kidnapninger og smugleri,' hed det på forsvaret.dk. Militærjurist deltog i operationen og bekræfter, at fangen 'Bravo One' efterfølgende blev dræbt af det irakiske politi
Abbas Allawi blev taget til fange ved en danskledet operation, men blev senere udleveret til irakisk politi af britiske soldater.

Abbas Allawi blev taget til fange ved en danskledet operation, men blev senere udleveret til irakisk politi af britiske soldater.

Christer Nielsen

Indland
27. oktober 2010

Klokken er 06.00 den 10. april 2005, da sejrsmeldingen skratter gennem radioen. »We have Bravo One!« meddeler en britisk gruppe under dansk kommando.

Og kort efter kan det bekræftes. Operationen er en succes. 'Bravo One', en frygtet irakisk forbryder, som længe har terroriseret Hovedvej 6 til Basra, er taget til fange.

Flere ugers efterretningsindhentning og forberedelse er forløst med succes, beretter en begejstret presseofficer næste dag på Forsvarets hjemmeside, hvor sejrs- trofæet, 'Bravo One', vises frem, skarpt bevogtet af en britisk soldat.

Information kan nu afsløre, at den succesfulde operation, endte alt andet end succesfuldt. Få dage efter tilfangetagelsen var han død, tortureret ihjel af det irakiske politi. Ved hjælp af de 391.832 lækkede krigslogs, som Information har haft eksklusiv adgang til, har det været muligt at identificere Bravo One og fastslå, at det netop var hans voldsomme død, som en anonym dansk soldat i mandags fortalte om i Ekstra Bladet.

»Vi fejrede fangsten ved at tage billeder af ham med en hætte over hovedet på ladet af en lastbil. Da vi overgav ham til de irakiske specialstyrker, talte vi om, at det ville han sgu nok ikke overleve,« fortæller den 28-årige soldat.

Et par dage senere ser han og hans patrulje 'Bravo One' igen, død, indsmurt i blod og uden fingre, fortæller soldaten.

Militærjurist Jes Rynkeby Knudsen var med til at identificere og tilbageholde 'Bravo One'. Eller Abbas Allawi, som han hedder ifølge de lækkede Irak-dokumenter.

»Der var kun én sådan operation i den periode, jeg var i Irak, så det er helt givet den samme operation, som omtales både i Ekstra Bladet og i loggen,« siger Jes Rynkeby Knudsen, der i dag er ansat i Forsvarets Auditørkorps.

Han bekræfter også, at 'Bravo One' blev dræbt af irakisk politi.

»Jeg så billeder af hans lig efterfølgende,« siger han, men afviser at gå i detaljer om operationen med henvisning til sin militære tavshedspligt.

En rigtig bandit

På forsvaret.dk var presseofficer Christer Nielsen imidlertid ikke så tilbageholdende med oplysningerne:

»'Bravo One' er en meget frygtet irakisk forbryder ... En mand, der er eftersøgt for ikke mindre end 19 mord, tal- rige røverier, smugleri og kidnapninger. En mand, politiet ikke har turdet røre ved, selv om en del af hans brændstofsmugleri har foregået lige uden for politiets gadedør,« hed det.

»Det har været et slid for de danske efterretningsofficerer at få oplysninger om manden og hans bande. Lokalbefolkningen er skræmt fra vid og sans og tier med udspilede øjne, når de spørges om manden. Selv politiet vægrer sig ved at udpege ham - selv på fotos,« skrev presseofficeren dengang.

Et diskret ryk i jakken

Om selve anholdelsen fortalte han:

»En dansk officer ved navn Anders og bataljonens militærjurist bevæger sig hurtigt i retning af det hus, hvor Bravo One muligvis er blevet identificeret. For at sikre sig, at det virkelig er Bravo One, har de en tolk og en informant med sort skimaske på hovedet med sig. Informanten er bange og ønsker ikke at blive genkendt af Bravo One. Det er meget forståeligt,« skrev han.

Militærjuristen er Jes Rynkeby Knudsen.

»Den lille danske gruppe nærmer sig huset ad mudrede stier i det matte daggry. Tolken aftaler med informanten, at han bare skal give tolken et diskret ryk i jakkekanten, hvis det er Bravo One. Han skal ikke tale, så Bravo One kan få en fornemmelse af, hvem han er. Derefter skal soldater nok transportere informanten tilbage til sit køretøj, på afstand af Bravo One.«

»De fire mænd når frem til huset og går op til smede- jernslågen i den lave lermur, der omkranser bygningen ... Hængslerne knirker, da danskerne træder ind ad lågen ... Ti sekunder senere føler tolken noget trække i sin jakke. Trækkene afløses hurtigt af kraftige ryk, så tolken må vende sig. To heftige nik med hovedet senere vender informanten ryggen til alle. Nu vil han gerne eskorteres væk,« skrev presseofficeren.

»Nu har han identificeret Bravo One. Anders melder over radioen, at alle kan ånde lettet op. Operationen er en succes.«

Under dansk kommando

Som Information har dokumenteret, bruger danskerne under denne operation mod Abbas Allawi præcis den opskrift, som Forsvarets militærjurister mener fritager de danske soldater for ansvaret i forbindelse med tilfangetagelser.

Det fremgår af forsvaret.dk, at det er britiske soldater, der efter operationen udleverer Abbas Alawi til det irakiske politi.

»Efter afsøgningen eskorterer britiske soldater Bravo One og de øvrige tilbageholdte fra husene til bataljonens venteområde og holder vagt ved dem, indtil irakiske politisoldater overtager kontrollen. I alt fire tilbageholdte overdrages til politisoldaterne,« skrev presseofficer Christer Nielsen.

Men der er heller ingen tvivl om, at både tilfange- tagelsen og de efterfølgende husundersøgelser er en danskledet operation.

Det britiske Corunna-kompagni, som indgår i operationen, beskrives som værende »under dansk kommando«, ligesom det fremgår af formuleringen »klokken 11.00 afblæses operationen, og den danske bataljon inklusive Corunna Coy bliver transporteret hjem til Camp Danevang i spejder- eskadronens Piranhaer.«

Lig med borehuller

Af de lækkede Irak-dokumenter kan man se, at Abbas Allawi og hans tre medfanger bliver overleveret til den irakiske Tactical Security Unit, TSU, en specialenhed inden for det irakiske politi.

»Alle fire blev overdraget til TSU og transporteret til al-Jameat politistationen (Basra),« hedder det i en log dateret den 10. april 2005.

To dage senere møder den 28-årige danske soldat, som har udtalt sig til Ekstra Bladet, Alawis familie. De er ved at gøre klar til at begrave hans maltrakterede lig. Den danske soldat fortæller, at Allawis fingre mangler, men sådan husker Jes Rynkeby Knudsen det ikke.

»Det var rystende at se billederne, han var helt klart død, og der var blod, men fingre mener jeg nu, at han stadig havde,« siger han.

Netop al-Jameat politistationen, der også optræder i de lækkede dokumenter under betegnelsen IPS 10 (Irakisk Politistation nummer 10), betragtes allerede på dette tidspunkt som et problem, fordi det britisktrænede politikorps på stationen er ved at udvikle sig til en lokal milits. Det er bl.a. beskrevet af tidsskriftet New Statesman.

Det er også politiet på al-Jameat politistationen, som briterne et halvt år senere mener står bag mordet på to fanger. Ligene bliver fundet med borehuller i armene, benene og kraniet efter omfattende tortur.

Halvandet år senere får briterne nok og stormer politistationen, befrier de resterende 170 fanger fra kummerlige forhold og sprænger bygningen i luften.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og i lutter begejstring over de ikke har skudt hinanden - eller noget lign. amatøragtigt, begår de danske soldater to graverende fejl i forbindelse med offentliggørelsen af operationen.

1. De afslører kodeordet for eftersøgte personer.

2. De fotograferer og udstiller den tilfangetagne i strid med krigens love.

Lige for en ordens skyld: Det var da Osama bin Laden i sin bjerghule i Tora Bora i Afghanistan, der var målet for The War Against Terror.

At befri det irakiske folk for Saddam Hussein og hans masseødelæggelsesvåben var så at sige en indskudt anden sats i Frihedens Symfoni, inden temaet blev genoptaget med henblik på afslutning i Afghanistan.

Aggressionerne i forbindelse med Irak er vanskelige at forstå, for det er jo bare et vildledt, muslimsk folk. Har officererne fortalt de menige, at de også stod bag 11. september? Havde det ikke været rimeligt at behandle dem lidt bedre?

Lars R. Hansen

Kære Knus

1) pågrebet person, pågrebet - det frem går vel så klart man ikke brude være i tvivl - dertil er "Bravo One" sandsynligvis et til denne ene aktion anvendt betegnelse for den nu ombragte Allawi.

2) civile kriminelle er ikke beskyttet mod offentlighedens nyfigenhed i GK.

Niels østergård

Egentlig må det jo være et taknemmeligt job at tilhøre lægestaben i angrebs-/krigsministeriet for de begår aldrig fejl.

Det eneste der er at komme efter, må vel være den fyrstelige gage.

Jeg kan ikke deltage i forargelsen over hvad der er foregået i den sag, så længe Information ikke giver en anvisning på, hvad de danske soldater i stedet skulle have gjort.

Jeg forudsætter at de faktisk har pågrebet den rigtige person. Under den forudsætning er det da bedre, at den ene person dør, end at han sættes fri igen og fortsætter med at dræbe adskillige sagesløse. Én persons død må da være et mindre onde end flere personers død.

Hvad ellers skulle soldaterne have gjort?

Kåre Fog

Du skal zoome lidt ud. I det øjeblik problematikken erkendes første gang i 2003 vha. rapporter fra de udsendte soldater, skal forsvarets ledelse og ministeren finde en holdbar og brugbar løsning på problemet, der overholder krigens love i stedet for den anvendte med allierede stedfortrædere, en løsning der stadig implicerer minimum medansvar.

Kåre Fog

Måtte man stilfærdigt erindre om, at danske patrioter under den nazistiske besættelse, også var kriminelle terrorister med drab og røverier på samvittigheden.

De blev udleveret til Gestapo, og det tror jeg ikke du vil bifalde.

Man skal ikke lade sig påvirke af militære oplysninger i krigszoner, hvor loven de facto er ophævet, idet besættelsestropperne og deres hale af mercenaries er hævet over denne, mens deres modstandere er "kriminelle".

Kristian Jensen

Jeg ved simpelthen ikke hvad man skal mene i denne sag.
For mig er det den største selvfølgelighed at man med indsatsen i IRAK bevidst har givet afkald på Genevekonventioner etc. Selvfølgelig var vi i IRAK for at hjælpe de lokale - altså dem vi bedst kunne lide. Og de går som bekendt også (ikke særlig overraskende) ind for tortur, hævn og mord. Der er ikke noget at komme efter ud over hvad enhver minimalt begavet person kunne have sagt sig selv forud for krigsdeltagelsen.

Demokrati... What´s that? Noget med besættelse, arrestationer, drab på civile, handelsinterventioner, sikring af fremmede landes naturressourcer osv.- Ikke noget at sige til at Taleban er på fremmarch i Afghanistan.

jens peter hansen

Når det medlem af de irakiske politistyrker der er ansvarlig for henrettelsen kommer til DK og søger om asyl, kan han ikke sendes tilbage, da han jo kunne risikere dødsstraf. De soldater der udleverede ham skal i følge amnesty straffes... mens morderne...

Sabine Behrmann

Jens Peter Hansen,

De kunne jo have tænkt sig om.

John Houbo Pedersen

og ?

Til Rasmus Knus:
"En holdbar og brugbar løsning, der overholder krigens love"

Har du et bud - hvad kunne det være?

Lars R. Hansen

Og hvad sker der egentlig med Informations overskrifter, når det gælder warloghistorier synes der at gå sensationspresse i den.

Pral? Man beskriver operationen som en succes - af den simple grund man succesfuldt fik fandt i den person man søget - er det pral, døm selv:

http://forsvaret.dk/HOK/Nyt%20og%20Presse/Nyhedsarkiv/2005/Irak/Pages/We...

Man tog æren (ansvaret) for at manden blev fanget, men da det efterfølgende viste sig, at han blev henrettet af irakisk politi, har man mest lyst til at glemme hele sagen, fordi der nu pludseligt er et ansvar helt uden ære der skal placeres.

Kåre Fog

Tjaa - det er jo spørgsmålet til en mio. kr.

Jeg ser umiddelbart to muligheder, når det konstateres at de eksisterende løsninger ikke var brugbare:
- Udsende en dansk krigsfangelejr til støtte for den danske bataljon og holde krigsfangetjenesten i national regi (ressourcekrævende) eller
- Trække den danske bataljon hjem igen.

De to løsninger var bare ikke politisk mulige på daværende tidspunkt (den aktivistiske udenrigspolitik i det høje toneleje) og derfor valgte man en rigtig dårlig løsning, som nogle nu må stå til ansvar for.

Martin Jeppesen

Det rigtige $1.000.000 spørgsmål er vel dette: Var lederen (og for den sags skyld alle deltagerne) i operationen klar over hvilken skæbne det var de overlod fangen til, da han blev overført til det irakiske politi? Selve tilfangetagelsen er der vel ikke nogen som kan protestere imod, såfremt oplysningerne om hans forbrydelser er korrekte.

Steffen Dickhudt Christensen

Vi skal bare være så utopisk humane her i dk.

Den langsomme glidning, fra apati over accept til hyldning. Selv går vi da så absolut helhjertet ind for retssikkerhed og imod dødsstraf - men hvorfor dog brokke sig over, at en morder blev bestialsk myrdet, han var jo selv værre. Det var godt vi fik ram på ham terroristlederen med et fjernstyret missil, at pigeskolen røg med er uheldigt, men hændeligt uheld og prisen værd. Oplysningerne stammer fra tortur af en fange, vi selv afleverede til bødlerne, men det har sikkert stoppet for terrorangreb...
Mediemøllen anført af Jack Bauer og Søren Espersen får tortur gjort sturerent som moderat fysisk pres - beklageligt, men forståeligt. Jeg brækker mig i hjørnet, mens støvletramp og skråremme pakkes om i nye forklædninger, vi alle såmænd godt kan acceptere - for nu er der X Faktor på skærmen.

det er da så langt ude, at det her er foregået.
Kåre Fog: det er hverken Informations eller læsernes opgave at komme med løsninger på dette problem. Det er militærets opgave.
Hvis ikke de evner at løse et sådant problem, så skal de da lige overveje at gå i krig.

Det er da ubegribeligt, at regeringen, som har sagt, at der ikke var fugls føde på sagen om, at fanger blev udleveret til tortur, lige pludselig skal have undersøgt en hel masse.
Det viser, at regeringen har haft hovedet under armen i det her spørgsmål og ikke har taget hånd om det.

det kan være at det er fuldstændig umuligt at overholde genevekonventionen (hvilket jeg ikke tror på), men så skal det da i det mindste siges klart og det skal ikke være noget man kommer med bagefter.

En af begrundelserne for krigen var at indføre demokrati og retssikkerhed og afskaffe de her bestialske tilstande.

Det hele har været et overmodigt ugennemtænkt projekt, som i virkeligheden har tjent helt andre interesser
og menige soldater og skatteborgere har betalt prisen

Lars R. Hansen

Mosbak,

jamen ansvaret for pågældendes død er vel nogenlunde etableret - det var personer i irakisk politi.

Og så kan man da mene, at UK ikke burde have overdraget lige denne person til irakisk politi, men det jo en sag de må få styr på i UK og Irak.

Lars Hansen

Ja, vi var jo nærmest ikke med, eller medvidende om at der foregik tortur i Irak, heller ikke at koalitionspartnerne USA og UK selv foranstaltede tortur mod fanger...

Lars R. Hansen

Næh, Mosbak - der tager nu du fejl - på daværende tidspunkt vidste Danmark udmærket, at de irakiske fangeforhold generelt var så tvivlsomme, at Danmark ikke var trygge ved at overdrage personer til irakiske myndigheder.

Det var jo netop derfor Danmark netop ikke overdrog tilbageholdte til irakiske myndigheder.

Steffen Dickhudt Christensen

Øhh, de tilfangetagne har garanteret på forhånd vidst hvad der var i vente, hvis de blev nappet, uanset hvem som fangede dem..

Og så må vi jo blot stole på at fangerne rent faktisk er skyldige ...

Tommy Karstensen

At han blev dræbt er der nok minimum 19 andre familier der takker for. Han vil ikke blive savnet.
Jeg vil give Lars Hansen ret: Jeg synes nok Information glemmer den objektive skildring af sagerne. At kalde det pral er nok langt ude i gråzonen, men hvorfor er jeg ikke overrasket???

ananix proudhon

Hvorfor udføre dansk militær, civile politi opgaver irak?? Det troede jeg slet ikke de måtte i følge grundloven. Desuden virker det mærkeligt vi glædeligt og stolte stiller vores militær tilrådighed for et politi der er kendt for deres brutale behandling af fanger både før og efter Sadam. Det eneste denne krig har ændret er at før var alle forfærdelighederne Sadams ansvar, nu er det Fogh og Løkke's og de har så føjet en god del til og forladt en smadret og splittet nationalstat, der trods alt før havde en vis sammenhængskraft og ikke en borgerkrig som nu.
Hvad man ellers skulle have gjort i forhold til det der står i artiklen bliver der her spurgt. Når en soldat tager en krisfange skal han overdrages til militær politiet som så vil internere ham og hans udrustning til man vudere han ikke længere udgør nogen fare. En sådan krigsfangelejer kan drives i samarbejde med allieret krigsdeltagere, men med fælles ansvar og opsyn. Jeg kan slet ikke forstå man kan være i tvivl om hvordan sådan nogle ting forgår