Forsvarsministeriet, dag 5: Stadig ingen svar

Det kæmpe læk fra Wikileaks har rejst en lang række spørgsmål til det danske forsvars-ministerium. Fra basale opklarende spørgsmål til spørgsmål om dansk medvirken til tortur. Alle spørgsmål afvises imidlertid med én kort standardformulering: de 400.000 rapporter skal læses igennem først
Indland
26. oktober 2010

Det danske forsvarsministerium vil stadig ikke svare på Informations spørgsmål til oplysninger i nogen form, der har relation til de 391.000 lækkede dokumenter fra Irak-krigen.

Da Information henvendte sig første gang torsdag eftermiddag for en kommentar om de danske styrkers medvirken til tilfangetagelser i Irak, blev vi for »præcisionens skyld« bedt om at skrive vores spørgsmål på en email. Vi ville gerne have forsvarsminister Gitte Lillelund Bechs holdning til, om Danmark har et ansvar for eventuel tortur begået mod fanger, som danske soldater tager i samarbejde med britiske soldater eller det irakiske politi.

Svaret fra ministeriet kom efter flere telefoniske henvendelser fredag aften.

»Henset til det arbejde, der er forbundet med at besvare dine spørgsmål fyldestgørende, vil det som nævnt ikke være muligt for Forsvarsministeriet at besvare dem på bare 24 timer. Forsvarsministeriet vil vende tilbage med en besvarelse af dine spørgsmål snarest muligt,« skrev ministeriets pressevagt.

Kan tage lang tid

Om lørdagen spurgte Information så ministeriet til sagen om de irakiske tolke. Historien var først til offentliggørelse om mandagen, og vi ville gerne have ministerens holdning til, om hun synes, at Danmark havde gjort nok for at beskytte tolkene, der satte livet på spil i arbejdet for den danske styrke i Irak.

Pressevagt i Forsvarsministeriet svarede kort efter med et svar, der efterfølgende har været standardsvaret på alle henvendelser.

»Jeg er tilfreds med, at Forsvarskommandoen idag har iværksat en gennemgang af de mange tusinde lækkede dokumenter fra Wikileaks. Det vil bidrage til at skabe et overblik over materialet og dets beskaffenhed. Og det vil naturligvis identificere relevante oplysninger om episoder, hvor danske styrker har været involveret. Jeg ser frem til resultatet af Forsvarskommandoens gennemgang«.

Alligevel henvendte ministersekretær i Forsvarsministeriet Rasmus Clausen sig kort efter til Information. Han ville gerne have yderligere dokumentation for Informations historie om, at tolkene var truet i højere grad end hidtil antaget. Vi fremsendte yderligere oplysninger kort efter, men blev søndag kl. 13.37 mødt med samme standardformulering som dagen inden: At ministeriet afventer en redegørelse fra Forsvarskommandoen.

Forsvarskommandoen oplyser ligeledes, at de ikke vil svare på spørgsmål, før en nedsat taskforce har haft lejlighed til at gennemgå oplysningerne i de 400.000 dokumenter. Hvor lang tid det vil tage, kan de ikke svare på.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Vi ser meget alvorligt pa sagen og den ma tage den tid den ta'r."

.......tænke, tænke. tænke (den er lidt svær at spinde, så I må lige vente lidt).