Interview
Læsetid: 2 min.

'Det er en fuldstændig katastrofal udvikling'

En langt mere skræddersyet indsats skal få ledige tilbage i job, mener arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S). Og vejen frem er mere - ikke mindre - uddannelse til de arbejdsløse
Indland
12. oktober 2010

Sidste år fik kun seks procent af landets arbejdsløse tilbudt at videreuddanne sig. Det er et markant lavere tal end for ti år siden, hvor næsten fire ud af 10 ledige blev tilbudt uddannelse, viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet.

Og det er en »fuldstændig katastrofal udvikling,« mener Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen.

»Vi kan se, at arbejdsmarkedet kommer til at efterspørge folk med flere kvalifikationer fremover. Inden længe står omkring 140.000 ufaglærte uden arbejde. Derfor er det meget problematisk, at opkvalificeringen i regeringens beskæftigelsesindsats står helt stille,« siger Torben Hansen og kalder regeringens fokus på mere uddannelse for tom snak, »der kun hører skåltalerne til«.

Skal det stigende behov for kvalificeret arbejdskraft dækkes fremover, handler det først og fremmest om at knække den stærkt stigende kurve med ledige i erhvervspraktik og job med løntilskud, mener den socialdemokratiske ordfører.

»Det kan kun ske, hvis vi indfører en mere individuel tilgang til behandlingen af de ledige. Altså hvor man kortlægger, hvad den enkelte helt specifikt mangler for at komme i job,« siger Torben Hansen.

- Hvordan skal det foregå?

»Ved at kommunerne og de private aktører laver en mere håndholdt, indvididuel indsats. For nogen betyder det en faglig opkvalificering, for andre et jobsøgningskursus eller virksomhedspraktik. Der skal i hvert fald ikke være flere bunkebryllupper i jobindsatsen,« siger han.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) udtalte i går til Avisen.dk, at hun ikke ser noget problem i jobcentrenes lavere prioritet af uddannelse, fordi det først og fremmest handler om at få de ledige hurtigt i job.

Men det er virkelighedsfornægtelse, mener Torben Hansen.

»Vi kan se, at langtidsledigheden lige nu eksploderer. Derfor skal vi ud over den nuværende model, hvor regeringen nærmest bare placerer de ledige i én stor hal og sætter dem til at skrive jobansøgninger. Det, der driver samfundet videre, er bedre uddannelse. Derfor er det absurd, at vi har et system, hvor aktørerne ikke får incitamenter til at skabe det bedst muligt udgangspunkt for de ledige, men primært går efter at begrænse deres omkostninger ved f.eks. ikke at tilbyde uddannelse til de ledige,« siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører.

Dette interview er i avisen sat op som den ene halvdel af Duellen. Læs det modsatte synspunkt i 'Ledige må også selv komme ind i kampen' ved Dansk Industris (DI) chefkonsulent, Thomas Qvortrup Christensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leif Højgaard

Videreuddannelse foregår bedst på arbejdspladsen og ikke i et uddannelsesmiljø. Man undres når man opdager, at et nyt arbejdsfelt faktisk kan varetages efter blot 14 dage i en slags mesterlære med tid til relevant teori på stedet - man behøver ikke at være professor for at passe en sav. Det forudsætter bare at man har sociale kompetencer, som passer til arbejdsstedet, men det kan man jo have på fornemmelsen ved jobsamtalen.
Jeg synes, at den gamle mesterlære på en måde var bedre til at introducere nye til stadig mere vanskelige opgaver indenfor et bestemt felt og mere praktisk med hensyn til at finde en hylde, som passer den enkelte . Arbejdsformidlingen fungerede også mere værdigt og gnidningsfrit dengang fagforeningen løste denne del af opgaven - man talte det samme sprog og kendte hinananden bedre. Det gav samtidig mere sammenhold blandt medlemmerne og slagkraft i det politiske. Arbejdsmarkedets højt besungne flipsi-flapsi model er vist mest noget for bureaukraterne - arbejderne har vist ikke meget glæde af ordningen hvor mange falder af i svinget efter skoletid.

Henrik Sarpsborg

Hele situationen synes låst.

Staten koncentrerer sin "indsats" om at skabe et kunstigt marked for 'andre aktører', formentlig fordi man som konsekvens af arbejdsmarkedspolitikken opererer med en høj ledighed i sine kalkyler.

Virksomhederne vil ikke betale for kvalificeringen af arbejdskraft (som grundlæggende blot er, at lære virksomheden at kende, da det fleste jobs ikke er raketvidenskab og arbejdsstyrken er højt uddannet), og stiller derfor nytteløse krav om erfaring fra andre virksomheder (der ikke kan overføres, fordi virksomhedskulturen er forskellig). Men det kan jo bruges som offentlig legitimering til at flytte jobs udenlands.

De ledige ønsker jobs, men bombarderes med budskaber om at de er dovne, uønskede og inkompetente i et sådant omfang at hvis de ikke troede på det da de blev ledige, så går der ikke lang tid før deres mentale forsvar brydes ned.

Vi har altså en regering der pga ideologi ikke vil hjælpe de ledige.

Nogle arbejdsgivere der ikke vil betale for arbejdskraften, og finder på undskyldninger for at flytte arbejdspladser udenlands.

Og en samling ledige, hvis kompetencer systematisk nedbrydes, imens ingen interesserer sig for dem.

"Katastrofe" synes at være en ganske passende betegnelse.

http://www.information.dk/telegram/247443#comment-283093

Det er en misforståelse at tro, at det nogensinde var meningen, at aktiveringen skulle give mening.

Aktiveringen ligger i tråd med de borgerliges hunger efter straf. Som kriminelle hele tiden skal straffes hårdere, ditto udlændinge, og altså også arbejdsløse. Aktiveringen har således mere natur af en fængselsstraf end noget som helst andet - forløbet i sig selv er værdiløst, og tjener kun som figenblad til at retfærdiggøre, hvad der reelt er en frihedsberøvelse.

Kirsten Svejgaard

Politikken er ganske klar: Vi skal 'importere' højt uddannet arbejdskraft fra udlandet, så danske arbejdsgivere sparer udgifterne til at uddanne folk selv.

Danskerne, som man ikke vil bruge uddannelsespenge på, skal i stedet sættes i tvangsarbejde for kontanthjælpen.

Leif Højgaard

Den højtuddannede arbejdskraft er en illusion - den findes ikke men er et begreb skabt til debatten og medierne. Lad DI nævne bare de 3 mest ønskede profiler ! - det kan de ikke for det er bare mediestøj.

Men situationen er ved at vende når Kina og US ryger financielt i totterne på hinanden. For tiden burde virksomhederne være i fuld gang med at trække opgaver hjem når en handelskrig udbryder. Tegnene er tydelige Obama er har opgivet fred på Vestbreden og i Gaza, Afghanistan engagementer er under afvikling og i US er alle mand er på pumperne og ved at gå i bådene mens skuden går ned.

Henrik Sarpsborg

Ja, ligesom en IT boble med 'new economy' rundt 2000 skiftet, har vi haft en uddannelsesboble der nu for alvor er ved at sprække.

Helt enig med Leif, næste trin i den globale krise, når skuden ikke kan vendes (det er jo reelt beset en idémæssig krise - ingen har nye bud) må næste skridt være at skabe handelsbarrierer - denne gang også for USA!

Så Kina eventyret kan meget vel være under afvikling (ligesom de virksomheder der satsede stort dér), og måske industriens (og de ufaglærte's) redning.

Men er problematikken ikke faktisk, at aktiveringen bunder i et det mantra, ser siger, at arbejdsløse ikke må kvalificerer sig på konkurrencevilkår med den arbejdende del af befolkningen. De rent ud sagt syge positivlister, som S selv har mange fingre med i spillet om, nå man i S indse har været en håbløs strategi. De fleste ledige ønsker jo intet andet end blot en rimelig behandling. Og så går der politik i den - og man er henvist til absurde kurser. Lidt mindre "laugs-beskyttelse" og lidt mere realisme fra S. Så er der faktisk et helt nyt sæt fingre at regne med. Men få dog Fagforenings-kravet ud af beregningen og mød de arbejdsløses betingelser med andet end en forstenet politik. Nye vælgerne finder man dælems ikke imellem den socialdemokratiske selvfedheds megalomani-gemtagelser. Som der ikke er megen holger danske over, rent ud sagt...

Med venlig hilsen