Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ghettoplan skal realiseres for håndører

Regeringen vil åbne jobcentre i ghettoerne, men har kun afsat 172.413 kroner til hvert center om året. Det er til grin, mener socialrådgivere og oppositionen, som i det hele taget kalder ghettoudspillet for en discountløsning. De kan de have ret i, lyder ekspertvurdering
Beboerne i Tingbjerg skal ikke regne med meget jobcenter, hvis de afsatte 20 mio. kr. skal række til alle ghettoområderne.

Beboerne i Tingbjerg skal ikke regne med meget jobcenter, hvis de afsatte 20 mio. kr. skal række til alle ghettoområderne.

Sofie Amalie Klougart

Indland
28. oktober 2010

Jobcentrene skal ud i ghettoerne, for »man skal kunne komme ind og få hjælp til at komme ud på arbejdsmarkedet«. Sådan lød det fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), da hun som led i regeringens ghettostrategi i går foreslog, at der over en fireårig periode afsættes 20 millioner til »at oprette jobcenterafdelinger i ghettoerne«.

Men hvis alle 29 ghettoer søger støtte, er der maksimalt 172.414 kroner til indsatsen om året.

»De penge får man ikke meget jobcenter for. Det er højest en halv løn,« konstaterer John Andersen, professor på RUC og en af landets førende ghettoeksperter, som ellers roser ideen om jobcenterafdelinger i de udsatte boligområder.

Men skal der være blot én sagsbehandler til at tage imod ghettobeboerne i de nye jobafdelinger, vil det koste omkring 436.000 kroner om året alene i lønomkostninger, oplyser Dansk Socialrådgiverforening, der har regnet ud, hvad en ung, lavtlønnet sagsbehandler gennemsnitligt koster. I det regnestykke er der hverken indregnet omkostninger til husleje, drift eller ledelse af jobcentret. Regeringens midler rækker derfor ikke langt, vurderer formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post:

»Der bliver ikke meget fremskudt jobcenter for 172.413 kroner om året. Godt nok er vi ikke højtlønnede, men hvis det overhovedet skal give mening og være sådan, at for eksempel unge skal kunne banke på og få hjælp med det samme, så skal der meget mere til, og det undrer mig, at de ikke kan finde penge til det i Beskæftigelsesministeriet,« siger hun.

Discount?

Radikale Venstres arbejdsmarkedsordfører, Morten Østergaard, mener heller ikke, at puljen vil nytte meget:

»Det er en klar discountløsning, for midlerne rækker ikke engang til én medarbejder, og det er dårlig nok administrationen værd for den kommune, som er involveret i det,« siger han.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen, anklager regeringen for ligefrem at »gøre grin med de folk, som bor i ghettoerne. Når man har afsat så få midler, er det ren signalpolitik, hvor de udsteder fine løfter, men så må kommunerne betale. Desværre hænger kommunernes økonomi i forvejen i laser,« siger han.

Ifølge Morten Østergaard er jobcenterforslaget blot ét eksempel på, at regeringens ghettostrategi er underfinansieret:

»Regeringens ghettoudspil savner økonomisk tyngde. Vi må gøre en indsats hele vejen rundt, og det kan vi ikke ved hjælp af et par håndører her og der, som bliver fordelt i cigaræsker og småpuljer,« siger han og foreslår at gå alle puljer efter »med tættekam« for at skaffe finansiering til en sammenhængende og meningsfuld ghettoindsats.

At oppositionen klandrer regeringen for ikke at ville sætte statskroner bag ordene i ghettoplanen, er ikke så mærkeligt, mener John Andersen. Men han er enig i, at der i det store hele ikke er afsat mange midler til at løse Danmarks ghettoproblemer:

»Regeringens oplæg er, at langt hovedparten skal betales af Landsbyggefonden, og så er der satspuljen, der bruges som belejlig buffer,« siger han og henviser til, at Landsbyggefonden, som er finansieret af lejerne, har holdt for i mange år.

»Vi er nok ved at være nået et træthedspunkt, hvor man siger, at nu må samfundet træde mere til, fordi vi måske er gået for langt af kompromisvejen, hvor Landsbyggefonden skal lægge en god del af pengene, og så spæder staten og kommunerne til med resten,« siger han.

Ikke alle kan få

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forklarer, at alle ghettoer slet ikke kan regne med støtte fra puljen:

»Der er ingen, som har sagt, at alle skal have penge. Det er en pulje, man søger, og når den er brugt op, så er den brugt op.«

- Hvor mange jobcentre forestiller du dig så, det kan blive til?

»Det kan og vil jeg ikke tage stilling til, før jeg har set de konkrete ansøgninger, som måtte komme ind.«

- Hvad så hvis alle kommuner søger? Så kan de få en studentermedhjælper hver?

»Man kan altid stille tingene på spidsen. Det her er en pulje og en håndsrækning til dem, som vil gøre en ekstra indsats, men der er kun penge, til den er brugt op.«

- Kan du forstå, hvis folk er skuffede over, at der ikke er penge til at gøre forslaget til virkelighed i alle 29 ghettoer?

»Nej. Der er allerede kommuner, som selv har taget initiativ til det, og for kommunen kan det altid betale sig at få borgerne i arbejde. At vi nu oven i købet har valgt at lave en pulje, ser jeg kun som et plus.«

- Så hvis nogen har forstået forslaget som et løfte om, at der nu ville komme en jobcenterafdeling i hver ghetto, så har de helt misforstået dig?

»Jeg sagde meget klart, at der var afsat 20 millioner kroner til det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

I en tid hvor fokus er så entydigt er på arbejdsmarkedet er det svært at se hvorfor der skal dyre socialrådgivere ind over. Et par kontanthjælpsmodtagere med et fornuftigt løntilskud kan sikkert godt få sådan et kontor til at løbe rundt for 172.413 kroner.

Dorte Sørensen

Regeringens ghettoplan følger godt OVK s tidligere finansierings metoder af tidligere planer. Flotte ord og planer uden reelt indhold – Er det ikke på tide at vi få et valg så Danmark igen kan få et arbejdsdueligt Folketing.

Morten Kjeldgaard

Dorte, mon ikke VK0 er ved at lægge op til et nyt valg? Ghettoplanen er tydeligvis et forkvaklet forsøg på at genoplive den hensygnende værdipolitik. Vi skal glemme at VK0 har kørt landet i sænk og tømt statskassen. Taktikken med at tampe løs på diverse minoriteter og høste stemmer på den latente racisme i folkedybet har jo tjent VK0 ganske godt igennem de sidste 10 år...

Konservative vælgere, burde skamme sig noget så grusomt, det konservative parti har netop leveret varen. Det er naturligvis ikke den slags man pakker ind i gavepapir og praler af. Men de har formået at få den dynamik i samfundet der hedder stavnering, skønt det altid har været et mål at bremse arbejdspladserne, har man nu sørget for at folk samtidigt kan føle sig til grin, mens de bor i et stigmatiseret kvarter, er arbejdsløse, har ringe sociale netværk, og en del lider sikkert af forskellige sygdomme. Personligt synes jeg at, det er en stolt dag for Danmark.

Jeg synes det her skal ses i et helt andet lys.
Med 174.000 til hver, betyder det jo at bare man får en i arbejde er pengene tjent hjem. Det er da et ambitions niveau der vil noget.

Kom så ikke rendende her med al jeres flæbene rundbordspedagogikdererikkenogetatkommeefterindundergulvtæppet.

Slettet Bruger

Ser virkelig frem til disse Intet nyt fra Vestegnen butikker med deltidsansatte frisører i jobcentrene som på den anden side af hegnet....

Kom ind i min jobbutik så skal jeg fortælle dig, hvilken fugl du er. Vi har nogle ret gode beskæftigelsesterapier pt med spaghettitårne og skumfiduser, og så har vi jo netop liberaliseret hashhandelen, hvor der stadig gode penge at tjene.