Interview
Læsetid: 7 min.

Hun infiltrerede det århusianske nazimiljø

I knap et år levede elitesvømmeren Charlotte Johannsen et dristigt dobbeltliv i det nazistiske miljø i Århus. Hun foregav at sympatisere med hooligangruppen White Pride, men infiltrerede den indefra. Nu har hun skrevet en bog om livet, frygten og volden i det ellers så lukkede miljø
På bare otte måneder lykkedes det Charlotte Johannsen at infiltrere det voldelige nazimiljø omkring White Pride og trænge helt ind i inderkredsen. I morgen udkommer bogen 'Forklædt som nazist - en Århushistorie', hvor Charlotte fortæller om   sine oplevelser, der begyndte kort tid efter, at en ven blev slået ned på gaden i Århus.

På bare otte måneder lykkedes det Charlotte Johannsen at infiltrere det voldelige nazimiljø omkring White Pride og trænge helt ind i inderkredsen. I morgen udkommer bogen 'Forklædt som nazist - en Århushistorie', hvor Charlotte fortæller om sine oplevelser, der begyndte kort tid efter, at en ven blev slået ned på gaden i Århus.

Indland
25. oktober 2010

Det begyndte med et overfald. For aviserne var det endnu en historie til spalterne. For politiet endnu en sagsmappe til arkiverne. Men for Charlotte Johannsen, en 21-årig tidligere landsholdssvømmer, blev overfaldet et vendepunkt. Det var i september 2008. På vej hjem fra Århus Fest-uge var hendes gode ven Oliver blevet overfaldet og tæsket af medlemmer af AGF's hooligangruppering White Pride. En fraktion af højreekstreme voldsmænd, der i årevis har hærget det århusianske natteliv med overfald på indvandrere og venstreorienterede. Hans ribben var trykkede, han havde sår i hele ansigtet, og på den ene kind var der et tydeligt skoaftryk.

Da Charlotte Johannsen så sin vens maltrakterede ydre, traf hun en beslutning: Hun måtte gøre noget, blande sig. Sætte foden i. Hvordan ideen præcis opstod, husker hun ikke, men da Charlotte Johannsen 1. november 2008 gik ind ad døren til Den Hvide Hest, White Prides stamværtshus i Jægergaardsgade i Århus, var det allerede for sent at vende om.

Under jorden

På bare otte måneder, fra efteråret 2008 til sommeren 2009, lykkedes det Charlotte Johannsen at infiltrere det voldelige nazimiljø omkring White Pride og trænge helt ind i inderkredsen til 'Dollar', 'Diesel', 'Føreren', 'Randers' og 'Anden'. De sidste to år har hun holdt sit forehavende hemmeligt for selv de allernærmeste, men nu har hun med hjælp fra journalisterne Marchen Neel Gjertsen og Sebastian Gjerding nedfældet sine oplevelser i en ny bog, der udkommer på Informations Forlag i morgen.

Forklædt som nazist - en Århushistorie giver et sjældent indblik i volden, radikaliseringen, sammenholdet og hadet i det ellers så lukkede hooliganmiljø. Men faktisk var det slet ikke meningen, at der skulle være kommet en bog ud af det.

»Jeg havde overhovedet ikke gjort mig klart, hvad jeg egentlig ville,« forklarer Charlotte Johannsen.

»Jeg tænkte bare, at hvis jeg sad på værtshus med White Pride, så vidste jeg, hvor de var, og så ville jeg også kunne advare mine venner, hvis de gik ud for at overfalde dem. Længere tænkte jeg ikke.«

Hun sidder og kigger frem for sig med sine mørke øjne og sit lange brune hår. Hun ligner en helt almindelig 21-årig studerende, men det er hun ikke. Der er en grund til, at vi sidder i min lejlighed og ikke i hendes, og at al kommunikation er foregået via forlaget. Jeg har ikke hendes telefonnummer, for hun vil ikke udlevere det. Jeg kender ikke hendes adresse, for den er hemmelig. Charlotte Johannsen tager ingen chancer. Hun ved, at når hendes bog udkommer i morgen, vil hun ikke længere være i sikkerhed. Men det er den pris, hun har valgt at betale for at fortælle en vigtig historie.

»Der er uden tvivl folk i miljøet, som vil blive meget vrede på mig og ønske at hævne sig. Fordi de føler sig forrådt, og fordi de ikke bryder sig om at blive skildret så ærligt, som de bliver i min bog,« siger Charlotte Johannsen, der kun så småt er ved at vænne sig til tanken om, at hun aldrig vil kunne vise sig i sin barndomsby igen.

Alligevel glæder hun sig til, at bogen udkommer.

»Nu har jeg i to år båret rundt på den her hemmelighed, og endelig kan jeg få lov til at sige: Sådan her er det, det er sådan, det hele hænger sammen!«

Den hvide race

Det er en sjældent modig bog, Charlotte Johannsen lægger frem. I løbet af de i alt 259 sider udleverer hun fremtrædende personer, strategier, mødesteder og magtforhold i og omkring det højreekstreme hooliganmiljø i Århus. Hun tegner et billede af rekrutteringsapparatet og viser, hvordan almindelige fodboldglade drenge langsomt bliver tiltrukket af miljøet og radikaliseret i en politisk retning med nazistiske slagsange, stoffer og vold som endestation. Og endelig dokumenterer bogen et betydeligt overlap mellem personkredsen i White Pride og folkene bag den politiske højrefløjsorganisation Vederfølner. Et overlap, som de to grupperinger ellers tidligere konsekvent har afvist over for pressen.

Bogens største kvalitet er dog ikke så meget de journalistiske afsløringer, som det er dens beskrivelser af det fællesskab, som på godt og ondt er med til at binde miljøet sammen. Eksemplificeret i en scene, hvor Charlotte Johannsen sidder sammen med 'Bianca' og 'Dollar', der begejstret kigger en video igennem fra White Prides off mod Aab's hooligans.

Flere af Aab'erne ryger i jorden, inden videoen slutter efter ikke meget mere end halvandet minut.

»Det gik jo vildt hurtigt. Tager det virkelig så kort tid?« spørger jeg.

»Ja, men det føles som meget længere. Det er den vildeste følelse at stå der. At skulle frem og slå på et andet menneske er så fedt (...),« fortæller Dollar helt medrevet.

Den racistiske og ideologiske overbygning adskiller White Pride fra de fleste andre danske hooliganfraktioner. White Prides vold er politisk. Vreden ikke tilfældig, men målrettet. Hadet ikke grundløst, men funderet i en forestilling om den hvide races overlegenhed.

Det er et system, der reproducerer sig selv, fortæller Charlotte Johannsen.

»Jeg har fået en bedre forståelse for, hvorfor man kan blive opslugt af det her miljø. Og hvorfor de mennesker, som færdes i miljøet, langsomt kommer til at over- tage holdninger, de måske ikke selv havde fra begyndelsen.«

Nyt tøj og nye tanker

Charlotte Johannsen taler af erfaring. Ikke bare har hun levet blandt folk fra miljøet, hun har også levet som dem. I november 2008, kort efter hun får etableret den første kontakt til miljøet, underlægger hun sig en gennemgribende makeover. Hun omdekorerer sit værelse, så der ikke længere hænger venstreorienterede citater og collager på væggene, hun gemmer sine conversesko i skabet og erstatter sit punkpoppede tøj fra H&M med pænt fra Vero Moda. Også tankerne får nye klæder.

Hun holder op med at reagere på nedsættende bemærkninger om kvinder. Til gengæld begynder hun at studere nazismens talsymboler og læse bøger om, hvordan den liberale udlændingelov vil føre til danskernes undergang og et nyt muslimsk herredømme. Mens Charlotte Johannsen stadig var landsholdssvømmer, drak hun knap nok øl, men nu fester hun igennem både torsdag, fredag og lørdag med de mænd, som har gjort smilets by til voldens by. Hun er med til private fester, hvor ledende White Pride-medlemmer sniffer coke og hører nazimusik, mens de heiler og roder med deres våben. Hver dag sluger Charlotte Johannsen en ny bid af sit gamle jeg og træder gradvist ind i et nyt.

»På et tidspunkt engang efter julen 2008 tog jeg mig selv i, at der havde sneget sig nogle nye ord ind i mit ordforråd. Lige pludselig gik jeg rundt og 'hadede' alt muligt. Det havde jeg aldrig gjort før.«

- Hvordan forklarer du det?

»Jamen, det var jo et produkt af de mennesker, jeg omgav mig med, for de hader virkelig mange ting. De hader de røde, de hader muslimerne, de hader de homoseksuelle. En stor del af deres verdensopfattelse baserer sig på had til andre grupperinger, og det had blev jeg en del af.«

Et dobbelt blik

I løbet af de otte måneder nåede Charlotte Johannsen at komme tættere på White Pride, end hun nogensinde selv havde troet muligt. Men i forholdet til Morten kom hun for tæt. Deres relation fik til sidst karakter af et kærestelignende forhold.

»Hvis jeg havde været den perfekte muldvarp, havde jeg selvfølgelig aldrig ladet det ske,« erkender hun:

»I begyndelsen betragtede jeg Morten som en god mulighed for at lære nogle flere nazister at kende. Han befandt sig i periferien af White Pride og var et instrument, jeg kunne bruge til at komme tættere på inderkernen i miljøet. Men fordi vi brugte så meget tid sammen, begyndte han efterhånden at blive en enorm vigtig del af min hverdag. Han var en af de få, jeg kunne dele ting og oplevelser med, som ikke var en del af projektet. Han hjalp mig med mine engelsk-afleveringer, vi spiste morgenmad sammen og snakkede om de nyeste film, der havde gået i biografen. Det kan virke absurd, men det snakkede jeg bare ikke med så mange andre om på det tidspunkt. For når man gemmer på en så stor hemmelighed, som jeg har gjort, så skaber det en distance til folk. Når jeg talte med mine venner, kunne jeg ikke referere til noget af det, jeg havde oplevet, og de begyndte langsomt at glide fra mig. Dét tomrum fyldte Morten på mange måder ud. Han blev en normal person i alt dobbeltspillet.«

- Men det var vel en skæv relation i og med, at han ikke kendte sandheden om dig?

»Der er ingen tvivl om, at det har været det suverænt sværeste for mig. Morten var voldelig og havde mange racistiske holdninger. Men han var også bare Morten, der havde en hverdag. Og det var i den lavpraktiske hverdag, at vi havde et forhold sammen og var noget for hinanden.«

- Kom du aldrig i tvivl om, hvem du var, når du konstant spillede en anden?

»Jeg vil sige det på den her måde: Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg ikke var nazist. Men i løbet af foråret blev det meget nemt for mig at spille min rolle. I starten var jeg nervøs for at træde ved siden af og falde ud af rollen. Men til sidst tænkte jeg ikke længere over det. Det er skræmmende, men på den anden side er det måske også en vigtig lektion i, hvor let det er at overtage andres holdninger - ikke mindst hvis man kommer ind i det her miljø som en ung, usikker dreng eller pige.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bente Simonsen

Godt gået, håber ikke du får problem med 'miljøet'.

Christian Hviid

En utrolig imponerende bedrift Charlotte - man kan kun have dyb respekt for din indsats og ofre. Jeg håber meget, at prisen ikke har været for høj, at du får fat i de venner, der gled væk, og at du altid selv vil føle, at du gjorde en positiv, vigtig forskel.

Alt godt :)

Jon Vølund Madsen

Fint arbejde!

Disse primitive masse- og voldsdynamikker, er også beskrevet i Bill Bufords "Among The Thugs", hvor han også går undercover blandt (højreorienterede) engelske hooligans.

Jeg venter stadig i spænding på en tilsvarende exposé af det autonome miljø.

JAMEN SKULLE DER IKKE LIGE VÆRE EN DIREKTE HENVISNING TIL KØB AF BOGEN?

Det flytter så ingen problemer, de bunder i samfundet, ikke i individuelle gerninger, hvor meget de borgerlige end, kan bifalde den illusion.

Dorte Sørensen

Er Charlotte Johannsens handling ikke en der bør hædres. Hun har ofret sig selv for at få kendskab til en voldelig gruppe med kristen kulturbaggrund i Århus. I mine øjne er det en mere helt modig gerning end JP s tegninger der skulle vise muslimer, at de skulle tåle hån og spot.

Charlotte Johannsen er den ægte vare. Charlotte Johannsen kommer til at betale en utrolig høj pris for sin ytringsfrihed, fordi hun vil være tvunget til at leve i skjul mange år frem i tiden.

Charlotte Johannsen er hundrede gange mere modig end Kurt Westergaard, Flemming Rose og Jyllands Posten til sammen, da hun på ingen måde kan regne med den samme grad af beskyttelse fra magthaverne og statsapparatet.

Mon Charlotte Johannsen kan regne med støtte fra Trykkefrihedsselskabet, Dansk Folkeparti, Lars Hedegaard, Naser Khader og alle de øvrige selvbestaltede forkæmpere for ytringsfriheden?

Lad mig bidrage med en humoristisk vinkel på White Pride. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=JU4RwwpgckE

Ok, det er ikke fremragende humor, fordi klovnen formodentlig er helt ufrivilligt i rollen, men morsom...dét er han altså!

VIRKELIG RESPEKT TIL UNDERCOVER CHARLOTTE JOHANNSEN!

Desværre er det meget sigende for dansk journalistiks elendige lavmål, at det er en civll person, som må lave vigilante-arbejde blandt bærmen. Og ikke en dansk Günther Wallraff-journalist.

Siden 1970'erne med Torgny Møller og Niels Ufer har Information jo heller ikke vist sig i Århus eller Provinsen overhovedet. I er vel bange for White Pride eller foretrækker at pille vedens navle i St. Kongensgade?!

Klippet med den unge fyr (se René Jansens kommentar), der tilsyneladende har problemer med at sætte ord på motiverne til sine aggressioner, er en retorisk begavet fortaler for voldens sprog: Handling frem for ord!

Morten Kjeldgaard

Bob, du har ret.

Her er et link hvor man kan bestille bogen fra
Informations Forlag
.

Søren Kristensen

Selvom stolthed er roden til alt ondt, kan nu godt være lidt stolt alligevel, Charlotte.

Jonatan Moldrup

"Thumbs up" for det der. Hvor er det dog godt at der endelig kommer noget frem om dem. ellers er det jo kun medierne der kan bringe en historie fra deres dramaturiske vinkel. synes det er godt at man også kan finde ud af at nogle af dem trodsalt også er mennesker med en mere eller mindre almindelig hverdag.

Det kunne være fedt, hvis der også var en infiltrator i DNSP, så vi kunne finde ud af lidt mere om dem.

Håber nu også at de nye oplysninger, kan være med til at stoppe volden i Aarhus en smule.

Rasmus Underbjerg Pinnerup

Sygt meget respekt for Charlotte herfra :)

21SØNDAG på DR havde i går et indslag om historien. Det kan ses her: http://vpodcast.dr.dk/DR1/21_Soendag/2010/21_Soendag_101024205957.mp4

Hej Jon Vølund Madsen

>>Disse primitive masse- og voldsdynamikker, er også beskrevet i Bill Bufords “Among The Thugs”, hvor han også går undercover blandt (højreorienterede) engelske hooligans.<<

Han går ikke undercover, de er udmærket godt klar over at han er journalist - derfor bliver historien naturligvis en anden ifht. hvis han havde været undercover. Er også i tvivl om hvorvidt de rent faktisk er højreorienteret - det langtid siden jeg har læst bogen.
Hvis man opleve dette skal man se dok'en Mcintyre - Chelsea Headhunters, hvor man bl.a. ser dem spille mod København og den kære Mcintyre får en på lampen af CC.

Jeg kan altså ikke forstå, at hendes heltegerning skal sættes i relation til Muhammed tegninger.

Steffen Nielsen

Fantastisk flot indsats. Mest imponerende er det, at Charlotte Johannsen åbenbart har været i stand til ikke at lade den racistiske smitte finde vej til hendes sjæl.
Det er absolut en bog, som jeg ser frem til

I sandhed en imponerende bedrift. Og ret utroligt hun har haft styrken til det. Det tror jeg ikke, jeg ville have haft.

Men streng taget ville den helt store heltedåd vel være ikke bare at tage de mennesker alvorligt, men også derigennem at lære dem at lade være med at hade.

Ikke bare: ikke kun - dvs. inklusive at tage alvorligt ;-)

Steffen Nielsen

Det er meget muligt racismen ikke har fundet vej til hendes sjæl... Men den fandt dog vej til hendes seng. Ikke at det vil holde mig fra at læse bogen eller mine forventninger til selvsamme er på lavt blus. Men jeg synes der er en masse etiske spørgsmål, der rejser sig omkring hendes projekt. Hvorfor det da ikke skal være nogen hemmelighed, at jeg vil læse bogen lige så meget for dem, som for at få et indblik i White Pride.

Nu hvor Charlotte Johansen skal leve med risikoen for hævn i mange år fremover, kunne hun måske have brug for lidt ekstra hjælp. Fortjener hun ikke at vi laver en indsamling?

Det youtube indslag, som René Jansen anbefaler, er jo faktisk fint. Det illustrerer forbløffende klart essensen aft, hvad der motiverer folk på den fløj.
Det minder mig om tea party bevægelsen i USA, som angiveligt bæres frem af vrede, og hvor en stor del af bevægelsens styrke ligger I at folk giver udtryk for vrede og udtrykker et hæmningsløst had mod alle mulige, der tilfældigt befinder sig i skudlinjen.
I begge tilfælde er det hadet for hadets EGEN skyld. Det er det, den "dumme" journalist ikke forstår - meningen er at man ønsker at hade nogen, og det gælder bare om at finde en gruppe at hade. Der er lige netop ikke nogen begrundelse for hadet - det er essensen.

Et interessant spørgsmål - kan man gøre noget som helst for at afmontere hadet? Hvis man kommer i diskussion med en person som tydeligvis hader for hadets egen skyld, kan man så gøre noget som helst ved det? Gad vide om Charlotte Johansen har lært de personer så meget at kende, at hun kan give sit bud på hvordan vi andre bedst kan håndtere dem?

Svend Erik Sokkelund

@ Hans Nielsen
Køv bogen ... å' læs den, fortæl andre om den, debatter den, skriv om den...
Det vil være med til at ændre tingenes tilstand og helt sikkert glæde Charlotte Johannesen rigtigt meget.

René

Det er desværre også min mistanke. Jeg har ingen personlig erfaring med White Pride. Men jeg har, i min opvækst, fået et indblik i den hooliganisme, der omkranser de københavnske fodboldklubber - det skal dog understreges det indblik ikke er kommet som medlem eller direkte tilknyttet.... jeg er bare vokset op med og blandt folk som har taget den kultur til sig. Men nok om det... Pointen er at jeg ved, at man altså ikke kommer ind til den hårde kerne i dette miljø, uden man så at sige giver noget igen - det kvinderne i miljøet bidrager med er så sjældent i forbindelse med de voldelige konfrontationer.... If you catch my drift.
Ikke dermed sagt der er hold i beskyldningerne om at Johansen har haft intime forhold til "en række forskellige mænd" i miljøet. Men det indledende er en nu engang en kendsgerning der, sammen med hendes egen beretning om at have haft et intimt forhold til en mand med tilnavnet "Føreren", altså kaster nogle ubehagelige skygger over hele bogprojektet.

Det skal naturligvis ikke tolkes som en undskyldning for eller en godkendelse af White Pride - deres holdninger kan eller ønsker jeg på ingen måde forsvare.
Men jeg må indrømme jeg deler den nagende mistanke andre også giver udtryk for. Er der hold i den mistanke gør det i øvrigt ikke historien mindre interessant eller betydningsfuld... det giver den bare et skær af uærlighed, som jeg ikke ser nogen grund til.

Rachel Henderson

Det minder lidt om historien med Jacob Holdt og ku Klux Klan.

Se her: http://www.kukluxklan.info/index-dk.htm

mariann offersen

Har også kikket youtube linket som René Jansen anbefaler og tog mig selv i at trække på smilebåndet.

Nu kender jeg lidt til knægte, som har lidt svært ved at udtrykke sig....den her unge mand har nok ikke haft meget at være stolt af da han gik i skole fx., så White Pride er lige noget for ham.

René Jansen, Kim Sørensen, Casper Udemark:

I har nu lige efter hinanden citeret det præcis samme Vederfølner-citat, men jeg kan ikke se hvordan det strider imod hendes forklaring. Det eneste det siger er at de ikke havde hende mistænkt for at have en skjult dagsorden.

Vedrørende kæresteriet så er der vel egentlig ikke noget underligt i det. Hun er ikke professionel journalist eller politibetjent, men derimod en privatperson med uafklarede interesser. At hun under forløbet delvist kommer til at sympatisere med nogle af de personer hun i så lang tid og så tæt omgåes med er for mig at se ret naturligt.

Kim Sørensen:

"...Pointen er at jeg ved, at man altså ikke kommer ind til den hårde kerne i dette miljø, uden man så at sige giver noget igen - det kvinderne i miljøet bidrager med er så sjældent i forbindelse med de voldelige konfrontationer…. If you catch my drift...."

Fuldstændigt enig. Selvom jeg aldrig har bevæget mig i miljøet, så lyder rekrutteringsgrundlaget, karakterene og spillereglerne også noget stereotype i sammenligning med andre, yderligtgående kliker. Dermed også klikernes kvindelige 'hang-arounds'.

Dog må jeg erkende, at der ikke skulle mere til at vække min mistanke, end bevidstheden om, at vi altså har med en kvinde på 20 år at gøre, som vil skildre - og tolke på - et hyper-maskulint miljø.

Og jeg befinder mig stadig i en alder, hvor mine kvindlige jævnaldrende har utroligt svært ved at foretage sig noget som helst, uden samtidig at se sig selv i spejlet og pleje image. I forlængelse heraf, skal man ofte lægge øre til de mest urkomiske omfortolkninger af deres egen adfærd, som initialt startede eksempelvis med liderlighed, men endte i fortrydelse og tømmermænd. Resultatet kunne f.eks, være små-ærgerlige grynt om, at der nok var lidt 'voldtægt' over eskapaderne (og dermed ikke helt frivilligt).

Igen; Christina Johannsen er 20 år. Ligesom mange andre, og grundet min egen indstilling, så har jeg bare så fantastisk svært ved at se igennem fingre med forfatterens forklaringer på sig selv.

Jan Jørgensen bruger ordet 'post-konstruktion'. Det beskriver ret godt min mistanke også.

http://da.wikipedia.org/wiki/Ratatosk

( ratatosk overbringer fornærmelser ( budskaber er en lidt for mild beskrivelse ) mellem hhv. slangen og ørnen/høgen: vedrfolner ), og har vist temmelig travlt for tiden,

og hvis der ikke var nogen der førte al den del og hersk politik, hvad i alverden sku' ratatosk så tage sig til ?

h.m. formodentligt:

klogeligt ligger ratatosk ( trods ratatosk's røde farve ) så selv
noget ekstra til de gensidige fornærmelser.

Kim Gram:

Det er ved at udvikle sig til et 'trekantsdrama'. Spændende.

P.S. Kim Gram:

Prøv at se de indledende kommentarer til denne artikel. De er fulde af lovprisninger og beundring for Christina Johannsens historie, på trods af, at ingen her - formodentligt da - aner noget som helst om hendes bevæggrunde. En enkelt debattør foreslår oven i købet at starte en indsamling til fordel for C.J.

Det er den form for forblændelse, som jeg lige præcist er så enormt træt af. Og den bliver ikke bedre af, at den også hersker blandt folk, som man er politisk enige med. Jeg kan også være skyldig i den af og til, og det er netop derfor en god ide at være lidt bevidst om det.

@Rene Jansen

hvad skal man foreslå i disse tider hvor paranormale aktiviteter går gennem europa ?

slanger og høge i alle verdener - foren jer !

René Jansen:

"Prøv at se de indledende kommentarer til denne artikel. De er fulde af lovprisninger og beundring for Christina Johannsens historie, på trods af, at ingen her - formodentligt da - aner noget som helst om hendes bevæggrunde."

Artiklerne om hende her og i andre aviser gør det ret klart at hun allerede fra starten havde involveret personer fra Redox, samt at hun havde nedskrevne noter fra hele perioden.

Sune Olsen

"...Artiklerne om hende her og i andre aviser gør det ret klart at hun allerede fra starten havde involveret personer fra Redox, samt at hun havde nedskrevne noter fra hele perioden...."

Fra Redox?

Jaså... så minder historien mig pludselig også om en konflikt mellem to politiske bevægelser, som hævder at være afgrunds-dybt forskellige, men i praksis og metode, stort set er ens. Historien svarer til, at et medlem af 'White pride' infiltrere anti-fascistisk aktion og skriver en bog om dem - og at vi andre naturligvis hylder indsatsen og selvopofrelsen.

Se dét synes jeg er interessant; dét fænomen, at diametrale karakter-modsætninger alligevel ofte ligner hinanden helt utroligt meget på bunden.

@rene jansen

wich is witch ?

ved infiltrationer anywhere, så tæt på mennesker
"tæt på gulvet"; bliver det jo, heldigvis(!), meget svært at skelne wich is witch, netop fordi de alle er mennesker,"tæt" på gulvet.

René Jansen:

Jeg er enig: Du har tydeligvis ikke sat dig ind i sagen.

Der er på nuværende tidspunkt ikke så meget at sætte sig ind i. Men det kommer der nok, når bogen udkommer, og Vederfølner måske kommenterer på den.

Jeg vil foreløbigt følge den - dog nok mest som tilskuer. Ingen af de stridende parter behandler en hjertesag for mig og jeg har allerede overvejet et par gange, at arkivere diskussionen som et internet opgør, og altså ikke, som C.J. påstår, et folkeoplysende projekt for almen-vel'ets skyld. Den køber jeg simpelthen ikke.

På dette punkt har jeg måske endda en lille bitte smule mere respekt for den ekstreme højrefløj end venstrefløjen, fordi de i det mindste ikke er lige så tilbøjelige til, at forskønne deres modstand mod "de røde" med plus-ord om, at de handler på almen-vel'ets vegne som en flok altruistiske og bamhjertige samariter.

Kort og godt: Der er i mine øjne tale om et parts-indlæg med denne bog.

Rettelse:

"internet opgør" = internt opgør.

"en lille bitte smule mere respekt for den ekstreme højrefløj end venstrefløjen"

Hellere højreekstrem end venstreorienteret. Aha.

Svend Erik Sokkelund

@ René Jansen
Partsindlæg eller ej; det er et ekstremt hjørne af samfundet vi gerne må blive klogere på.
Kan Cherlottes bog bare give os lidt mere indsigt, synes jeg, det er fint. Jeg tiltror de fleste af Informations læsere evnen til selv at kunne lægge til & trække fra.

Bo Nielsen:

Nej, jeg mente naturligvis:

"...en lille bitte smule mere respekt for den ekstreme højrefløj end den ekstreme venstrefløj..."

- selvom jeg ikke sympatiserer med nogen af parterne. Men i et valg mellem to onder, du ved....

Det er så meget lettere at holde den ekstreme højrefløj i skak. De foregiver ikke at handle i humanismens navn og er ofte deres egen største forhindring på vejen til målet.

Svend Erik Sokkelund:

"...Jeg tiltror de fleste af Informations læsere evnen til selv at kunne lægge til & trække fra..."

Det gør jeg heldigvis også.

Mit ærinde er skam ikke at begå karaktérmord på Johansen eller sætte hende i miskredit.
Jeg påpeger sådan set bare, at der efterhånden danner sig et billede af den unge kvinde, som er langt mere kompliceret, end det artiklen her lægger op til.

Der henviser jeg bl.a. til følgende ting, som fra artikler hun selv har deltaget i:

Inden hun startede undercover-projektet op var hun til møder hos Rød Ungdom og Konservativ ungdom fordi hun "ville bruge [sin] tid på den slags, efter at [hun] var holdt op med at svømme". Uden at tolke yderligere på det forhold danner der sig alligevel et billede af en ung kvinde, der ikke helt har fundet sit ståsted og derfor shopper lidt rundt, i håbet om at finde? At hendes politiske engagement så endte i 8 måneders undercover (også under bed cover) kan man så selv tolke videre på - Johansen tilbyder jo åbenbart ikke nogen videre forklaring herpå.

Historien om hendes muslimske kæreste er en løgn, hun selv har startet.... Hendes forklaring er at hun opfandt Mohammed, for at kunne bryde endeligt med miljøet. Igen er vi overladt til vores egne tolkninger. For hvorfor overhovedet opfinde Mohammed? Mon ikke hendes flugt til København og udmelding om hun aldrig har været "en af dem" ville være nok til et endeligt brud? Ja jeg ved det ikke, men jeg finder det lidt mystisk, at hun vælger at afslutte projektet på en løgn.

Hun indgår i et kæresteforhold til en mand i miljøet, med tilnavnet "Fører". Om man skal lægge noget videre i tilnavnet kan jeg ikke sige - men det er vel næppe et tilnavn en person længst væk fra den rådne og hårde kerne, der får sig lige det tilnavn. Men det er for så vidt underordnet... At hun, så at sige, vælger at gå i seng med fjenden sætter igen alvorlige spørgsmålstegn ved fremstillingen af det her som et beregnet undercover projekt. Er det beregnet, så tenderer det jo næsten sociopati. Hvorom alting er så ryger den journalistiske armslængde ihvertfald ud af vinduet, i det øjeblik man vælger at gå i seng med sin "case". Så er vi vel nærmere ovre i Gonzo-journalistik, der bestemt ikke skal forklejnes. Men den genre er trods alt et helt andet "bæst", end det bogen her fremføres som. Med andre ord tror jeg den større mening findes i et meta-casestudy end i selve det casestudy bogen udgør.

Det korte af det lange er at jeg ganske enkelt ikke kan finde ud af om det her handler om en stærk og målrettet kvinde... eller om det handler om det stik modsatte. Er det sidste tilfældet synes jeg historien er langt mere rørende og for så vidt også skræmmende. For jeg kan ikke lade være med at tænke på hvad fremtiden mon kommer til at byde på, for den kvinde, der kigger frem gennem sprækkerne? Har hun fundet sit ståsted? Hvad var det hun manglede, siden hun kastede sig ud i projektet, og har hun fundet det?

Sune Olsen

Jamen du skriver det jo perfekt: Hun er en privatperson, med uafklarede interesser.
Det er så de interesser eller motiver, jeg finder vildt interessante. For hvis vi skal være lidt grove, kan vi vel hurtigt blive enige om at disse miljøer er ganske veldokumenterede - ihvertfald menneskeligt... Ang. de praktiske detaljer, som hvem, hvor og hvor mange...ja de detaljer mangler måske. Men dem får vi jo heller ikke rigtigt i bogen. Så i den forbindelse har jeg svært ved at forestille mig bogen vil kunne bidrage med noget videre, som ikke allerede har været dækket og afdækket utallige gange.... Der har vi jo alt lige fra (mere eller mindre) hardcore videnskabelige studier, som Stanford Prison Experiment, The Third Wave, Blue Eyed/ Brown Eyed til fiktion (noget af biografisk karakter) som American History X, This is England, Romper Stomper osv. osv. osv....

Med andre ord er værket måske knap så interessant som personen og motiverne... Men det bliver det jo ikke mindre interessant af - det bliver bare noget helt andet.

Det skal dog siges at bogen rent faktisk har formået at spille en rolle i den politiske hverdag. Venstre i Århus vil jo nu, på baggrund af bogen, gøre "noget" ved White Prides rekruttering på stadion. Men lad os nu se om den hensigtserklæring er andet end et forsøg på at ride med på alt den presse bogen får for tiden - det er jo ikke første og næppe heller sidste gang politikerne melder ud at nu skal der gøres noget ved fodboldvolden.... særligt ikke i disse tider, hvor hooligansne i forvejen nyder en rimeligt stor opmærksomhed i pressen.

Svend Erik Sokkelund

Nu er alle de eksempler du nævner lidt fjerne fra Århus & omegn og flytter sikkert ikke meget i den hjemlige andedam, om der overhovedet er nogen på rådhuset eller Christiansborg, der har læst dem.
Mere lokale beretninger kan muligvis have lidt mere aktualitet.
Er der nogen, der har læst bogen allerede?

Svend

Eksemplerne er geografisk fjerne... Men de er jo hverken menneskeligt eller psykologisk fjerne fra Århus - læser man Politikens anmeldelse af bogen kan man endda få indtrykket af de faktisk er tættere på Århus, end Johansen formår at komme.
Hvorfor man kan forestille sig at den røre i vores lokale andedam, bogen skaber, hurtigt vil fortage sig igen.... og tilbage står så den, efter min mening, langt mere interessante, rørende, skræmmende og fascinerende fortælling om personen Johansen - for det virkelige mysterie her er vel ikke hvorfor letpåvirkelige unge mænd bliver draget af den yderste højrefløj. Det er vel nærmere hvad der har drevet Johansen? Hvad der ligger bag hendes kontrastfyldte rundtur, efter hendes livsindhold (svømningen) forsvandt, på de yderste fløje i dansk politik - en rundtur som blev afløst af et endnu mere kontrastfyldt mellemstop, med et ben i White Pride og et ben i Huset/Redox.
Hvad bliver næste stop? Kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv.

Marie-Louise Holland

@Svend - ja jeg har læst den.

Du er sgu en helt Charlotte.

Kim, Sune, René: Sikke en "interessant" "diskussion" I fører med hinanden.
Det er jo herligt når folk i debatten kan lære af hinandens udsagn, underbygge hinandes påstande og undlade uenighed som I gør.
Når det så er sagt, er I helt og aldeles på vildspor i mange af jeres udtalelser.

At den yderste venstrefløj skulle være ligeså voldelig som den yderste højre... her tager I fejl. Højre-ekstremisters vold og hærgen i Århus er en kendt, men ofte fortiet sag.
Det ekstreme højres ideologi er bundet op på menneskefjendske synspunkter - det ved de fleste vist.

Charlotte - Tillykke med bogudgivelsen.
Håber du kan være med til at give Århus smilet tilbage :)

Kære Kim
Du siger at du ikke er ude i Karakter Mord. det er også fint nok. som grundlag men det lykkes dig ikke at holde den linje. du minder mere og mere om ham Militærrådgiveren som sider i Køre stol i filmen Doktor Strangelove. Han har det også svært ved at holde højre hånd nede. :-) Iøvrigt også en begavet mand.
uanset hvorledes Bogen indhold er kommet til veje så er det ikke ukendt materiale hun fremkommer med. jeg er enig med dig Kim i at der findes de samme miljøer i København. desværre så savner jeg at du tager afstand og fastholder afstanden til disse Lutheranske voldsmænd som jo historisk hviler på århundredes Lutheransk Masseudryddelse af andre trosretninger og kulture racer. Jeg takker dig igen for at træne og derved skærpe vores andres evne til se hvad det er vi vil møde rundt omkring af forskruede mennskesyn.

Sider