Læsetid: 1 min.

Kirkers kalkmalerier er i fare

11. oktober 2010

Udstødningsgasser og gylle er en farlig blanding for landsbykirkernes gamle kalkmalerier. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at nutiden er hård ved de kulturskatte, der pryder de gamle kirker, dokumenterer kemiker Lillian Skytte fra Syddansk Universitet i en ny ph.d.-afhandling.

»Ammoniak nedbryder kalk, og da koncentrationen af ammoniak i luften er steget med 200 procent i de seneste 100 år, er det rimeligt at antage, at den ætsende gasart forvolder skade på kalkmalerierne,« siger hun til magasinet NYVIDEN.

Lillian Skyttes forskning kan vise sig særdeles brugbar for konservatorer og andre med interesse i at bevare vores kulturarv. Hun har nemlig afprøvet en ny skånsom metode til at undersøge kalkmalerier.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

" ... nutiden er hård ved de kulturskatte, der pryder de ..."

Og hvad så, bidrager de måske til den økonomiske vækst ? Nej, lad os hellere værne om de gode danske værdier. Sk..., bøvs, ... åh undskyld, ja skål på det altså.

Lene Timmermann

Interessant læsning. Jeg kom straks til at tænke på, hvad mon ammoniakken og udstødnings-gasserne gør ved os mennesker?
Sikkert ikke noget godt, når "koncentrationen af ammoniak i luften er steget med 200 procent i de seneste 100 år". Og skal vi gætte på, at den især er steget inden for de sidste 20 år?

Mht udstødningsgasserne ved vi, at de er farlige. Det er mange år siden, man lavede eksperimentet med at anbringe kanariefugle i bur på et fortov - i børnehøjde. Jeg kan ikke huske præcis, hvor kort tid der gik, inden de døde!