Læsetid: 2 min.

Konservativt skoleforslag afvises blankt

De konservative vil give læreruddannelsen mere indhold og prestige ved at gøre den til en fem-årig universitets-uddannelse. Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne afviser blankt. Venstre er tavs
4. oktober 2010

Samme uge, som undervisningsminister Tina Neder- gaards (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forsøg på at skabe et 'partnerskab om folkeskolen' kuldsejlede, melder de konservative sig på banen med et helt andet forslag til at styrke folkeskolen:

Læreruddannelsen skal flyttes ind på landets universiteter og gøres til en fem-årig kandidatuddannelse. Det siger de konservatives formand Lene Espersen.

»Vi har det problem, at det er svært at rekruttere studerende til seminarierne. Derfor vil vi genskabe respekten for lærergerningen. I Finland er det en universitetsuddannelse - og dét er efter min mening en medvirkende årsag til, at mange synes, at det er en fin uddannelse at vælge,« siger Espersen, der havde inkluderet forslaget i sin tale på Konservatives landsråd i Aalborg i weekenden.

'Ødelæggende'

Det er ikke første gang, at de konservative kræver læreruddannelsen 'akademiseret'.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frej Klem Thomsen

Det er enten ubegribeligt naivt eller bevidst forkert når borgerlige politikere forestiller sig at man kan øge rekrutteringen til læreruddannelserne blot ved at lave uddannelsen lidt om. At den foreslåede ændring ligner en gedigent dårlig ide er så en anden sag. Men forestillingen om at det er uddannelsen, og ikke arbejdet, som det er relevant at skrue på er udtryk for en rystende mistillid til de potentielle ansøgeres dømmekraft. Når unge danskere fravælger lærerstudiet til fordel for andre uddannelser, så kunne det hænge sammen med at VKO de sidste 10 år har gjort alt hvad de kunne for at gøre lærergerningen så uattraktiv som det er menneskeligt muligt. En kombination af topstyring, konstant øget aktivitetspres og offentlig forhånelse fra regeringsfløjens side har udhulet både læreres arbejdsvilkår og den status faget nyder i befolkningen.

Hvis regeringen mente det ærligt, så kunne den forsøgsvis foreslå klassestørrelser på højst 24 (det er for mange, men et skridt i den rigtige retning), afbureaukratisering, afskaffelse af den stramme topstyring, og gerne et lønloft der lod lærerne indhente de massive stigninger på det private arbejdsmarked i samme periode. Det ville formodentlig batte noget. Nærværende forslag er antageligt end ikke ærligt ment som en løsning.