Læsetid: 4 min.

Læger: Besparelser på tolke kan koste liv

Ny lov vil tvinge indvandrere til at lære dansk ved at spare på tolkebistanden hos lægen. Men det vil føre til alvorlige lægefejl, advarer ni ud af ti adspurgte læger. Manglende tolkning har tidligere været skyld i leversvigt og gynækologiske overgreb. Nu kræver S og R ændringer i den lov, de selv har stemt for
1. november 2010

Risikoen for fejlbehandlinger stiger, når nye regler om brugerbetaling for tolke træder i kraft 1. juni 2011. Det vurderer 90 pct. af de adspurgte læger i en ny undersøgelse fra Lægeforeningen. Derfor opfordrer næstformand i foreningen, Yves Sales, nu kraftigt Folketinget til at gribe ind og lave loven om.

»Det er et stort problem for patientsikkerheden. Det vil stille en gruppe af borgere i Danmark rigtigt dårligt og gøre det yderligere vanskeligt for dem at kommunikere med lægen,« siger Yves Sales, der selv kender til sprogproblemerne som praktiserende læge.

Lægeforeningen har sendt spørgeskemaer ud til 93 læger, der jævnligt har kontakt med ikke-dansktalende patienter i almen praksis eller på hospitaler. Her forudser 82 procent, at sygdomsbeskrivelsen bliver mere usikker, og 65 procent vurderer, at dårligere tolkning vil føre til flere medicinfejl.

Efter de nye regler skal ikke-dansktalende patienter selv betale for tolkning hos lægen, når de har været i Danmark i mere end syv år. Reglerne er en del af Sundhedsloven, der blev vedtaget i 2005, men paragraffen om tolkebistand træder først i kraft fra 1. juni næste år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

»Læger: Besparelser på tolke kan koste liv«

Jamen det passer jo også fint med regeringens officielle politik, der som bekendt går ud på at begrænse antallet af immigranter mest muligt.

Indvandrere bliver ligefrem ikke bedre til at tale dansk fordi de frarøves deres ret til ordentlig lægehjælp, desuden er det heller ikke rart at skulle tale med sin læge foran en familiemedlem når det omhandler psykiske sygdomme eller andre emner en søn ikke har lyst til at vide om sin mor for eksempel.

Hvad skal der så til for at anspore indvandrere til at lære sig et forståeligt dansk elelr engelsk, som de fleste i sundhedvæsenet kan kommunikere på?

NÅr vi i Danmark kan "risikere" at skulle behandles af en udenlandsk læge med meget ringe sporgkundskaber, har vi så også ret til at kræve en tolk?

Det sidste er et stigende problem primært for den ældre generation, der møder udenlandske læger på sygehusene.

Chris Henriksen

Uanset spørgsmålet om tolke eller ikke tolke, må man kunne forlange at mennesker skal tilegne sig sproget i det land, de selv har valgt at bo i. Det kan ikke anses for at være urimeligt.

Jette Abildgaard

Er det nu man gerne maa bruge saetningen: "when Governments kill", eller vi skal maaske have en tolk til at hjaelpe os med at oversaette ....???

Lavt, lavere, det dybeste og ....DK's regering.....

Jette Abildgaard

Chris Henriksen

Korrekt, men i andre lande skal man ikke kunne kongeraekkerne fra dag 1 og, man skal heller ikke kunne tale sproget flydende fra dag 1, skifte hudfarve dag 1, skifte navn dag 1 og skifte kutltur dag 1...og, altsammen paa samme tid som man bliver svinet til paa den vaerste maade...bedt om at integrere sig med landets befolkning samtidig med man - mere eller mindre - er indespaerret i en KZ-lignende lejr...Sandholm f.eks....

knud vesterskov

Nu har vi indset, at vi må tollerere at de er her, vi har brug for dem. Nu skal vi til at accepte at de også har et liv med rettigheder på deres betingelser. Og det er nu vi skal til at respektere ligestilling her i landet, samme ret til at opnå samme ydelser, uanset etnicitet, kultur og her en påført fattigdom. I det lange løb, har vi mere brug for dem, end de har for os.