Løkkes Irak-redegørelse er kun et første lille skridt

Forsvarsministeriets undersøgelse af den danske krigsdeltagelse i Irak, som Løkke har sat i gang, vil næppe blive så fyldestgørende som en uvildig undersøgelse. Det vurderer flere juridiske eksperter. De glæder sig dog over, at regeringen handler. Oppositionen kræver fortsat en uvildig undersøgelse
Forsvarsministeriets undersøgelse af den danske krigsdeltagelse i Irak, som Løkke har sat i gang, vil næppe blive så fyldestgørende som en uvildig undersøgelse. Det vurderer flere juridiske eksperter. De glæder sig dog over, at regeringen handler. Oppositionen kræver fortsat en uvildig undersøgelse
Indland
27. oktober 2010

De lækkede dokumenter fra Wikileaks, som Information siden i fredags har dækket massivt, har nu lagt pres på regeringen. Lars Løkke Rasmussen fortalte således i går på sit tirsdagspressemøde, at forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) er blevet bedt om at udarbejde en skriftlig redegørelse til Folketinget om de oplysninger, der er kommet frem om den danske krigsdeltagelse i Irak.

I undersøgelsen vil det blive afdækket, hvad forsvarsministeriet vidste og hvornår.

»Jeg tager det meget alvorligt, at der er rejst disse påstande. Og jeg både håber og tror, at de påstande kan gendrives. Men jeg har først og fremmest et ønske om, at der bliver skabt klarhed over det. Derfor har jeg bedt om en redegørelse fra Forsvarsministeren med den hurtighed, det nu kan ske, så vi kan få denne sag fuldt belyst. Og så må vi diskutere videre tiltag herfra,« sagde Lars Løkke Rasmussen og pointerede, at han ønsker en afklaring af sagen så »hurtigt, effektivt og fokuseret som muligt«.

Men en undersøgelse, hvor Forsvaret undersøger sig selv, kan frygtes ikke at blive lige så effektiv som en uvildig undersøgelse, vurderer flere eksperter over for Information.

»Man kan ikke være sikker på, at nå lige så langt til bunds, fordi man ikke har de samme instrumenter og kapacitet til rådighed som en uvildig undersøgelseskommission. Samtidig er det ikke en neutral instans, som undersøger sagen,« siger professor i forfatningsret på Københavns Universitet (KU) Jens Elo Rytter og påpeger, at Løkkes Irak-redegørelse derimod er billigere og hurtigere.

Et skridt på vejen

Gitte Lillelund Bech siger til Ritzau, at hun finder det » ret tilfredsstillende, at Forsvaret laver en stor undersøgelse«.

Men det er altid problematisk, når en instans undersøger sig selv, mener juridisk rådgiver i Amnesty International Claus Juul.

»Det kan især blive problematisk, når Forsvaret skal se på, hvor mange fanger der er overgivet til irakerne eller briterne, og hvornår Hærens ledelse var eller burde være klar over, at tortur var udbredt. I de sager vil der være så modstridende interesser, at det vil være det klogeste med en uafhængig undersøgelse,« siger Claus Juul.

Både han og de andre juridiske eksperter, som Information har talt med, glæder sig imidlertid over for, regeringen nu handler.

»Det er altid et fornuftigt sted at begynde, at man spørger dem, som har siddet med sagerne, om, hvad der er sket. Så må man på baggrund af den redegørelse vurdere, om man er tilfreds,« siger professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.

Det synspunkt bakkes op at Ole Wæver, professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

»Nu har vi haft mange forskellige sager de seneste år, hvor der ikke har været nogen opfølgning, fordi regeringen har haft sit flertal. Set i det lys, så er det her trods alt en indrømmelse af, at sagen er alvorlig.

Så må vi se bagefter, om det slutter der,« siger Ole Wæver.

Stærkt kritisabelt

Lars Løkke Rasmussen afviste i går at lave en uvildig undersøgelse, fordi »en undersøgelseskommission vil tage år«.

Men den begrundelse stiller ikke oppositionen tilfreds.

»Det er et pseudoargument, at det kan gå hurtigere. Hvis man sætter tilstrækkeligt mandskab ind på en uvildig undersøgelse, så kan det gå hurtigst. Og jeg har ingen stærk tro på, at forsvaret bliver færdig med den undersøgelse meget hurtigt,« siger Mogens Lykketoft (S).

Heller ikke Frank Aaen (EL) eller Holger K. Nielsen (SF) mener, at undersøgelsen kan bruges til meget.

»Jeg behøver bare at henvise til Den hemmelige krig, hvor man også undersøgte sig selv. Det gjorde man ved at skrive konklusionen først om, at der ikke var noget at komme efter, og så undersøgte man baglæns. Jeg har intet imod, at Forsvaret laver en redegørelse. Men det er ingen undersøgelse, det er blot et partsanlæg,« siger Frank Aaen.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Stoltze

Løkke: "Jeg tager det meget alvorligt, at der er rejst disse påstande. Og jeg både håber og tror, at de påstande kan gendrives"

Her ser vi jo allerede problemet. De lækkede filer er ikke påstande. De det amerikanske militærs egne filer.

Medierne kan vælge og vrage ud fra forskellige vinklinger, men kilden er jo for en gangs skyld frit tilgængelig. Den største tvivl i den forbindelse er hvor meget der er sket, som aldrig er havnet i nogen rapport.

Lykke Johansen

Løkke var tættest på Anders Fogh under dennes regeringsperiode og er derfor både fuldt klar over - og fuldt ansvarlig for, hvad der er foregået af ulovligheder i Irak (og Afghanistan).

Hans "englefjæs", da han på tirsdagsmødet stod og løj journalisterne lige op i deres åbne ansigter om, at militæret da opførte sig eksemplarisk og overholdt alle love og regler i Afghanistan, bør være den dråbe, der får bægeret til at flyde over for oppositionens talmodighed og få den til at insistere på, at der efter regeringsskiftet - senest om et år - kommer en uvildig kommisionsundersøgelse, der vil afsløre Løkkes løgne. Både fortiden, nutidens og alle dem, han vil fyre af, lige indtil valget er overstået.

Regeringens uværdige kneb om at snige sig udenom en uvildig undersøgelse bekræfter blot dens hang til en gammel dansk dødskultur:

Se gerne min video - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=DSTdqPYOMgE&feature=PlayList&p=BFD8FA3D7E...

I dagens Information læser vi forsvarsministerens løfte: "I undersøgelsen vil det blive afdækket, hvad forsvarsministeriet vidste og hvornår."

Forsvarsministeren fortsætter: »Jeg tager det meget alvorligt, at der er rejst disse påstande. Og jeg både håber og tror, at de påstande kan gendrives. Men jeg har først og fremmest et ønske om, at der bliver skabt klarhed..."

"Men en undersøgelse, hvor Forsvaret undersøger sig selv, kan frygtes ikke at blive lige så effektiv som en uvildig undersøgelse, vurderer flere eksperter over for Information."

" »Man kan ikke være sikker på, at nå lige så langt til bunds, fordi man ikke har de samme instrumenter og kapacitet til rådighed som en uvildig undersøgelseskommission. Samtidig er det ikke en neutral instans, som undersøger sagen,« siger professor i forfatningsret på Københavns Universitet (KU) Jens Elo Rytter"

"... det er altid problematisk, når en instans undersøger sig selv, mener juridisk rådgiver i Amnesty International Claus Juul.

»Det kan især blive problematisk, når Forsvaret skal se på, hvor mange fanger der er overgivet til irakerne eller briterne, og hvornår Hærens ledelse var eller burde være klar over, at tortur var udbredt. I de sager vil der være så modstridende interesser, at det vil være det klogeste med en uafhængig undersøgelse,« siger Claus Juul."

"Lars Løkke Rasmussen afviste i går at lave en uvildig undersøgelse, fordi »en undersøgelseskommission vil tage år«.

Men den begrundelse stiller ikke oppositionen tilfreds.

»Det er et pseudoargument, at det kan gå hurtigere. Hvis man sætter tilstrækkeligt mandskab ind på en uvildig undersøgelse, så kan det gå hurtigst. Og jeg har ingen stærk tro på, at forsvaret bliver færdig med den undersøgelse meget hurtigt,« siger Mogens Lykketoft (S)."

Regeringens uværdige kneb om at snige sig udenom en uvildig undersøgelse bekræfter blot dens hang til en gammel dansk dødskultur:

Se gerne min video - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=DSTdqPYOMgE&feature=PlayList&p=BFD8FA3D7E...

hvad laver disse 'mennesker' i Folketinget?, bare fordi de selv ikke vil stå ved at de har et ansvar betyder det så at der ikke er nogle konsekvenser, ligesom en spritbilist som kører et barn ihjel imens 20 mennesker ser til, når politiet kommer siger han:"det var ikke mig,... hik ", og politiet svarer:"ok,.. og hold så op med at køre sprut min ven" ...og kører igen, sådan fungerer 'loven' åbenbart i Folketinget, at hvis 'regeringen' ikke har samvittighedskvaler nok til selv at gå af er der ingen der kan gribe ind?, det er nok den største svaghed det Danske demokrati har, for det er så åbenlyst for fleste, alle de skandaler på hjemmefronten og så det her oveni, at den er gruelig gal, regering tror at hvis de bare lader som ingenting og angriber befolkningen med vanvittige love om at man skal helst være 79år for at få tilladelse til at giftes, at så glemmer vi alt om skandalerne, ulovlige agressionskrige og tortur, nu må oppositionen og embedsmændene se til at retfærdigheden sker fyldest snart, helst i går, vi kan ikke have en regering som er så belasted, prøv at tænke på hvordan resten af verden opfatter os, vores regering er under anklager for at velvidende at have tiet om drab og tortur af civile og de har ikke skam i livet til at gå af, og vi det danske folk sidder åbenbart paralyserede foran idiot-kassen og ser fortryllede på Vild med brækdans og Hvem vil være fattigrøv, det virker som om enten at det ikke helt er gået op for folk hvor alvorligt det her er, eller så er vi bare ligeglade?, uanset hvilken er ikke særlig sympatisk, er vi bare en flok egoister som ikke ser længere end vores næse-tippe og så længe vi har det godt kan alt andet være ligemeget, fordi det alligevel bare er 2. rangs mennesker som fortjente at blive tortureret og dræbt?
mvh