Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mistanken samler sig om Forsvarsministeriet

Det, der begyndte med en historie i Information på baggrund af lækkede logs om dansk medansvar for fanger overladt til det irakiske torturpoliti, bliver nu bestyrket af en række medier
Indland
27. oktober 2010

Der skulle ikke mere end en enkelt artikel i Information til, før lavinen begyndte at rulle.

Seneste nyt er, at forsvarsledelsen beviseligt er blevet advaret af danske soldater om det irakiske politis torturmetoder i slutningen af 2004.

Som Information fortalte lørdag, belyser lækkede militærlogs fra Irak-krigen, som Information har haft privilegeret adgang til, hvordan den danske styrke i Basra-området medvirkede til at tage irakere til fange og overlade dem til irakisk politi, selv om koalitionen havde bevidnet og var blevet advaret om politikorpsets brutale forhørsmetoder. Det foregik ifølge Informations kilder på den måde, at britiske soldater forestod den fysiske anholdelse, sådan at den danske styrke ikke efterfølgende kunne holdes ansvarlig for overdragelsen af fangerne til irakisk politi. Eller at irakisk politi deltog i operationerne for selv at stå for anholdelserne. Metoder, som flere eksperter mener er juridisk uholdbare, idet Danmark stadig vil være medansvarlig for fanger taget under dansk medvirken.

Hverken Hærens Operative Kommando, Forsvarskommandoen eller Forsvarsministeriet ville kommentere sagen, men søndag fortalte en dansk soldat anonymt i TV-Avisen, at han har kendskab til, at danske soldater har været med til at udlevere fanger til irakisk politi, og at fangerne efterfølgende er blevet tortureret eller dræbt.

»Når de var taget til fange, de personer vi har været ude efter, så er de jo kommet i irakisk fængsel eller lejr,« forklarede soldaten, der har været udsendt til Irak to gange.

»Vi har da fået at vide, at de er blevet tortureret, og to dage senere så er de blevet dræbt.«

En gammel ide

Mandag bekræftede en anden tidligere soldat, der har været udsendt til Irak, over for Ekstra Bladet, at de danske soldater kendte til den risiko, som fangerne blev udsat for, når de havnede hos de irakiske myndigheder. Den 28-årige soldat fortalte blandt andet om den danske medvirken i tilfangetagelsen af manden, som Information i dag kan fortælle er terroristen Abbas Alawi, der efterfølgende blev henrettet i det irakisk politis varetægt.

I går kunne Information så fremlægge en notits fra Forsvarsministeriet, der viser, at Forsvarskommandoen allerede den 18. januar 2002, ni dage efter Jægerkorpsets indsættelse i Afghanistan, overvejede, om den danske specialstyrke kunne tage en amerikansk officer med på operationer for at fratage de danske soldater ansvaret for eventuelle overdragelser af fanger til USA, som kunne være i strid med Menneskerettighedskonventionens forbud mod udlevering til dødsstraf. Med andre ord fremstår ideen om at lade andre staters soldater forestå de konkrete arrestationer altså allerede i 2002 som en bevidst strategi designet til at omgå Danmarks konventionsmæssige forpligtelser. En metode, man dog dengang forkastede, men altså senere gjorde til fast praksis i Irak.

Gennemtæskede fanger

Samme dag fremlagde Politiken et afklassificeret notat fra Forsvarskommandoen, dateret den 12. december 2004, hvoraf det fremgår, at danske soldater umiddelbart forinden havde rapporteret, hvordan irakiske politibetjente gennemtæskede irakiske fanger. Og desuden kunne avisen fremvise en intern indberetning fra den danske bataljon DANBAT's Hold 4, der i februar 2005 vendte hjem fra et halvt års tjeneste i Basra-området og rapporterede om det irakiske politis »dårlige uddannelse« og »den dårlige behandling af tilbageholdte/fanger, som DANBAT ved flere lejligheder har bevidnet samt grebet ind over for.«

Det sidste af de to dokumenter er journaliseret i Forsvarsministeriet, mens det andet altså er fra Forsvarskommandoen under ministeriet, men med al sandsynlighed også kendt af ministeriet. Advarslerne fik imidlertid ikke daværende forsvarsminister Søren Gade til at sætte en stopper for den danske styrkes medvirken til tilfangetagelser af mennesker, som blev overladt til irakisk politi. Få måneder efter det seneste dokument blev journaliseret i ministeriet, medvirkede den danske styrke altså i tilbageholdelsen af blandt andre Abbas Alawi, der blev overladt til irakisk politi - og henrettet.

Serie

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars R. Hansen

Lars Hansen har ret.

Det er meget konkret. Nu kan vi vaske hænderne.
Der er inter forkert i at udlevere fanger til tortur, fordi det vidste alle jo at vi gjorde. Det stod nemlig i Berlingske Tidende.

Jette Abildgaard

Danmark har vel 'blot' holdt sig til den nye 'Internationale lov' lavet af Bush-regimet (egenhaendigt - og udenom alle andre love noget sted paa planeten Jorden), som afskrev Geneve traktaten som noget, man ikke kunne bruge i denne nye maade for krigsfoersel, ikke?

@ Lars hansen.
Berlingske er en interessant avis.
formålet med nævnte artikel er jo hverken at skabe ny indsigt eller blot anskue situationen fra en anden side, men udelukkende at sikre at ansvaret ikke alene ligger hos regeringen men ligeledes kan tørres af på socialdemokratiet og de radikale.
Således talte Pravda.

I midlertid handler hele denne affære jo om overgreb, omgåelse og brud på internationale aftaler. For det har Regeringen herunder forsvarsminnisteriet det fulde ansvar. I følge grundloven "den udøvende magt". At Oppositionen har bakket op om dele af forbrydelserne under dække af intet at vide gør jo kun sagen mere alvorlig